Aslak

Perhe

Valikko

Perhe

Alex-vauva kuoli hinkuyskään 2 kk:n iässä – Könöset kertovat, kuinka arki sujuu ilman rakasta lasta

Perhe
Alex Könönen sai elää vain kaksi kuukautta: hinkuyskä vei pienen taistelijan. Vastasyntynyt Alissa-tytär on jälleen tuonut kotiin onnen, mutta Alex on myös mukana jokaisessa hetkessä.
Kaikki on piirtynyt kirkkaasti torniolaisen Jenni Könösen mieleen – jokainen hetki ennen sairautta ja sen aikana. Ja sen jälkeen, kun Alexia ei enää ollut.

Alex nousee äitinsä mieleen joka ikinen päivä, mutta tuska ei enää ravistele kaikissa muistoissa.

– Alex oli todella tyytyväinen ja iloinen lapsi. Jo kuukauden iässä hän nukkui täydet yöt, Könönen muistelee.

Poika syntyi syyskuussa 2014. Raskaus sujui normaalisti ja tuoreet vanhemmat Jenni ja Jarkko nauttivat kiireettömästä vauva-arjesta. Oli vaipan vaihtoa, imetystä, uuteen elämään totuttelua.

Sitten Alex sairastui flunssaan, tai siltä se vaikutti. Se alkoi pienellä yskällä, joka paheni niin, että lopulta poika pulautteli kaikki maidot pois. Sairaalasta perhe passitettiin kotiin, sillä tilanne ei vaikuttanut pahalta. Takaisin oli lähdettävä, kun kuume kipusi lähes 39 asteeseen. Alexilla diagnosoitiin keuhkokuume. Elettiin marraskuun alkua.

– Tilanne lähti kohenemaan, mutta kolmantena päivänä sairaalassa alkoivat hengitysvaikeudet, Könönen muistelee.

Ristiäiset sairaalassa

Kemin sairaalasta ei löytynyt niin pienelle potilaalle hengityskonetta, joten Alex kuljetettiin kiireellisesti Ouluun. Vanhemmat matkasivat perässä. Jarkko-isä aloitti isyyslomansa.

Pojan keuhkoihin oli tullut lisää varjostumia. Verenpaine heitteli holtittomasti ja tulehdusarvot ampaisivat nousuun. Diagnoosiksi vahvistui hinkuyskä.

 

Kastemekkokin tuotiin paikalle, mutta sitä ei voinut pukea päälle. Se levitettiin Alexin päälle sairaalasänkyyn. Syliin emme häntä saaneet.

Alexille tehtiin osittainen verenvaihto. Seuraavana päivänä valmiiksi todella huono tilanne paheni ja Alexia jouduttiin elvyttämään. Hänellä todettiin myös akuutti munuaisten vajaatoiminta. Tilannetta yritettiin korjata toisella verensiirrolla, ja pienen potilaan kunto näytti hieman paranevan. 13. marraskuuta vietettiin ristiäisiä. Poika sai nimekseen Alex Juhani Antero.

– Kastemekkokin tuotiin paikalle, mutta sitä ei voinut pukea päälle. Se levitettiin Alexin päälle sairaalasänkyyn. Syliin emme häntä saaneet.

Kastetilaisuus jäi mieleen kauniina ja herkkänä tilaisuutena. Se suretti, että tärkeä tapahtuma piti viettää sairaalassa eivätkä kummit päässeet paikalle. Alexin kunto alkoi hieman kohentua. Niin lääkkeitä kuin hengityskoneen tehoja voitiin vähentää. Poika hengitti ajoittain itse, oli virkeä ja liikehti mielellään.

Muutaman hyvän päivän jälkeen kuume kipusi yllättäen yli 41 asteeseen. Veriviljely paljasti verenmyrkytyksen. Tilanne jatkui kriittisenä päiviä.

– Alex oli kuitenkin ajoittain hereillä, häneen sai välillä katsekontaktin ja hän selvästi rauhoittui silittelyyn, Jenni Könönen muistelee.

”Mitään ei ollut enää tehtävissä”

Marraskuun viimeisinä päivinä tilanne huononi eikä hengityskone enää riittänyt. Viimeinen oljenkorsi oli ECMO-hoito eli kehonulkoinen hapetus. Siinä huonosti happeutunut veri pumpataan mekaanisesti kehon ulkopuolella olevan happeuttimen läpi ja johdetaan hyvin hapetettuna takaisin potilaan verenkiertoon.

Lähin ECMO-laite oli Tukholmassa, josta nelihenkinen tiimi saapui noutamaan Alexia. Pienokainen kuljetettiin lentokoneella Tukholman Karoliiniseen sairaalaan.


Vanhemmat lensivät pian perässä. Jo puhelimessa heitä oli varoitettu tilanteen vakavuudesta. Tuleviin uutisin ei kuitenkaan voinut mitenkään valmistautua.

– Kun pääsimme perille, meille kerrottiin, että mitään ei ollut enää tehtävissä. Alexilla oli aivoissa kolme pahaa verenvuotoa, eikä hoito enää tehonnut

Vanhempien piti tehdä päätös koneiden irrottamisesta.

– Koneet irrotettiin ja saimme Alexin syliin ensi kertaa viikkoihin, Könönen sanoo hiljaa ja kyynelet virtaavat hänen poskilleen.

Siinä, äidin ja isän sylissä, pieni Alex nukkui rauhallisesti pois.

Musertava ensimmäinen vuosi

Vieras kaupunki ahdisti. Siellä ei ollut enää Alexia eikä ketään muitakaan tuttuja. Vanhemmat halusivat nopeasti pois. He suuntasivat Tornioon, mutta oma koti oli täynnä Alexin tavaroita.

– Asuimme kaksi viikkoa vanhempieni luona. Toimme hiljalleen Alexin tavaroita varastoon vanhemmilleni, jonka jälkeen pystyimme muuttamaan takaisin kotiin.

Jarkko halusi töihin, jotta saisi muuta ajateltavaa. Jenni taas oli kiitollinen, että sai surra rauhassa kotona. Uni tuli vain unilääkkeiden avulla.

Joulukuun 7. päivänä Alex tuotiin kotiin.

– Kävimme katsomassa häntä kappelissa isovanhempien kanssa ja otimme viimeiset kuvat.


Hautajaiset pidettiin läheisten kesken vain muutama päivä ennen joulua.

– Sinä vuonna meille ei tullut joulua. Siskon pienten lasten takia sitä oli kuitenkin pakko edes jotenkuten viettää, Könönen sanoo.

Alkuun Könönen ei puhunut tunteistaan – siihen ei ollut voimia. Pahinta oli kaupassa, kun vastaan tuli tuttuja, jotka halusivat tietää, mitä oli tapahtunut. Puolison rooli jaksamisessa oli ratkaiseva.

– Jarkko tuki ja hoiti kodin, kun minusta ei ollut siihen. Myös omien vanhempien apu oli korvaamatonta.

Ensimmäinen vuosi oli musertava. Tuli Alexin ensimmäinen syntymäpäivä, sairaalaan joutumisen vuosipäivä, kuolinpäivä. Paljon muistoja, isoa ikävää. Hiljalleen Jenni Könönen alkoi puhua äidilleen, sitten muille. Puhuminen helpotti pahinta tuskaa.

Onnen tunne löytyy taas

– Ensimmäisen vuoden jälkeen päätimme, että yritämme toista lasta. Alkuun ajatus tuntui minusta ihan hirveältä. Epäilin, voisinko koskaan rakastaa ketään niin kuin rakastin Alexia. Pelkäsin myös, että en jaksa, jos suru ottaa vallan.

Huoli osoittautui turhaksi. Kun perheen prinsessa Alissa syntyi hieman reilu kaksi kuukautta sitten, syttyi rakkaus heti.

– Alissan syntymän jälkeen tunsin ensimmäistä kertaa onnea Alexin kuoleman jälkeen. Sitä ennen olin ajatellut, että en enää koskaan voi olla onnellinen.

Könönen haluaa kertoa perheen tarinan myös siksi, että julkisuuteen levisi hieman Alexin kuoleman jälkeen väärää tietoa.


– Radiokanavan toimittaja syytti meitä lähetyksessä siitä, että lapsemme sairastui, koska emme olleet rokottaneet häntä. Tosiasia on, että hinkuyskärokotus annetaan kolmen kuukauden iässä, ja Alex oli sairastuessaan parikuinen.

Perusteettomat syytökset satuttivat. Radiokanava sai vakavan huomautuksen Julkisen sanan neuvostolta. Asiaa puitiin useissa medioissa ja myös faktoja tietämättömät syyllistivät vanhempia keskustelupalstoilla.

Nyt mennään päivä kerrallaan, jokaisesta onnen hetkestä nauttien. Alissa on perheen silmäterä, ja Alex on yhä arjessa mukana. Hyllyä koristavat esikoisen kuvat ja pienet kipsikuvat tämän käsistä ja jaloista. Pojan tavaratkin on tuotu takaisin kotiin Alissan käyttöön.

Viime joulu oli erilainen. Siinä oli piparkakun ja pienen käärön tuoksua, toivoa ja uskoa tulevaan. Könönen uskoo, että oman lapsen kuolemasta ei koskaan pääse täysin yli. Ikävä kulkee mukana aina, mutta aika antaa hiljalleen yhä enemmän tilaa ilolle ja onnelle.

Otsikkoa ja ingressiä korjattu klo 7.1.2017 klo 16.16.

Hinkuyskä

 Hinkuyskä on Bordetella pertussis -bakteerin aiheuttama infektio, jonka tyypillinen oire on jopa useita viikkoja kestävä puuskittainen, tikahduttava yskä. Tyypillinen puuskittainen yskä ilmenee noin 1–2 viikon kuluessa ensi oireista.

 Puuskat esiintyvät etenkin öisin ja voivat päättyä limaoksenteluun.

 Hinkuyskässä voi esiintyä sisään hengityksen vaikeutumista, jolloin kuuluu hinkuva ääni yskänpuuskan loppuvaiheessa. Puuskien välillä potilas voi olla hyväkuntoinen ja vähäoireinen. Hinkuyskän vakavimmat muo­dot esiintyvät pienillä lapsilla, joilla tauti voi olla hengenvaarallinen. Hinkuyskää esiintyy myös kouluikäisillä lapsilla sekä aikuisilla.

 Hinkuyskä tarttuu tautia sairastavasta henkilöstä pisaratartuntana suoraan toiseen henkilöön. Hinkuyskärokote annetaan kolmen kuukauden iässä. Rokottamattomat tai osittain rokotetut lapset ovat suurimmassa vaarassa sairastua hinkuyskään.

Lähde: www.thl.fi

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt

  Näitä luetaan!

  1. 1

   Suomalaismies aikoo miljonääriksi 500 päivässä – näin hän sen tekee

  2. 2

   IS selvitti: tällainen on venäläinen eliittiprikaati Suomen rajan pinnassa – kyky yllätysiskuihin

  3. 3

   Sulhanen tuomittiin brittikirjailijan murhasta – kirjailija oli keksinyt itse ruumiin piilopaikan

  4. 4

   Nämä kuitit kannattaa säästää – ”Silloin kuittien on löydyttävä”

  5. 5

   Lahden MM-avajaisten liukas lava teki tepposet suomalaisille huipputanssijoille – ”Perseelleenhän tuo homma meni”

  6. 6

   Krista Pärmäkoski asetettiin mahdottomaan tilanteeseen – ”Veikö johto varman mitalin?”

  7. 7

   Lauri, 30, kertoo miksi pettää vaimoaan Tinder-naisten kanssa: ”En tunne minkäänlaista syyllisyyttä”

  8. 8

   ”Maailman täydellisin nainen” Kelly, 37, paljastaa luomukurvinsa kiusoittelevassa kylpykuvassa: ”Täydellinen tiimalasivartalo”

  9. 9

   Isisin seksiorjaksi joutunut kertoo hirvittävistä kokemuksistaan: ”Sama mies raiskasi minut joka päivä”

  10. 10

   Kuvat laskuvarjojääkäreiden harjoituksesta saavat ihon kananlihalle – suksivat varusteineen avantoon

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Julkkiksilta sataa tukea rumaksi haukutulle Maria Veitolalle – Rakel Liekiltä tyhjentävä kommentti

  2. 2

   Traaginen onnettomuus Helsingissä – työkoneen kauha osui kävelijään, nainen kuoli vammoihinsa

  3. 3

   Nämä kuitit kannattaa säästää – ”Silloin kuittien on löydyttävä”

  4. 4

   Anu Saagim haukkui Maria Veitolaa rumaksi suorassa lähetyksessä – Veitola harmistui studioyleisön reaktiosta: ”Yleisö nauraa ja taputtaa”

  5. 5

   Näitä tuotteita Suomen vaarallisimmat vangit himoitsevat selleihinsä Riihimäen vankilan omasta kaupasta

  6. 6

   Kummisetä antoi 10-vuotiaalle tyttärelle lahjarahaa – Kela rokotti koko perheeltä 341,52 euroa/kk

  7. 7

   Video: Kajaanin hyppyrimäki räjähti näyttävästi

  8. 8

   Lauri, 30, kertoo miksi pettää vaimoaan Tinder-naisten kanssa: ”En tunne minkäänlaista syyllisyyttä”

  9. 9

   Tv-tähden sekava käytös ihmetytti aamu-tv:ssä – oliko muoti-idoli humalassa? Syljeskeli ja selasi puhelintaan, somekansa äimistyi

  10. 10

   Tuskien taival: Kohutun Adrian Solanon MM-hiihto alkoi karmealla tavalla – matka jäi lopulta kesken

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Julkkiksilta sataa tukea rumaksi haukutulle Maria Veitolalle – Rakel Liekiltä tyhjentävä kommentti

  2. 2

   MTV: Saara Aalto kärsii kiusallisesta ja kivuliaasta naistentaudista: ”Ei parannuskeinoa”

  3. 3

   Kummisetä antoi 10-vuotiaalle tyttärelle lahjarahaa – Kela rokotti koko perheeltä 341,52 euroa/kk

  4. 4

   Pekka Vähäsöyrinki tunnusti Mika Myllylän haudalla, milloin dopinginkäyttö alkoi: ”Siinä hetkessä annoin periksi”

  5. 5

   Traaginen onnettomuus Helsingissä – työkoneen kauha osui kävelijään, nainen kuoli vammoihinsa

  6. 6

   Stubb opetti Trumpille faktoja Ruotsista – viesti sytytti kiivaan keskustelun

  7. 7

   Kanadan hurmuriministeri sai Ivanka Trumpin pasmat sekaisin – flirttaileva kuva leviää vauhdilla

  8. 8

   Yleinen virhe wc-pöntöllä: Tästä syystä pyttyyn jää helposti ”jarrutusjäljet”

  9. 9

   Anu Saagim haukkui Maria Veitolaa rumaksi suorassa lähetyksessä – Veitola harmistui studioyleisön reaktiosta: ”Yleisö nauraa ja taputtaa”

  10. 10

   Nokialla pahoinpidelty 17-vuotias tyttö on kuollut

  11. Näytä lisää

  Näitä luetaan!

  1. 1

   Suomalaismies aikoo miljonääriksi 500 päivässä – näin hän sen tekee

  2. 2

   IS selvitti: tällainen on venäläinen eliittiprikaati Suomen rajan pinnassa – kyky yllätysiskuihin

  3. 3

   Sulhanen tuomittiin brittikirjailijan murhasta – kirjailija oli keksinyt itse ruumiin piilopaikan

  4. 4

   Nämä kuitit kannattaa säästää – ”Silloin kuittien on löydyttävä”

  5. 5

   Lahden MM-avajaisten liukas lava teki tepposet suomalaisille huipputanssijoille – ”Perseelleenhän tuo homma meni”

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Julkkiksilta sataa tukea rumaksi haukutulle Maria Veitolalle – Rakel Liekiltä tyhjentävä kommentti

  2. 2

   Traaginen onnettomuus Helsingissä – työkoneen kauha osui kävelijään, nainen kuoli vammoihinsa

  3. 3

   Nämä kuitit kannattaa säästää – ”Silloin kuittien on löydyttävä”

  4. 4

   Anu Saagim haukkui Maria Veitolaa rumaksi suorassa lähetyksessä – Veitola harmistui studioyleisön reaktiosta: ”Yleisö nauraa ja taputtaa”

  5. 5

   Näitä tuotteita Suomen vaarallisimmat vangit himoitsevat selleihinsä Riihimäen vankilan omasta kaupasta

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Julkkiksilta sataa tukea rumaksi haukutulle Maria Veitolalle – Rakel Liekiltä tyhjentävä kommentti

  2. 2

   MTV: Saara Aalto kärsii kiusallisesta ja kivuliaasta naistentaudista: ”Ei parannuskeinoa”

  3. 3

   Kummisetä antoi 10-vuotiaalle tyttärelle lahjarahaa – Kela rokotti koko perheeltä 341,52 euroa/kk

  4. 4

   Pekka Vähäsöyrinki tunnusti Mika Myllylän haudalla, milloin dopinginkäyttö alkoi: ”Siinä hetkessä annoin periksi”

  5. 5

   Traaginen onnettomuus Helsingissä – työkoneen kauha osui kävelijään, nainen kuoli vammoihinsa

  6. Näytä lisää