Valikko

Sammon Ihamuotila: Verouudistus tärvelee pörssiyhtiöiden kurssit

Ketjuverotus ja osinkoverotus vähentävät sijoittajien kiinnostusta suomalaisiin osakkeisiin, mikä laskee kursseja. Samalla pienten ja keskisuurten yritysten kasvumahdollisuudet heikkenevät ja niistä tulee yritysostojen kohteita.

Sammon pankkitoiminnan toimitusjohtaja Mika Ihamuotila arvostelee kovin sanoin loppusuoralle edennyttä hallituksen yritysverouudistusta. Hän arvioi, että osinkoverotuksen kiristymisen vuoksi suomalaiset suursijoittajat vähentävät merkittävästi omistuksiaan keskisuurissa ja pienissä pörssiyhtiöissä. Kun sijoittajakiinnostus laskee, myös pörssiyhtiöiden kurssit vajoavat vääjäämättä.

Ihamuotilan mukaan niin hallitus kuin myös julkinen keskustelu ovat sivuuttaneet kokonaan, millaisia laajempia vaikutuksia paljon kohutulla verouudistuksella on suomalaisten pörssiyhtiöiden markkina-arvoihin ja sitä kautta reaalitalouteen.

– Hallitus ei ymmärrä, miten tärkeitä pörssiyhtiöiden arvot ovat Suomen taloudelle, sanoo Ihamuotila.

Hän muistuttaa, että suomalaisen kansantalouden moottoreina toimiville pörssiyhtiöille – ei siis vain niiden omistajille – korkea markkina-arvo on olennaisen tärkeä toimintaväline. Mitä arvokkaampi yhtiö on, sitä paremmat edellytykset sillä on kasvaa ja laajentua.

– Kun suomalaisen yrityksen pörssiarvo on korkea, se pystyy ostamaan vaikkapa ulkomaisia toimijoita omilla osakkeillaan. Jos taas arvo on matala suhteessa alan kansainvälisiin toimijoihin, omaa osaketta ei pysty hyödyntämään. Omien osakkeiden käyttö on nykyisin yhä olennaisempi laajentumisen väline. Pelkällä käteisellä ja voittovaroilla ei pysty kasvamaan.

”Suomalaisosakkeet ovat jo nyt halvempia”

Ihamuotila arvioi verouudistuksen iskevän varsinkin pörssin pienten ja keskisuurten yritysten arvoihin. Finanssimiehen logiikka on tiukan selkeä.

Keskisuurten yritysten suurimpia omistajia ja näin myös tärkeimpiä arvonmäärittäjiä ovat suomalaiset institutionaaliset sijoittajat. Pienten yritysten tärkein omistajaryhmä taas ovat yksityishenkilöt. Koska näiden omistajaryhmien osinkoverotus on kiristymässä, niiden kiinnostus suomalaisiin osakkeisiin heikkenee dramaattisesti.

Sijoittajat alkavat Ihamuotilan mukaan takuuvarmasti etsiä rahoilleen vaihtoehtoisia maaleja esimerkiksi verokohtelultaan lievemmistä velkakirjoista, rahastoista sekä ulkomaisista sijoituskohteista.

Kun instituutioiden eli lähinnä vakuutusyhtiöiden ja pankkien kiinnostus hiipuu, keskisuurten pörssiyhtiöiden osakkeiden vaihto vähenee ja kurssit putoavat. Samalla tavalla käy Ihamuotilan mukaan pörssin kymmenille pienyhtiöille piensijoittajien käyttäytymisen vuoksi.

– Jo nyt suomalaisosakkeet ovat eri syistä johtuen suhteellisesti 20–25 prosenttia halvempia kuin kuin ruotsalaiset, keskieurooppalaiset ja amerikkalaiset osakkeet. Yritysverouudistus lisää entisestään tätä arvostuseroa.

”Suomalaisista tuleeyrityskauppojen kohteita”

Pörssin muutamaa kymmentä suuryritystä verouudistus ei arvonäkökulmasta juuri hetkauta. Niiden omistuksesta suurin osa on ulkomailla ja markkina-arvo määräytyy ulkomaisten sijoittajien kiinnostuksen mukaan. Mutta valtaosa pörssiyhtiöistä on siis riippuvainen suomalaisten sijoittajien kiinnostuksesta.

Tätä suhdetta ei Ihamuotilan mukaan pitäisi verouudistuksella mennä tärvelemään.

– Kun suomalaisyhtiöiden arvo laskee verouudistuksen vuoksi, niiden kontrollointi- ja laajenemismahdollisuudet heikkenevät. Käy pikemminkin päinvastoin: ulkomaiset yritykset voivat ostaa entistä helpommin suomalaisia yrityksiä. Suomalaisista tulee yrityskauppojen ostokohteita.

Ihamuotila arvioi, että verouudistus tuntuu myös listautumisinnossa. Yritykset ja yrittäjät joutuvat miettimään uudestaan pörssiin menon mielekkyyttä arvonkehityksen ja pörssiyhtiöiden kireämmän osinkoverotuksen kautta.

”Ketjuverotuson estettävä”

Suomen Pankkiyhdistyksen puheenjohtajaksi juuri valittu Mika Ihamuotila ja finanssiala puhuvat tietysti myös omassa asiassaan. Kun hallitus laittaa osingot verolle, se vie suurten sijoittajien tuloja.

Erityisesti alaa kaihertaa ja sijoitushaluja suomalaisosakkeisiin vie niin sanottu ketjuverotus. Kun esimerkiksi vakuutusyhtiö omistaa suomalaisia pörssiosakkeita, se maksaa verouudistuksen jälkeen saamistaan osingoista veroja, ja kun vakuutusyhtiön omistaja saa näistä tuloista kertyneitä osinkoja, hänkin maksaa veroja. Raskaimmassa vaihtoehdossa osingonsaaja maksaa vielä päälle varallisuusveroakin.

– Pankeilta ja vakuutusyhtiöiltä tämä ketjuverotus pitäisi poistaa niin, että osingonsaajaa verotettaisiin vain yhteen kertaa, lähettää Ihamuotila terveisiä hallitukselle ja eduskunnalle.

Ajankohta terveisille on otollinen, sillä yritysverouudistuksen pitäisi tulla hallituksen käsittelyyn viikon sisällä.

Häneltä lähtee selvä viesti poliitikoille myös piensijoittajien puolesta: kun osingot menevät nyt verolle, yksityishenkilöiden varallisuusvero pitäisi poistaa. Ja jos sitä ei poisteta, eri sijoitusmuotoja pitäisi varallisuusverossa kohdella tasavertaisesti. Samalla verorasitusta pitäisi lieventää nostamalla verovapaiden osinkojen määrää nykyisen ehdotuksen 30 prosentista esimerkiksi 50 prosenttiin.

”Viesti ei näytämenevän perille”

Ihamuotilan mukaan Sampo on käynyt yritysverouudistuksesta jatkuvasti keskustelua poliitikkojen kanssa ja yrittänyt tuoda alan näkemyksiä esille. Valtio on Sammon suurin omistaja.

– Viesti ei näytä menevän perille. On vaikea arvioida, tapahtuuko hallituksen ja eduskunnan käsittelyssä enää muutoksia veroehdotukseen.

Kommentit

  Näytä lisää

  Näitä luetaan!

  1. 1

   Näkökulma: Liian pieni osa kasvusta valuu palkkoihin – toteutuuko Marxin ennustus?

  2. 2

   Jättikauppa: Konecranes myy nosturiyhtiön

  3. 3

   Tuloerojen kuilu: Rikkaimmat +70 % – köyhimmät +30 %

  4. 4

   Varo perintöloukkua – ”Voi olla järkevää jopa kieltäytyä perinnöstä”

  5. 5

   Kuluttaja: Lastentarvikkeissa sama hinta joka kaupassa – missä kilpailu?

  6. 6

   ”Vei mahdollisuuden huippu-uraan” – entinen opiskelija vaatii Oxfordin yliopistolta miljoonakorvauksia

  7. 7

   Saadaanko Teslan jättitehdas Vaasaan? ”Puhumme tuhansista työpaikoista”

  8. 8

   Posti lakiuudistuksesta: Asiakkaiden kulut kasvavat, irtisanomisia voi olla luvassa

  9. 9

   Lemminkäinen sopinut 10 kunnan kanssa asfalttikartelliasiassa

  10. 10

   Postiväki pelkää: Jopa tuhansia työpaikkoja häviää

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Näkökulma: Liian pieni osa kasvusta valuu palkkoihin – toteutuuko Marxin ennustus?

  2. 2

   Varo perintöloukkua – ”Voi olla järkevää jopa kieltäytyä perinnöstä”

  3. 3

   ”Vei mahdollisuuden huippu-uraan” – entinen opiskelija vaatii Oxfordin yliopistolta miljoonakorvauksia

  4. 4

   Saadaanko Teslan jättitehdas Vaasaan? ”Puhumme tuhansista työpaikoista”

  5. 5

   Kaksi yllättäjää – mitä tapahtui kananmunille ja jauhelihalle?

  6. 6

   Jättikauppa: Konecranes myy nosturiyhtiön

  7. 7

   Yhä useampi on tänään töissä ”Linnan juhlien alkaessa kauppa saattaa hiljetä”

  8. 8

   Tuloerojen kuilu: Rikkaimmat +70 % – köyhimmät +30 %

  9. 9

   EU-komissio: Facebook, Twitter ja Google karsivat vihapuhetta liian hitaasti

  10. 10

   Kuluttaja: Lastentarvikkeissa sama hinta joka kaupassa – missä kilpailu?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   WhatsApp katoaa miljoonista puhelimista – katso, onko omasi listalla

  2. 2

   Varo perintöloukkua – ”Voi olla järkevää jopa kieltäytyä perinnöstä”

  3. 3

   Nyt se on lopullista: koeaika menee uusiksi

  4. 4

   Keskiansio 160 000 euroa vuodessa – tämä ammattiryhmä vaatii lakoilla lisää

  5. 5

   Alkon kilpailutus hämmentää: 100-vuotiaan Suomen juhlalikööriksi virolainen Vana Tallinn

  6. 6

   Suomalaiset saavat liikaa palkkaa? ”Perheen elo muuttuu selviytymistaisteluksi”

  7. 7

   Kevytmaito, kahvi, meetwursti, konetiskiaine... Näin paljon arkisten tuotteiden hinnat nousivat 10 vuodessa

  8. 8

   Nobel-voittaja Bengt Holmström: Suomalaiset saavat liikaa palkkaa

  9. 9

   20-vuotiaita autoja huristelee Suomen teillä paljon – tiedätkö, onko yleisin malli Golf, Astra vai Corolla?

  10. 10

   Suomen ilmasto on myrkkyä autoille – arvaatko, mikä lämpötila on pahin?

  11. Näytä lisää