Valikko

Luova hulluus strategia työn tueksi

Ideointimenetelmät mallintuvat järjestelmiksi

Liiketoimintaa ohjaavilla bisnes intelligence -järjestelmillä järjestellään menneisyydestä peräisin olevaa talous- ja tuotantotietoa. Tietokoneavusteisen luovuuden järjestelmät tekevät samaa, mutta tulevaisuuteen tähtäävien uusien ideoiden kanssa.

”Intuitiivisella tiedolla pitäisi pystyä leikkimään ihan samalla tavoin kuin faktadatalla. Alueen menetelmien ja tietojärjestelmien pitäisi olla korkeakouluissa ihan samalla tavalla opetuksen sekä tutkimuksen ja kehittämisen kohteena”, toimitusjohtaja Tapani Savolainen sanoo.

Tapani Savolainen on viime vuosituhannella rankattu jopa käsitteen ”tietokoneavusteinen luovuus” (computer aided creativity) isäksi. Hänen ja vaimonsa Ulla-Maijan perheyritys CAC Research Oy palkittiin vuonna 1993 Cebit-tietotekniikkamessuilla 500 ohjelmistoyrityksen joukosta voittajaksi Idegen-ohjelmistosta.

Minne hävisi Idegen?

”Vuosina 1993–97 ohjelmaa meni kaikkiaan noin 7 000 kappaletta yli 20 maahan. Muun muassa Suomen noin 10 000 johtajasta yli kymmenen prosenttia on hankkinut sen”, Savolainen kertoo.

Idegen tuntuu hävinneen ohjelmistomarkkinoilta niin perusteellisesti, että siitä ei Internetin hakukoneillakaan löydä kuin vuosia vanhoja jälkiä. ”Kun lähdin kolmeksi vuodeksi Sveitsiin kansainväliseen alan tutkimusprojektiin pääkoordinaattoriksi, niin Idegen jäi sivuosaan”, Savolainen sanoo.

Nyt Tapani Savolainen on mukana kehittämässä ideoiden tuottamista, keruuta ja analysointia NET-pohjaiseksi järjestelmäksi intra- ja extraneteihin 7 Days Academy Oy:n yhtenä perustajaosakkaana. Kumppanina yrityksellä on konsultointi- ja valmennusyritys Innotiimi.

Internet-hypen Rytkönen ohjaimissa

7 Days Academy perustettiin viime vuonna kehittämään ideointiprosessia systematisoivia menetelmiä ja järjestelmiä. Savolainen oli alussa konsultointiin keskittyneen yrityksen toimitusjohtaja.

Viime syksynä toimitusjohtajana aloitti DLC-Saunalahti-Jippii-reittiä pitkin internet- ja mobiilihypen kokenut Juha Rytkönen, jonka johdolla on keskitytty ohjelmiston kehittämiseen.

Syksyksi markkinoille kaavaillun uuden orchidea-järjestelmän client-puolen pohjana on viime vuonna Borland-pohjalle konsultoinnin apuvälineeksi rakennettu Idegen++ -ohjelmisto, jota ensimmäiset asiakasyritykset, muun muassa E.on Finland, ovat jo ehtineet ottaa käyttöön.

Uudessa järjestelmässä on luvassa puhtaan ideoinnin ja tuotettujen ideoiden analysoinnin lisäksi muun muassa ”pärstäkertoimen” haittavaikutusten vähentämistä sekä toisaalta erilaisia ratkaisuja palkitsemisen tueksi.

Hiljainen tieto irtiorganisaatiosta

Toinen tuore suomalainen ohjelmistoratkaisu muun muassa ideoiden keräämiseen ja analysointiin yrityksen tai muun organisaation strategiatyön tueksi löytyy vuonna 2000 perustetun Fountain Parkin työkalupakista.

Yrityksen perustajapartnereihin ja it-taustaisena (muun muassa TietoEnator) kuuluva Pekka Ylisirniö spin-offasi vuoden vaihteessa Fountain Parkista ActiveInspire-yrityksen, ”joka kehittää ja toimittaa verkkopohjaisia työkaluja organisaatioiden strategiaprosesseihin”.

”ActiveInspiren Weak Signals -työkalu pohjautuu Fountain Parkissa kehitettyyn tuotteeseen, jota on käytetty monenlaisissa hankkeissa, joissa on saatu muutokseen liittyvää syvällisempääkin informaatiota esille”, Ylisirniö kertoo.

Tavoitteena on saada ensimmäinen yrityksen niin sanottua hiljaista tietoa (tacit) hanskaava whole product-strategiasofta valmiiksi tämän vuoden puolella.

Palaverirönsytjärjestykseen

Jonkin verran samoilla hiljaisen tiedon ja rönsyilevän ideoinnin systematisoinnin markkinoilla on jo useita vuosia kauemmin ehtinyt toimia Viloke Oy cAme-järjestelmineen.

Vuonna 1995 perustetun yrityksen tuotteen alkuperäisenä ideana oli ohjelmisto, jolla hallitaan kokousten valmistelu, läpivienti ja pöytäkirja yhtenä saumattomana prosessina. Ideaa käyttöliittymälle kehitettiin yhdessä Innotiimin kanssa.

1997–98 cAmea kehitettiin Citrix/Winframe-pohjaiseksi, mutta jo 1999 tehtiin päätös siirtyä puhtaasti palvelinpohjaisuuteen nettiselain asia-kasohjelmistona. Asiakkaiksi on tällä vuosituhannella saatu muun muassa Finpro ja TeliaSonera.

Toimitusjohtaja Mika Kolben mukaan tänä vuonna versioon 6.0 pääsevän J2EE-pohjaisen cAmen jatkokehitykselle haaste ei ole tekninen vaan käyttäjiin kohdistuva : ”kehittää tuotetta ja sen käyttöliittymää yhä helpommaksi”.

”Tavoite on tarjota asiakkaille selkeä vaihtoehto sähköpostin sijaan kaikkiin niihin työtehtäviin, missä tarvitaan tiedon ideointia, keruuta, soveltamista ja aitoa vuorovaikutusta, joka on todella irti ajasta ja paikasta.”Käsitteet

Bi, business intelligence, liiketoiminnan ohjaustieto: liikkeenjohdon tiedontarpeita palveleva ja päätöksentekoa tukeva järjestelmä, jonka avulla eri lähteistä kerätty tieto yhtenäistetään ja muokataan hyödynnettäväksi liiketoiminnan ohjauksessa.

Cac, computer aided creativity, tietokoneavusteinen luovuus; ideoiden, heikkojen signaalien ja vastaavan intuitiivisen tai "hiljaisen tiedon” keräämiseen ja kehittämiseen ja sen analysointiin tarkoitetut tietojärjestelmät.Ideoita liikkeelleja järjestykseen

w www.7daysacademy.fi

w www.activeinspire.com

w www.fountainpark.com

w www.came.fi

w www.innovationtools.com

Kommentit

  Näytä lisää

  Näitä luetaan!

  1. 1

   KL: Talvivaaran osake liikkuu taas

  2. 2

   Nolottaako tinkiminen? ”Syytä anoppia” ja 5 muuta vinkkiä alennuksen saamiseksi

  3. 3

   Köyhimmille eläkeläisille 760 e/kk – Kela: Ei riitä

  4. 4

   Näin 3 ammattilaista sijoittaa rahansa – jännitystä, fanitusta ja varmoja kohteita

  5. 5

   Kommentti: ”Työstä kieltäytyminen” ei tarkoita työstä kieltäytymistä

  6. 6

   1200 euroa, 170 euroa, 132 euroa – näin paljon 1000 euroa olisi poikinut muualla kuin tilillä

  7. 7

   ISTV:n Nobel-studio: Tällaiset juhlat Bengt Holmströmiä odottavat Tukholmassa

  8. 8

   Koulupakko 17- tai 18-vuotiaaksi? ”Meillä on kasvava joukko nuoria, joilla on heikot taidot lukutaidossa, matematiikassa ja luonnontieteissä”

  9. 9

   Kaasuputki Venäjältä Saksaan kuumentaa tunteita – Merkelin hallituksen toimia ihmetellään

  10. 10

   TS: Olkiluodon avaus saattaa taas viivästyä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kommentti: ”Työstä kieltäytyminen” ei tarkoita työstä kieltäytymistä

  2. 2

   Köyhimmille eläkeläisille 760 e/kk – Kela: Ei riitä

  3. 3

   Näin 3 ammattilaista sijoittaa rahansa – jännitystä, fanitusta ja varmoja kohteita

  4. 4

   10 yleisintä syytä: näiden vuoksi työtön menettää tuet

  5. 5

   Väitöskirja: Intialaisten työntekijöiden perään pitää katsoa

  6. 6

   AKT:n Piirainen vastaa ahtaajakommentteihin: ”Liikemies Kakkonen heittää mielipiteitään faktoina”

  7. 7

   Koulupakko 17- tai 18-vuotiaaksi? ”Meillä on kasvava joukko nuoria, joilla on heikot taidot lukutaidossa, matematiikassa ja luonnontieteissä”

  8. 8

   TS: Olkiluodon avaus saattaa taas viivästyä

  9. 9

   Coca-Cola saa uuden toimitusjohtajan – tehtävä selvä

  10. 10

   Nolottaako tinkiminen? ”Syytä anoppia” ja 5 muuta vinkkiä alennuksen saamiseksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   WhatsApp katoaa miljoonista puhelimista – katso, onko omasi listalla

  2. 2

   Varo perintöloukkua – ”Voi olla järkevää jopa kieltäytyä perinnöstä”

  3. 3

   Katso, mitä tapahtui asuntolainan hinnalle – ”Pankin vaihtajia on liikkeellä”

  4. 4

   Kyösti Kakkonen Karjalaisessa: Työntekijät nousevat pian kapinaan ay-liikettä vastaan

  5. 5

   Keskiansio 160 000 euroa vuodessa – tämä ammattiryhmä vaatii lakoilla lisää

  6. 6

   Alkon kilpailutus hämmentää: 100-vuotiaan Suomen juhlalikööriksi virolainen Vana Tallinn

  7. 7

   Näkökulma: Liian pieni osa kasvusta valuu palkkoihin – toteutuuko Marxin ennustus?

  8. 8

   10 yleisintä syytä: näiden vuoksi työtön menettää tuet

  9. 9

   20-vuotiaita autoja huristelee Suomen teillä paljon – tiedätkö, onko yleisin malli Golf, Astra vai Corolla?

  10. 10

   Suomalaiset myivät tätä juuri joukolla – nyt suositellaan ostamaan

  11. Näytä lisää