Laura

Perhe

Valikko

Perhe

Alex-vauva kuoli hinkuyskään 2 kk:n iässä – Könöset kertovat, kuinka arki sujuu ilman rakasta lasta

Perhe
Alex Könönen sai elää vain kaksi kuukautta: hinkuyskä vei pienen taistelijan. Vastasyntynyt Alissa-tytär on jälleen tuonut kotiin onnen, mutta Alex on myös mukana jokaisessa hetkessä.
Kaikki on piirtynyt kirkkaasti torniolaisen Jenni Könösen mieleen – jokainen hetki ennen sairautta ja sen aikana. Ja sen jälkeen, kun Alexia ei enää ollut.

Alex nousee äitinsä mieleen joka ikinen päivä, mutta tuska ei enää ravistele kaikissa muistoissa.

– Alex oli todella tyytyväinen ja iloinen lapsi. Jo kuukauden iässä hän nukkui täydet yöt, Könönen muistelee.

Poika syntyi syyskuussa 2014. Raskaus sujui normaalisti ja tuoreet vanhemmat Jenni ja Jarkko nauttivat kiireettömästä vauva-arjesta. Oli vaipan vaihtoa, imetystä, uuteen elämään totuttelua.

Sitten Alex sairastui flunssaan, tai siltä se vaikutti. Se alkoi pienellä yskällä, joka paheni niin, että lopulta poika pulautteli kaikki maidot pois. Sairaalasta perhe passitettiin kotiin, sillä tilanne ei vaikuttanut pahalta. Takaisin oli lähdettävä, kun kuume kipusi lähes 39 asteeseen. Alexilla diagnosoitiin keuhkokuume. Elettiin marraskuun alkua.

– Tilanne lähti kohenemaan, mutta kolmantena päivänä sairaalassa alkoivat hengitysvaikeudet, Könönen muistelee.

Ristiäiset sairaalassa

Kemin sairaalasta ei löytynyt niin pienelle potilaalle hengityskonetta, joten Alex kuljetettiin kiireellisesti Ouluun. Vanhemmat matkasivat perässä. Jarkko-isä aloitti isyyslomansa.

Pojan keuhkoihin oli tullut lisää varjostumia. Verenpaine heitteli holtittomasti ja tulehdusarvot ampaisivat nousuun. Diagnoosiksi vahvistui hinkuyskä.

 

Kastemekkokin tuotiin paikalle, mutta sitä ei voinut pukea päälle. Se levitettiin Alexin päälle sairaalasänkyyn. Syliin emme häntä saaneet.

Alexille tehtiin osittainen verenvaihto. Seuraavana päivänä valmiiksi todella huono tilanne paheni ja Alexia jouduttiin elvyttämään. Hänellä todettiin myös akuutti munuaisten vajaatoiminta. Tilannetta yritettiin korjata toisella verensiirrolla, ja pienen potilaan kunto näytti hieman paranevan. 13. marraskuuta vietettiin ristiäisiä. Poika sai nimekseen Alex Juhani Antero.

– Kastemekkokin tuotiin paikalle, mutta sitä ei voinut pukea päälle. Se levitettiin Alexin päälle sairaalasänkyyn. Syliin emme häntä saaneet.

Kastetilaisuus jäi mieleen kauniina ja herkkänä tilaisuutena. Se suretti, että tärkeä tapahtuma piti viettää sairaalassa eivätkä kummit päässeet paikalle. Alexin kunto alkoi hieman kohentua. Niin lääkkeitä kuin hengityskoneen tehoja voitiin vähentää. Poika hengitti ajoittain itse, oli virkeä ja liikehti mielellään.

Muutaman hyvän päivän jälkeen kuume kipusi yllättäen yli 41 asteeseen. Veriviljely paljasti verenmyrkytyksen. Tilanne jatkui kriittisenä päiviä.

– Alex oli kuitenkin ajoittain hereillä, häneen sai välillä katsekontaktin ja hän selvästi rauhoittui silittelyyn, Jenni Könönen muistelee.

”Mitään ei ollut enää tehtävissä”

Marraskuun viimeisinä päivinä tilanne huononi eikä hengityskone enää riittänyt. Viimeinen oljenkorsi oli ECMO-hoito eli kehonulkoinen hapetus. Siinä huonosti happeutunut veri pumpataan mekaanisesti kehon ulkopuolella olevan happeuttimen läpi ja johdetaan hyvin hapetettuna takaisin potilaan verenkiertoon.

Lähin ECMO-laite oli Tukholmassa, josta nelihenkinen tiimi saapui noutamaan Alexia. Pienokainen kuljetettiin lentokoneella Tukholman Karoliiniseen sairaalaan.


Vanhemmat lensivät pian perässä. Jo puhelimessa heitä oli varoitettu tilanteen vakavuudesta. Tuleviin uutisin ei kuitenkaan voinut mitenkään valmistautua.

– Kun pääsimme perille, meille kerrottiin, että mitään ei ollut enää tehtävissä. Alexilla oli aivoissa kolme pahaa verenvuotoa, eikä hoito enää tehonnut

Vanhempien piti tehdä päätös koneiden irrottamisesta.

– Koneet irrotettiin ja saimme Alexin syliin ensi kertaa viikkoihin, Könönen sanoo hiljaa ja kyynelet virtaavat hänen poskilleen.

Siinä, äidin ja isän sylissä, pieni Alex nukkui rauhallisesti pois.

Musertava ensimmäinen vuosi

Vieras kaupunki ahdisti. Siellä ei ollut enää Alexia eikä ketään muitakaan tuttuja. Vanhemmat halusivat nopeasti pois. He suuntasivat Tornioon, mutta oma koti oli täynnä Alexin tavaroita.

– Asuimme kaksi viikkoa vanhempieni luona. Toimme hiljalleen Alexin tavaroita varastoon vanhemmilleni, jonka jälkeen pystyimme muuttamaan takaisin kotiin.

Jarkko halusi töihin, jotta saisi muuta ajateltavaa. Jenni taas oli kiitollinen, että sai surra rauhassa kotona. Uni tuli vain unilääkkeiden avulla.

Joulukuun 7. päivänä Alex tuotiin kotiin.

– Kävimme katsomassa häntä kappelissa isovanhempien kanssa ja otimme viimeiset kuvat.


Hautajaiset pidettiin läheisten kesken vain muutama päivä ennen joulua.

– Sinä vuonna meille ei tullut joulua. Siskon pienten lasten takia sitä oli kuitenkin pakko edes jotenkuten viettää, Könönen sanoo.

Alkuun Könönen ei puhunut tunteistaan – siihen ei ollut voimia. Pahinta oli kaupassa, kun vastaan tuli tuttuja, jotka halusivat tietää, mitä oli tapahtunut. Puolison rooli jaksamisessa oli ratkaiseva.

– Jarkko tuki ja hoiti kodin, kun minusta ei ollut siihen. Myös omien vanhempien apu oli korvaamatonta.

Ensimmäinen vuosi oli musertava. Tuli Alexin ensimmäinen syntymäpäivä, sairaalaan joutumisen vuosipäivä, kuolinpäivä. Paljon muistoja, isoa ikävää. Hiljalleen Jenni Könönen alkoi puhua äidilleen, sitten muille. Puhuminen helpotti pahinta tuskaa.

Onnen tunne löytyy taas

– Ensimmäisen vuoden jälkeen päätimme, että yritämme toista lasta. Alkuun ajatus tuntui minusta ihan hirveältä. Epäilin, voisinko koskaan rakastaa ketään niin kuin rakastin Alexia. Pelkäsin myös, että en jaksa, jos suru ottaa vallan.

Huoli osoittautui turhaksi. Kun perheen prinsessa Alissa syntyi hieman reilu kaksi kuukautta sitten, syttyi rakkaus heti.

– Alissan syntymän jälkeen tunsin ensimmäistä kertaa onnea Alexin kuoleman jälkeen. Sitä ennen olin ajatellut, että en enää koskaan voi olla onnellinen.

Könönen haluaa kertoa perheen tarinan myös siksi, että julkisuuteen levisi hieman Alexin kuoleman jälkeen väärää tietoa.


– Radiokanavan toimittaja syytti meitä lähetyksessä siitä, että lapsemme sairastui, koska emme olleet rokottaneet häntä. Tosiasia on, että hinkuyskärokotus annetaan kolmen kuukauden iässä, ja Alex oli sairastuessaan parikuinen.

Perusteettomat syytökset satuttivat. Radiokanava sai vakavan huomautuksen Julkisen sanan neuvostolta. Asiaa puitiin useissa medioissa ja myös faktoja tietämättömät syyllistivät vanhempia keskustelupalstoilla.

Nyt mennään päivä kerrallaan, jokaisesta onnen hetkestä nauttien. Alissa on perheen silmäterä, ja Alex on yhä arjessa mukana. Hyllyä koristavat esikoisen kuvat ja pienet kipsikuvat tämän käsistä ja jaloista. Pojan tavaratkin on tuotu takaisin kotiin Alissan käyttöön.

Viime joulu oli erilainen. Siinä oli piparkakun ja pienen käärön tuoksua, toivoa ja uskoa tulevaan. Könönen uskoo, että oman lapsen kuolemasta ei koskaan pääse täysin yli. Ikävä kulkee mukana aina, mutta aika antaa hiljalleen yhä enemmän tilaa ilolle ja onnelle.

Otsikkoa ja ingressiä korjattu klo 7.1.2017 klo 16.16.

Hinkuyskä

 Hinkuyskä on Bordetella pertussis -bakteerin aiheuttama infektio, jonka tyypillinen oire on jopa useita viikkoja kestävä puuskittainen, tikahduttava yskä. Tyypillinen puuskittainen yskä ilmenee noin 1–2 viikon kuluessa ensi oireista.

 Puuskat esiintyvät etenkin öisin ja voivat päättyä limaoksenteluun.

 Hinkuyskässä voi esiintyä sisään hengityksen vaikeutumista, jolloin kuuluu hinkuva ääni yskänpuuskan loppuvaiheessa. Puuskien välillä potilas voi olla hyväkuntoinen ja vähäoireinen. Hinkuyskän vakavimmat muo­dot esiintyvät pienillä lapsilla, joilla tauti voi olla hengenvaarallinen. Hinkuyskää esiintyy myös kouluikäisillä lapsilla sekä aikuisilla.

 Hinkuyskä tarttuu tautia sairastavasta henkilöstä pisaratartuntana suoraan toiseen henkilöön. Hinkuyskärokote annetaan kolmen kuukauden iässä. Rokottamattomat tai osittain rokotetut lapset ovat suurimmassa vaarassa sairastua hinkuyskään.

Lähde: www.thl.fi

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt

  Näitä luetaan!

  1. 1

   Rekka putosi moottoritien sillalta Lohjalla – yksi kuollut, kaksi loukkaantunut

  2. 2

   Axl Smith poistui käräjäoikeudesta – paljasti viimein tuiman katseensa aurinkolasien takaa

  3. 3

   Pizzalähettiä odotti imatralaisen kodin ovella harvinaisen röyhkeä kohtelu – kolmen pizzan hinnaksi tuli lopulta yli 350 euroa

  4. 4

   Jaana, 54, sai Alkosta potkut pitkien kynsien takia: ”Tämän ikäiselle yksikätiselle naiselle ei töitä löydy”

  5. 5

   Tällainen on Bernerin esitys: Autot halpenevat, ajaminen kallistuu, mustia laatikoita ei tule...

  6. 6

   Axl Smith kirjoitti someen uhmakkaasti – uhrit ahdistuivat: ”Osa on kokenut uhkaavana”

  7. 7

   Poliisi tutkii: Äiti esiintyi puolialasti lasten edessä – video päätyi suorana verkkoon

  8. 8

   Ylipainoinen opiskelija laihdutti lähes puolet painostaan – on nyt mallikaunotar: Nöyryyttävä tilanne avasi silmät todellisuudelle

  9. 9

   Yllättikö tammikuun palkkakuitti ikävästi? Tästä se johtuu

  10. 10

   Tänään tv:ssä: Pihla Viitala täysin alastomana Hollywood-debyyttissään: ”En saanut silmiäni irti hänestä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nainen synnytti salaa vessassa – raskaudesta tietämättömät vanhemmat havahtuivat pamaukseen

  2. 2

   Yllätys Urheilugaalassa – Kimi Räikkönen asteli lavalle ja piti pitkän puheen: ”Ittekin tekemällä voi tulla ihan hyvä lopputulos”

  3. 3

   Tänään tv:ssä: Pihla Viitala täysin alastomana Hollywood-debyyttissään: ”En saanut silmiäni irti hänestä”

  4. 4

   Yle paljasti jo: Autovero pois – ajoneuvo- ja polttoaineveroja lasketaan

  5. 5

   Poliisi peitti omia jälkiään sarjahukuttajan kotitiellä

  6. 6

   Taksikuski vei asiakkaan unohtaman salkun Pasilan poliisiasemalle: 20 000 euroa ja timantti – jää ilman 2000 euron löytöpalkkiota

  7. 7

   Kimi Räikkösen saapuminen Hartwall-areenaan oli tarkoin varjeltu salaisuus – ”Sovimme Kimin kanssa, miten nämä asiat hoidetaan”

  8. 8

   Antti Pihlström saapui Urheilugaalaan hiukan ikävästä syystä: ”Oli kyllä aika huonot fiilikset”

  9. 9

   Axl Smithin uhrien joukossa julkisuudesta tuttuja henkilöitä – tapaus tänään käräjillä

  10. 10

   Juopuneet suomalaiskaverukset lensivät ulos baarista juuri ennen ammuskelua – pelastuivat verilöylyltä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Madonna julkaisi haarovälikuvan – Piers Morgan: ”Oksensin aamupalani”

  2. 2

   Poliisi ampui miehen maaliskuussa – vainajan autosta löytyi kolkko kirje

  3. 3

   Valesotilas yritti huijata – Tiina vedättikin takaisin: ”Naurettiin ukkoni kanssa niin, että mahaan koski”

  4. 4

   Häikäisevän kaunis morsian! Mika Häkkinen ja Marketa pääsivät poroajelun kyytiin – suloiset lapset mukana

  5. 5

   Mikan ja Marketan rakkaustarina – saksalaislehti paljasti kaunottaren menneisyyden

  6. 6

   Perhe etsii vastausta kammottavaan kuvaan – mitä tai mikä ilmestyi yhtäkkiä yöllä kotipihalla otettuun valokuvaan?

  7. 7

   Kolme povekasta blondia: Natalie, 45, sekoitetaan jatkuvasti tyttäriinsä – erotatko kuvista kuka on äiti?

  8. 8

   Nainen synnytti salaa vessassa – raskaudesta tietämättömät vanhemmat havahtuivat pamaukseen

  9. 9

   Patrik Laineen sydän on puhdasta kultaa – vastasi pienen fanin kirjeeseen ikimuistoisella tavalla

  10. 10

   Suomalaisten kasvoilla näkyvä silmälasimalli on auttamattomasti out

  11. Näytä lisää

  Näitä luetaan!

  1. 1

   Rekka putosi moottoritien sillalta Lohjalla – yksi kuollut, kaksi loukkaantunut

  2. 2

   Axl Smith poistui käräjäoikeudesta – paljasti viimein tuiman katseensa aurinkolasien takaa

  3. 3

   Pizzalähettiä odotti imatralaisen kodin ovella harvinaisen röyhkeä kohtelu – kolmen pizzan hinnaksi tuli lopulta yli 350 euroa

  4. 4

   Jaana, 54, sai Alkosta potkut pitkien kynsien takia: ”Tämän ikäiselle yksikätiselle naiselle ei töitä löydy”

  5. 5

   Tällainen on Bernerin esitys: Autot halpenevat, ajaminen kallistuu, mustia laatikoita ei tule...

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Nainen synnytti salaa vessassa – raskaudesta tietämättömät vanhemmat havahtuivat pamaukseen

  2. 2

   Yllätys Urheilugaalassa – Kimi Räikkönen asteli lavalle ja piti pitkän puheen: ”Ittekin tekemällä voi tulla ihan hyvä lopputulos”

  3. 3

   Tänään tv:ssä: Pihla Viitala täysin alastomana Hollywood-debyyttissään: ”En saanut silmiäni irti hänestä”

  4. 4

   Yle paljasti jo: Autovero pois – ajoneuvo- ja polttoaineveroja lasketaan

  5. 5

   Poliisi peitti omia jälkiään sarjahukuttajan kotitiellä

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Madonna julkaisi haarovälikuvan – Piers Morgan: ”Oksensin aamupalani”

  2. 2

   Poliisi ampui miehen maaliskuussa – vainajan autosta löytyi kolkko kirje

  3. 3

   Valesotilas yritti huijata – Tiina vedättikin takaisin: ”Naurettiin ukkoni kanssa niin, että mahaan koski”

  4. 4

   Häikäisevän kaunis morsian! Mika Häkkinen ja Marketa pääsivät poroajelun kyytiin – suloiset lapset mukana

  5. 5

   Mikan ja Marketan rakkaustarina – saksalaislehti paljasti kaunottaren menneisyyden

  6. Näytä lisää