Vahva talous aiheuttaa ongelmiaBritannian hallitukselle

Britannian vahva talouskehitys uhkaa aiheuttaa maan hallitukselle runsaasti päänvaivaa uusia parlamenttivaaleja odotellessa.

Britannian talous on kasvanut selvästi muuta Eurooppaa vahvemmin ja työttömyys on pohjalukemissa. Kuluttajahinnatkaan eivät nouse samaa vauhtia kuin EU:ssa keskimäärin ja vain hieman nopeammin kuin vasta hitaaseen kasvuun yltävässä Saksassa.

Voimakas talouskasvu ja alhainen inflaatio ovat kuitenkin aiheuttaneet myös hankaluuksia Britannian päättäjille, ja esimerkiksi asuntomarkkinoiden kehitystä pidetään jo pikemminkin uhkana talouden vakaudelle.

Talouslehti The Economistin tutkimuslaitos Economist Intelligence Unit kertoo asuntohintojen olevan historiallisissa huippulukemissa suhteessa kotitalouksien tuloihin ja korkeammalla kuin 1980-luvun ylikuumenemisen aikaan.

Asuntojen hinnat ovat nousseet hieman alle kymmenen prosentin vuosivauhtia eli selvästi muita kuluttajahintoja nopeammin, eivätkä hintojen nousu tai kotitalouksien asuntolainojen kasvu ole laantuneet, vaikka keskuspankki on jo nostanut peruskorkoaan viime lokakuun jälkeen kolme kertaa, yhteensä 0,75 prosenttiyksikköä.

Asuntojen arvonnousu on myös rohkaissut kotitalouksien velanottoa ja kulutusta ja siten auttanut Britannian taloutta kasvamaan, vaikka Manner-Euroopan kasvu on hidastunut parina viime vuonna.

Toinen kasvua ylläpitänyt tekijä on ollut hallituksen avokätinen budjettipolitiikka, joka on kääntänyt Britannian budjettiylijäämän kahdessa vuodessa suuremmaksi alijäämäksi kuin Maastrichtin sopimus sallii. Alijäämä oli Eurostatin mukaan viime vuonna 3,2 prosenttia Britannian kokonaistuotannon arvosta, kun vuonna 2001 ylijäämää kertyi 0,7 prosenttia kokonaistuotannon arvosta.

Asuntohintojen nousun hillitseminen ohjauskorkoja nostamalla tai budjettitasapainoa parantavilla veronkorotuksilla olisi tarpeen, mutta poliittisesti hyvin hankalaa. Varsinkin verokorotusten perustelu Maastrichtin sopimuksella olisi hankalaa. Britannian budjettialijäämä oli 90-luvun alkuvuosina selvästi suurempi, eikä brittiäänestäjien olisi helppo hyväksyä vajeen supistamista jonkin mannermaalla solmitun sopimuksen vuoksi.

Poliittisten tekijöiden vaikutus brittihallituksen talouspäätöksiin korostuu tänä ja ensi vuonna selvästi totuttua suuremmaksi. Parlamenttivaalit ovat odotettavissa ensi vuonna, todennäköisesti kesällä, ja Irakin sodan vuoksi kansansuosiotaan menettänyt pääministeri Tony Blair alistui jokin aika sitten myös järjestämään kansanäänestyksen EU:n perustuslakiluonnoksesta.

Koska Blairin hallitukselle ei ole tarjolla poliittisesti uskottavaa vaihtoehtoa, kaiken EU:hun liittyvän vastustaminen on keskivertobritille tehokkain tapa ilmaista tyytymättömyyttään esimerkiksi pääministerin Irakin-politiikkaan, eivätkä veronkorotukset tai koronnostot ainakaan lisäisi sen mahdollisuuksia tulla hyväksytyksi.

Vaikka kansanäänestys onkin määrä järjestää vasta parlamenttivaalien jälkeen, sen valmistelu vaikuttaisi kuitenkin voimakkaasti parlamenttivaalien kampanjointiin. Mikäli asuntomarkkinat vielä kiehuvat yli ja hinnat kääntyvät laskuun juuri vaalikampanjan aikaan, vaikeutuu hallituksen ja pääministerin asemaa entisestään.

Blairin supistuvalla kansansuosiolla on myös eurooppalainen ulottuvuus. Britannia on EU:n toiseksi suurin talous ja merkittävä poliittinen tekijä sekä EU:n että maailman politiikassa, ja Blair on koko hallituskautensa ajan yrittänyt ohjata sitä tiiviimmin mukaan EU:n toimintaan.

Perustuslaista käytävä kansanäänestys tarjoaa oivan kenraaliharjoituksen kauan suunnitellulle mutta toistaiseksi toteuttamatta jääneelle äänestykselle Britannian liittymisestä yhteisvaluutta euroon, johon Blair on enemmän tai vähemmän avoimesti pyrkinyt koko kautensa ajan.

Europyrkimyksen vastustaminen on ollut opposition konservatiivien tärkein ohjenuora, ja Britannian talouden vahva kehitys vaikeuttaa eurokampanjointia. Briteille on hankala perustella yhteisvaluutan edullisuutta, kun maan talous on vuosikausia kehittynyt selvästi mannermaata paremmin ja todennäköisesti jatkaakin voimakasta kehitystään.

Selvimmin ero mannermaahan näkyy työllisyydessä. Britannian työttömyysaste puolittui 90-luvun jälkipuoliskolla kymmenestä viiteen prosenttiin ja on pysynyt viiden prosentin tuntumassa tai alapuolella vuodesta 2001 lähtien. Työmarkkinoiden rakenteisiin 80–90-luvulla tehdyt uudistukset ovat parantaneet Britannian työmarkkinat selvästi mannermaisia tehokkaammiksi.

Kommentit

  Näytä lisää

  Näitä luetaan!

  1. 1

   Suomeen vuokrakatto 20 euroa neliöltä? Näin se vaikuttaisi tuensaajiin

  2. 2

   Miljardöörisijoittaja: Pankit lypsävät sinulta rahaa turhaan – sijoita sen sijaan näin

  3. 3

   Toisissa paikoissa kikytetään, toisissa ei – näin kävi Metalliliiton työpaikoilla

  4. 4

   Ekonomisti: Suomen talouskasvu tarvitsee maahanmuuttajia

  5. 5

   Marimekon luova johtaja lopettaa

  6. 6

   Ekonomisti löi huutomerkin luottamuslukuihin – ”Kasvukausi käsillä”

  7. 7

   Ex-kokki Tuomaksesta tuli autojen huippumyyjä – näin hän myy auton ja vähän muutakin

  8. 8

   Asuntojen hinnoissa saattaa piillä yllätyksiä – meri voi laskea arvoa jopa -20 %

  9. 9

   New York Times: Yhdysvaltojen talous ei kasva Trumpin lupaamaa tahtia

  10. 10

   Norwegian aloittaa suorat lennot Euroopasta Yhdysvaltoihin - Liput halvimmillaan noin 60 euroa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Asuntojen hinnoissa saattaa piillä yllätyksiä – meri voi laskea arvoa jopa -20 %

  2. 2

   Miljardöörisijoittaja: Pankit lypsävät sinulta rahaa turhaan – sijoita sen sijaan näin

  3. 3

   Nokia yllätti: 5g-verkkojen rakennus alkaa jo tänä vuonna

  4. 4

   Marimekon luova johtaja lopettaa

  5. 5

   Lääkäri näpäyttää työnantajia Fennia-lehdessä: Työkyky ei ole pajatso

  6. 6

   Ex-kokki Tuomaksesta tuli autojen huippumyyjä – näin hän myy auton ja vähän muutakin

  7. 7

   Velkaneuvoja LM:lle: Tästä syystä asuntovelalliset joutuvat maksuvaikeuksiin

  8. 8

   Näkökulma: Viis sijoittajavastuusta, pian Suomi pelastaa taas finanssipelureita

  9. 9

   Yle: Jättiliitto vaatii naisvaltaisten alojen palkkoihin kuoppakorotusta

  10. 10

   Suomeen vuokrakatto 20 euroa neliöltä? Näin se vaikuttaisi tuensaajiin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nämä kuitit kannattaa säästää – ”Silloin kuittien on löydyttävä”

  2. 2

   Joukko tv-kanavia uhkaa pian pimentyä yli 1,5 miljoonassa kodissa

  3. 3

   Suomalaismies aikoo miljonääriksi 500 päivässä – näin hän sen tekee

  4. 4

   51 Siwaa ja Valintataloa suljetaan – tässä koko lista

  5. 5

   Näin suomalainen mies putoaa työelämästä – ”Ajatellaanko todella, että ihmiset haluavat elää tuilla?”

  6. 6

   Venäläismiljardöörin purjelaiva takavarikoitiin – jättimäinen merilelu maksoi 400 miljoonaa

  7. 7

   Metalliliitto: Työpaikalla pidettiin mustaa listaa työntekijöistä – levisi vahingossa kaikille

  8. 8

   Asuntovelallinen, korkosi laskutapa on muuttumassa – varaudu nousuun

  9. 9

   Yhä useampi menettää kotinsa – ”Ostetaan liian iso talo tai kallis asunto”

  10. 10

   Suomalaismies yritti saada 25 000 euron sairaalakuluja vakuutusyhtiöiltä – joutui mustalle listalle

  11. Näytä lisää