Valikko

Turvaa selustasi, toimitusjohtaja

Työelämä: Mikään ei suojaa toimitusjohtajaa potkuilta. Mutta oikein tehdyllä sopimuksella voi varmistaa, ettei putoa tyhjän päälle. Toimitusjohtajan kannattaa sopia tarkasti irtisanomisajasta ja erokorvauksesta. Niillä voi turvata, ettei rahantulo lopu kertarysäyksellä.
Toimitusjohtaja, älä ole tyhjän päällä. Tiedätkö, että ilman erillistä sopimusta olet potkujen tullessa täysin suojaton? Ilman sopimusta voit joutua kadulle heti, eikä erokorvaus tule tilille automaattisesti. Siinäkään harhaluulossa ei kannata elää, että asiat sujuvat sopimattakin. Eivät ne aina suju.

Vaikka tuoreena toimitusjohtajana ajatus äkkilähdöstä tuntuu kaukaiselta, asioista kannattaa sopia etukäteen. Asianajaja Jari-Pekka Alho suosittelee, että johtajasopimuksiin kirjoitettaisiin pykälät sekä irtisanomisajasta että erokorvauksesta. Osakkaana Krogerus & Co. asianajotoimistossa työskentelevä Alho korostaa sopimuksettoman tilan turvattomuutta.

– Toimitusjohtaja on lähtökohtaisesti työsopimuslain, vuosilomalain ja työaikalain ulkopuolella. Siis kaiken työntekijää suojelevan lainsäädännön ulkopuolella. Toimitusjohtajan voi yleensä irtisanoa ilman erityistä syytä, toisin kuin työntekijän, Alho painottaa.

Ilman sopimusta toimitusjohtajalla ei ole työttömyysturvaa eikä oikeutta lomiin. Hämmästyttävää kyllä, Alhon mukaan monet toimitusjohtajat – erityisesti pk-yrityksissä – työskentelevät ilman mitään sopimusta.

– He elävät eräänlaisen epätodellisen luottamuksen tilassa. Uskovat, että kaikki menee hyvin.

Luottamus voi koitua kalliiksi. Oikeassa maailmassa pomotkin saavat potkuja. Alho sanoo törmänneensä puolen vuoden sisällä muutamaan tapaukseen, joissa irtisanottu on jäänyt täysin ilman korvauksia.

– Taustalla on ollut joko huono sopimus tai ei sopimusta ollenkaan. Johtaja on saanut lähteä ilman puhettakaan kultaisesta kädenpuristuksesta.

Toisaalta joskus käy niinkin, että yhtiö päättää antaa poispotkitulle keulakuvalleen eropaketin, vaikkei tästä ole sovittu. Alhon mukaan yksi yleisimmistä syistä tähän on se, että vaikka toimitusjohtaja erotetaan, eron syy ei johdu hänestä.

– Tulos ei ehkä ole ollut sitä, mitä sen pitäisi olla tai mitä on markkinoille kerrottu. Toimitusjohtaja saa kantaa vastuun, mutta hänen todelliset vaikutusmahdollisuutensa tulokseen ovat voineet olla hyvinkin vähäiset.

Toimitusjohtajasopimusten kirjoittamisessa sekä yhtiöllä että ihmisellä on intressejä turvattavanaan.

Toimitusjohtajan kannalta keskeisin asia on, että sopimus tuo työttömyysturvan ja oikeuden lomiin. Sopimuksen voi tehdä monella tavalla. J-P Alhon kiteytys on: mitä suurempi yhtiö ja johtaja, sen suurempi irtisanomis- ja erokorvaus.

– Tietyn tasoisten johtajien saattaa olla hyvin hankalaa saada töitä. Voi mennä vuosi, ennen kuin sopiva paikka edes vapautuu.

Lisäksi asiaa hankaloittavat sopimuksessa mahdollisesti olevat pykälät kilpailukiellosta. Yrityksen kannalta toimitusjohtajasopimuksessa tärkeitä ovat nimenomaan kilpailukieltoa, salassapitoa ja irtisanomisaikaa koskevat sopimusehdot.

– Yritykset eivät missään tapauksessa halua, että toimitusjohtaja voi vain sanoa lähtevänsä. Se on yritykselle erittäin, erittäin ikävä tilanne, Alho korostaa.

Irtisanomisajaksi kirjataan yleensä 3–6 kuukautta. Näin yhtiö turvaa, että uuden johtajan saapuessa taloon vanha on vielä käytettävissä ”konsultoiviin tehtäviin”.

Sovittu irtisanomisaika ei tarkoita, että lähtöpassit saanut johtaja todella työskentelisi tämän ajan. Yleensä potkujen taustalla on luottamuskriisi, jolloin lähtijä vapautetaan myös työvelvoitteesta.

Tässä tilanteessa sopimus takaa, että palkka juoksee irtisanomisajan.

Irtisanomisajan päätyttyä johtaja voi yleensä vielä odottaa erokorvausta – ainakin jos asiasta on sovittu. Alhon mukaan tyypillisin erokorvaus on kuuden kuukauden palkka, mutta huomattavasti suurempiakin erokorvauksia on.

– On kahden vuoden palkkaa vastaavia erokorvauksia ja vielä siitäkin suurempia. Tällöin on yleensä maksettu siitä, että ihminen lähtee vapaaehtoisesti eläkkeelle.

Palataan vielä heihin, joilla ei ole mitään sopimusta. Keitä he ovat?

– Yleensä he ovat talon sisältä nousseita. Tulevat toimitusjohtajat eivät huomaa, että he siirtyvät pois työntekijästatuksesta, Alho sanoo.

Tyypillinen tapaus on pk-yrityksen talousjohtaja, joka ylenee toimitusjohtajaksi. Kukaan ei tule ajatelleeksi, etteivät vanhat ehdot kulje mukana, vaan pitäisi tehdä uusi sopimus. Kun tällainen henkilö joutuu irtisanotuksi, edessä on usein ongelmia.

– Otetaan esimerkki-ihminen, joka on ollut kymmenen vuotta talousjohtajana ja viisi vuotta toimitusjohtajana, eikä hänellä ole sopimusta. Kun lähtö tulee, ja varsinkin, jos tilanne on riitainen, voi hyvin olla, että mitään korvausta ei saa.

Toinen tyypillinen sopimukseton toimitusjohtaja on pk-yrittäjä, joka on myynyt yhtiönsä ja jäänyt johtajaksi toisen omistamaan yritykseen tai toisen yhtiön tytäryhtiöksi muuttuneeseen entiseen yritykseensä.

– Eihän hän ole koskaan tehnyt itsensä kanssa sopimusta, Alho muistuttaa.

Ilman sopimusta olevien pomojen tarkkaa määrää on vaikea sanoa. Jari-Pekka Alho arvioi, että 6–30 hengen yritysten toimitusjohtajista jopa neljännes voi olla ilman sopimusta.

Pörssiyhtiöt hoitavat sopimusasiat yleensä hyvin. Ne haluavat varmistaa, ettei toimitusjohtaja ota äkkilähtöä. Myös salassapitoasiat ja kilpailukiellot ovat isoille yrityksille yleensä pk-yrityksiä tärkeämpiä asioita.

Alhon mukaan sopimusasiassa tärkeintä on tietää, että kun henkilö ylenee toimitusjohtajaksi, työlainsäädännössä hänen asemansa heikkenee.

– He eivät enää ole työsuhteessa, vaan palvelussuhteessa.

Kommentit

  Näytä lisää

  Näitä luetaan!

  1. 1

   Näin 3 ammattilaista sijoittaa rahansa – jännitystä, fanitusta ja varmoja kohteita

  2. 2

   Köyhimmille eläkeläisille 760 e/kk – Kela: Ei riitä

  3. 3

   10 yleisintä syytä: näiden vuoksi työtön menettää tuet

  4. 4

   Väitöskirja: Intialaisten työntekijöiden perään pitää katsoa

  5. 5

   Coca-Cola saa uuden toimitusjohtajan – tehtävä selvä

  6. 6

   Koulupakko 17- tai 18-vuotiaaksi? ”Meillä on kasvava joukko nuoria, joilla on heikot taidot lukutaidossa, matematiikassa ja luonnontieteissä”

  7. 7

   AKT:n Piirainen vastaa ahtaajakommentteihin: ”Liikemies Kakkonen heittää mielipiteitään faktoina”

  8. 8

   Kommentti: ”Työstä kieltäytyminen” ei tarkoita työstä kieltäytymistä

  9. 9

   Konkurssin riskistä varoittanut Takoma romahti pörssissä

  10. 10

   1200 euroa, 170 euroa, 132 euroa – näin paljon 1000 euroa olisi poikinut muualla kuin tilillä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   10 yleisintä syytä: näiden vuoksi työtön menettää tuet

  2. 2

   Köyhimmille eläkeläisille 760 e/kk – Kela: Ei riitä

  3. 3

   Länsimetro valmis liikenteelle aikaisintaan huhtikuussa – Matinkylään yhteys kesäkuussa

  4. 4

   AKT:n Piirainen vastaa ahtaajakommentteihin: ”Liikemies Kakkonen heittää mielipiteitään faktoina”

  5. 5

   Kommentti: ”Työstä kieltäytyminen” ei tarkoita työstä kieltäytymistä

  6. 6

   Väitöskirja: Intialaisten työntekijöiden perään pitää katsoa

  7. 7

   Yhä useammalta työttömältä evätään tuet – ”Seuranta on tehostunut”

  8. 8

   S-ryhmä joutui myrskynsilmään – turkiskohussa kyse on neljästä tuotteesta

  9. 9

   XXL:n mainonta voi edetä korkeimpaan oikeuteen

  10. 10

   Luulitko Helsinkiä kalliiksi? Tämä vertailu todistaa toisin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   WhatsApp katoaa miljoonista puhelimista – katso, onko omasi listalla

  2. 2

   Varo perintöloukkua – ”Voi olla järkevää jopa kieltäytyä perinnöstä”

  3. 3

   Katso, mitä tapahtui asuntolainan hinnalle – ”Pankin vaihtajia on liikkeellä”

  4. 4

   Kyösti Kakkonen Karjalaisessa: Työntekijät nousevat pian kapinaan ay-liikettä vastaan

  5. 5

   Keskiansio 160 000 euroa vuodessa – tämä ammattiryhmä vaatii lakoilla lisää

  6. 6

   Alkon kilpailutus hämmentää: 100-vuotiaan Suomen juhlalikööriksi virolainen Vana Tallinn

  7. 7

   Näkökulma: Liian pieni osa kasvusta valuu palkkoihin – toteutuuko Marxin ennustus?

  8. 8

   10 yleisintä syytä: näiden vuoksi työtön menettää tuet

  9. 9

   20-vuotiaita autoja huristelee Suomen teillä paljon – tiedätkö, onko yleisin malli Golf, Astra vai Corolla?

  10. 10

   Suomalaiset myivät tätä juuri joukolla – nyt suositellaan ostamaan

  11. Näytä lisää