Valikko

Tahdon voimaa

Henkilö: Mikael Liliuksen suusta pääsi vain yksi perkele Hafslund-kaupankaaduttua, sekin strategisista syistä. Määrätietoinen Lilius ostaa energiayhtiöitäidästä ja lännestä, mutta kiusaantuu, kun häntä sanoo menestyjäksi.
Mikael Lilius tarkoittaa varmasti, mitä sanoo. Se ei kuitenkaan auta, sillä Fortumin virallisen kasvot ja ääni ovat hänen.

– Menestyksen eteen on ahertanut iso joukko ihmisiä. Aina organisaatio henkilöidään toimitusjohtajaan.

Totta, mutta Fortumin yli 13 000 työntekijästä vain yhden äkillinen eroaminen leikkaisi yhtiön osakkeen hinnasta euron. Arvio on analyytikon, ja sen mukaan laskemalla fortumlainen Lilius on 850 miljoonan euron väärti.

Sitä paitsi sijoittajille Lilius on idoli. Hänen syksyllä 2000 alkaneen toimitusjohtajuutensa aikana yhtiön osakekurssi on kivunnut alle neljästä eurosta yli yhdeksään ja puoleen euroon. Viimeisin vuositulos oli kaikkien aikojen paras, samoin tammi–maaliskuun osavuositulos.

”Onnistunut strategian määrittelyssä ja toteuttaa sitä aggressiivisesti. Toi uutta näkökulmaa. Selkeytti asioista kertomista. Pitää sanansa, ei anna katteettomia lupauksia. Menestys ei ole ylpistänyt.”

Nämä nimettöminä kerätyt analyytikkoarviot hämmentävät Liliusta. Sijoittajien rakkaus on kovin katoavaista, hän muistuttaa.

– Käyrät ja palaute kertovat historiasta, haasteet ovat edessä. Ei talossa ole sellainen tunne, että työt on tehty ja asiat ovat nousseet hattuun. Vaikeudet alkavat, kun nöyryys unohtuu.

Tällä hetkellä mikään ei viittaa siihen, että menestysputki olisi katkeamassa. Öljyn jalostusmarginaalit ovat korkeat, ja yhtiö on suojautunut hyvin sähkön halpenemista vastaan. Organisaatio osoitti kustannustehonsa tekemällä kovaa tulosta laskevilla sähkömarkkinoilla.

– Tuossa oli mukavinta, että strategiaa pidetään uskottavana ja määrätietoisena. Se eteen on taisteltu kovasti, koska alkuvaiheessa meidän tekemisiä ja tekemättä jättämisiä kyseenalaistettiin aika lailla.

Lilius on Fortumissa tehnyt sitä, mitä oppi Ruotsin vuosinaan Wallenbergien luottomiehenä. Ensin strategia kirkkaaksi ja omistajat sen taakse, sitten ostetaan, myydään ja kehitetään kärsivällisesti, kunnes firma on halutussa kuosissa.

Ensimmäinen takaisku tuli pari viikkoa sitten, kun enemmistön ostaminen norjalaisesta Hafslundista kariutui helatorstain aattona Oslon kunnanvaltuuston vastustukseen. Henkilökohtaisesta pettymyksestä Lilius ei suostu puhumaan.

Tiedon tultua hänen suustaan pääsi yksi perkele, mutta sekin strategisista syistä. Pettymys jäi pitkiin pyhiin.

– Me teimme tosissamme töitä kaupan eteen, yritys oli vakava ja siinä onnistuminen olisi hyödyttänyt suuresti kaikkia.

Fortum ei ole valmis ilman Norjaa. Liliuksen mukaan Hafslundin toiseksi suurimpana osakkeenomistajana ei ole huono olla, ja ajan hän uskoo työskentelevän Fortumin laskuun.

– Meidän argumenttimme purevat ennen pitkään. Rakennemuutos jatkuu, siitä ei ole kahta sanaa. Pikkuhiljaa on yhä enemmän niitä, jotka uskovat yhteen isoon, pohjoismaiseen energiataloon.

Sijoittajat uskovat Fortumin johdon löytävän tien Norjaan. Analyytikkoarvio:

”Lilius on ovela ja sinnikäs kettu.”

Mainetta sinnikkäänä ja viekkaana yritysjohtajana kartutti etenkin Espoon Sähkö, jonka Fortum junaili itselleen tekemällä EON:in kanssa salaiset ja monimutkaiset järjestelyt Saksassa. Liioittelua, sanoo Lilius, EONin toiveiden mukaan mentiin.

– En tiedä viekas, mutta määrätietoinen ja tahdonhaluinen kyllä. Ja joskus menee tolpista sisään, joskus ulos. Meillä on nyt joitain kertoja mennyt sisään.

Jos Hafslund oli tolppa ulos, toukokuussa meni yksi tolppa sisäänkin. Itäisessä laajentumissuunnassaan Fortum sai nostettua omistusosuutensa Pietarin alueen energiayhtiössä Lenenergossa 21 prosenttiin. Fortum saattaa vahvistaa vielä asemiaan itärajan alueyhtiöistä syntyvässä Luoteis-Venäjän energiajätissä.

– En sulje lisäosuuksia pois. Valtion (RAO UES) osuutta tullaan jakamaan tavalla, jota vielä tunneta, Lilius sanoo ja luonnehtii Venäjän riskejä hallittaviksi suhteessa yhtiön vahvaan taseeseen.

Lilius ponkaisee ikkunaan ja osoittaa Fortumin tornin korkeuksista Koivusaareen. Siellä on moottorivene, jolla pääsee Tammisaareen. Siellä taas on perhekalleus Gotlands Kryssare, isoisän puinen purjevene vuosimallia 1936, ainoa laatuaan ja huippukuntoinen.

Kodin perintönä tuli kosolti kilpailuhenkeä. Nuori-Mikael oppi myös arvostamaan ja edellyttämään selkeyttä, rehtiyttä ja asioiden kertomista sellaisina kuin ne ovat.

– Piilottelu istuu mulle huonosti. Rohkenen väittää meidän keskustelukulttuuria hyväksi, me uskallamme kertoa asioita toisillemme. Ehkä suhteellisen kohteliaasti mutta kuitenkin.

Johtamisoppeja pyydettäessä Lilius puhuu ihmisistä. On rakennettava ryhmä, joka sopii omaan tapaan toimia ja luotettava, että oma tapa on oikea. Matkiminen ja epäaitous huomataan.

Liliuksen tapaa ei Fortumissa kauan arvailtu. Johtoryhmä muutti pian tornista alas, koska uusi pomo ei viihtynyt perinteikkäässä huoneessaan. Se kun oli kolmen oven takana – kolmen kultakarmisen oven takana.

”Rento ja tärkeilemätön. Suora. Ilmiömäinen tilannetaju. Ei lupaa liikoja, vaan panee mieluummin sordiinoa.”

Tällaisia laatusanoja kuulee, kun puhuu fortumlaisten kanssa. Jämptiyden kääntöpuolikin tulee esiin. Lilius on vaativa ja hyvin päättäväinen, eikä anna hevin periksi, kun uskoo johonkin asiaan.

Nopeana ihmisenä hän voi olla myös kärsimätön ja alkaa kysellä terrierimäisiä kysymyksiä huonosti valmistautuneelta esittelijältä. Ei Lilius murskaa ihmisiä, mutta kotiläksyjä tulee, kuuluu eräs arvio talon sisältä.

Mutta tietävätkö fortumlaiset, ketä toimitusjohtaja ihailee tai arvostaa suuresti? Mannerheimia ja Nelson Mandelaa.

– Käynti Robben Islandilla ja hänen kirjansa tekivät syvän vaikutuksen. Kuinka kaiken sen läpikäynyt voi vielä säteillä hyvyyttä ja uskoa ihmiseen? Vailla minkäänlaista katkeruutta?

Kommentit

  Näytä lisää

  Näitä luetaan!

  1. 1

   Nolottaako tinkiminen? ”Syytä anoppia” ja 5 muuta vinkkiä alennuksen saamiseksi

  2. 2

   Näin 3 ammattilaista sijoittaa rahansa – jännitystä, fanitusta ja varmoja kohteita

  3. 3

   KL: Talvivaaran osake liikkuu taas

  4. 4

   Kommentti: ”Työstä kieltäytyminen” ei tarkoita työstä kieltäytymistä

  5. 5

   TS: Olkiluodon avaus saattaa taas viivästyä

  6. 6

   Köyhimmille eläkeläisille 760 e/kk – Kela: Ei riitä

  7. 7

   10 yleisintä syytä: näiden vuoksi työtön menettää tuet

  8. 8

   1200 euroa, 170 euroa, 132 euroa – näin paljon 1000 euroa olisi poikinut muualla kuin tilillä

  9. 9

   AKT:n Piirainen vastaa ahtaajakommentteihin: ”Liikemies Kakkonen heittää mielipiteitään faktoina”

  10. 10

   Kaasuputki Venäjältä Saksaan kuumentaa tunteita – Merkelin hallituksen toimia ihmetellään

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kommentti: ”Työstä kieltäytyminen” ei tarkoita työstä kieltäytymistä

  2. 2

   Köyhimmille eläkeläisille 760 e/kk – Kela: Ei riitä

  3. 3

   10 yleisintä syytä: näiden vuoksi työtön menettää tuet

  4. 4

   Näin 3 ammattilaista sijoittaa rahansa – jännitystä, fanitusta ja varmoja kohteita

  5. 5

   Väitöskirja: Intialaisten työntekijöiden perään pitää katsoa

  6. 6

   AKT:n Piirainen vastaa ahtaajakommentteihin: ”Liikemies Kakkonen heittää mielipiteitään faktoina”

  7. 7

   Luulitko Helsinkiä kalliiksi? Tämä vertailu todistaa toisin

  8. 8

   Coca-Cola saa uuden toimitusjohtajan – tehtävä selvä

  9. 9

   Koulupakko 17- tai 18-vuotiaaksi? ”Meillä on kasvava joukko nuoria, joilla on heikot taidot lukutaidossa, matematiikassa ja luonnontieteissä”

  10. 10

   TS: Olkiluodon avaus saattaa taas viivästyä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   WhatsApp katoaa miljoonista puhelimista – katso, onko omasi listalla

  2. 2

   Varo perintöloukkua – ”Voi olla järkevää jopa kieltäytyä perinnöstä”

  3. 3

   Katso, mitä tapahtui asuntolainan hinnalle – ”Pankin vaihtajia on liikkeellä”

  4. 4

   Kyösti Kakkonen Karjalaisessa: Työntekijät nousevat pian kapinaan ay-liikettä vastaan

  5. 5

   Keskiansio 160 000 euroa vuodessa – tämä ammattiryhmä vaatii lakoilla lisää

  6. 6

   Alkon kilpailutus hämmentää: 100-vuotiaan Suomen juhlalikööriksi virolainen Vana Tallinn

  7. 7

   Näkökulma: Liian pieni osa kasvusta valuu palkkoihin – toteutuuko Marxin ennustus?

  8. 8

   10 yleisintä syytä: näiden vuoksi työtön menettää tuet

  9. 9

   20-vuotiaita autoja huristelee Suomen teillä paljon – tiedätkö, onko yleisin malli Golf, Astra vai Corolla?

  10. 10

   Suomalaiset myivät tätä juuri joukolla – nyt suositellaan ostamaan

  11. Näytä lisää