Valikko

HirviMarimekossa

Henkilö: Tekstiilisuunnittelija Erja Hirven mielestä Marimekon suunnittelijoilleon aina ollut yhteistä se, että he pelottomasti antavat itsestään enemmän kuinpyydetään. Tähän joukkoon uuden polven marimekkolainenkin haluaa kuulua.
Maalta minä olen kotoisin, en mistään kaupunkilaisesta taidekirjakodista. Metsän keskellä on kolme taloa rivissä: Hirvi, Hirvi ja Hirvi. Sieltä minä tulen, nauraa tekstiilisuunnittelija Erja Hirvi.

Hirvi on Marimekon nuoria suunnittelijoita. Uusi nimi pitkään ja vaikuttavaan listaan merkittäviä naisia. Hirvi yrittää muistuttaa, että Marimekolla on myös miespuolisia suunnittelijoita.

– Ei tekemisen paine tule niinkään Marimekon perinteestä, vaan siitä pystynkö vastaamaan omiin haasteisiini.

Hirvi arvostaa Marimekon suunnittelijalle tarjoamaa vastuuta ja vapautta.

– Itselleni olen vastuussa tekemisistäni, jokaisen tehdyn työn takana pitää kehdata seisoa, muuten ei kannata edes tehdä. Suunnittelija on lopuksi täällä se, joka päättää minkä näköistä kangasta tehdään.

Suunnittelija saa tarkastaa totuuden kankaastaan – myyntitilastosta. Mutta se, mikä kuluttajaa kaupassa miellyttää, ei ole koskaan ennakoitavissa. Kuluttaja kun aina jaksaa yllättää suunnittelijat ja markkinointiosaston, kuten Hirvikin on kokemuksesta oppinut.

– Ei tämä ole mitään taidehörhöilyä, kyllä me puhumme suoraan siitä mikä myy ja mitkä väriyhdistelmät myisivät missäkin maanosassa. Markkinointi ja vienti ovat osa suunnittelutiimiä.

Taiteellista vapauttaan Hirvi ei silti ole kokenut uhatuksi.

– On jännää, että täällä ei tule sellaista, Erja, tästä me teemme nyt hyvän myyntikankaan -ajattelua. Töitä kyllä katsotaan yhdessä ja mietitään, mitä kannattaisi jatkaa. Täällä kannustetaan oikeasti etsimään uutta ja jännittävää, minusta se pitää Marimekon elossa.

Opiskelija-Hirvi piti näyttelyn vuonna 1995. Samalla kotimainen tekstiiliteollisuus sai päälleen ryöpyn tiukkaa kritiikkiä riskittömistä kankaistaan. Mikä on tekijän mieli nyt, kun on itse osa suurta marikoneistoa?

– Tein silloin ihan mielivaltaisia kankaita. Vau, tästä tuleekin tällaista, Buddha imettää ja muuta aika ihmeellistä. Minulla oli valmiita käsinpainettuja kankaita eikä mitään maalattuja malleja, kun en osannut maalata paperille. Tykkäsin tehdä nopeasti, kaikki kankaalle ja kangas valmiiksi ennen kuin koulupäivä loppuu.

– Marimekosta Hilkka Rahikainen ja Kristiina Isola kävivät katsomassa näyttelyni. Rahikaisen Hilkka soitti koululle ja pyysi käymään, siitä se oikeastaan alkoi.

Marimekkoon suunnitteleva leimautuu helposti marimekkolaiseksi, tietynlaisen suomalaisuuden tekijäksi. Luontevasti Hirven puheessa vilahtelevatkin Maijat (Isola, Louekari), Kristiinat (Isola) ja Fujit (Fujiwo Ishimoto).

– Ei leimautuminen marimekkolaiseksi mikään negatiivinen asia ole. Minä olen tekstiilisuunnittelija ja saan tehdä työtä, johon olen saanut opin. Työ on kivaa, oikeastaan sehän on aika mieletöntä, Hirvi innostuu.

Päiväntasaaja on Hirven näyttävä, jopa maalauksellinen kangas, jossa vahvat, tummat oksat halkovat pintaa.

– Olen tropiikkifriikki, luontodokumentit ovat parasta mitä telkkarista tulee! Päiväntasaajan tein sinä kesänä, kun Suomessa oli hurjan kuumaa. Tämä oli paljon runsaampi alun perin, melkein maalaus. Tuossa oli tiukasti killottava silmäpari, tuolla apinoita. Tiedätkö, juuri se hetki viidakossa, kun kaikki linnut ovat lennähtäneet puiden latvuksista ja on odottavan hiljaista, se hetki on tässä.

– Olen aika jäävi puhumaan omista kankaistani, mutta tässä olen onnistunut, siitä tulee hyvä olo. Usein skissaan tussilla ja suurennan värikopiokoneella. Kun esittelin mallejani muutama vuosi sitten, minulla oli kaikki muut ehdotukset hienosti paperille maalattuina. Lopuksi näytin vielä pankkiautomaattikuitille piirtämäni luonnoksen Hietsu-kankaasta ja sanoin, että olisi minulla vielä tämäkin. Siitä tehtiin kangas.

Marimekolla on kaksi sesonkia, kevät-kesä ja syksy-talvi. Nyt tehdään ensi kevättä ja kesää. Oman kankaan saaminen tuotantoon ei ole suunnittelijalle itsestäänselvyys, vaikka aikaisemmassa kokoelmassa olisikin ollut mukana.

– Suunnittelijoita on aika monta. Ainahan sitä voi ehdottaa vaikka kuinka montaa kangasta. Kokonaisuus kuitenkin ratkaisee, pitää olla erilaisia ja erikokoisia.

– Keskinäistä kilpailua? Minä en ole koskaan osannut sitä. Katselen mielelläni muiden töitä, inspiroidun niistä, että miten ovatkin keksineet tehdä noin. Sanon myös, jos pidän jostakin.

Suomessa näyttää siltä, että Kirsti Paakkanen on unikoittanut koko maan. Joka sesongille tuntuu löytyvän tuore vanha kangas, ihan sellaisenaan tai uusilla väreillä virkistettynä. Onko Marimekon aarrearkku todellakin pohjaton?

– Kyllä täällä käydään klassikkokeskustelua. Mutta kun ne ovat hyviä ja vielä myyvätkin hyvin. Katso nyt tuotakin Maija Isolan Iso kivet -kangasta, se on hieno. Joo, mutta uusia pitää olla rinnalla, aina, Hirvi jatkaa painokkaasti.

Uusi kesä on jo suunnittelijalla työn alla. Nyt mielessä pyörii ajatus siitä, miltä näyttää, kun kevät vaihtuu kesäksi. Odotetaan, sitä ennen nähdään vielä Lumimarjat.

Kommentit

  Näytä lisää

  Näitä luetaan!

  1. 1

   Näin 3 ammattilaista sijoittaa rahansa – jännitystä, fanitusta ja varmoja kohteita

  2. 2

   KL: Talvivaaran osake liikkuu taas

  3. 3

   Nolottaako tinkiminen? ”Syytä anoppia” ja 5 muuta vinkkiä alennuksen saamiseksi

  4. 4

   Köyhimmille eläkeläisille 760 e/kk – Kela: Ei riitä

  5. 5

   Kommentti: ”Työstä kieltäytyminen” ei tarkoita työstä kieltäytymistä

  6. 6

   1200 euroa, 170 euroa, 132 euroa – näin paljon 1000 euroa olisi poikinut muualla kuin tilillä

  7. 7

   Kaasuputki Venäjältä Saksaan kuumentaa tunteita – Merkelin hallituksen toimia ihmetellään

  8. 8

   ISTV:n Nobel-studio: Tällaiset juhlat Bengt Holmströmiä odottavat Tukholmassa

  9. 9

   Koulupakko 17- tai 18-vuotiaaksi? ”Meillä on kasvava joukko nuoria, joilla on heikot taidot lukutaidossa, matematiikassa ja luonnontieteissä”

  10. 10

   TS: Olkiluodon avaus saattaa taas viivästyä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kommentti: ”Työstä kieltäytyminen” ei tarkoita työstä kieltäytymistä

  2. 2

   Köyhimmille eläkeläisille 760 e/kk – Kela: Ei riitä

  3. 3

   Näin 3 ammattilaista sijoittaa rahansa – jännitystä, fanitusta ja varmoja kohteita

  4. 4

   10 yleisintä syytä: näiden vuoksi työtön menettää tuet

  5. 5

   Väitöskirja: Intialaisten työntekijöiden perään pitää katsoa

  6. 6

   AKT:n Piirainen vastaa ahtaajakommentteihin: ”Liikemies Kakkonen heittää mielipiteitään faktoina”

  7. 7

   Nolottaako tinkiminen? ”Syytä anoppia” ja 5 muuta vinkkiä alennuksen saamiseksi

  8. 8

   Koulupakko 17- tai 18-vuotiaaksi? ”Meillä on kasvava joukko nuoria, joilla on heikot taidot lukutaidossa, matematiikassa ja luonnontieteissä”

  9. 9

   TS: Olkiluodon avaus saattaa taas viivästyä

  10. 10

   1200 euroa, 170 euroa, 132 euroa – näin paljon 1000 euroa olisi poikinut muualla kuin tilillä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   WhatsApp katoaa miljoonista puhelimista – katso, onko omasi listalla

  2. 2

   Varo perintöloukkua – ”Voi olla järkevää jopa kieltäytyä perinnöstä”

  3. 3

   Katso, mitä tapahtui asuntolainan hinnalle – ”Pankin vaihtajia on liikkeellä”

  4. 4

   Kyösti Kakkonen Karjalaisessa: Työntekijät nousevat pian kapinaan ay-liikettä vastaan

  5. 5

   Keskiansio 160 000 euroa vuodessa – tämä ammattiryhmä vaatii lakoilla lisää

  6. 6

   Alkon kilpailutus hämmentää: 100-vuotiaan Suomen juhlalikööriksi virolainen Vana Tallinn

  7. 7

   Näkökulma: Liian pieni osa kasvusta valuu palkkoihin – toteutuuko Marxin ennustus?

  8. 8

   10 yleisintä syytä: näiden vuoksi työtön menettää tuet

  9. 9

   20-vuotiaita autoja huristelee Suomen teillä paljon – tiedätkö, onko yleisin malli Golf, Astra vai Corolla?

  10. 10

   Suomalaiset myivät tätä juuri joukolla – nyt suositellaan ostamaan

  11. Näytä lisää