Valikko

Nyt nappaa

Työelämä: Ei sitä päällepäin näe. Salkku kädessä, puku päällä tai kävelypuvussa korkokengät kopisten he menevät ohitsesi. Työpaikkasi huumeidenkäyttäjät.
Työpaikalla saattaa makea kannabiksen haju hiuksissa ja vaatteissa peittyä muuhun parfyymiin. Tai pupillit ovat amfetamiinin suurentamat tai heroiinin pienentämät.

Joku on ylienerginen ja ylisosiaalinen, joku alkaa vetäytyä muiden seurasta ja linnoittautuu huoneeseensa. Ehkä viikonloput alkavat venyä, niin että perjantaina tai maanantaina työntekijällä on usein flunssa. Työvuoroja yritetään äkillisesti muuttaa.

Pöytälaatikossa, siinä näppäimistön vieressä, saattaa olla tabukätkö. Tai työvaatekaapin hyllyllä.

Ja miksi ei olisi. Stakesin uuden tutkimuksen mukaan noin puolet alle 35-vuotiaista pitää esimerkiksi kannabiksen kokeilun riskejä vähäisinä tai olemattomina.

Aineiden menekki on kasvanut 1990-luvun puolenvälin jälkeen räjähdysmäisesti. Uudet käyttäjät ovat työikäisiä, työssä käyviä ja tehtävissään jopa hyvin pärjääviä ihmisiä.

– On ihmisiä, joiden elämäntapaan ja työn tekemiseen liittyy päihdehakuisuus. Kun huumeiden käyttö on trendikäyttäytymistä, se voi jatkua hyvinkin pitkään niin, ettei työpaikalla sitä huomata. Tai vaikeuksia ei osata yhdistää huumeiden käyttöön liittyväksi, rikoskomisario Juha Hakola Helsingin poliisin huumeosastolta sanoo.

Hakola puhuu trendi-invalideista. Hän tarkoittaa 20–35-vuotiaita aikuisia, joiden kulttuuriin kuuluu työelämässä ja sen ulkopuolella äärimmäisten kokemusten etsiminen.

– Näiden hakemista perustellaan sillä, että niistä saadaan uusia innovaatioita jopa työhön, Hakola sanoo.

Uutta työelämäkäyttäjien parissa ovat niin sanotut designer-huumeet. Ne ovat aineita, joita ei vielä virallisesti luokitella huumausaineiksi. Tällainen on esimerkiksi "lakka". Se on kemiallinen aineyhdistelmä, jota käytetään eri komponenttien puhdistuksessa. Aine aiheuttaa vahvoja mielialan muutoksia.

Toinen on koostumukseltaan muunneltu gamma. Sen hallussapito sinänsä on huumausainerikokseksi luokiteltavaa, mutta molekyylimuutoksilla siitä tehdään yhdiste, joka ei vielä ole kiellettyjen listoilla. Käyttäjä pystyy vakuuttamaan itselleen, ettei hän tee mitään laitonta.

Ekstaasin matalaan käyttökynnykseen taas voi vaikuttaa tablettien vaaraton ulkonäkö. Kukapa pelkäisi tabua, jonka kyljessä mollottaa hymiö, BMW, Motorola, Honda tai Pokemon?

Ihmiset, jotka pyörivät pintapaikkojen extreme-kokeiluissa, eivät ulkonäöltään muistuta heroinisteja. Monella on silti jalat tukevasti irti maasta 24 tuntia vuorokaudessa.

– He ovat tavallisen näköisiä aikuisia, jotka hoitavat vielä työnsä ja pystyvät aluksi itse rahoittamaan käyttönsä. Sitten kun käyttö riistäytyy riippuvuudeksi, rahat eivät enää riitä, vaan on ruvettava myös itse välittämään aineita, Hakola arvioi.

Siitä alkavat linkit järjestäytyneeseen rikollisuuteen. Tämä kova puoli etsii verkostoonsa ihmisiä, joilla on pääsy informaatiokanaviin, tiettyyn tietopääomaan tai osoitteistoihin.

Aineita maahantuovat rikollisryhmät haluavat sisälle työpaikkoihin. Heille arvokkaita ovat varsinkin tiedot, tiedostot ja osoiterekisterit. Esimerkiksi pankkitoimihenkilöt pääsevät käsiksi valtavaan määrään ihmisten osoitteita. Jos yritys tekee ulkomaankauppaa, se on oiva väylä toiminnalle.

Vienti- ja tuontiyritys on laillinen kulissi vaikkapa Subutexin salakuljetukselle. Logistiikkayhtiöt ovat haluttuja. Viron ja Venäjän transitoliikenne tarvitsee paljon kuljettajia, ja naapurimaissa on helppo rekrytoida kuskeja kuriireiksi. Myös kemianteollisuus ja terveydenhuoltoala kiinnostavat rikollisia.

– Meillä lisääntyvät tutkinnassa sellaiset tapaukset, että huumeita yritetään valmistaa. Niihin tarvitaan raaka-aineita. Silloin on hyvä saada taustalle yritys, jossa raaka-aineita on tai jonka kautta niitä voi hankkia, Hakola kertoo.

Kovakaan kontrolli ja aineiden tilastointi ei aina pysy mukana; hävikki saatetaan huomata vasta ajan kuluessa.

– Nämä ongelmat eivät ole yritys-, vaan henkilölähtöisiä. Yksikään firma ole tässä mukana muutoin kuin tietämättään, Hakola korostaa.

Kun yritys ottaa uusia työntekijöitä, henkilöhistoriat on syytä tarkistaa. Jos uusi henkilö toimii tehtävässä, jossa hänellä on arkaluontoista tietoa hallussaan tai pääsy sellaisen lähteille, taustojen selvittäminen korostuu. Hakola neuvoo myös kysymään, mitkä ovat motiivit hakeutua työhön, jossa on luottamuksellista tietoa.

Joka kioskimyyjää ei tarvitse huumetestauksen läpi kuljettaa, mutta Hakolan mielestä testit ovat nykypäivää useimmissa tehtävissä.

Huumepoliisi voi laajentaa huumeiden kotietsinnät myös epäillyn työpaikalle. Joskus työnantajat koettavat salata alaistensa huume-epäilyt ja hoitaa asian sisäisesti, ettei yrityksen maine menisi. Tämä on rikoskomisario Hakolan mielestä kuitenkin väärin. Yrityksen johto syyllistyy virkavirheeseen, jos kyseessä on huumausainerikos.

Kommentit

  Näytä lisää

  Näitä luetaan!

  1. 1

   Varo perintöloukkua – ”Voi olla järkevää jopa kieltäytyä perinnöstä”

  2. 2

   Kaksi yllättäjää – mitä tapahtui kananmunille ja jauhelihalle?

  3. 3

   Suomalaiset myivät tätä juuri joukolla – nyt suositellaan ostamaan

  4. 4

   ”Vei mahdollisuuden huippu-uraan” – entinen opiskelija vaatii Oxfordin yliopistolta miljoonakorvauksia

  5. 5

   Saitko postia Sammolta? Aikaa ensi keskiviikkoon

  6. 6

   Saadaanko Teslan jättitehdas Vaasaan? ”Puhumme tuhansista työpaikoista”

  7. 7

   Nordnet: Nokia oli marraskuussa suositumpi kuin koskaan

  8. 8

   5 vinkkiä – näin siirrät omaisuutta lapsille pienellä verolla

  9. 9

   Suomalainen elää luotolla ”luonnollisena asiana”

  10. 10

   Nokia ja Outokumpu pomppasivat päivän päätteeksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Varo perintöloukkua – ”Voi olla järkevää jopa kieltäytyä perinnöstä”

  2. 2

   Suomalaiset myivät tätä juuri joukolla – nyt suositellaan ostamaan

  3. 3

   Kommentti: Eurokriisin sytytyslanka palaa – Italia sanoi ”ei”

  4. 4

   5 vinkkiä – näin siirrät omaisuutta lapsille pienellä verolla

  5. 5

   Teslan valtava akkutehdas halutaan Vaasaan

  6. 6

   Saadaanko Teslan jättitehdas Vaasaan? ”Puhumme tuhansista työpaikoista”

  7. 7

   Pelko euron tuhosta voi avata Saksan rahahanat

  8. 8

   ”Vei mahdollisuuden huippu-uraan” – entinen opiskelija vaatii Oxfordin yliopistolta miljoonakorvauksia

  9. 9

   Saitko postia Sammolta? Aikaa ensi keskiviikkoon

  10. 10

   Terrafame-johtaja Ratia toimii myös yhtiön konsulttina – satojen tuhansien palkkiot

  11. Näytä lisää
  1. 1

   WhatsApp katoaa miljoonista puhelimista – katso, onko omasi listalla

  2. 2

   Varo perintöloukkua – ”Voi olla järkevää jopa kieltäytyä perinnöstä”

  3. 3

   Nyt se on lopullista: koeaika menee uusiksi

  4. 4

   Katso, kuulutko velkaisten riskiryhmään – tämä raja ei saisi ylittyä

  5. 5

   Keskiansio 160 000 euroa vuodessa – tämä ammattiryhmä vaatii lakoilla lisää

  6. 6

   Vakava varoitus Suomelle: ”Nämä kotitaloudet erityisen haavoittuvia”

  7. 7

   Alkon kilpailutus hämmentää: 100-vuotiaan Suomen juhlalikööriksi virolainen Vana Tallinn

  8. 8

   Suomalaiset saavat liikaa palkkaa? ”Perheen elo muuttuu selviytymistaisteluksi”

  9. 9

   Kevytmaito, kahvi, meetwursti, konetiskiaine... Näin paljon arkisten tuotteiden hinnat nousivat 10 vuodessa

  10. 10

   Nobel-voittaja Bengt Holmström: Suomalaiset saavat liikaa palkkaa

  11. Näytä lisää