Kuukausisäästäjät välttävät riskiä

Rahastoprofiili: Suurella osalla kuukausisäästäjistä tuotto jää melko pieneksi
Sijoitusrahastojen kuukausisäästäjien suosimat rahastot eivät ole olleet kaikkein parhaita mahdollisia rahastoja säännölliseen säästämiseen. Suurimpien pankkien asiakkaat ovat suosineet kuukausisäästökohteina yhdistelmärahastoja, jotka ovat oheisen vertailun mukaan hävinneet monilla aikaväleillä sekä tuottohakuisille osakerahastoille että pieniriskisille korkorahastoille.

Laskennallisista syistä taulukkoon on valittu suosituimmista rahastoista ne, joiden kasvuosuudella on riittävän pitkä historia.Osakerahastosijoitukset hajoavat suureen joukkoon rahastoja, joten mikään yksittäinen osakerahasto ei nouse kaikkein suosituimmaksi millään pankilla.

Laskennallisten ongelmien vuoksi taulukossa ei ole osuuspankkien asiakkaiden kaikkein suosituinta kuukausisäästökohdetta, lyhyen koron rahastoa OP-Euro. Sen sijaan taulukossa on yleistetty laskelma tasaisesti tuottavasta lyhyen koron rahastosta.

Lyhyiden korkojen rahastoja pidetään yleensä lyhyen sijoitusajan rahastoina. Esimerkiksi pitkän koron rahastot tuottavat jo parin vuoden sijoitusajalla yleensä lyhyen koron rahastoja paremmin.

– Eihän OP-Euroa ole tarkoitettu pitkän ajan sijoitukseksi. Taustalla on muutaman viime vuoden huono sijoitusmarkkinatilanne, jolloin rahastoihin tutustuminen on aloitettu pienimmän riskin rahastoista, OP-Rahastoyhtiön toimitusjohtaja Harri Nummela sanoo.

Lyhyen koron rahasto on kuitenkin toiminut kuukausisäästökohteena varsin hyvin. Siitä saatava tuotto on jatkuvasti ollut talletuskorkoja parempaa ja se on pärjännyt esimerkiksi suosituimmille yhdistelmärahastoille hyvin.

Osuuspankkien asiakkaat ovat käyttäneet kuukausisäästökohteena runsaasti korkorahaston lisäksi yhdistelmärahastoja OP-Pirkka ja OP-Tuotto.

Sammon asiakkaat ovat viime aikoina tehneet uusia kuukausisäästösopimuksia eniten yhdistelmärahasto Sampo Kompassi 25:een. Numero ilmaisee rahaston osakepainotuksen prosentteina. Toinen tuore suosikki on uusi osakerahasto Mandatum Russia, mikä on huomattavasti riskikkäämpi vaihtoehto. Vertailuun valittiin kuitenkin yhdistelmärahasto Sampo Eurooppa Yhdistelmä, johon sidottiin kuukausisäästöjä vuosikymmenen alussa.

Nordean kaikin tavoin suosituin rahasto on yhdistelmärahasto Nordea Optima. Kuukausisäästäjät ovat suosineet myös perusosakerahastoja Nordea Maailma ja Nordea Eurooppa.

Kun sijoittaja ostaa rahasto-osuuksia tasasummalla kuukausittain hän tulee markkinaolosuhteiden vaihdellessa ostaneeksi halvalla enemmän kuin kalliilla. Tästä syystä kuukausisäästäjän kannalta rahasto-osuuden arvon suuri heilahtelu on jopa hyödyllistä, kunhan arvo myös välillä nousee.

Heilahteluhyödyn ansiosta sijoittaja voi valita kuukausisijoituskohteeksi hiukan riskipitoisemman rahaston kuin hän valitsisi kertasijoituskohteeksi. Rahasto-osuuksia myytäessä kannattaa kuitenkin olla tarkkana, ettei tule myyneeksi sijoitustaan huonoon aikaan. Ajallinen hajautus voi olla tarpeen myös myydessä.

Arvon heilahtelun merkitystä oheisessa taulukossa edustaa FIM Fenno, joka on pitkällä aikavälillä yksi parhaiten menestyneistä Suomeen sijoittavista osakerahastoista. Rahaston luonteeseen on jatkuvasti kuulunut erittäin suuri arvojen heilahtelu. Jos kuukausisäästäjä aloitti säännöllisen säästämisen tähän rahastoon helmikuussa 2000, sijoitusten arvo ehti pudota syksyllä 2001 jopa lähes 40 prosenttia. Samalla aikavälillä tehdyn kertasijoituksen arvo ehti pudota noin 50 prosenttia.

Fennon rahasto-osuuden arvo on noussut nopeasti noin vuoden ajan ja viime viikkoina se on ollut suunnilleen vuoden 2000 huippujen tasolle. Huonoimmallakin hetkellä tehty kertasijoitus on nyt omillaan. Sen sijaan sitkeä kuukausisäästäjä on nyt jo noin 50 prosenttia voitolla, koska hän pääsi hyötymään halvimpaan aikaan tehdyistä ostoista.

Ostojen keskihinta muuttuu melko hitaasti, joten pitkäaikaisten kuukausisäästöjen aloittajalla ei ole yhtä suurta ajoitusriskiä kuin kertasijoittajalla. Matematiikka tekee työtä tasasummia käyttävän sijoittajan hyväksi. Tarkasteluaikana FIM Fennon rahasto-osuuden keskihinta oli 60,08 euroa, mutta kuukausisijoittaja oli saanut niitä keskimäärin 57,68 euron hinnalla.

Oheisessa kuviossa arvonmuutos jää Sampo Eurooppa Yhdistelmällä selvästi Fennoa huonommaksi, koska sijoittaja ei päässyt yhdistelmärahastossa yhtä hyvin hyötymään osakeromahduksen aikana alemmista hinnoista ja koska Sampo Eurooppa Yhdistelmän arvo on yhä noin 15 prosenttia huippuarvonsa alapuolella. Tässäkin rahastossa kuukausisäästäjä voittaa kuitenkin vuoden 2000 alusta lähtien tarkasteltuna kertasijoittajan.

Kommentit

  Näytä lisää

  Näitä luetaan!

  1. 1

   Asuntovelallinen, korkosi laskutapa on muuttumassa – varaudu nousuun

  2. 2

   Uutuuskirja: Neuvostoliittolaiset halusivat ranskalaiset kankaat vaatteisiin – Koivisto esti

  3. 3

   Lounaan hinta muuttuu 10 minuutin välein – helsinkiläisravintola kokeilee ensimmäisenä maailmassa

  4. 4

   Ruotsissa ollaan lähellä asuntokuplan puhkeamista – ”pitäisi olla jo huolissaan”

  5. 5

   Osa uhatuista tv-kanavista ei pimenekään 1,5 miljoonassa kodissa – ainakaan vielä

  6. 6

   Maailman arvokkain yhtiö saattaakin olla vasta kuudenneksi arvokkain

  7. 7

   Jarmon, 55, lähi-Siwa joutui lakkautuslistalle – ”Voi kehveli, tämä oli paras kauppa”

  8. 8

   Suomen sähköverkkoon hyökätään jatkuvasti – myös suurvallat aktiivisia

  9. 9

   Tulli epäilee suomalaisyritystä törkeästä talousrikoksesta – maksamattomia veroja yli kaksi miljoonaa euroa

  10. 10

   Pörssiviikko päättyi miinuksella – Stockmannilla vahva nousupäivä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Joukko tv-kanavia uhkaa pian pimentyä yli 1,5 miljoonassa kodissa

  2. 2

   Suomen sähköverkkoon hyökätään jatkuvasti – myös suurvallat aktiivisia

  3. 3

   51 Siwaa ja Valintataloa suljetaan – tässä koko lista

  4. 4

   Asuntovelallinen, korkosi laskutapa on muuttumassa – varaudu nousuun

  5. 5

   Tulli paljasti postimyyntiyrityksen törkeän veropetoksen – 2 miljoonan euron mätkyt

  6. 6

   Nämä kuitit kannattaa säästää – ”Silloin kuittien on löydyttävä”

  7. 7

   Eduskunta antoi Bernerille luottamuksensa

  8. 8

   Puolet Kampin kauppakeskuksesta myydään

  9. 9

   Uutuuskirja: Neuvostoliittolaiset halusivat ranskalaiset kankaat vaatteisiin – Koivisto esti

  10. 10

   Viro aikoo korottaa olutveroa 70 % parhaaseen myyntiaikaan – Olvia jännittää

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nämä kuitit kannattaa säästää – ”Silloin kuittien on löydyttävä”

  2. 2

   Joukko tv-kanavia uhkaa pian pimentyä yli 1,5 miljoonassa kodissa

  3. 3

   Suomalaismies aikoo miljonääriksi 500 päivässä – näin hän sen tekee

  4. 4

   51 Siwaa ja Valintataloa suljetaan – tässä koko lista

  5. 5

   Näin suomalainen mies putoaa työelämästä – ”Ajatellaanko todella, että ihmiset haluavat elää tuilla?”

  6. 6

   Venäläismiljardöörin purjelaiva takavarikoitiin – jättimäinen merilelu maksoi 400 miljoonaa

  7. 7

   Metalliliitto: Työpaikalla pidettiin mustaa listaa työntekijöistä – levisi vahingossa kaikille

  8. 8

   Suomalaismies yritti saada 25 000 euron sairaalakuluja vakuutusyhtiöiltä – joutui mustalle listalle

  9. 9

   Uusi eläkemuoto houkuttelee työttömiä – hetken helpotus voi kostautua

  10. 10

   Pian voi alkaa hakea uutta eläketukea – 760 e/kk

  11. Näytä lisää