Valikko

Inflaatioluku vauhditti obligaatioiden luisua

Yhdysvaltojen eilen julkistama maaliskuun inflaatiovauhti ylitti odotukset selvästi, ja korkomarkkinoiden vaikeudet pahenivat. Kuluttajahinnat nousivat 1,7 prosenttia viime vuoden maaliskuusta, ja pohjahintainflaatio kohosi 1,6 prosenttiin. Helmikuussa kuluttajahintoihin kertyi nousua saman verran, mutta pohjahintainflaatio oli vain 1,2 prosenttia. Maaliskuun nousuksi oli ennakoitu 1,5 ja 1,3 prosenttia.

Pohjahintainflaation nopea nousu kertoo hintojen laajamittaisesta noususta, mikä kielii paitsi talouden toiminnan kiihtymisestä myös siitä, että keskuspankin vapaus pitää ohjauskorkonsa tasan prosentissa kapenee nopeasti ja koronnosto saattaa tulla eteen huomattavasti odotettua nopeammin ja vaikutus näkyy jo korkomarkkinoiden noteerauksissa.

Toisaalla Kiinan talouskasvu on ylittänyt odotukset tammi-maaliskuun aikana, mikä voimistaa jo jonkin aikaa liikkuneita pelkoja talouden ylikuumenemisesta ja ajautumisesta huomattaviin hankaluuksiin kuplien kerran puhjetessa. Esimerkiksi Kiinan terästuotannon kasvu viime vuonna on nostanut sekä raakaraudan hintoja että rahtimaksuja kautta maailman, samalla kun teräksen tarjonnan kasvu on pudottanut sen markkinahintoja, mikä uhkaa ajaa kiinalaiset terästuottajat ahdinkoon: kalliilla tuotettu tavara uhkaa jäädä varastoihin ja muuttua uusiksi luottotappioiksi jo muutenkin syvällä suossa tarpoville pankeille.

Irakin tilanteessa on nähtävissä jonkin verran toivoa, mutta tilanteen epäselvyys painaa Yhdysvaltojen liittovaltion budjettia jatkuvasti syvemmälle velkaan, mikä osaltaan lisää korkomarkkinoiden huolta.

Osakemarkkinoita Yhdysvaltojen inflaation kiihtyminen ja siitä johdetut kasvuodotukset eivät juuri riemastuttaneet. Korkotason nousu jäähdytti yritysten tulosodotuksia tehokkaasti, ja indeksit polkivat suunnilleen paikallaan. Dow Jones päätyi lähtötasolleen, S&P 500 laski 0,1 ja Nasdaq 0,3 prosenttia.

Aasiassa Nikkei on laskenut 2,5 ja Topix 1,9 prosenttia. Syynä oli uutinen joka kertoi uusien japanialaisten joutuneen Irakissa panttivangeiksi, mikä laukaisi voittojen kotiuttamista ja osakesijoitusten siirtoa obligaatioihin. Japanin valtion lainahuutokaupat kävivät eilen kohtalaisen hyvin kaupaksi ja tuottotasot laskivat jonkin verran.

Hang Seng heikkeni aamulla 2,3 prosenttia. Korean markkinat ovat tänään olleet suljettuina vaalipäivän takia. Euroopassa suuntaa haetaan edelleen korko- ja valuuttamarkkinoilta, Euron luisun katkeaminen vaikuttaa vientiyritysten näkymiin.

Korkomarkkinoilla tuottojen nousu jatkui. Yhdysvaltojen kaksivuotinen kiipesi ensin 2 prosentista 2,1 prosenttiin ja asettui lopulta 2,07 prosentin paikkeille. Kymmenvuotinen nousi 4,35 prosentista 4,45 prosenttiin, millä tasolla ostajat kiinnostuivat uudelleen ja tuotto on palannut 4,36 prosenttiin. Saksan kaksivuotinen sahaili eilen 2,38 ja 2,4 ja kymmenvuotinen 4,14 ja 4,18 prosentin välillä.

Rahamarkkinakorot ovat olleet tänä aamuna jälleen laskussa ja eräät talletustuotot painuneet ohjauskoron tasolle kahteen prosenttiin. Euroalueen huomisia inflaatiolukuja odotellaan, Saksa, Ranska ja Italia julkistivat eilen omansa, ja tänään vuorossa on neljänneksi suurin eurotalous Espanja. Inflaation ennakoidaan säilyneen helmikuisella 1,6 prosentin tasolla.

Valuuttamarkkinoilla dollari nousi eilen 106,5 jenistä 109 jeniin mutta on tänä aamuna luisunut 108,5 jeniin. Euro kävi eilen alimmillaan 1,187 dollarissa mutta on yön mittaan palannut 1,195 dollarin tuntumaan ja noussut 127,5 jenistä 130 jenin tienoille. Näistä luvuista päätellen japanilaista rahaa on jälleen talletettu Euroopan rahamarkkinoille turvaan dollaririskeiltä.

Päivän tilastoanti jää niukanlaiseksi. Euroalueelta ei ole luvassa Espanjan inflaatiotietojen lisäksi kovinkaan merkittävää tietoa, ja Yhdysvallat julkistaa keskuspankin New Yorkin ja Philadelphian haarakonttoreiden arviot talouden toiminnasta alueillaan. Lisäksi luvassa on työttömiksi viime viikolla ilmoittautuneiden määrä. Luvut jäävät euroalueen huomisen inflaation ja komission tarkistetun talousennusteen sekä Yhdysvaltojen huomisten teollisuustuotantolukujen varjoon.

Kommentit

  Näytä lisää

  Näitä luetaan!

  1. 1

   ”Vei mahdollisuuden huippu-uraan” – entinen opiskelija vaatii Oxfordin yliopistolta miljoonakorvauksia

  2. 2

   Varo perintöloukkua – ”Voi olla järkevää jopa kieltäytyä perinnöstä”

  3. 3

   Suomalaiset myivät tätä juuri joukolla – nyt suositellaan ostamaan

  4. 4

   Saadaanko Teslan jättitehdas Vaasaan? ”Puhumme tuhansista työpaikoista”

  5. 5

   Nordnet: Nokia oli marraskuussa suositumpi kuin koskaan

  6. 6

   Saitko postia Sammolta? Aikaa ensi keskiviikkoon

  7. 7

   Kommentti: Eurokriisin sytytyslanka palaa – Italia sanoi ”ei”

  8. 8

   Helsingin työmaita tarkastettiin – työntekijöiden tietoja puuttui yli puolelta

  9. 9

   5 vinkkiä – näin siirrät omaisuutta lapsille pienellä verolla

  10. 10

   Ferrari takoi uudet pohjat Milanossa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Varo perintöloukkua – ”Voi olla järkevää jopa kieltäytyä perinnöstä”

  2. 2

   Suomalaiset myivät tätä juuri joukolla – nyt suositellaan ostamaan

  3. 3

   Kommentti: Eurokriisin sytytyslanka palaa – Italia sanoi ”ei”

  4. 4

   5 vinkkiä – näin siirrät omaisuutta lapsille pienellä verolla

  5. 5

   Teslan valtava akkutehdas halutaan Vaasaan

  6. 6

   Terrafame-johtaja Ratia toimii myös yhtiön konsulttina – satojen tuhansien palkkiot

  7. 7

   Pelko euron tuhosta voi avata Saksan rahahanat

  8. 8

   Saadaanko Teslan jättitehdas Vaasaan? ”Puhumme tuhansista työpaikoista”

  9. 9

   SS: Myykö lapsesi sukkia päästäkseen luokkaretkelle? Yrityksille miljoonabisnes

  10. 10

   Saitko postia Sammolta? Aikaa ensi keskiviikkoon

  11. Näytä lisää
  1. 1

   WhatsApp katoaa miljoonista puhelimista – katso, onko omasi listalla

  2. 2

   Nyt se on lopullista: koeaika menee uusiksi

  3. 3

   Varo perintöloukkua – ”Voi olla järkevää jopa kieltäytyä perinnöstä”

  4. 4

   Katso, kuulutko velkaisten riskiryhmään – tämä raja ei saisi ylittyä

  5. 5

   Keskiansio 160 000 euroa vuodessa – tämä ammattiryhmä vaatii lakoilla lisää

  6. 6

   Vakava varoitus Suomelle: ”Nämä kotitaloudet erityisen haavoittuvia”

  7. 7

   Alkon kilpailutus hämmentää: 100-vuotiaan Suomen juhlalikööriksi virolainen Vana Tallinn

  8. 8

   Suomalaiset saavat liikaa palkkaa? ”Perheen elo muuttuu selviytymistaisteluksi”

  9. 9

   Kevytmaito, kahvi, meetwursti, konetiskiaine... Näin paljon arkisten tuotteiden hinnat nousivat 10 vuodessa

  10. 10

   Nobel-voittaja Bengt Holmström: Suomalaiset saavat liikaa palkkaa

  11. Näytä lisää