Valikko

MITÄ TAPAHTUU WALL STREETILLÄ

Wall Streetistä on kirjoitettu kaksi terävää kirjaa
Wall Streetistä on kirjoitettu kaksi terävää kirjaa ja terroristi Ulrike Meinhofin elämästä on löydetty uusia puolia.

Raadollinen sisäpiirikuvaus

Frank Partnoy: F.I.A.S.C.O. - Blood in the Water on Wall Street. W.W. Norton & Company 1997.

San Diegon yliopistossa rahoitusmarkkinoiden säätelyn juridiikkaa nykyään opettava apulaisprofessori Frank Partnoy on kirjoittanut kiusallisen terävän ja hauskan kirjan kolmen vuoden kokemuksistaan johdannaiskaupasta Wall Streetillä.

Kansasin yliopistossa matematiikkaa ja taloustiedettä opiskellut Partnoy hankki oikeustieteellisen tutkinnon Yalen yliopistosta ja meni 1993 töihin First Boston -pankkiin siirtyen sieltä kesällä 1994 Morgas Stanleyn palvelukseen.

Pörssimaailman gurujen menestystarinoissa harvoin vaivaudutaan kuvaamaan meklarisalien arkipäivää ja asenteita yhtä viiltävän paljastavasti kuin liituraitapukujen maailmaan heitetyn kansasilaispojan pikamuistelmissa.

Yhdysvaltain parhaista yliopistoista värvätyt nuoret miehet tuntuvat käyttäytyvän työpaikoillaan kuin vasta heiluvaisensa huomanneet murrosikäiset pojat.

Naiset pärjäävät amerikkalaisessa pörssimaailmassa vain jos heillä on joko isot rinnat, pitkät sääret ja löysä moraali tai jos he ovat valmiita omaksumaan kaikki Wall Streetin machoasenteet ja tulemaan yhdeksi pojista.

Wall Street ei ole ollut ihastunut Partnoyn kirjasta, jossa kuvataan pankkiiriliikkeiden raadollisia asenteita. Hurjinta luettavaa ovat Partnoyn sisäpiirikuvaukset laittomuuksien rajamailla liittyvistä eksoottisista johdannaiskaupoista, joiden ensisijaisena tavoitteena on kehrätä pankkiiriliikkeelle välityspalkkioita piittaamatta lainkaan siitä, että samalla asiakkaan pää revitään irti. Jorma Lindfors

Ei enää ole entisellään

Doug Henwood: Wall Street. Verso 1997.

Toimittaja Doug Henwoodin pääväittämän mukaan Wall Street on alkanut elää omaa elämäänsä, jolla ei ole enää mitään tekemistä arvopaperipörssien alkuperäisen tehtävän kanssa, koota ja ohjata pääomia tuotannollisen toiminnan ja kaupankäynnin rahoittamiseen.

Samalla kun Henwood arvostelee amerikkalaisen vasemmiston Wall Street -kritiikkiä pinnalliseksi, Henwood tekee Wall Streetille ruumiinavauksen, jolla hän pyrkii osoittamaan valtaosan Wall Streetin kaupankäynnistävä palvelevan vain pankkiiriliikkeitä itseään.

Henwood osoittaa osakekaupan pääosiltaan - osakeannit mukaanluettuna - liittyvän yritysten omistuksen uudelleenjärjestelyihin, ei uuden pääoman hankkimiseen tuottavaan työhön.

Henwood ei kriittisestä asennoitumisestaan huolimatta repostele Wall Streetin skandaaleja, vaan hän esittää rakenteellisen arvostelunsa periaatteellisemmalla tasolla.

Kriittisenä taloustoimittajana tunnettu Henwood tukee sujuvalla kynällä esitettyjä väitteitään tarkoilla lähdeviitteillä, tilastomateriaalilla ja taulukoilla. Henwoodin kritiikkiä tukevaa lisälukemista kaipaavat voivat viettää loppuelämänsä tutustumalla kirjan loppuun sijoitetun 22-sivuisen kirjallisuusluettelon antiin. Jorma Lindfors

Terrorismin ytimessä

Steve Sam - Sandberg: Theres. Romaani Ulrike Meinhofin elämästä. Suom. Asta Piiroinen. Like 1997.

Turkistarhaiskuja puuhaavien kettutyttöjen ja -poikien pysyessä sitkeästi julkisuudessa on terveellistä lukea Aftonbladetin kirjallisuustoimittaja Steve Sem-Sandbergin teos Ulrike Meinhofista ja saksalaisen terrorismin luonteenlaadusta.

Baader-Meinhof -ryhmän tarina on kertomus yhteiskuntaa, talouselämää ja järjestökoneistoja vastaan suuntautuvan kapinan muuttumisesta veriseksi sodaksi, joka päättyy täydelliseen tappioon.

Sem-Sandbergin kiihkeärytmisessä teoksessa kaivetaan esiin Meinhofin edustaman saksalaisen radikaalivasemmiston maailma. Saksalainen talousihme edusti heille tekopyhyyden ja epäoikeudenmukaisuuden maanpäällistä helvettiä, joka piti kaataa paremman maailman luomiseksi.

Yhteiskuntakriitikkona ja kolumnistina julkisuuteen noussut Meinhof liittoutui Andreas Baaderin, Gudrun Esslinin, Jan-Carl Raspen ja muiden punaisen armeijakunnan terroristien kanssa hyökätäkseen täydellä voimalla fasistisena pitämänsä yhteiskunnan kimppuun. Idealistinen perheenäiti muuttuu lähi-idässä koulutetuksi kaupunkisissiksi, pankkiryöstäjäksi ja terrorismin ideologiksi.

Saksalainen yhteiskunta vastasi uhkaan niin kovin ottein, että punainen armeijakunta RAF alkoi todella uskoa elävänsä fasistisessa poliisivaltiossa. Meinhof ja kumppanit loivat näin ympärilleen oman todellisuuden.

Sem-Sandberg piirtää teoksessa moniulotteisen kuvan 1970-luvun saksalaisesta terrorismista. Fakta, fiktio ja reportaasi ja dokumentit yhdistyvät kirjassa yllättävän hyväksi kokonaisuudeksi. Jarkko Vesikansa

Uusi koulukunta nimeltä NIE

Juha-Antti Lamberg-Jari Ojala (toim.):

Uusi institutionaalinen taloushistoria. Johdanto tutkimukseen. Atena 1997.

Kahden nuoren jyväskyläläisen historiantutkijan toimittama kokoelma pureutuu taloushistorian tutkimuksen menetelmien ongelmiin.

Samalla he tarjoavat laajempaa näkökulmaa markkinamekanismiin. Näkökulmaa kutsutaan uudeksi institutionaaliseksi koulukunnaksi (New Institutional Economics, NIE).

Tekijät keskittyvät kolmeen perusongelmaan: instituutioiden ja organisaatioiden suhteeseen, liiketoiminnan kustannusten muodostumiseen sekä julkisen valinnan teorian sovellutuksiin.

Instituutiot ovat se kulttuurinen kehys, jossa organisaatiot toimivat. Instituutioita ovat esimerkiksi tavat ja muut epäviralliset sopimukset; niitä ovat myös lakien asettama toimintakehys. Instituutiot ohjaavat taloudellisia toimijoita tehokkaasti.

Esimerkiksi turkistarhauksen investoinnit ovat Suomessa tulleet entistä riskialttiimmiksi. Syynä ovat institutionaaliset muutokset, mielipiteiden kärjistyminen sekä suora toiminta tarhausta vastaan. Pitkällä aikavälilä koko alan houkuttelevuus taloudellisena toimintana ei ole itsestään selvä.

NIE-näkökulmaa voidaan soveltaa vapaamatkustajan ongelmaan ratkaistaessa julkisten hyödykkeiden investointeja. Julkishyödykkeet ovat luonteeltaan sellaisia, että niiden hyötyä ei rajoiteta koskemaan vain osaa yhteisön jäsenistä. Sillalla ei kerätä tullia sen ylittämisestä.

Käänteisenä ongelma on esimerkiksi maanpuolustuksessa. Veronmaksajan on osallistuttava kustannuksiin, vaikka saatava hyöty koskisi vain pientä ja rajoitettua osaa yhteisöstä. Tällöin voi puhua matkan maksajasta, joka ei nouse kyytiin.

Teos on kokoelmakirjaksi harvinaisen hyvin kirjoitettu. Se antaa mielenkiintoisen näkökulman suomalaisen taloudellisen toiminnan taustaan.Jukka Kanerva

Kommentit

  Näytä lisää

  Näitä luetaan!

  1. 1

   Nämä Siwat ja Valintatalot muuttuvat K-marketeiksi tammikuussa – katso koko lista

  2. 2

   Leikkaukset iskivät lapsilisään – mitä menetetyllä summalla saisi?

  3. 3

   Kemijärven sillan ja Turun sairaalan betoniongelman syy selvisi: liikaa ilmaa

  4. 4

   Raju luku lapsilisien leikkauksista – ”Lisäävät pienituloisuutta”

  5. 5

   Koeaika on pian yhä pidempi – ”Pitäisi sanoa selkeästi, mikä meni pieleen”

  6. 6

   Taliseteli aiheutti kohun Britanniassa – keskuspankki ”suhtautuu huoleen erittäin vakavasti”

  7. 7

   Suomi hävisi roaming-äänestyksessä

  8. 8

   Kodin1-tavaratalon sivuille ilmestyi viesti: ”Pian täällä taas...”

  9. 9

   AL: Tamperelaisen kerrostalon betoni liian haurasta – parissa viikossa tiedetään, miten käy

  10. 10

   ”Kahvin steve jobs” väistyy Starbucksin johdosta – huhuttu lähtevän politiikkaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nämä Siwat ja Valintatalot muuttuvat K-marketeiksi tammikuussa – katso koko lista

  2. 2

   Nordea selvitti, kuinka paljon joulu maksaa suomalaiselle – onko oma joulubudjettisi isompi vai pienempi?

  3. 3

   Kemijärven sillan ja Turun sairaalan betoniongelman syy selvisi: liikaa ilmaa

  4. 4

   Kodin1-tavaratalon sivuille ilmestyi viesti: ”Pian täällä taas...”

  5. 5

   Koeaika on pian yhä pidempi – ”Pitäisi sanoa selkeästi, mikä meni pieleen”

  6. 6

   Erikoinen tilanne autokaupassa: 1500 uutta Porschea myydään käytettyinä

  7. 7

   Suomen ilmasto on myrkkyä autoille – arvaatko, mikä lämpötila on pahin?

  8. 8

   Neljä suurkaupunkia aikoo kieltää dieselautot

  9. 9

   Sato myi lähes 300 vuokra-asuntoa

  10. 10

   Suomi hävisi roaming-äänestyksessä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kelan pääjohtaja SK:lle ”Miksi ylläpidämme järjestelmää, joka maksaa ihmiselle olemisesta?

  2. 2

   Vakava varoitus Suomelle: ”Nämä kotitaloudet erityisen haavoittuvia”

  3. 3

   Nyt se on lopullista: koeaika menee uusiksi

  4. 4

   Katso, kuulutko velkaisten riskiryhmään – tämä raja ei saisi ylittyä

  5. 5

   Ville, 33, kasvatti menestyvän bisneksen Kiinaan – kuukaudessa 8 000 pakettia elektroniikkaa Suomeen

  6. 6

   Suomalaiset saavat liikaa palkkaa? ”Perheen elo muuttuu selviytymistaisteluksi”

  7. 7

   Kevytmaito, kahvi, meetwursti, konetiskiaine... Näin paljon arkisten tuotteiden hinnat nousivat 10 vuodessa

  8. 8

   Nobel-voittaja Bengt Holmström: Suomalaiset saavat liikaa palkkaa

  9. 9

   Miten saa mukavan paikan lentokoneeseen? 7 keinoa

  10. 10

   Vastike vain 1 euron – tällaisessa taloyhtiössä se on mahdollista

  11. Näytä lisää