Tietoliikennealan sääntely ei tuetietoyhteiskuntastrategiaa

Pääministeri Matti Vanhasen hallituksen hallitusohjelman mukaisesti liikenne- ja viestintäministeriö asetti kesäkuussa 2003 työryhmän, jonka tehtävänä oli laatia ehdotus kansalliseksi laajakaistastrategiaksi. Valtioneuvosto teki helmikuussa 2004 työryhmän loppuraportin perusteella periaatepäätöksen kansallisesta laajakaistastrategiasta. Sen tavoitteeksi asetettiin, että Suomi nousee lähivuosina kansainvälisessä laajakaistan levinneisyysvertailussa Yhdysvaltojen ohi ja eurooppalaisessa vertailussa eturivin maaksi. Lukumääräisenä välitavoitteena on miljoona laajakaistaliittymää vuonna 2005.

Liikenne- ja viestintäministeriön arvion mukaan Suomessa oli huhtikuussa 2004 noin 700 000 laajakaistaliittymää. Niiden määrä on valtakunnallisesti kaksinkertaistunut kuuden viime kuukauden aikana. Tällä kasvuvauhdilla hallituksen laajakaistastrategian mukainen välitavoite eli miljoona liittymää toteutuu noin vuoden etuajassa.

Keskeisenä toimenpiteenä kansallisessa laajakaistastrategiassa on kilpailun lisääminen viestintäverkoissa. Kilpailua edistävillä toimenpiteillä parannetaan palvelutasoa, laajakaistan alueellista saatavuutta ja kansalaisten valinnanmahdollisuuksia. Toimenpiteet alentavat hintoja ja siten edistävät laajakaistapalvelujen kysyntää. Hintojen alenemisen vuoksi lisääntyvä kysyntä mahdollistaa laajakaistayhteyksien tarjoamisen entistä laajemmin myös haja-asutusalueilla.

Tietoliikennealaa sääntelevien viranomaisten viimeaikaiset kannanotot Suomen laajakaistapalveluiden hintatasosta ovat merkillisiä. Julkisesti puhutaan korkeista laajakaistaliittymien hinnoista ja kilpailun toimimattomuudesta.

Kuitenkin samaan aikaan liikenne- ja viestintäministeriön järjestämässä kuulemistilaisuudessa ministeriöstä todettiin, että laajakaistaliittymien määrän kasvu on Suomessa Euroopan kärkitasoa ja viranomaisten ongelmana pitämä operaattoreiden välisten yhteyksien hinnoittelu EU:n keskimääräistä tasoa. Samoin liikenne- ja viestintäministeriön julkaisussa Suomen telemaksujen hintatasosta vuonna 2003 todetaan, että laajakaistaliittymien hinnat ovat Suomessa pudonneet vuodessa 512/512 kbit/s:n nopeusluokassa 25 prosenttia ja 1 M /512 kbit/s:n nopeusluokassa jopa 40 prosenttia.

Suomi on eurooppalaisittain laaja ja harvaanasuttu maa ja yleinen kustannustasomme korkea. Tietoliikenneverkkojen rakentamis- ja ylläpitokustannukset ovat Suomessa olosuhteiden vuoksi väistämättä korkeammat kuin Euroopassa keskimäärin. Tämä heijastuu tavalla tai toisella käyttäjähintoihin, ellei televerkkojen laadusta tai ylläpidosta tingitä.

Kansallinen laajakaistastrategia etenee siis etuajassa, ja laajakaistapalveluiden hintataso laskee hyvää vauhtia. Tätä taustaa vasten on käsittämätöntä, että hallitus esittää eduskunnalle viestintämarkkinalain muutosta, jonka tavoitteena on hallituksen esityksen mukaan pudottaa laajakaistayhteyksien hintoja antamalla Viestintävirastolle mahdollisuus säännellä yksittäistapauksissa operaattoreiden välisten yhteyksien hinnoittelua.

Hintakattosääntelyyn perustuvasta sääntelystä löytyy maailmalta karmiva esimerkki: Kalifornian energiakriisi. Syksyllä 2000 sähkön tukkuhinnat nousivat Kaliforniassa pilviin, ja osavaltioon julistettiin sähkönjakeluhäiriöitten vuoksi kolmannen asteen hätätila tammikuussa 2001. Kalifornian sähkömarkkinoiden vapauttamisen yhteydessä laadittu lainsäädäntö kielsi sähkönjakeluyhtiöiltä oman sähköntuotannon sekä sähkön kuluttajahinnan noston.

Vapailla markkinoilla sähkön tukkuhinta nousi pilviin, mutta jakeluyhtiöt eivät voineet siirtää hintojen nousua kuluttajille. Vapautetuilla markkinoilla ei ollut takeita energiainvestointien kannattavuudesta, joten energiayritykset olivat haluttomia sijoittamaan uuteen tuotantoon. Tämä johti lopulta vakavaan sähköpulaan ja hätätilan julistamiseen.

Kauppa- ja teollisuusministeriön asettama työryhmä pohti viime vuonna laajasti Suomen energiamarkkinoiden sääntelyn uudistamista. Työryhmä hylkäsi maailmalla yleisesti käytetyn hintakattosääntelyn ja päätyi kehittämään Suomessa jo käytössä olevaa kohtuulliseen tuottoon perustuvaa sääntelymallia.

Suomalainen sääntelypolitiikka on tuonut Suomeen markkinoiden kokoon nähden erittäin suuren joukon uusia palveluoperaattoreita. Kasvualustan näille palveluoperaattoreille on luonut tiukka viranomaissääntely, jossa alhaiset loppuasiakashinnat on pyritty varmistamaan mahdollisimman alhaisilla verkkoon pääsyn hinnoilla.

Mikäli tietoliikenneverkkoja omistavien verkko-operaattoreiden toimintamahdollisuuksia kavennetaan entisestään eduskuntakäsittelyssä olevan lakimuutoksen sisältämällä hintakattosääntelyllä, seuraukset voivat olla ikävät ajatellen kansallista tietoyhteiskuntastrategiaa. Jos verkko-operaattoreiden tekemille investoinneille ei sallita kohtuullista tuottoa, verkko-operaattorit tulevat melkoisella varmuudella karsimaan nyt hyvässä kunnossa olevan verkkoinfrastruktuurin kehittämiseen tarkoitettuja investointeja ja ylläpitokustannuksia.

Viranomaisten toimenpiteet ovat ristiriitaisia kansallisten tietoyhteiskunta- ja laajakaistastrategioiden tavoitteiden kanssa. Painopiste on liikaa lyhyen tähtäimen hintojen laskemisessa ja määrällisissä tavoitteissa, mutta samalla on unohdettu tietoliikenneverkkojen rakentamismahdollisuuksien turvaaminen pitkällä tähtäimellä. Jotta Suomi pysyisi tietoliikenteessä maailman kärkimaiden joukossa, tulisi sääntelyn tavoitteet ja menetelmät arvioida uudelleen. Olennaisia ovat silloin seuraavat asiakokonaisuudet:

– Suomen laaja haja-asutusalue on otettava huomioon.

– Kiinteä ja matkaviestinverkko tulisi asettaa sääntelyssä tasa-arvoiseen asemaan.

– Ylimitoitettu sääntely johtaa kilpailun keinotekoiseen vilkastumiseen taajama-alueilla haja-asutusalueiden jäädessä kannattamattomiksi.

Suomessa suurimpien tietoliikennepalveluja tarjoavien yritysten omistajina ovat yleensä niiden asiakkaat joko suoraan tai välillisesti valtiovallan kautta.

Toivottavasti Viestintäviraston, Kilpailuviraston sekä liikenne- ja viestintäministeriön virkamiehillä riittää uskoa näiden yhtiöiden toiminnan asiakaslähtöisyyteen, haluun kantaa yhteiskunnallinen vastuunsa ja turvata käyttäjille edelleen laadukkaat, kilpailukykyiset sekä alueellisesti tasa-arvoiset palvelut ja osallistuminen tietoyhteiskunnan kehittämiseen pitkäjänteisesti.

Kirjoittaja on Finnet-ryhmään kuuluvan Kuopion Puhelin Oyj:n toimitusjohtaja. Aiemmin hän on toiminut energiakonserni Atro Oyj:n toimitusjohtajana.

Kommentit

  Näytä lisää

  Näitä luetaan!

  1. 1

   Ammattilainen heivasi Stockmannin – "Kuihtuva, syvästi tappiollinen tavaratalo"

  2. 2

   HS: Useat kaapelikanavat saattavat sittenkin pimetä tiistaiyönä

  3. 3

   Miljardöörisijoittaja: Pankit lypsävät sinulta rahaa turhaan – sijoita sen sijaan näin

  4. 4

   Viljelijät uivat syvissä vesissä: ”Tilanne pahempi kuin 90-luvun lamassa”

  5. 5

   Suomeen vuokrakatto 20 euroa neliöltä? Näin se vaikuttaisi tuensaajiin

  6. 6

   Toisissa paikoissa kikytetään, toisissa ei – näin kävi Metalliliiton työpaikoilla

  7. 7

   Asuntojen hinnoissa saattaa piillä yllätyksiä – meri voi laskea arvoa jopa -20 %

  8. 8

   Kolumbia tilasi kolikoita Suomesta

  9. 9

   Pörssin päälistalle pyrkivä Suomen Hoivatilat ampaisi

  10. 10

   Neljäskin uhatuista kanavista näkyy vielä tiistaiyön jälkeen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Asuntojen hinnoissa saattaa piillä yllätyksiä – meri voi laskea arvoa jopa -20 %

  2. 2

   Ammattilainen heivasi Stockmannin – "Kuihtuva, syvästi tappiollinen tavaratalo"

  3. 3

   Miljardöörisijoittaja: Pankit lypsävät sinulta rahaa turhaan – sijoita sen sijaan näin

  4. 4

   Marimekon luova johtaja lopettaa

  5. 5

   Suomeen vuokrakatto 20 euroa neliöltä? Näin se vaikuttaisi tuensaajiin

  6. 6

   Toisissa paikoissa kikytetään, toisissa ei – näin kävi Metalliliiton työpaikoilla

  7. 7

   Nokia yllätti: 5g-verkkojen rakennus alkaa jo tänä vuonna

  8. 8

   Ex-kokki Tuomaksesta tuli autojen huippumyyjä – näin hän myy auton ja vähän muutakin

  9. 9

   Lääkäri näpäyttää työnantajia Fennia-lehdessä: Työkyky ei ole pajatso

  10. 10

   Neljäskin uhatuista kanavista näkyy vielä tiistaiyön jälkeen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nämä kuitit kannattaa säästää – ”Silloin kuittien on löydyttävä”

  2. 2

   Joukko tv-kanavia uhkaa pian pimentyä yli 1,5 miljoonassa kodissa

  3. 3

   Suomalaismies aikoo miljonääriksi 500 päivässä – näin hän sen tekee

  4. 4

   51 Siwaa ja Valintataloa suljetaan – tässä koko lista

  5. 5

   Näin suomalainen mies putoaa työelämästä – ”Ajatellaanko todella, että ihmiset haluavat elää tuilla?”

  6. 6

   Venäläismiljardöörin purjelaiva takavarikoitiin – jättimäinen merilelu maksoi 400 miljoonaa

  7. 7

   Metalliliitto: Työpaikalla pidettiin mustaa listaa työntekijöistä – levisi vahingossa kaikille

  8. 8

   Asuntovelallinen, korkosi laskutapa on muuttumassa – varaudu nousuun

  9. 9

   Yhä useampi menettää kotinsa – ”Ostetaan liian iso talo tai kallis asunto”

  10. 10

   Suomalaismies yritti saada 25 000 euron sairaalakuluja vakuutusyhtiöiltä – joutui mustalle listalle

  11. Näytä lisää