Euroopan maiden vajeongelmat kärjistyvät

Euroopan komissio asetti viime viikon lopulla Hollannin ja Italian budjetit erityistarkkailuun ja huomautti Britannian budjettialijäämän ylittävän Maastrichtin sopimuksessa sallitun tason. Alijäämä saa olla korkeintaan kolme prosenttia maan kokonaistuotannon arvosta.

Hollannin alijäämä repesi viime vuonna yli rajan oltuaan vielä vuonna 2002 1,9 prosenttia. Britannian vaje kaksinkertaistui viime vuonna 3,2 prosenttiin kokonaistuotannosta. Italiaa komissio varoitti, koska se arvioi budjettivajeen kohoavan tänä vuonna 2,4 prosentista 3,2 prosenttiin eräiden tilapäisten menoleikkausten päättyessä.

Saksan ja Ranskan budjettivajeet ovat olleet sallittua suurempia jo joitakin vuosia, ja Ranskan tilanne näyttää erityisen heikolta. Vaje nousi viime vuonna 3,2 prosentista 4,1 prosenttiin samaan aikaan, kun Saksan vaje nousi 3,5 prosentista 3,9 prosenttiin. Koko euroalue täyttää edelleen Maastrichtin kriteerin, 12 jäsenmaan yhteenlaskettu budjettialijäämä nousi viime vuonna 2,7 prosenttiin vuoden 2002 2,3 prosentista.

Euroopan talous- ja rahaliiton asettamaa rajaa budjettivajeille moititaan usein euroalueen talouskasvua haittaavaksi pakkopaidaksi, joka estää hallituksia vauhdittamasta talouskasvua laskusuhdanteessa. Vajerajan tarkoitus on kuitenkin hillitä finanssipoliittisten ylilyöntien aiheuttamia inflaatiopaineita, mikä pidemmällä aikavälillä vakauttaa talouskehitystä kaikkien eduksi.

Ennen yhteisvaluutan käyttöönottoa maan ylisuuri budjettivaje kiihdytti inflaatiota ja heikensi ajan mittaan sen valuuttaa. Tämä antoi maan teollisuudelle hetkellistä kilpailuetua. Budjettikuria vahtivat vain kansainväliset korkomarkkinat, jotka vaativat löyhään taloudenpitoon syyllistyneiltä mailta korkeampaa korkoa lainarahalleen. Valuuttakurssien ja korkojen vaihtelu kuitenkin haittasi talouksien tasaista kehitystä ja Euroopan pyrkimystä kohti yhtenäistä talousaluetta.

Euromaiden budjettivajeiden syyt vaihtelevat maittain, ja vajeiden kuriin saaminen vaatii todennäköisesti poliittisesti vaikeita päätöksiä lähivuosina. Portugalin esimerkki kertoo kuitenkin vajeiden leikkaamisen olevan mahdollista. Sen budjettivaje oli 4,1 prosenttia kokonaistuotannosta vuonna 2001, mutta maan hallituksen menoleikkauskuuri painoi sen 2,7 prosenttiin jo vuonna 2002. Viime vuonna vaje jäi 2,8 prosenttiin, vaikka maailman taloustilanne eivät ollutkaan erityisen suotuisa. Portugali aikoo jatkaa vajeen supistamista, ja komissio suosittelee maan vapauttamista erityistarkkailusta.

Eurotalouksista suurimman, Saksan vaje on suora seuraus maan talouden ennakoitua hitaammasta kasvusta, joka on syönyt valtion verotuloja.

Saksan valtiovarainministeri Hans Eichel kertoi alkuviikosta, että maan julkiset menot ovat kasvaneet vain noin prosentin neljän viime vuoden aikana. Hallitus arvioi budjettivajeen palaavan 3,5 prosenttiin tänä vuonna talouden orastavan toipumisen parantaessa verokertymää.

Talouden poikkeuksellisen heikosta tilasta todistaa Saksan inflaation painuminen noin prosenttiin vuoden 2002 puolivälissä. Koko euroalueen inflaatio on kuitenkin pysynyt kahden prosentin tuntumassa, mikä merkitsee Saksan ulkopuolisen alueen hintojen nousseen noin 2,4 prosentin vuosivauhtia.

Toisin kuin Saksassa, Ranskan ja Italian inflaatiovauhdit eivät ole laskeneet talouskasvun hidastuessa. Ranskan inflaatio on pysynyt kahden prosentin tuntumassa ja Italian sen yläpuolella kasvun hidastumisesta huolimatta. Tämä vihjaa, että budjettialijäämän tuoma elvytys ei lisää talouden tuotantoa vaan ainoastaan tuotteiden kysyntää, mikä taas nostaa hintoja.

Molempia maita vaivaa lisäksi budjettikurin poliittinen hankaluus, joka estää kestävät menoleikkaukset. Riippumattomat tutkimuslaitoksen arvioivat Ranskan vajeen ylittävän sallitun rajan ainakin pari seuraavaa vuotta, vaikka Ranskan valtiovarainministeri vakuutti tiistaina sen painuvan alle kolmen prosentin jo ensi vuonna.

Euron käyttöönotto supisti Ranskan ja Italian lainakorkojen riskilisää ja vähensi siten budjettitasapainon poliittista tarvetta. Saksan vaje on sallinut Italian ja Ranskan vältellä rakenneongelmiinsa tarttumista, mutta pelivara alkaa olla lopussa. Itälaajeneminen antaa Saksan taloudelle vauhtia ja vähentää samalla Ranskan ja Italian suhteellista merkitystä EU:ssa. Italian saama varoitus kertoo komission kärsivällisyyden olevan lopuillaan.

Kommentit

  Näytä lisää

  Näitä luetaan!

  1. 1

   Nämä kuitit kannattaa säästää – ”Silloin kuittien on löydyttävä”

  2. 2

   Karu arvio öljystä: Jos toukokuussa ei tapahdu, romahdus uhkaa

  3. 3

   Kommentti: Toisille pian 200 e/kk enemmän – Lindströmin eläketuki on epäreilu

  4. 4

   Donald Trumpin ”talvipalatsi” on huikean kallis eliittiklubi – katso hulppeat kuvat kartanosta

  5. 5

   Ruotsin valtio valittaa: Meille maksetaan liikaa veroja

  6. 6

   Pian voi alkaa hakea uutta eläketukea – 760 e/kk

  7. 7

   10 hankalaa kysymystä työhaastatteluista – ja mitä niillä haetaan

  8. 8

   Googlen autoprojekti kompastui erikoiseen ongelmaan

  9. 9

   Haluaisitko asuntolainan jopa 45 vuodeksi? Viranomainen varoittaa

  10. 10

   Goldman Sachs puhui Helsingin pörssin laskuun

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nämä kuitit kannattaa säästää – ”Silloin kuittien on löydyttävä”

  2. 2

   ”Hienostunut rikollinen juoni” ABB:ssä: Talousvastaava vei 100 miljoonaa ja katosi

  3. 3

   Pian voi alkaa hakea uutta eläketukea – 760 e/kk

  4. 4

   Karu arvio öljystä: Jos toukokuussa ei tapahdu, romahdus uhkaa

  5. 5

   Kommentti: Toisille pian 200 e/kk enemmän – Lindströmin eläketuki on epäreilu

  6. 6

   Näkökulma: Euron tuho voi alkaa – näin ajopuu-Suomen kohtalo ratkeaa

  7. 7

   10 hankalaa kysymystä työhaastatteluista – ja mitä niillä haetaan

  8. 8

   Kreikka tarvitsee taas rahaa – näin se vaikuttaa Suomeen

  9. 9

   Kauppojen aukiolot vapautettiin – näin kävi ABC-asemien markettimyynnin

  10. 10

   Donald Trumpin ”talvipalatsi” on huikean kallis eliittiklubi – katso hulppeat kuvat kartanosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nämä kuitit kannattaa säästää – ”Silloin kuittien on löydyttävä”

  2. 2

   50 000 miestä parhaassa iässä ei tee töitä tai opiskele – ”Mitä heille tapahtui?”

  3. 3

   Näin suomalainen mies putoaa työelämästä – ”Ajatellaanko todella, että ihmiset haluavat elää tuilla?”

  4. 4

   Venäläismiljardöörin purjelaiva takavarikoitiin – jättimäinen merilelu maksoi 400 miljoonaa

  5. 5

   Metalliliitto: Työpaikalla pidettiin mustaa listaa työntekijöistä – levisi vahingossa kaikille

  6. 6

   Uusi eläkemuoto houkuttelee työttömiä – hetken helpotus voi kostautua

  7. 7

   Suomalaismies yritti saada 25 000 euron sairaalakuluja vakuutusyhtiöiltä – joutui mustalle listalle

  8. 8

   Sunnuntailisistä nautittu 100 vuotta – joko riittää?

  9. 9

   Kauppojen aukiolot vapautettiin – näin kävi ABC-asemien markettimyynnin

  10. 10

   Katsastuksiin ehdotetaan tiukennuksia – ”Turhia kustannuksia autoilijalle”

  11. Näytä lisää