Valikko

Vahva talous aiheuttaa ongelmiaBritannian hallitukselle

Britannian vahva talouskehitys uhkaa aiheuttaa maan hallitukselle runsaasti päänvaivaa uusia parlamenttivaaleja odotellessa.

Britannian talous on kasvanut selvästi muuta Eurooppaa vahvemmin ja työttömyys on pohjalukemissa. Kuluttajahinnatkaan eivät nouse samaa vauhtia kuin EU:ssa keskimäärin ja vain hieman nopeammin kuin vasta hitaaseen kasvuun yltävässä Saksassa.

Voimakas talouskasvu ja alhainen inflaatio ovat kuitenkin aiheuttaneet myös hankaluuksia Britannian päättäjille, ja esimerkiksi asuntomarkkinoiden kehitystä pidetään jo pikemminkin uhkana talouden vakaudelle.

Talouslehti The Economistin tutkimuslaitos Economist Intelligence Unit kertoo asuntohintojen olevan historiallisissa huippulukemissa suhteessa kotitalouksien tuloihin ja korkeammalla kuin 1980-luvun ylikuumenemisen aikaan.

Asuntojen hinnat ovat nousseet hieman alle kymmenen prosentin vuosivauhtia eli selvästi muita kuluttajahintoja nopeammin, eivätkä hintojen nousu tai kotitalouksien asuntolainojen kasvu ole laantuneet, vaikka keskuspankki on jo nostanut peruskorkoaan viime lokakuun jälkeen kolme kertaa, yhteensä 0,75 prosenttiyksikköä.

Asuntojen arvonnousu on myös rohkaissut kotitalouksien velanottoa ja kulutusta ja siten auttanut Britannian taloutta kasvamaan, vaikka Manner-Euroopan kasvu on hidastunut parina viime vuonna.

Toinen kasvua ylläpitänyt tekijä on ollut hallituksen avokätinen budjettipolitiikka, joka on kääntänyt Britannian budjettiylijäämän kahdessa vuodessa suuremmaksi alijäämäksi kuin Maastrichtin sopimus sallii. Alijäämä oli Eurostatin mukaan viime vuonna 3,2 prosenttia Britannian kokonaistuotannon arvosta, kun vuonna 2001 ylijäämää kertyi 0,7 prosenttia kokonaistuotannon arvosta.

Asuntohintojen nousun hillitseminen ohjauskorkoja nostamalla tai budjettitasapainoa parantavilla veronkorotuksilla olisi tarpeen, mutta poliittisesti hyvin hankalaa. Varsinkin verokorotusten perustelu Maastrichtin sopimuksella olisi hankalaa. Britannian budjettialijäämä oli 90-luvun alkuvuosina selvästi suurempi, eikä brittiäänestäjien olisi helppo hyväksyä vajeen supistamista jonkin mannermaalla solmitun sopimuksen vuoksi.

Poliittisten tekijöiden vaikutus brittihallituksen talouspäätöksiin korostuu tänä ja ensi vuonna selvästi totuttua suuremmaksi. Parlamenttivaalit ovat odotettavissa ensi vuonna, todennäköisesti kesällä, ja Irakin sodan vuoksi kansansuosiotaan menettänyt pääministeri Tony Blair alistui jokin aika sitten myös järjestämään kansanäänestyksen EU:n perustuslakiluonnoksesta.

Koska Blairin hallitukselle ei ole tarjolla poliittisesti uskottavaa vaihtoehtoa, kaiken EU:hun liittyvän vastustaminen on keskivertobritille tehokkain tapa ilmaista tyytymättömyyttään esimerkiksi pääministerin Irakin-politiikkaan, eivätkä veronkorotukset tai koronnostot ainakaan lisäisi sen mahdollisuuksia tulla hyväksytyksi.

Vaikka kansanäänestys onkin määrä järjestää vasta parlamenttivaalien jälkeen, sen valmistelu vaikuttaisi kuitenkin voimakkaasti parlamenttivaalien kampanjointiin. Mikäli asuntomarkkinat vielä kiehuvat yli ja hinnat kääntyvät laskuun juuri vaalikampanjan aikaan, vaikeutuu hallituksen ja pääministerin asemaa entisestään.

Blairin supistuvalla kansansuosiolla on myös eurooppalainen ulottuvuus. Britannia on EU:n toiseksi suurin talous ja merkittävä poliittinen tekijä sekä EU:n että maailman politiikassa, ja Blair on koko hallituskautensa ajan yrittänyt ohjata sitä tiiviimmin mukaan EU:n toimintaan.

Perustuslaista käytävä kansanäänestys tarjoaa oivan kenraaliharjoituksen kauan suunnitellulle mutta toistaiseksi toteuttamatta jääneelle äänestykselle Britannian liittymisestä yhteisvaluutta euroon, johon Blair on enemmän tai vähemmän avoimesti pyrkinyt koko kautensa ajan.

Europyrkimyksen vastustaminen on ollut opposition konservatiivien tärkein ohjenuora, ja Britannian talouden vahva kehitys vaikeuttaa eurokampanjointia. Briteille on hankala perustella yhteisvaluutan edullisuutta, kun maan talous on vuosikausia kehittynyt selvästi mannermaata paremmin ja todennäköisesti jatkaakin voimakasta kehitystään.

Selvimmin ero mannermaahan näkyy työllisyydessä. Britannian työttömyysaste puolittui 90-luvun jälkipuoliskolla kymmenestä viiteen prosenttiin ja on pysynyt viiden prosentin tuntumassa tai alapuolella vuodesta 2001 lähtien. Työmarkkinoiden rakenteisiin 80–90-luvulla tehdyt uudistukset ovat parantaneet Britannian työmarkkinat selvästi mannermaisia tehokkaammiksi.

Kommentit

  Näytä lisää

  Näitä luetaan!

  1. 1

   Varo perintöloukkua – ”Voi olla järkevää jopa kieltäytyä perinnöstä”

  2. 2

   Suomalaiset myivät tätä juuri joukolla – nyt suositellaan ostamaan

  3. 3

   Pankkiala: Asunnot eivät ole liian kalliita

  4. 4

   5 vinkkiä – näin siirrät omaisuutta lapsille pienellä verolla

  5. 5

   Kommentti: Eurokriisin sytytyslanka palaa – Italia sanoi ”ei”

  6. 6

   Teslan valtava akkutehdas halutaan Vaasaan

  7. 7

   Pelko euron tuhosta voi avata Saksan rahahanat

  8. 8

   20-vuotiaita autoja huristelee Suomen teillä paljon – tiedätkö, onko yleisin malli Golf, Astra vai Corolla?

  9. 9

   Terrafame-johtaja Ratia toimii myös yhtiön konsulttina – satojen tuhansien palkkiot

  10. 10

   Omakotitaloissa hintahyppäys pk-seudulla

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Varo perintöloukkua – ”Voi olla järkevää jopa kieltäytyä perinnöstä”

  2. 2

   Terrafame-johtaja Ratia toimii myös yhtiön konsulttina – satojen tuhansien palkkiot

  3. 3

   SS: Myykö lapsesi sukkia päästäkseen luokkaretkelle? Yrityksille miljoonabisnes

  4. 4

   20-vuotiaita autoja huristelee Suomen teillä paljon – tiedätkö, onko yleisin malli Golf, Astra vai Corolla?

  5. 5

   Kommentti: Eurokriisin sytytyslanka palaa – Italia sanoi ”ei”

  6. 6

   WhatsApp katoaa miljoonista puhelimista – katso, onko omasi listalla

  7. 7

   5 vinkkiä – näin siirrät omaisuutta lapsille pienellä verolla

  8. 8

   HS: Koulutettuja suomalaisia kaikkoaa ulkomaille – vain harva aikoo palata

  9. 9

   Näkökulma: Kapina jatkuu – Brexit ja Trump olivat vasta alkua

  10. 10

   Teslan valtava akkutehdas halutaan Vaasaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   WhatsApp katoaa miljoonista puhelimista – katso, onko omasi listalla

  2. 2

   Vakava varoitus Suomelle: ”Nämä kotitaloudet erityisen haavoittuvia”

  3. 3

   Nyt se on lopullista: koeaika menee uusiksi

  4. 4

   Katso, kuulutko velkaisten riskiryhmään – tämä raja ei saisi ylittyä

  5. 5

   Varo perintöloukkua – ”Voi olla järkevää jopa kieltäytyä perinnöstä”

  6. 6

   Ville, 33, kasvatti menestyvän bisneksen Kiinaan – kuukaudessa 8 000 pakettia elektroniikkaa Suomeen

  7. 7

   Keskiansio 160 000 euroa vuodessa – tämä ammattiryhmä vaatii lakoilla lisää

  8. 8

   Alkon kilpailutus hämmentää: 100-vuotiaan Suomen juhlalikööriksi virolainen Vana Tallinn

  9. 9

   Suomalaiset saavat liikaa palkkaa? ”Perheen elo muuttuu selviytymistaisteluksi”

  10. 10

   Kevytmaito, kahvi, meetwursti, konetiskiaine... Näin paljon arkisten tuotteiden hinnat nousivat 10 vuodessa

  11. Näytä lisää