Valikko

ELOKUVAAJA LÖYSI HERKULLISEN SALAATIN

Pietu Takala söi pitkään ja hartaasti kinkkuoliivisalaattia G.W Sundmanin krogissa.

Kun teemainoksessa benjihyppääjä singahtaa Stadionin tornista kastamaan teepussinsa lasiseen mukiin tai kun pihvinpaiston taustaäänenä on kuovin huuto, voi mainoksen tekijäksi varmuudella väittää Pietu Takalaa.

Elokuvaaja Takalan tuotantoa on myös pätkä leivästä eturuoan pahimpana vihollisena ja kaikki ne ruokamainokset, joissa kaloja, jäätelöä, siirappia tai mitä tahansa muuta katsotaan niin läheltä, ettei mainoskatkolla malta millään omalle jääkaapille.

Takala on kohtalaisen keskittyneen mainoselokuva-alan harvoja riippumattomia yrittäjiä. Pitkän linjan mies ei ole istunut pulpetissa sitten kansalaiskoulun. Ammattinsa hän on oppinut tekemällä. Elokuvaura alkoi harjoittelijan palkalla Creafilmissä 1969. Oman yrityksen hän perusti 11 vuotta sitten.

Työpaikallaan Elokuvatuotanto Pietu Takala Oy:ssä Hernesaarenkadun Eiran puoleisella pätkällä hän rakentaa ensimmäisen yllätyksen jo rapussa; ikivanhan talon homeinen keittiönrappu kapeine kierreportaineen johtaa kolmikerroksiseen studioon; vieras otetaan vastaan ylimmässä kerroksessa, jossa suurimman vaikutuksen tekee täysin varustettu keittiö.

Takala paljastuu kulinaristiksi, joka kokkaa työntekijöilleen ja asiakkailleen. Kokki tietää, miten ruoka-aineet käyttäytyvät. Siksi Takalan ruokakuvissa kaikki on niin himottavaa.

Takala lähtee lounaalle G.W.Sundmanin krogiin Etelärantaan, ennestään tuttuun paikkaan. -Olen valaissut tämänkin paikan mielessäni muutamia kertoja, Takala kertoo.

Se tarkoittaa sitä, että elokuvaajan pää toimii koko ajan. Kapakassa istuessaan hän kertoo suunnittelevansa kuvakulmia, valaistuksia ja kohtauksia.

Elokuvaaja elää valosta, auringon liikkeistä, nousuista ja laskuista. Talvella niiden puutteen korvaavat musiikki, punttisali ja ruoasta nauttiminen. Takala saa energiaa myös kesän odottamisesta ja suhtautuu epäillen kesäkokemusten hakemiseen maailmalta keskellä talvea.

Sundmanin krouvissa on tuntia ennen lounaan päättymistä hiljaista. Takala aloittaa Krog royalilla, drambuiekuohuviinillä, joka on koristettu kirsikalla. Hän valitsee alkuannokseksi kinkkuoliivisalaatin, pääruoaksi hiillostettua merisiikaa, vaikka lampaankyljykset houkuttelevatkin. Yritän pysyä perässä ja tilaan salaatin ilman lihaa.

Salaatti onkin oivallista - tulitikunohuita kurkkuviipaleita, vihreää salaattia, lihattomassa versiossa pinjansiemeniä ja siinä toisessa oliiveja ja kinkkua. Kastikkeena balsamiviinietikkaa ja oliiviöljyä.

Salaatti todetaan melkein kaupungin parhaaksi ja sitä syödään pitkään. Ehkä siksi pääruoan siika tuntuu vähän sitkeältä.

Kun pääsemme jälkiruokaan, lakkavanukkaaseen, ihmettelen, kuinka Takala selvisi lamasta, joka jäädytti monella alalla mainonnan kokonaan. -Lamavuodet ovat olleet parhaita vuosiani, jostain syystä.

Krouvi on mutkaton paikka, jossa saa olla rauhassa. Henkilökunta on tottunut serveeraamaan ihmisiä, jotka hoitavat lounaalla bisnestä. Se tarkoittaa sitä, että palvelu on hyvää, sujuvaa ja lähes huomaamatonta.

Ravintola G.W.Sundmans krog on saanut nimensä kauppias Sundmanilta, joka rakennutti talon 1817. Krogin tiloissa hän piti puotia ja asui yläkerrassa, jossa sijaitsee talon pääravintola.

Osoite: Eteläranta 16, Helsinki, puh: 09-6226410

Avoinna: ma-pe 11-22 (jolloin keittiö suljetaan) la-su 13-22. Lounas ma-pe 11-14.

Asiakaspaikkoja noin 50. Pöytävarausta suositellaan. A-oikeudet

Hintataso: Lounaan keskihinta noin 50 markkaa, alkuruoka noin 40 markkaa. Uusi lista on kalapainotteinen, lista vaihtuu noin kolmen kuukauden välein.

Yläsundmaniin verrattuna rennompi ja halvempi. Turistien ja liikelounastajien suosima paikka.

Ravintolapäällikkö: Antti Hellström

Keittiömestari: Harri Syrjänen

Sisustus: Helena Airaksinen ja Matti Rastas.

Omistaja: Toistaiseksi Arctia, aiesopimus kaupasta on tehty pohjoismaisen ravintolaketju Scandicin kanssa.

Perustamisvuosi: Ravintola avattiin kesäkuussa 1996.

Kommentit

    Näytä lisää

    Näitä luetaan!

    1. 1

      SS: Myykö lapsesi sukkia päästäkseen luokkaretkelle? Yrityksille miljoonabisnes

    2. 2

      Terrafame-johtaja Ratia toimii myös yhtiön konsulttina – satojen tuhansien palkkiot

    3. 3

      20-vuotiaita autoja huristelee Suomen teillä paljon – tiedätkö, onko yleisin malli Golf, Astra vai Corolla?

    4. 4

      HS: Koulutettuja suomalaisia kaikkoaa ulkomaille – vain harva aikoo palata

    5. 5

      WhatsApp katoaa miljoonista puhelimista – katso, onko omasi listalla

    6. 6

      Alkon kilpailutus hämmentää: 100-vuotiaan Suomen juhlalikööriksi virolainen Vana Tallinn

    7. 7

      Näkökulma: Kapina jatkuu – Brexit ja Trump olivat vasta alkua

    8. 8

      Wahlroos: Tässä on Suomen työttömyysongelman perimmäinen syy – ”Ihan käsittämätöntä”

    9. 9

      Näkökulma: Italian uhkapeli voi sytyttää uuden eurokriisin

    10. 10

      Keskiansio 160 000 euroa vuodessa – tämä ammattiryhmä vaatii lakoilla lisää

    11. Näytä lisää
    1. 1

      WhatsApp katoaa miljoonista puhelimista – katso, onko omasi listalla

    2. 2

      20-vuotiaita autoja huristelee Suomen teillä paljon – tiedätkö, onko yleisin malli Golf, Astra vai Corolla?

    3. 3

      Terrafame-johtaja Ratia toimii myös yhtiön konsulttina – satojen tuhansien palkkiot

    4. 4

      Alkon kilpailutus hämmentää: 100-vuotiaan Suomen juhlalikööriksi virolainen Vana Tallinn

    5. 5

      SS: Myykö lapsesi sukkia päästäkseen luokkaretkelle? Yrityksille miljoonabisnes

    6. 6

      Keskiansio 160 000 euroa vuodessa – tämä ammattiryhmä vaatii lakoilla lisää

    7. 7

      Näkökulma: Kapina jatkuu – Brexit ja Trump olivat vasta alkua

    8. 8

      HS: Koulutettuja suomalaisia kaikkoaa ulkomaille – vain harva aikoo palata

    9. 9

      Raju luku lapsilisien leikkauksista – ”Lisäävät pienituloisuutta”

    10. 10

      Leikkaukset iskivät lapsilisään – mitä menetetyllä summalla saisi?

    11. Näytä lisää
    1. 1

      WhatsApp katoaa miljoonista puhelimista – katso, onko omasi listalla

    2. 2

      Kelan pääjohtaja SK:lle ”Miksi ylläpidämme järjestelmää, joka maksaa ihmiselle olemisesta?

    3. 3

      Vakava varoitus Suomelle: ”Nämä kotitaloudet erityisen haavoittuvia”

    4. 4

      Nyt se on lopullista: koeaika menee uusiksi

    5. 5

      Katso, kuulutko velkaisten riskiryhmään – tämä raja ei saisi ylittyä

    6. 6

      Ville, 33, kasvatti menestyvän bisneksen Kiinaan – kuukaudessa 8 000 pakettia elektroniikkaa Suomeen

    7. 7

      Keskiansio 160 000 euroa vuodessa – tämä ammattiryhmä vaatii lakoilla lisää

    8. 8

      Alkon kilpailutus hämmentää: 100-vuotiaan Suomen juhlalikööriksi virolainen Vana Tallinn

    9. 9

      Suomalaiset saavat liikaa palkkaa? ”Perheen elo muuttuu selviytymistaisteluksi”

    10. 10

      Kevytmaito, kahvi, meetwursti, konetiskiaine... Näin paljon arkisten tuotteiden hinnat nousivat 10 vuodessa

    11. Näytä lisää