EU saavuttaa luonnollisen itärajansa

Euroopan unioni saa viikonloppuna kymmenen uutta jäsenmaata ja laajenee historiallisesti katsoen luonnollisen itärajansa tuntumaan. Baltian maiden, Puolan ja Unkarin itärajan itäpuolelle jäävien maiden liittyminen yhteiseurooppalaiseen liittovaltioon on historiallisistakin syistä huomattavasti vaikeampaa kuin nyt jäseniksi liittyvien maiden.

Vaikka Ukraina, Valko-Venäjä ja Venäjä onnistuisivat kaventamaan elintasokuiluaan edes EU:n uusiin jäsenmaihin nähden, on uuden itärajan merkitsemä kulttuurien välinen kuilu vaikeampi ylittää. Todennäköisempää on, että EU:n seuraava laajenemissuunta on kaakko eli Romania, Bulgaria ja Jugoslavian jäänteet, kunnes Turkin raja asettaa laajenemiselle luonnollisen ääripisteen.

Maantieteellisesti Eurooppa on laajentunut tasaisesti itään päin. Rooman valtakunnan länsiosan hajottua raja siirtyi Pyhän saksalais-roomalaisen keisarikunnan toimesta keskiajalla idemmäs, kunnes sen 1500-luvun alussa katsottiin tavallisimmin olevan Dneprillä tai Donilla. Nykyiselle paikalleen, Ural-vuoristoon ja -virralle, sen siirsi vuonna 1730 Venäjän palveluksessa toiminut ruotsalainen nimeltä Strahlenberg.

Eurooppalaisen kulttuurin raja on kuitenkin selvästi lännempänä. Puolan ja Baltian maiden itäraja vastaa kohtalaisen tarkasti roomalais- ja kreikkalaiskatolisten kirkkojen väliin vuoden 1054 erossa vedettyä rajaa, jonka länsipuolella jumalanpalvelusten ja hallinnon kieli oli latina ja itäpuolella kreikka.

Lännessä arkielämän, kulttuurin ja kaiken kirjallisen toiminnan perustaksi tuli latinalainen ja idässä kirkkoisä Kyrilloksen slaavilaisia kieliä varten kehittämä kirjaimisto. Ero näkyy edelleen selvästi, esimerkiksi puolan ja t?ekin kielissä ja nimissä käytettävä kerakemuhennos perustuu yritykseen kirjoittaa slaavilaista kieltä latinalaisin kirjaimin. Kielten ja kirjaimistojen erilaisuus vähensi uskonnollisten kiistakysymysten ohella kanssakäymistä kirkkorajan yli ja veti sen eri puolten kulttuureja ja yhteiskuntajärjestelmiä eri suuntiin.

Rajan länsipuolella talous- ja yhteiskuntajärjestelmä perustui maanviljelykseen, joka vaatii kohtalaisen järjestäytyneitä yhteiskunnallisia oloja toimeentulon varmistamiseksi. Roomalaiskatolinen kirkon ja sen vaaliman roomalaisen oikeusjärjestelmän johdolla länteen alkoi kohtalaisen nopeasti syntyä järjestäytyneiden yhteiskuntien aihioita, joissa hallitsijan lisäksi valtaa käytti kansanedustuslaitoksen alkumuoto, ylhäisten neuvosto, ja perustuslaitkin ottivat ensi askeliaan.

Idässä talous perustui enemmän paimentolaiskulttuuriin, Venäjän jokia pitkin käytyyn kauppaan ja sen verottamiseen, joten järjestäytyneiden yhteiskuntamuotojen tarve oli pienempi kuin lännessä. Alue joutui myös mongolien valloittamaksi 1200-luvulla, ja samoihin aikoihin lännessä vähitellen yleistyneet hallintomallit ja käytännöt jäivät mongolien alaisuudessa syntymättä. Valko-Venäjä, Ukraina ja Venäjä ottavat tämän vuoksi haparoivia ensiaskeliaan kohti perustuslaillista, parlamentaarista valtiojärjestystä vasta nyt.

EU:n uuden itärajan takaisten maiden EU-maista poikkeavat lainsäädäntö- ja yhteiskuntajärjestelmät ja niistä aiheutuva olojen epävarmuus jarruttavat EU-maiden sinne tekemiä kiinteitä investointeja. EU:n laajeneminen alueiden välisen kulttuurirajaan asti merkitsee kuitenkin rajan itäpuolellekin piristysruisketta ja syventää asteittain alueiden taloussuhteita.

Venäjän raaka-aineet ja erityisesti energiavarannot tarjoavat tilaisuuksia EU-maiden teollisuudelle, ja Ukrainan maatalous voi hyvinkin palata Länsi-Euroopan vilja-aitaksi, jona se vielä ennen maailmansotia toimi. EU:n uusien jäsenmaiden edullinen palkkataso vetää alueelle investointeja myös Euroopan ulkopuolelta, ja jokireitit Mustanmeren kautta maailmalle antavat itäisen Euroopan tuotteille suoremman reitin maailmanmarkkinoille.

Vaikka EU:n laajeneminen ei siis todennäköisesti enää jatkukaan idemmäs, se on kuitenkin omiaan lisäämään itäisen Euroopan talouksien toimintamahdollisuuksia ja nopeuttanee elintason nousua rajan ulkopuolellekin jäävissä maissa.

Turkin ja EU:n kulttuurien välinen kuilu on vielä itärajankin kuilua syvempi. Turkki on myös kokonsa ja väestömääränsäkin puolesta todennäköisesti liian suuri liittymään EU:n täysjäseneksi. Bulgarian joskus koittaneva EU-jäsenyys kuitenkin tuo sen koko EU:n rajanaapuriksi ja avaa esimerkiksi Istanbulille ja Bosporin länsipuoliselle Turkille tilaisuuksia toimia Itä-Euroopan tuotteiden porttina maailmalle.

Kommentit

  Näytä lisää

  Näitä luetaan!

  1. 1

   Ammattilainen heivasi Stockmannin – "Kuihtuva, syvästi tappiollinen tavaratalo"

  2. 2

   HS: Useat kaapelikanavat saattavat sittenkin pimetä tiistaiyönä

  3. 3

   Kohu jäädytti palkkioiden nousun isoissa valtionyhtiöissä – ”Ihan poliittinen kysymys”

  4. 4

   Miljardöörisijoittaja: Pankit lypsävät sinulta rahaa turhaan – sijoita sen sijaan näin

  5. 5

   Suomeen vuokrakatto 20 euroa neliöltä? Näin se vaikuttaisi tuensaajiin

  6. 6

   Asuntojen hinnoissa saattaa piillä yllätyksiä – meri voi laskea arvoa jopa -20 %

  7. 7

   Kokoomus haluaa uudistaa perhevapaita – ja poistaa poliitikkoja koskevan epäkohdan

  8. 8

   Viljelijät uivat syvissä vesissä: ”Tilanne pahempi kuin 90-luvun lamassa”

  9. 9

   Miljardööri Warren Buffett tuplasi Apple-omistuksensa

  10. 10

   Näin paljon enemmän Helsingissä tienataan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Asuntojen hinnoissa saattaa piillä yllätyksiä – meri voi laskea arvoa jopa -20 %

  2. 2

   Ammattilainen heivasi Stockmannin – "Kuihtuva, syvästi tappiollinen tavaratalo"

  3. 3

   Miljardöörisijoittaja: Pankit lypsävät sinulta rahaa turhaan – sijoita sen sijaan näin

  4. 4

   Suomeen vuokrakatto 20 euroa neliöltä? Näin se vaikuttaisi tuensaajiin

  5. 5

   Marimekon luova johtaja lopettaa

  6. 6

   Toisissa paikoissa kikytetään, toisissa ei – näin kävi Metalliliiton työpaikoilla

  7. 7

   HS: Useat kaapelikanavat saattavat sittenkin pimetä tiistaiyönä

  8. 8

   Ex-kokki Tuomaksesta tuli autojen huippumyyjä – näin hän myy auton ja vähän muutakin

  9. 9

   Neljäskin uhatuista kanavista näkyy vielä tiistaiyön jälkeen

  10. 10

   Yle: Jättiliitto vaatii naisvaltaisten alojen palkkoihin kuoppakorotusta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nämä kuitit kannattaa säästää – ”Silloin kuittien on löydyttävä”

  2. 2

   Joukko tv-kanavia uhkaa pian pimentyä yli 1,5 miljoonassa kodissa

  3. 3

   Suomalaismies aikoo miljonääriksi 500 päivässä – näin hän sen tekee

  4. 4

   51 Siwaa ja Valintataloa suljetaan – tässä koko lista

  5. 5

   Asuntovelallinen, korkosi laskutapa on muuttumassa – varaudu nousuun

  6. 6

   Yhä useampi menettää kotinsa – ”Ostetaan liian iso talo tai kallis asunto”

  7. 7

   Suomalaismies yritti saada 25 000 euron sairaalakuluja vakuutusyhtiöiltä – joutui mustalle listalle

  8. 8

   Uusi eläkemuoto houkuttelee työttömiä – hetken helpotus voi kostautua

  9. 9

   Asuntojen hinnoissa saattaa piillä yllätyksiä – meri voi laskea arvoa jopa -20 %

  10. 10

   Pian voi alkaa hakea uutta eläketukea – 760 e/kk

  11. Näytä lisää