Osakkeiden hinnat palasivat kohtuullisiksi

Sijoitukset: Taloussanomien arvostusmittarit varoittivat viime keväänä osakkeiden yliarvostuksesta, mutta nyt pörssiyhtiöiden tulosten koheneminen ja lievä kurssilasku on palauttanut osakkeiden arvostuksen taas lähemmäksi kohtuutta.
Arvostusmittareilla mitattuna suomalaisten pörssiyritysten osakkeet ovat nyt edullisempia kuin viime talvena ja keväällä. Muutos ei johdu pelkästään osakekurssien lievästä laskusta vaan ennemmin yritysten tulosten paranemisesta.

Suomalaisosakkeiden keskiverto-p/e on tuoreilla tulostiedoilla ja nykyisellä kurssitasolla laskettuna kohtuullinen 17, kun vastaava luku oli vielä keväällä lievästä yliarvostuksesta kertova 22. Luvut ovat Taloussanomien runsaalle sadalle pörssiyhtiölle laskemien p/e-lukujen mediaaneja.

P/e-luku eli voittokerroin suhteuttaa osakkeen hinnan osakekohtaiseen tulokseen.

Osakemarkkinoiden pitkän aikavälin keskimääräinen p/e on useiden tutkimusten mukaan noin 15, jota myös pidetään merkkinä osakkeiden kohtuuarvosta. Yli 20:n p/e-lukemia voidaan pitää korkeina – ja merkkinä osakkeiden kalleudesta. Matalina pidetyt alle kymmenen lukemat kertovat osakkeiden aliarvostuksesta.

Taloussanomien tavalla laskettu koko pörssin voittokerroin kävi kymmenen ja 15:n välissä talvella 2002–2003, jolloin osakekurssit olivat pitkän laskun jälkeen alimmillaan. Tuolloinkaan arvostusmittari ei siis näyttänyt vielä osakkeiden olevan historiallisen halpoja, vaikka moni suomalaisosake olikin jo selvästi aliarvostettu.

Sijoittajat tavoittelevat tulevia tuottoja, joten p/e-mittarissa tapahtuneet muutokset kuvaavat usein muuttuneita tulevaisuuden odotuksia. Kun suhdanne on heikoimmillaan ja nousukäänteestä on jo vahvoja merkkejä, toteutuneilla tuloksilla lasketun voittokertoimen nousu on luontevaa.

Viimevuotinen rankka nousu osakemarkkinoilla perustui paljolti tulosodotusten nousuun, ja tämä nosti nopeasti myös voittokertoimia. Nyt toteutuneiden tulosparannusten jälkeen odotukset tulevasta näyttävät maltillisemmilta. Kevään osakemarkkinoilla vaikutti myös ylimääräisten osinkojen odotus, mitä monet asiantuntijat kutsuivat myös osinkokuplaksi.

Kaikki sijoitusammattilaiset käyttävät eri tavoilla laskettuja arvostusmittareita sijoituspäätöstensä tukena. Mittareita lasketaan eri tavoin koko sijoitusmarkkinoille sekä yksittäisille arvopapereille. Sijoittajan työnteko alkaa kuitenkin vasta sen jälkeen, kun perusnumerot on laskettu.

Vaikka halpa osake onkin kallista parempi, kaikki edulliseksi arvostetut osakkeet eivät välttämättä ole hyviä sijoituksia. Alhainen arvostus voi kertoa vakavista ongelmista ja sijoittajan tehtävänä on arvioida, voiko yhtiö ratkaista ongelmansa. Sijoittajan on tällöin mentävä pintaa syvemmälle.

Hyvä esimerkki yhtiön liiketoiminnan ja tuotannon tuntemuksen merkityksestä on konepajayhtiö Componenta, jonka osake oli vuosina 2002–2003 arvostusmittareilla erittäin halpa. Yhtiöllä oli suuria vaikeuksia ja kysyntäongelmien kanssa painiva yhtiö joutui antamaan myös tulosvaroituksia.

Sinnikkäästi saneeranneen yhtiön viime syksyinen päätös keskittää valimotoiminta Karkkilaan vakuutti myös sijoittajat ja käänsi osakekurssin vahvaan nousuun. Tänä vuonna Componenta on voinut kertoa kysynnän elpymisestä sekä merkittävästi viime vuotta paremmasta tuloksesta, ja yhtiön osake on ollut pörssissä tämän vuoden raketti.

Componentan muutosten aavistaminen vuosi sitten edellytti yhtiön liiketoiminnan syvällistä tuntemista, eikä sitä nähnyt pelkistä numeroista. Sijoittajalle Componenta on silti yhä jännittävä yhtiö. Velkaisen yhtiön omavaraisuusaste on 24 prosenttia ilman pääomalainaa laskettuna. Se on kaukana 40 prosentin tavoitteesta.

Metsäliittotaustainen M-real on toisenlainen esimerkki yhtiöstä, jonka osake on pitkään ollut yksi pörssin halvimmista osakekohtaiseen tasearvoon verrattuna. Yhtiön kurssi on kuitenkin yhä sahannut alaviistoon. Taustalla on, että yhtiö haki vuosituhannen vaihteessa kasvua velkavetoisesti, mikä lisäsi sen riskejä laskusuhdanteessa.

Nyt tappiollinen yhtiö joutuu hoitamaan velkojaan omaisuutta myymällä sekä osakeannilla. Osa sijoittajista toivoo M-realista samanlaista käänneyhtiötä kuin Componenta. Yhtiö oli esimerkiksi noin vuosi sitten sijoittajien suosiossa. Tällä viikolla tehty voimakas strategioiden tarkistus ja käynnissä oleva johdon vaihdos lisäävät käänteen mahdollisuutta, mutta yhtiö tarvitsee myös markkinatilanteen paranemista.

Oheisissa taulukoissa arvostusluvut on laskettu viime maanantain kurssien mukaan. Tieto M-realin järjestelyistä pudotti selvästi yhtiön osakekurssia viikon lopulla. Matalammalla kurssilla laskien M-realin osake olisi taulukon arvoja edullisempi.

Tämänkertaisessa vertailussa halvimmaksi osoittautuva OKO on ollut vakaasti halvimpien osakkeiden joukossa, vaikka yhtiöllä ei ole näkyviä ongelmia. OKOn osake on tuottanut sijoittajalle varsin hyvin etenkin osinkoja, joten alhainen arvostustaso ei ole ollut sijoittajalle ongelma. Mittarilukemille voi kuitenkin löytää muutaman syyn.

OKOn omistus on keskittynyt vahvasti osuuspankeille, ja keskittynyt omistus vähentää aina kansainvälisten instituutiosijoittajien kiinnostusta. Osuuspankkiryhmä ei ole ollut mukana myöskään fuusiokaavailuissa. Lisäksi suomalaispankit tekevät parempaa tulosta kuin niiden oikeastaan edes pitäisi. Luottotappioiden pysyminen jatkuvasti nollassa ei ole sijoittajien mielestä uskottavaa.

Kommentit

  Näytä lisää

  Näitä luetaan!

  1. 1

   Nämä kuitit kannattaa säästää – ”Silloin kuittien on löydyttävä”

  2. 2

   Kommentti: Toisille pian 200 e/kk enemmän – Lindströmin eläketuki on epäreilu

  3. 3

   Karu arvio öljystä: Jos toukokuussa ei tapahdu, romahdus uhkaa

  4. 4

   Pian voi alkaa hakea uutta eläketukea – 760 e/kk

  5. 5

   Donald Trumpin ”talvipalatsi” on huikean kallis eliittiklubi – katso hulppeat kuvat kartanosta

  6. 6

   10 hankalaa kysymystä työhaastatteluista – ja mitä niillä haetaan

  7. 7

   Ruotsin valtio valittaa: Meille maksetaan liikaa veroja

  8. 8

   Suomalaismies yritti saada 25 000 euron sairaalakuluja vakuutusyhtiöiltä – joutui mustalle listalle

  9. 9

   Googlen autoprojekti kompastui erikoiseen ongelmaan

  10. 10

   Haluaisitko asuntolainan jopa 45 vuodeksi? Viranomainen varoittaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nämä kuitit kannattaa säästää – ”Silloin kuittien on löydyttävä”

  2. 2

   ”Hienostunut rikollinen juoni” ABB:ssä: Talousvastaava vei 100 miljoonaa ja katosi

  3. 3

   Pian voi alkaa hakea uutta eläketukea – 760 e/kk

  4. 4

   Karu arvio öljystä: Jos toukokuussa ei tapahdu, romahdus uhkaa

  5. 5

   Kommentti: Toisille pian 200 e/kk enemmän – Lindströmin eläketuki on epäreilu

  6. 6

   10 hankalaa kysymystä työhaastatteluista – ja mitä niillä haetaan

  7. 7

   Näkökulma: Euron tuho voi alkaa – näin ajopuu-Suomen kohtalo ratkeaa

  8. 8

   Kreikka tarvitsee taas rahaa – näin se vaikuttaa Suomeen

  9. 9

   Donald Trumpin ”talvipalatsi” on huikean kallis eliittiklubi – katso hulppeat kuvat kartanosta

  10. 10

   Kauppojen aukiolot vapautettiin – näin kävi ABC-asemien markettimyynnin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nämä kuitit kannattaa säästää – ”Silloin kuittien on löydyttävä”

  2. 2

   50 000 miestä parhaassa iässä ei tee töitä tai opiskele – ”Mitä heille tapahtui?”

  3. 3

   Näin suomalainen mies putoaa työelämästä – ”Ajatellaanko todella, että ihmiset haluavat elää tuilla?”

  4. 4

   Venäläismiljardöörin purjelaiva takavarikoitiin – jättimäinen merilelu maksoi 400 miljoonaa

  5. 5

   Metalliliitto: Työpaikalla pidettiin mustaa listaa työntekijöistä – levisi vahingossa kaikille

  6. 6

   Uusi eläkemuoto houkuttelee työttömiä – hetken helpotus voi kostautua

  7. 7

   Suomalaismies yritti saada 25 000 euron sairaalakuluja vakuutusyhtiöiltä – joutui mustalle listalle

  8. 8

   Sunnuntailisistä nautittu 100 vuotta – joko riittää?

  9. 9

   Kauppojen aukiolot vapautettiin – näin kävi ABC-asemien markettimyynnin

  10. 10

   Katsastuksiin ehdotetaan tiukennuksia – ”Turhia kustannuksia autoilijalle”

  11. Näytä lisää