TeliaSoneran osinkopotti saattaa räjähtää keväällä

TeliaSoneran osingot lankeavat maksettavaksi, jos rahat lojuvat kassassa vielä yhtiökokouksen aikaan

Teleyhtiö TeliaSonera maksaa lisäosinkoja, mikäli se ei löydä uutta ostettavaa ensi kevään yhtiökokoukseensa mennessä, uskoo yhtiön hallituksen puheenjohtaja Tom von Weymarn.

– Jos silloin ei ole pystytty osoittamaan selviä ostokohteita, joudutaan miettimään, miten omistajat huomioidaan, Weymarn muotoilee.

Osinkojen suuruutta hän ei valota.

– Siihen otetaan kantaa keväällä.

TeliaSoneran pääomistajan Ruotsin elinkeinoministeri Leif Pagrotsky vaati torstaina TeliaSoneralta suurempia osinkoja sillä perusteella, että yhtiön kassassa on runsaasti ylimääräistä rahaa.

– Luulisin, että kaikilla omistajilla on samansuuntaisia ajatuksia, Weymarn sanoo.

Ruotsalaisministerinpuheet ihmetyttävät

Pagrotsky kohautti torstaina kertomalla, että varatoimitusjohtaja Harri Koposen taannoiset potkut tulivat hänelle yllätyksenä.

– Tuota on vähän vaikea kommentoida. Kun tilanne alkoi kaatua päälle, informoin pääomistajia. En kuitenkaan suoraan poliittista tasoa, vaan virkamiesten kautta, Weymarn kertoo.

Onko tämä tulkittava niin, että tieto ei kulje Ruotsin-päässä?

– Tai sitten toimittaja on ymmärtänyt Pagrotskyn lausunnon väärin, Weymarn miettii.

Ruotsalaiset ja suomalaiset ovat olleet TeliaSonerassa tukkanuottasilla viimeksi varatoimitusjohtaja Harri Koposen potkuista, jotka johtuivat näkemyseroista ja Koposen huonoista väleistä toimitusjohtaja Anders Igelin kanssa.

– Kohu on varmasti aiheuttanut levottomuutta, eikä lähtötilanne ole hyvä, varsinkaan Suomessa. Meidän on konkreettisilla toimenpiteillä normalisoitava tilanne, Weymarn myöntää.

Kehitystyö ei oleSuomen tehtävä

Weymarn ei ymmärrä ministeri Pagrotskyn huolta siitä, ettei Suomi ole tehnyt ehdotuksia TeliaSoneran toiminnan kehittämiseksi.

– Kehitystyö ei ole valtion vaan yhtiön hallituksen ja operatiivisen johdon tehtävä. Siinä ministeri on oikeassa, että meidän pitäisi keskittyä nimenomaan yhtiön kehittämiseen, Weymarn vastaa.

TeliaSoneran pörssikurssi on ollut laskussa markkinoiden kyllästyttyä yhtiön hitaisiin toimiin. Weymarnin mukaan tilanne johtuu osaltaan TeliaSoneran kumppanien Venäjällä ja Turkissa kohtaamista ongelmista, mutta myös eripurasta, joka on hidastanut päätöksentekoa.

– Kun suuri osa hallituksen ja johdon energiasta kuluu ristiriitojen selvittämiseen, toiminta ei voi olla tehokasta.

Weymarn vakuuttaa toimitusjohtaja Igelin nauttivan hallituksen luottamusta. Hän uskoo ristiriitojen viimein helpottaneen.

– Näyttäisi siltä, että Igelillä on johtoryhmä, joka puhaltaa yhteen hiileen. Tältä pohjalta on hyvä keskittyä yhtiön kehittämiseen.

Suomen liikenne- ja viestintäministeri Leena Luhtanen ei halunnut kommentoida ruotsalaisministerin lausuntoja.

Kommentit

    Näytä lisää