Valikko

Myyntipaine liimautui teknoihin kesällä

Teknologiayhtiöt painuivat kesälomien aikana sekä Suomessa että Yhdysvaltain osakepörsseissä. Helsingin pörssiä dominoi Nokian lasku, joka imaisi HexTech-indeksin kesäkuun puolesta välistä mitattuna 8,3 prosentin laskuun ja yleisindeksin 7,5 prosentin alamäkeen.

Nasdaq-indeksin piirtämä indeksikäyrä eli kesäviikkojen aikana hermostuneesti öljyn hinnan kohoamisen, terroriuutisten ja tulossa olevien presidentinvaalien hermopaineessa. Trendi jäi sijoittajille kuitenkin selväksi, sillä laskevat osake- eli karhumarkkinat leikkasivat Nasdaqin arvosta talven ja kevään nousun.

Nasdaq-indeksi heiluu nyt 1 800 pisteen pinnassa alkukesän reilun 2 000 indeksipisteen sijaan. Nasdaq kosketti elokuun alussa alinta tasoaan vuoteen. Savupiipputeollisuutta kuvaava Dow Jones-indeksi oli noin 10 000 indeksipisteessä, kun pari kuukautta sitten indeksi liiteli 10 400 pisteen tasossa.

Kesän puhutuin aihe Yhdysvalloissa oli tietenkin se, mitä Yhdysvaltain keskuspankki aikoo tehdä ohjauskorkotasolle. Fed nosti sitä sekä kesäkuun lopussa että elokuun alussa. Korkotaso on nyt 1,5 prosenttia, ja ennen kesäkuun loppua korko oli USA:ssa alimmalla tasollaan 46 vuoteen.

Koronnosto on Fedille tarkka paikka. Liian aikainen nousu voi tuhota orastavan talouskasvun, mutta liian myöhäinen ehtii herättämään inflaatiopeikon. Toisaalta koronnosto heikentää talouskasvua, mutta toisaalta se viestii USA:n julkisen vallan uskosta talouskasvuun ja yritysten parantuneeseen toimintaympäristöön.

Nokia masensi pörssin

Helsingin pörssin kehitys oli kesäkuukausina surkea, joskin lasku alkoi jo keväällä Nokian vaikeuksien vuoksi. HEX-yleisindeksin 12 kuukauden kehitys jää tällä hetkellä aavistuksen pakkaselle, mutta HEXTech on vielä hieman yli 10 prosenttia plussalla.

Nokian toisen neljänneksen liikevaihto laski viisi prosenttia, mutta liiketoiminnan voitto pysyi entisellä tasollaan. Huolestuttavaa on se, että yhtiön kruununjalokiven eli Nokia Mobile Phonesin liikevaihto laski 13 prosentin voimalla kasvavilla jättimarkkinoilla.

Nokian markkinaosuustaistelu halventunein matkapuhelinhinnoin söi roimasti kannattavuutta, sillä kännyköiden tuoma voitto romahti 500 miljoonalla eurolla 800 miljoonaan euroon.

Osavuosituloksen jälkeen Nokia aloitti omien osakkeiden oston ja on jatkanut reipasta ostotahtia heinä-elokuussa. Tällä hetkellä yhtiön hallussa on omia osakkeita yli 110 miljoonaa kappaletta. Takaisinosto-ohjelmasta huolimatta Nokian kurssi on laskenut 11 eurosta hieman päälle yhdeksän euron tasoon. Nokian osakkeessa ei tällä hetkellä toteudu aito kysynnän ja tarjonnan laki.

Aldata vajosi miinukselle

Kaupan ohjelmistoja valmistava Aldatan liikevaihto supistui alkuvuonna reilut yhdeksän prosenttia ja tappiota kertyi 2,5 miljoonaa euroa. Aldata kärsii kansainvälistymisen tuskasta sekä kysynnän odotettua alhaisemmasta tasosta. Osakekurssi on valahtanut 1,6 euron tasosta 1,2:een.

Comptel paransi tulostaan selvästi huhti-kesäkuussa 4,7 miljoonaan euroon, vaikka liikevaihto laski nelisen prosenttia 16 miljoonaan. Mediaattoriohjelmistoja valmistava yritys on päässyt kasvaneen tilauskannan imuun.

Comptelin isännän eli Elisan liikevaihto kutistui 13 prosenttia 339 miljoonaan euroon vastaavana aikana, mutta kustannusleikkausten johdosta voitto kaksinkertaistui 35 miljoonaan. Liikevaihdon laskuun vaikuttivat Saksan liiketoiminnasta luopuminen ja kiinteän verkon perinteisten tuotteiden volyymikehitys. Elisan positiivisin yksikkö liikevaihtomielessä on Virossa toimiva tytäryhtiö.

Elisan osakekurssi on tipahtanut 10–11 euron tasosta yhdeksään euroon, mutta Comptelin kurssi pysynyt liki ennallaan.

Sopimusvalmistaja Elcoteqin huhti-kesäkuun tulos nousi selvästi aiemmasta ja päätyi 16,8 miljoonaan euroon viime vuoden 0,2 miljoonan tappiosta. Yhtiön mukaan tietoliikenne-elektroniikan markkinat kääntyivät kasvuun vuoden 2003 loppupuolella, ja kasvu on jatkunut myös kuluvana vuonna. Elcoteqin liikevaihto kasvoi 28 prosenttia 642 miljoonaan euroon.

TietoEnatorsai verojättipotin

Muoviosia matkapuhelin- ja lääketeollisuudelle valmistavan Perloksen alkuvuoden tulos kääntyi voitolliseksi. Tulosta kertyi huhti–kesäkuussa 15,9 miljoonaa euroa ja liikevaihto pomppasi 127,1 miljoonaan euroon edellisvuoden 87,8 miljoonasta.

Perloksen kehityksessä näkyy matkapuhelimien menekki sekä toimituksten lisääntyminen avainasiakkaille. Osakekurssi on silti jäänyt 8,0–8,5 euron tasoon.

TietoEnatorin kurssi on laskenut alkukesän 24 euron pinnasta hieman päälle 20 euroon, vaikka yhtiön menestys jatkuu kireästä kilpailutilanteesta huolimatta. Huhti-kesäkuun voitto ennen veroja ylsi 26 miljoonaan euroon, ja liikevaihto kasvoi 12 prosenttia edellisvuodesta. Yhtiö ilmoitti lisäksi kirjaavansa 119 miljoonan euron suuruisen laskennallisen verosaamisen, millä on 1,44 euron positiivinen vaikutus huhti-kesäkuun osakekohtaiseen tulokseen.

Kommentit

  Näytä lisää

  Näitä luetaan!

  1. 1

   Kyösti Kakkonen Karjalaisessa: Työntekijät nousevat pian kapinaan ay-liikettä vastaan

  2. 2

   Sähköinen postilaatikko kerää kritiikkiä: ”Pitää olla mahdollisuus asioida miten parhaiten sopii”

  3. 3

   Stark sulkee kuusi myymälää – irtisanoo jopa 160

  4. 4

   Näkökulma: Liian pieni osa kasvusta valuu palkkoihin – toteutuuko Marxin ennustus?

  5. 5

   Autojen ominaisuudesta tuli ongelma – piti säästää energiaa, voikin aiheuttaa kolareita

  6. 6

   Paperiosakkeet hukassa? Sampo antoi lisäaikaa

  7. 7

   Tuloerojen kuilu: Rikkaimmat +70 % – köyhimmät +30 %

  8. 8

   Nobel-voittaja Hart: Trumpin talouspolitiikka uhka USA:n ja maailman taloudelle

  9. 9

   Yle: Kodin1-nimen ostaja selvisi – aikoo kilpailla hinnoilla

  10. 10

   Berner ihmettelee Postin laskelmia kustannusten kasvusta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Näkökulma: Liian pieni osa kasvusta valuu palkkoihin – toteutuuko Marxin ennustus?

  2. 2

   Yle: Kodin1-nimen ostaja selvisi – aikoo kilpailla hinnoilla

  3. 3

   Stark sulkee kuusi myymälää – irtisanoo jopa 160

  4. 4

   Autojen ominaisuudesta tuli ongelma – piti säästää energiaa, voikin aiheuttaa kolareita

  5. 5

   Tärkeän lääkkeen hinta 23-kertaistui – yhtiölle sakot nimikikkailusta

  6. 6

   Jättikauppa: Konecranes myy nosturiyhtiön

  7. 7

   Kyösti Kakkonen Karjalaisessa: Työntekijät nousevat pian kapinaan ay-liikettä vastaan

  8. 8

   Varo perintöloukkua – ”Voi olla järkevää jopa kieltäytyä perinnöstä”

  9. 9

   Tuloerojen kuilu: Rikkaimmat +70 % – köyhimmät +30 %

  10. 10

   ”Vei mahdollisuuden huippu-uraan” – entinen opiskelija vaatii Oxfordin yliopistolta miljoonakorvauksia

  11. Näytä lisää
  1. 1

   WhatsApp katoaa miljoonista puhelimista – katso, onko omasi listalla

  2. 2

   Varo perintöloukkua – ”Voi olla järkevää jopa kieltäytyä perinnöstä”

  3. 3

   Nyt se on lopullista: koeaika menee uusiksi

  4. 4

   Keskiansio 160 000 euroa vuodessa – tämä ammattiryhmä vaatii lakoilla lisää

  5. 5

   Alkon kilpailutus hämmentää: 100-vuotiaan Suomen juhlalikööriksi virolainen Vana Tallinn

  6. 6

   Suomalaiset saavat liikaa palkkaa? ”Perheen elo muuttuu selviytymistaisteluksi”

  7. 7

   Kevytmaito, kahvi, meetwursti, konetiskiaine... Näin paljon arkisten tuotteiden hinnat nousivat 10 vuodessa

  8. 8

   Nobel-voittaja Bengt Holmström: Suomalaiset saavat liikaa palkkaa

  9. 9

   20-vuotiaita autoja huristelee Suomen teillä paljon – tiedätkö, onko yleisin malli Golf, Astra vai Corolla?

  10. 10

   Suomen ilmasto on myrkkyä autoille – arvaatko, mikä lämpötila on pahin?

  11. Näytä lisää