Inflaatioluku vauhditti obligaatioiden luisua

Yhdysvaltojen eilen julkistama maaliskuun inflaatiovauhti ylitti odotukset selvästi, ja korkomarkkinoiden vaikeudet pahenivat. Kuluttajahinnat nousivat 1,7 prosenttia viime vuoden maaliskuusta, ja pohjahintainflaatio kohosi 1,6 prosenttiin. Helmikuussa kuluttajahintoihin kertyi nousua saman verran, mutta pohjahintainflaatio oli vain 1,2 prosenttia. Maaliskuun nousuksi oli ennakoitu 1,5 ja 1,3 prosenttia.

Pohjahintainflaation nopea nousu kertoo hintojen laajamittaisesta noususta, mikä kielii paitsi talouden toiminnan kiihtymisestä myös siitä, että keskuspankin vapaus pitää ohjauskorkonsa tasan prosentissa kapenee nopeasti ja koronnosto saattaa tulla eteen huomattavasti odotettua nopeammin ja vaikutus näkyy jo korkomarkkinoiden noteerauksissa.

Toisaalla Kiinan talouskasvu on ylittänyt odotukset tammi-maaliskuun aikana, mikä voimistaa jo jonkin aikaa liikkuneita pelkoja talouden ylikuumenemisesta ja ajautumisesta huomattaviin hankaluuksiin kuplien kerran puhjetessa. Esimerkiksi Kiinan terästuotannon kasvu viime vuonna on nostanut sekä raakaraudan hintoja että rahtimaksuja kautta maailman, samalla kun teräksen tarjonnan kasvu on pudottanut sen markkinahintoja, mikä uhkaa ajaa kiinalaiset terästuottajat ahdinkoon: kalliilla tuotettu tavara uhkaa jäädä varastoihin ja muuttua uusiksi luottotappioiksi jo muutenkin syvällä suossa tarpoville pankeille.

Irakin tilanteessa on nähtävissä jonkin verran toivoa, mutta tilanteen epäselvyys painaa Yhdysvaltojen liittovaltion budjettia jatkuvasti syvemmälle velkaan, mikä osaltaan lisää korkomarkkinoiden huolta.

Osakemarkkinoita Yhdysvaltojen inflaation kiihtyminen ja siitä johdetut kasvuodotukset eivät juuri riemastuttaneet. Korkotason nousu jäähdytti yritysten tulosodotuksia tehokkaasti, ja indeksit polkivat suunnilleen paikallaan. Dow Jones päätyi lähtötasolleen, S&P 500 laski 0,1 ja Nasdaq 0,3 prosenttia.

Aasiassa Nikkei on laskenut 2,5 ja Topix 1,9 prosenttia. Syynä oli uutinen joka kertoi uusien japanialaisten joutuneen Irakissa panttivangeiksi, mikä laukaisi voittojen kotiuttamista ja osakesijoitusten siirtoa obligaatioihin. Japanin valtion lainahuutokaupat kävivät eilen kohtalaisen hyvin kaupaksi ja tuottotasot laskivat jonkin verran.

Hang Seng heikkeni aamulla 2,3 prosenttia. Korean markkinat ovat tänään olleet suljettuina vaalipäivän takia. Euroopassa suuntaa haetaan edelleen korko- ja valuuttamarkkinoilta, Euron luisun katkeaminen vaikuttaa vientiyritysten näkymiin.

Korkomarkkinoilla tuottojen nousu jatkui. Yhdysvaltojen kaksivuotinen kiipesi ensin 2 prosentista 2,1 prosenttiin ja asettui lopulta 2,07 prosentin paikkeille. Kymmenvuotinen nousi 4,35 prosentista 4,45 prosenttiin, millä tasolla ostajat kiinnostuivat uudelleen ja tuotto on palannut 4,36 prosenttiin. Saksan kaksivuotinen sahaili eilen 2,38 ja 2,4 ja kymmenvuotinen 4,14 ja 4,18 prosentin välillä.

Rahamarkkinakorot ovat olleet tänä aamuna jälleen laskussa ja eräät talletustuotot painuneet ohjauskoron tasolle kahteen prosenttiin. Euroalueen huomisia inflaatiolukuja odotellaan, Saksa, Ranska ja Italia julkistivat eilen omansa, ja tänään vuorossa on neljänneksi suurin eurotalous Espanja. Inflaation ennakoidaan säilyneen helmikuisella 1,6 prosentin tasolla.

Valuuttamarkkinoilla dollari nousi eilen 106,5 jenistä 109 jeniin mutta on tänä aamuna luisunut 108,5 jeniin. Euro kävi eilen alimmillaan 1,187 dollarissa mutta on yön mittaan palannut 1,195 dollarin tuntumaan ja noussut 127,5 jenistä 130 jenin tienoille. Näistä luvuista päätellen japanilaista rahaa on jälleen talletettu Euroopan rahamarkkinoille turvaan dollaririskeiltä.

Päivän tilastoanti jää niukanlaiseksi. Euroalueelta ei ole luvassa Espanjan inflaatiotietojen lisäksi kovinkaan merkittävää tietoa, ja Yhdysvallat julkistaa keskuspankin New Yorkin ja Philadelphian haarakonttoreiden arviot talouden toiminnasta alueillaan. Lisäksi luvassa on työttömiksi viime viikolla ilmoittautuneiden määrä. Luvut jäävät euroalueen huomisen inflaation ja komission tarkistetun talousennusteen sekä Yhdysvaltojen huomisten teollisuustuotantolukujen varjoon.

Kommentit

  Näytä lisää

  Näitä luetaan!

  1. 1

   Ammattilainen heivasi Stockmannin – "Kuihtuva, syvästi tappiollinen tavaratalo"

  2. 2

   Miljardöörisijoittaja: Pankit lypsävät sinulta rahaa turhaan – sijoita sen sijaan näin

  3. 3

   HS: Useat kaapelikanavat saattavat sittenkin pimetä tiistaiyönä

  4. 4

   Viljelijät uivat syvissä vesissä: ”Tilanne pahempi kuin 90-luvun lamassa”

  5. 5

   Helle: Lentolakkoa sovitellaan koko ilta

  6. 6

   Suomeen vuokrakatto 20 euroa neliöltä? Näin se vaikuttaisi tuensaajiin

  7. 7

   Asuntojen hinnoissa saattaa piillä yllätyksiä – meri voi laskea arvoa jopa -20 %

  8. 8

   Toisissa paikoissa kikytetään, toisissa ei – näin kävi Metalliliiton työpaikoilla

  9. 9

   Kolumbia tilasi kolikoita Suomesta

  10. 10

   Pörssin päälistalle pyrkivä Suomen Hoivatilat ampaisi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Asuntojen hinnoissa saattaa piillä yllätyksiä – meri voi laskea arvoa jopa -20 %

  2. 2

   Ammattilainen heivasi Stockmannin – "Kuihtuva, syvästi tappiollinen tavaratalo"

  3. 3

   Miljardöörisijoittaja: Pankit lypsävät sinulta rahaa turhaan – sijoita sen sijaan näin

  4. 4

   Marimekon luova johtaja lopettaa

  5. 5

   Suomeen vuokrakatto 20 euroa neliöltä? Näin se vaikuttaisi tuensaajiin

  6. 6

   Toisissa paikoissa kikytetään, toisissa ei – näin kävi Metalliliiton työpaikoilla

  7. 7

   Nokia yllätti: 5g-verkkojen rakennus alkaa jo tänä vuonna

  8. 8

   Ex-kokki Tuomaksesta tuli autojen huippumyyjä – näin hän myy auton ja vähän muutakin

  9. 9

   Lääkäri näpäyttää työnantajia Fennia-lehdessä: Työkyky ei ole pajatso

  10. 10

   Neljäskin uhatuista kanavista näkyy vielä tiistaiyön jälkeen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nämä kuitit kannattaa säästää – ”Silloin kuittien on löydyttävä”

  2. 2

   Joukko tv-kanavia uhkaa pian pimentyä yli 1,5 miljoonassa kodissa

  3. 3

   Suomalaismies aikoo miljonääriksi 500 päivässä – näin hän sen tekee

  4. 4

   51 Siwaa ja Valintataloa suljetaan – tässä koko lista

  5. 5

   Näin suomalainen mies putoaa työelämästä – ”Ajatellaanko todella, että ihmiset haluavat elää tuilla?”

  6. 6

   Venäläismiljardöörin purjelaiva takavarikoitiin – jättimäinen merilelu maksoi 400 miljoonaa

  7. 7

   Metalliliitto: Työpaikalla pidettiin mustaa listaa työntekijöistä – levisi vahingossa kaikille

  8. 8

   Asuntovelallinen, korkosi laskutapa on muuttumassa – varaudu nousuun

  9. 9

   Yhä useampi menettää kotinsa – ”Ostetaan liian iso talo tai kallis asunto”

  10. 10

   Suomalaismies yritti saada 25 000 euron sairaalakuluja vakuutusyhtiöiltä – joutui mustalle listalle

  11. Näytä lisää