Valikko

Rautataipuu

Henkilö: Rautaruukin uudistusmies Sakari Tamminen opettelee malttia. Vanhan teräsyhtiön muodonmuutos alkoi riuhtaisulla, mutta koko yhtiöön uudet tavat tarttuvat hitaasti.
Joka päivä meidän pitää olla parempia. Joka päivä meidän pitää olla tehokkaampia. Ei muutoksen kuulu helppoa ollakaan, uskoo toimitusjohtaja Sakari Tamminen.

Tammisesta tuli Rautaruukin varatoimitusjohtaja viime huhtikuussa, toimitusjohtaja tämän vuoden alussa. Viime syksystä eteenpäin jähmeä teräsyhtiö on vääntäytynyt uuteen, liikkuvampaan asentoon. Krouvin teräksen valmistajasta tulee asiakaspalvelija, metalliratkaisujen asiakasvirittynyt myyjä.

Yhtiö on uusinut johtonsa, rakenteensa, toimintamallinsa, vaihtanut ihmisten työtehtäviä ja tiivistänyt hallintonsa saman katon alle Helsingin Herttoniemeen.

– Olen yllättynyt. Ihmiset ovat ottaneet muutoksen myönteisenä ja uskaltaneet lähteä mukaan muuttamaan yhtiötä. Ja haluavat myös muuttua itse. Se on iso asia, Tamminen sanoo.

Tänä vuonna Rautaruukin 12 000 työntekijää opettelevat työntekoa uudessa mallissa. Yhtiö hioo toimintatapojaan, yhdistää tietojärjestelmiä, fiilaa johtamista. Johto janoaa tulosparannusta, näyttöä siitä, että on oikeassa.

Uusia äkkikäännöksiä Tamminen ei Rautaruukille suunnittele.

– Toimimme nyt totaalisesti uuden mallin mukaan. Olennaista on kehittää ratkaisuliiketoimintoja ja siirtää näkökulma tuotannon volyymeista asiakkaaseen. Se on kriittinen polku, hän sanoo. Ja palaa ymmärtämään muutoksen vaikeutta:

– Ei semmoista kukaan jaksa: fiilinkiä, että kaikki muuttuu ennen kuin ennättää aiempaa oppia. Joka kevät ei voi lähteä uuteen suuntaan.

Tamminen puhuu vuorotahtiin sujuvaa johtajakieltä ja satakuntalaista.

Syksyllä 2002, Rautaruukin hallituksen julkistettua nimityksensä, alkoi kuhina: Kuinka käy Rautaruukin, kun yhtiötä yli 20 vuotta johtaneen Mikko Kivimäen paikan saa talousmies-Tamminen, jolla on maine yritysjärjestelijänä?

– On ymmärrettävää ennustaa tulevaa johtajan maineen perusteella. Mutta ei maailma niin kulje, Tamminen kuittaa odotukset yritysjärjestelyistä.

Ja kun yhtiö julkisti uuden toimintamallinsa, otsikot kertoivat Tammisen pöllyttävän, kääntävän ja taivuttavan ruukkia, tekevän selväksi ja määräävän. Tamminen on ”numeromies, toiminnan mies ja satakuntalaisen itsepäinen, mutta myös hyväntuulinen ja poikamainen”, häntä kuvailtiin.

– Hyvä, jos joku on huomannut minussa satakuntalaista, Tamminen myhäilee.

– Satakuntalainen tekee mitä on sovittu. Mutta on se ehkä vähän itsepäinen.

Rautaruukki on perustettu vuonna 1960. Silloin Sakari Tamminen oli hädin tuskin kouluikäinen, nyt yhtiön kolmas toimitusjohtaja.

Eikö hirvitä muuttaa vanhaa, perinteikästä yhtiötä?

– Helpottaa, etten tee tätä yksin. Yhtiön johdossa on hyvä sekoitus kokemusta, vanhan osaamista ja uutta ajattelua, Tamminen vastaa.

Ja onhan hän muuttanut yrityksiä ennenkin, ostanut ja yhdistänyt.

– Uuden rakentaminen perustuu vanhan vahvuuksille. Olisi iso riski rakentaa uusi niin, että unohtaa vanhan. Eikä ratkaisuliiketoimintoja ole aloitettu nollapisteestä. Kaikesta vanhasta ei haluta eroon, vaikka varmaan jostakusta on siltä tuntunutkin.

Muutosvastarintaa Tamminen ei rautaruukkilaisissa tunnista – ja hän uskoo tietävänsä, mitä ihmiset yhtiössä muutosmylläkästä ajattelevat.

– Pieni osa henkilöstöstä pitää tietysti kynsin hampain kiinni vanhasta. Muutoksessa on kyse uskalluksesta. Jos ihminen ei uskalla, hänelle tulee puolustusreaktio, Tamminen miettii.

– Olen jossain määrin kärsimätön ihminen. Pitäisi olla enemmän kärsivällisyyttä, hän sanoo. Ja toistaa hiukan myöhemmin:

– Pitäisi olla kärsivällisyyttä. Johtajan pitää osata rauhoittua, rauhoittaa organisaatio ja pitää ihmiset mukana. Vaikka koko ajan pitäisi kehittyäkin.

Osaako muutosjohtaja sitten olla paikallaan?

– Sitä asiaa olen paljon miettinyt.

Onko tahto muuttaa asioita ammattisi vai luonteenpiirre?

– Ehkä ei pelkästään ammatti. Aina minulla on jokin projekti kotonakin, huushollin rakentamista. Mutta minulle on tärkeää, että työ ja koti ovat erikseen. Haen omista oloistani tasapainoa.

Tamminen on kotoisin Eurajoelta, mutta nykyisin espoolainen. Hän tuli Rautaruukkiin asiakasyrityksestä, Metson varatoimitusjohtajan paikalta.

– Se on halua saada aikaan, haastaa itsensä, kantaa vastuuta, tehdä eri tavoin, Tamminen pohtii motivaatiotaan olla Rautaruukin toimitusjohtaja.

Kauppatieteiden maisteriksi Tamminen opiskeli Tampereen Yliopistossa. 1980-luvun alussa hän työskenteli talouspäällikkönä tamperelaisessa ATK-Yhtymä Avoniuksessa – ja järjesti yhtiön myynnin Tietotehtaalle.

– Ei kukaan suunnittele kolmekymppisenä haluavansa tällaiseen positioon. Elämä vie, sattumaa työuralla on aika paljon, Tamminen sanoo.

Hallituspaikkojakin hänellä riittää: Tamminen on Kuusakosken, Lemminkäisen, Pörssisäätiön ja SanomaWSOY:n hallituksen sekä Henki-Sammon hallintoneuvoston jäsen.

– Valitettavasti aika, joka on riittänyt niin moneen tehtävään, on ollut perheeltä pois. Se harmittaa, olen uhrannut paljon.

Nyt Rautaruukki katsoo vuoteen 2008: Tammisen laskujen mukaan muutosvaihe kestää viidestä seitsemään vuotta. Rysäys seestyy hiljaiseksi kehittämiseksi.

– Tämä vaihe on kovaa työtä. Joka päivä mietimme ja testaamme, olemmeko menossa oikeaan suuntaan. Olen oppinut ymmärtämään paremmin yhtiön vanhaa perintöä.

– Johtajan työ on motivoida ihmisiä päivittäisillä pienillä teoilla, esimerkiksi olemalla itse mukana asiakaskontakteissa. Ja saada aikaan fiilinki, että työnteko on kivaa.

Kommentit

  Näytä lisää

  Näitä luetaan!

  1. 1

   Väitöskirja: Intialaisten työntekijöiden perään pitää katsoa

  2. 2

   Köyhimmille eläkeläisille 760 e/kk – Kela: Ei riitä

  3. 3

   10 yleisintä syytä: näiden vuoksi työtön menettää tuet

  4. 4

   Coca-Cola saa uuden toimitusjohtajan – tehtävä selvä

  5. 5

   Koulupakko 17- tai 18-vuotiaaksi? ”Meillä on kasvava joukko nuoria, joilla on heikot taidot lukutaidossa, matematiikassa ja luonnontieteissä”

  6. 6

   Kommentti: ”Työstä kieltäytyminen” ei tarkoita työstä kieltäytymistä

  7. 7

   AKT:n Piirainen vastaa ahtaajakommentteihin: ”Liikemies Kakkonen heittää mielipiteitään faktoina”

  8. 8

   Konkurssin riskistä varoittanut Takoma romahti pörssissä

  9. 9

   Venäjän-viennin pudotus tasaantumassa

  10. 10

   Yhä useammalta työttömältä evätään tuet – ”Seuranta on tehostunut”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   10 yleisintä syytä: näiden vuoksi työtön menettää tuet

  2. 2

   Köyhimmille eläkeläisille 760 e/kk – Kela: Ei riitä

  3. 3

   AKT:n Piirainen vastaa ahtaajakommentteihin: ”Liikemies Kakkonen heittää mielipiteitään faktoina”

  4. 4

   Länsimetro valmis liikenteelle aikaisintaan huhtikuussa – Matinkylään yhteys kesäkuussa

  5. 5

   Kommentti: ”Työstä kieltäytyminen” ei tarkoita työstä kieltäytymistä

  6. 6

   Yhä useammalta työttömältä evätään tuet – ”Seuranta on tehostunut”

  7. 7

   Väitöskirja: Intialaisten työntekijöiden perään pitää katsoa

  8. 8

   S-ryhmä joutui myrskynsilmään – turkiskohussa kyse on neljästä tuotteesta

  9. 9

   XXL:n mainonta voi edetä korkeimpaan oikeuteen

  10. 10

   Luulitko Helsinkiä kalliiksi? Tämä vertailu todistaa toisin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   WhatsApp katoaa miljoonista puhelimista – katso, onko omasi listalla

  2. 2

   Varo perintöloukkua – ”Voi olla järkevää jopa kieltäytyä perinnöstä”

  3. 3

   Katso, mitä tapahtui asuntolainan hinnalle – ”Pankin vaihtajia on liikkeellä”

  4. 4

   Kyösti Kakkonen Karjalaisessa: Työntekijät nousevat pian kapinaan ay-liikettä vastaan

  5. 5

   Keskiansio 160 000 euroa vuodessa – tämä ammattiryhmä vaatii lakoilla lisää

  6. 6

   Alkon kilpailutus hämmentää: 100-vuotiaan Suomen juhlalikööriksi virolainen Vana Tallinn

  7. 7

   Näkökulma: Liian pieni osa kasvusta valuu palkkoihin – toteutuuko Marxin ennustus?

  8. 8

   10 yleisintä syytä: näiden vuoksi työtön menettää tuet

  9. 9

   20-vuotiaita autoja huristelee Suomen teillä paljon – tiedätkö, onko yleisin malli Golf, Astra vai Corolla?

  10. 10

   Suomalaiset myivät tätä juuri joukolla – nyt suositellaan ostamaan

  11. Näytä lisää