Valikko

Piensijoittaja jää suurempien jalkoihin

Ostojen ja myyntien epäonninen ajoitus ei välttämättä kerro vain piensijoittajien tyhmyydestä. Hölmöiltä näyttävät ostot ja myynnit voivat perustua myös ennen uutistapahtumia – ja siis ennen kurssimuutoksia – pahaa aavistamatta jätettyihin osto- ja myyntimääräyksiin.

Kalifornian yliopistossa Los Angelesissa tutkijana työskentelevä Juhani Linnainmaa osoitti viime vuonna julkaistussa väitöstutkimuksessaan, että yksityissijoittajat ajautuvat kauppoihinsa usein passiivisena osapuolena eivätkä siis suinkaan säntää uutisten perässä hölmöihin kauppoihin.

Moni yksityissijoittaja ostaa ja myy osakkeita asettaen kaupan ehdoksi tietyn hintarajan. Ostomääräys jää välitysliikkeen toteutettavaksi, jos ostettavan osakkeen kurssi laskee ennalta määrätylle tasolle. Vastaavasti myyntimääräys toteutetaan, jos kurssi nousee halutulle tasolle.

Tällaiset rajahinta-toimeksiannot voivat olla voimassa toistaiseksi tai sijoittajan ennalta määräämän ajan. Toteutushinnan määräävä sijoittaja haluaa välttää yllätyksiä silläkin uhalla, että kauppa lykkäytyy. Rajahinnan määrittävä sijoittaja ei halua kauppaansa toteutettavan ”päivän hintaan”, joka voisi merkitä yllätystä suuntaan tai toiseen.

Rajahintakin voi yllättää, ilmenee Linnainmaan väitöstutkimuksesta. Rajahinnan ostoilleen tai myynneilleen määrittävät sijoittajat joutuvat usein aktiivisempien sijoittajien ostojen ja myyntien vastapuoliksi.

Kun markkinoilla tapahtuu jotakin merkittävää tai pörssiyhtiö julkaisee tärkeän uutisen, lähtevät aktiiviset sijoittajat saman tien ostamaan tai myymään uuden tiedon valossa ”väärin” hinnoiteltuja osakkeita. Aktiivisten sijoittajien osto- tai myyntitarjoukset nostavat tai laskevat osakekurssia, ja passiivisen sijoittajan asettamassa rajahinnassa kaupat toteutuvat.

Näin piensijoittajien päätyminen suursijoittajien vastapuoliksi myymään nousevilla ja ostamaan laskevilla kursseilla kertoo ehkä ennemmin passiivisten sijoittajien kaupankäyntitavasta kuin heidän hölmöydestään.

Rajahinnan asettanut passiivinen sijoittaja on jättänyt osto- tai myyntimääräyksensä ennen kurssiin vaikuttanutta uutista, eikä hän välttämättä yritä mitenkään reagoida uutiseen.

Tiedotusvälineitä ja markkinatapahtumia kannattaa Linnainmaan mielestä ilman muuta seurata, mutta ei jokaisen uutisen takia pidä osakkeita ostaa ja myydä.

– Tiedotusvälineillä on merkittävä rooli sijoittajan tietolähteenä, sillä ilman tiedotusvälineitä tiedon kerääminen kaikista pörssiyhtiöistä ja sijoitusmahdollisuuksista olisi useimmille sijoittajille ylivoimainen tehtävä, vastaa Linnainmaa kohteliaasti toimittajan kysymykseen tiedotusvälineiden roolista.

Hänen mielestään toimittajien niin kuin sijoittajienkin olisi kuitenkin hyvä tiedostaa, että uutisaiheiden valinnalla ja muotoilulla voi olla suuri vaikutus sijoittajien mielikuvaan uutisessa käsitellyn pörssiyhtiön tai muun sijoituskohteen tilasta ja houkuttelevuudesta.

– Jos esimerkiksi pörssiyhtiön hyvästä tuloksesta kirjoitetaan otsikolla ”Mahtava tulos yllätti analyytikot!”, sijoittajat voivat luulla, että tämän yrityksen ostaminen tuottaa vielä seuraavana päivänä varman voiton.

Sijoittajien valistaminen on Linnainmaan mielestä tärkeää, ja tehtävä sopii luontevasti tiedotusvälineille. Sen sijaan tiedotusvälineiden esittämissä suorissa sijoitusvihjeissä hän ei näe sijoittajalle arvoa.

– Vihjeiden taustalla oleva tieto on ollut jo aikaisemmin analyytikoiden ja siis suursijoittajien käytössä ennen kuin tieto päätyy tiedotusvälineen vihjeeksi. Lehdestä luettu vihje on jo luultavasti vaikuttanut osakekursseihin sen mitä se on vaikuttaakseen. Tavallaan tällaisia vihjeitä voisi rinnastaa netin keskustelupalstojen vedätysyrityksiin, pohtii Linnainmaa.

Yksittäisiin osakkeisiin liittyvät pörssiuutiset ovat seuraavan päivän lehdestä luettuina sijoittajalle ennemmin taustatietoa kuin sijoitustoiminnassa hyödynnettävää tietoa, arvioi Linnainmaan kanssa samoilla linjoilla oleva professori Matti Keloharju Helsingin kauppakorkeakoulusta.

– Talouslehtien tuottamissa omissa analyyseissä on usein sijoittajalle tärkeätä uutta tietoa. Pankkiiriliikkeiden analyysit ovat yleensä vielä parempia, mutta lehtien palstoille ehdittyään jo vanhoja, ja siksi sijoitusmielessä lehdistä luettuina useimmiten hyödyttömiä.

Keloharju uskoo ainakin kokeneiden sijoittajien erottavan asiallisen hyötytiedon ja markkinaviihteen toisistaan. Pitkäaikainen kurssinousu tosin houkuttelee markkinoille tietämättömiä sijoittajia, jotka voivat myös mennä halpaan ja ottaa viihdekirjoittelun todesta.

Kommentit

  Näytä lisää

  Näitä luetaan!

  1. 1

   Kyösti Kakkonen Karjalaisessa: Työntekijät nousevat pian kapinaan ay-liikettä vastaan

  2. 2

   WSJ: IBM:n Romettystä tulee Trumpin neuvonantaja

  3. 3

   Näkökulma: Liian pieni osa kasvusta valuu palkkoihin – toteutuuko Marxin ennustus?

  4. 4

   Stark sulkee kuusi myymälää – irtisanoo jopa 160

  5. 5

   Autojen ominaisuudesta tuli ongelma – piti säästää energiaa, voikin aiheuttaa kolareita

  6. 6

   Tuloerojen kuilu: Rikkaimmat +70 % – köyhimmät +30 %

  7. 7

   Paperiosakkeet hukassa? Sampo antoi lisäaikaa

  8. 8

   Sähköinen postilaatikko kerää kritiikkiä: ”Pitää olla mahdollisuus asioida miten parhaiten sopii”

  9. 9

   Helsingissä reipas pörssipäivä, Nokia ja Kotipizza ponkaisivat

  10. 10

   Venäjä yksityistää liki viidenneksen Rosneftista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Näkökulma: Liian pieni osa kasvusta valuu palkkoihin – toteutuuko Marxin ennustus?

  2. 2

   Kyösti Kakkonen Karjalaisessa: Työntekijät nousevat pian kapinaan ay-liikettä vastaan

  3. 3

   Stark sulkee kuusi myymälää – irtisanoo jopa 160

  4. 4

   Yle: Kodin1-nimen ostaja selvisi – aikoo kilpailla hinnoilla

  5. 5

   Autojen ominaisuudesta tuli ongelma – piti säästää energiaa, voikin aiheuttaa kolareita

  6. 6

   Tärkeän lääkkeen hinta 23-kertaistui – yhtiölle sakot nimikikkailusta

  7. 7

   Jättikauppa: Konecranes myy nosturiyhtiön

  8. 8

   Tuloerojen kuilu: Rikkaimmat +70 % – köyhimmät +30 %

  9. 9

   Varo perintöloukkua – ”Voi olla järkevää jopa kieltäytyä perinnöstä”

  10. 10

   Nobel-voittaja Holmström: Luulen, että jatkossa olen varovaisempi lausunnoissani

  11. Näytä lisää
  1. 1

   WhatsApp katoaa miljoonista puhelimista – katso, onko omasi listalla

  2. 2

   Varo perintöloukkua – ”Voi olla järkevää jopa kieltäytyä perinnöstä”

  3. 3

   Keskiansio 160 000 euroa vuodessa – tämä ammattiryhmä vaatii lakoilla lisää

  4. 4

   Alkon kilpailutus hämmentää: 100-vuotiaan Suomen juhlalikööriksi virolainen Vana Tallinn

  5. 5

   Suomalaiset saavat liikaa palkkaa? ”Perheen elo muuttuu selviytymistaisteluksi”

  6. 6

   20-vuotiaita autoja huristelee Suomen teillä paljon – tiedätkö, onko yleisin malli Golf, Astra vai Corolla?

  7. 7

   Suomen ilmasto on myrkkyä autoille – arvaatko, mikä lämpötila on pahin?

  8. 8

   Näkökulma: Liian pieni osa kasvusta valuu palkkoihin – toteutuuko Marxin ennustus?

  9. 9

   Suomalaiset myivät tätä juuri joukolla – nyt suositellaan ostamaan

  10. 10

   Terrafame-johtaja Ratia toimii myös yhtiön konsulttina – satojen tuhansien palkkiot

  11. Näytä lisää