Valikko

Pallo hallussa

Henkilö: Tulevaisuustutkija Mika Aaltoselle ei riittänyt yksi ura. Italian jalkapalloliigan ensimmäisen suomalaispelaajan visioissa meissä kaikissa asuu pieni strategi.
Stravinskya rakastavan Aaltosen meteori oli kuin moukarinisku, joka tyrmäsi Interin, italialainen urheilulehti kirjoitti syksyllä 1987. Edellisenä iltana Mika Aaltosen kaukolaukaus oli tuonut Turun Palloseuralle sensaatiomaisen voiton Milanon Interistä jalkapallon Uefa cupissa.

Kesällä 2004 tulevaisuudentutkija Mika Aaltonen esittelee työhuoneessaan Helsingin Korkeavuorenkadulla teoriaa kahdesta jalasta, joilla yhteiskunnan ja yritysten strategioiden pitäisi kävellä. Ensimmäinen jalka tarkoittaa vakaita olosuhteita varten tehtyjä analyysejä ja suunnitelmia, joita toteuttamalla menestyi kun ympäristö pysyi ennallaan.

Kun toimintaympäristö monimutkaistuu ja muuttuu nopeasti, tarvitaan toista jalkaa selvittämään, kuinka jatkuvia muutoksia ennakoidaan ja kuinka niihin reagoidaan. Yhden ratkaisumallin toistaminen ei enää riitä.

– Monimutkaisuutta hallitaan monimutkaisuudella. Yritysten on menestyäkseen mietittävä monia vaihtoehtoisia kuvia tulevaisuudesta ja luotava niitä varten toimintamalleja, Aaltonen sanoo ja nousee katsomaan ulos ikkunasta.

Kun muutosvauhti kiihtyy, johtajien tekemät, organisaation läpi valuvat strategiat vanhenevat ennen kuin niitä ehditään toteuttaa. Siksi tarvitaan menetelmiä, joiden avulla suuri joukko ihmisiä voi olla mukana luotaamassa tulevaisuutta. Jokainen yksilö tietää parhaiten oman tilanteensa. Jos ihmiset osaavat luoda vaihtoehtoisia tulevaisuudenkuvia itselleen ja toimia niiden pohjalta, koko yhteiskunta sopeutuu muutoksiin paremmin.

Tavoite saavutetaan panostamalla strategisen ajattelun koulutukseen ja tutkimukseen. Sitä kautta visionäärisyyden ilosanoma versoutuu eri puolille yhteiskuntaa. Lisäksi vaaditaan avoimuutta ja vastuunjakoa.

– Jos estetään tiettyjen tietojen saanti, ja sanotaan, ettei strategia kuuluu sinulle, miten ihmiset voivat olla päivittäisissä valinnoissaan strategisia, Aaltonen kysyy.

Aaltosen teesejä esittelevä kirja Organizational Complexity on kiinnostanut yritysjohtajia ja päätöksentekijöitä eri puolilla maailmaa.

– Suosio johtuu osaltaan siitä, että alan guruihin kuuluva Stuart Kauffmann on kirjassa mukana, mutta myös siitä, että tuomme uusia näkökulmia asioihin, joita huippuasiantuntijat miettivät.

Aaltonen luennoi näkemyksistään tässä kuussa YK:n yliopiston Millennium -projektin maailmankokouksessa Washingtonissa. Hän odottaa tilaisuudelta paljon, sillä jos näkemykset herättävät osallistujissa vastakaikua, strategisen ajattelun valtavirta saattaa kehittyä Aaltosen kaavailemaan suuntaan.

Unohtumaton maali Milanossa poiki parikymppiselle Mika Aaltoselle sopimuksen Interin kanssa. Vaikka hän ei lopulta päässyt pelaamaan mahtiseurassa yhtään sarjaottelua, reissu antoi paljon. Interissä pelasivat tuon ajan maailmantähdistä muun muassa Giuseppe Bergomi ja Carl-Heinz Rummenigge. Valmentajana toimi Italiaa tämän kesän EM-kisoissa luotsannut Giovanni Trapattoni.

– Trapattoni pitää aina sanansa ja kunnioittaa muita ihmisiä. Se teki minuun vaikutuksen. Kapteeni Bergomi taas ei saanut hetken rauhaa faneilta ja toimittajilta, mutta kantoi taakkansa tyylillä, Aaltonen muistelee.

Opit lankesivat hedelmälliseen maaperään, sillä nuori keskikenttäpelaaja teki myöhemmin väitöskirjansa johtajamyyteistä.

Milanosta matka jatkui Bolognaan, jossa Aaltosesta tuli ensimmäinen Italian liigassa esiintynyt suomalainen. Saksalaiseen Hertha Berliniin hän saapui parahiksi näkemään Berliinin muurin murtumisen.

Ammattialaiskiertueen viimeinen etappi Israel tarjosi mahdollisuuden opiskella hepreaa.

Lähtiessään maailmalle Aaltonen ahersi toista vuotta Turun kauppakorkeassa, ja hän jatkoi opintojaan koko jalkapallouransa ajan. Hän kumoaa myytin, jonka mukaan ammattiurheilijat eivät ehtisi opiskella.

– Syyt ovat puhtaasti sosiaalisia. Ilmapiiri pukukopissa ei kannusta opiskeluun, Aaltonen vakuuttaa.

Entisen pelimiehen puheista on vaikea päätellä, kumpi hänelle oli tärkeämpää, jalkapallo vai opinnot. Kirjallisuuden klassikkoja jopa otteluiden tauoilla tankannut tutkija toteaa tyynesti, että jalkapallon ansiosta pysyi hyvässä kunnossa eikä tarvinnut kituuttaa opintotuella. Urheilu opetti myös, että tuloksia ei synny ilman pitkäjänteistä työtä.

– Missään työpaikassa ei varmasti työskennellä niin suurella intensiteetillä kuin jalkapallojoukkueessa, Aaltonen sanoo, antaen palloilijan tulla hetkeksi esiin tutkijan kuoren alta.

Kun jalkapalloura päättyi loukkaantumisiin, Aaltonen valmistui kauppatieteiden maisteriksi 1994 ja tohtoriksi ennätysajassa kolme vuotta myöhemmin.

Nykyään Tulevaisuuden tutkimuskeskuksen Helsingin toimiston johtaja jalkapalloillee ystävyys- ja hyväntekeväisyysotteluissa.

– Kesäkuun alussa pelasimme rokkareiden ja jääkiekkoilijoiden kanssa Turussa ja saimme kokoon RAY:n avustuksella 48 000 euroa, Aaltonen kertoo innoissaan.

Aikaa jää yhä myös Stravinskylle ja Sibeliukselle.

– Klassisen musiikin kuuntelun suhteen elän kirkollisen kalenterin mukaan. Se on tosi hieno perinne.

Kommentit

  Näytä lisää

  Näitä luetaan!

  1. 1

   Varo perintöloukkua – ”Voi olla järkevää jopa kieltäytyä perinnöstä”

  2. 2

   Saadaanko Teslan jättitehdas Vaasaan? ”Puhumme tuhansista työpaikoista”

  3. 3

   ”Vei mahdollisuuden huippu-uraan” – entinen opiskelija vaatii Oxfordin yliopistolta miljoonakorvauksia

  4. 4

   Yhä useampi on tänään töissä ”Linnan juhlien alkaessa kauppa saattaa hiljetä”

  5. 5

   Kaksi yllättäjää – mitä tapahtui kananmunille ja jauhelihalle?

  6. 6

   EU-komissio: Facebook, Twitter ja Google karsivat vihapuhetta liian hitaasti

  7. 7

   Wahlroos: Tässä on Suomen työttömyysongelman perimmäinen syy – ”Ihan käsittämätöntä”

  8. 8

   Yle: Ruotsalainen kauppa on rekisteröinyt Kodin1.com-osoitteen

  9. 9

   Barnier: Brexit-neuvotteluille aikaa vain 18 kuukautta

  10. 10

   Teslan valtava akkutehdas halutaan Vaasaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Varo perintöloukkua – ”Voi olla järkevää jopa kieltäytyä perinnöstä”

  2. 2

   Kaksi yllättäjää – mitä tapahtui kananmunille ja jauhelihalle?

  3. 3

   ”Vei mahdollisuuden huippu-uraan” – entinen opiskelija vaatii Oxfordin yliopistolta miljoonakorvauksia

  4. 4

   Saadaanko Teslan jättitehdas Vaasaan? ”Puhumme tuhansista työpaikoista”

  5. 5

   Suomalaiset myivät tätä juuri joukolla – nyt suositellaan ostamaan

  6. 6

   Saitko postia Sammolta? Aikaa ensi keskiviikkoon

  7. 7

   Yle: Ruotsalainen kauppa on rekisteröinyt Kodin1.com-osoitteen

  8. 8

   Nordnet: Nokia oli marraskuussa suositumpi kuin koskaan

  9. 9

   Yhä useampi on tänään töissä ”Linnan juhlien alkaessa kauppa saattaa hiljetä”

  10. 10

   Suomalainen elää luotolla ”luonnollisena asiana”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   WhatsApp katoaa miljoonista puhelimista – katso, onko omasi listalla

  2. 2

   Varo perintöloukkua – ”Voi olla järkevää jopa kieltäytyä perinnöstä”

  3. 3

   Nyt se on lopullista: koeaika menee uusiksi

  4. 4

   Katso, kuulutko velkaisten riskiryhmään – tämä raja ei saisi ylittyä

  5. 5

   Keskiansio 160 000 euroa vuodessa – tämä ammattiryhmä vaatii lakoilla lisää

  6. 6

   Vakava varoitus Suomelle: ”Nämä kotitaloudet erityisen haavoittuvia”

  7. 7

   Alkon kilpailutus hämmentää: 100-vuotiaan Suomen juhlalikööriksi virolainen Vana Tallinn

  8. 8

   Suomalaiset saavat liikaa palkkaa? ”Perheen elo muuttuu selviytymistaisteluksi”

  9. 9

   Kevytmaito, kahvi, meetwursti, konetiskiaine... Näin paljon arkisten tuotteiden hinnat nousivat 10 vuodessa

  10. 10

   Nobel-voittaja Bengt Holmström: Suomalaiset saavat liikaa palkkaa

  11. Näytä lisää