Valikko

Veitsi viiltää kalaa

Kalastuksessa tärkeintä on saalis. Toisena tulee kalojen käsittely. Olen takuuvarma siitä, että vuosittain Suomessa pilataan runsaasti enemmän kala-aterioita raaka-aineiden huonolla käsittelyllä kuin epäonnistumalla itse ruuanvalmistuksessa.

Mikä sitten tehdään väärin? Tärkein asia on kalan välitön verestäminen. Toinen merkittävä asia on pitää kalat kylmässä. Ahvenen ei tarvitse lojua 15:tä minuuttia pitempään auringossa veneen pohjalla, kun sitä ei suostu syömään edes naapurin kolli. Itse asiassa kissalle riittää lyhyempikin aika, sillä niillä on paljon parempi hajuaisti kuin meillä. Kolmas tärkeä asia on kalojen pikainen perkaaminen.

Saaressa minulla kuluu yleensä alle kymmenen minuuttia kalan pyydystämisestä sen pistämiseen fileenä jääkaappiin. Aikaa voisi kenties lyhentää, mutta sitten minun pitäisi juosta rannasta mökille.

Kalojen käsittelyssä – verestyksessä, suomustuksessa ja sisälmysten poistamisessa – hyvät apuvälineet ovat keskeisiä. Terävä puukko on työskentelyn A ja O.

Hyvän alkuun kalamies pääsee Marttiinin Condor-filetillä, kalapiikillä ja Kalapuukolla.

Kalapiikillä kala pysyy tiukasti ja turvallisesti leikkuulaudassa, ja filetillä sujuu sen suolistus ja fileointi. Kalapuukko on kaksitoiminen. Sillä voi suomustaa näppärästi kalan, mutta sillä voi myös vuolla pajupillin tai vedellä rauhaisasti lastuja nuotion sytytystä varten.

Kalankäsittelyssä minua on eniten auttanut ammattikalastajien seuraaminen. He käyttävät lähes aina kaikkein yksinkertaisimpia välineitä. Turhaan hienosteluun ei nimittäin ole aikaa, kun töiden pitää sujua.

Marttiinin Condor-filetti 4" (20,10 e)

> Condor-kalapiikki (12,90 e)

> Kalapuukko (28 e)

> TIEDUSTELUT: Marttiini Oy, puh: (016) 330 330.

Kommentit

    Näytä lisää

    Näitä luetaan!

    1. 1

      Kaksi yllättäjää – mitä tapahtui kananmunille ja jauhelihalle?

    2. 2

      Varo perintöloukkua – ”Voi olla järkevää jopa kieltäytyä perinnöstä”

    3. 3

      Saadaanko Teslan jättitehdas Vaasaan? ”Puhumme tuhansista työpaikoista”

    4. 4

      Yhä useampi on tänään töissä ”Linnan juhlien alkaessa kauppa saattaa hiljetä”

    5. 5

      Barnier: Brexit-neuvotteluille aikaa vain 18 kuukautta

    6. 6

      WSJ: IBM:n Romettystä tulee Trumpin neuvonantaja

    7. 7

      Yle: Ruotsalainen kauppa on rekisteröinyt Kodin1.com-osoitteen

    8. 8

      ”Vei mahdollisuuden huippu-uraan” – entinen opiskelija vaatii Oxfordin yliopistolta miljoonakorvauksia

    9. 9

      Wahlroos: Tässä on Suomen työttömyysongelman perimmäinen syy – ”Ihan käsittämätöntä”

    10. 10

      Amazon testaa kassatonta ruokakauppaa – huomaa itse, mitä hyllystä poimitaan

    11. Näytä lisää
    1. 1

      Varo perintöloukkua – ”Voi olla järkevää jopa kieltäytyä perinnöstä”

    2. 2

      Suomalaiset myivät tätä juuri joukolla – nyt suositellaan ostamaan

    3. 3

      Kaksi yllättäjää – mitä tapahtui kananmunille ja jauhelihalle?

    4. 4

      ”Vei mahdollisuuden huippu-uraan” – entinen opiskelija vaatii Oxfordin yliopistolta miljoonakorvauksia

    5. 5

      Saadaanko Teslan jättitehdas Vaasaan? ”Puhumme tuhansista työpaikoista”

    6. 6

      Saitko postia Sammolta? Aikaa ensi keskiviikkoon

    7. 7

      5 vinkkiä – näin siirrät omaisuutta lapsille pienellä verolla

    8. 8

      Suomalainen elää luotolla ”luonnollisena asiana”

    9. 9

      Helsingin työmaita tarkastettiin – työntekijöiden tietoja puuttui yli puolelta

    10. 10

      Teslan valtava akkutehdas halutaan Vaasaan

    11. Näytä lisää
    1. 1

      WhatsApp katoaa miljoonista puhelimista – katso, onko omasi listalla

    2. 2

      Varo perintöloukkua – ”Voi olla järkevää jopa kieltäytyä perinnöstä”

    3. 3

      Nyt se on lopullista: koeaika menee uusiksi

    4. 4

      Katso, kuulutko velkaisten riskiryhmään – tämä raja ei saisi ylittyä

    5. 5

      Keskiansio 160 000 euroa vuodessa – tämä ammattiryhmä vaatii lakoilla lisää

    6. 6

      Vakava varoitus Suomelle: ”Nämä kotitaloudet erityisen haavoittuvia”

    7. 7

      Alkon kilpailutus hämmentää: 100-vuotiaan Suomen juhlalikööriksi virolainen Vana Tallinn

    8. 8

      Suomalaiset saavat liikaa palkkaa? ”Perheen elo muuttuu selviytymistaisteluksi”

    9. 9

      Kevytmaito, kahvi, meetwursti, konetiskiaine... Näin paljon arkisten tuotteiden hinnat nousivat 10 vuodessa

    10. 10

      Nobel-voittaja Bengt Holmström: Suomalaiset saavat liikaa palkkaa

    11. Näytä lisää