Valikko

EU:n kilpailupolitiikan politisoiminen

Euroopan yhteisön uusi komissio on nyt nimitetty. Mitä tulisi asettaa sen tärkeimmiksi tavoitteiksi?

Komissio luotiin alun perin teknokraattiseksi elimeksi, joka oli suhteellisen riippumaton niin kansallisesta kuin kansainvälisestäkin valvonnasta – sen tehtävät huomioon ottaen ratkaisu oli oikea. Komissio toimii parhaiten silloin, kun se pysyy roolissaan. Esimerkkinä mainittakoon sen erinomainen työ kilpailupolitiikan alueella: kartellien murskaaminen ja valtion tukien tyrehdyttäminen myös silloin, kun on ollut kyse piilotuista, kuten esimerkiksi valtiontakuista yritysten lainoille.

Opetuksena on, että komissaarien tulisi keskittyä omiin erityistehtäviinsä ja valvoa ennen kaikkea Euroopan yhteisön, ei niinkään oman emämaansa etuja. Menestyksekkäästi kilpailukomissaarin virkaansa hoitanut Mario Monti sattui olemaan italialainen, mutta kukaan ei koskaan syyttänyt häntä ”italialaisen asialistan” ajamisesta. Itse asiassa hänen taistelunsa valtion tukia vastaan oli ristiriidassa normaalin italialaisen käytännön kanssa.

Komission työtä helpotti puheenjohtaja Romano Prodin keksintö. Prodin komissio päätti lähettää komissaarit ”kentälle”: heidän toimistonsa siirrettiin puheenjohtajan toimiston vierestä niille osastoille, joista kukin oli vastuussa. Tämä pakotti komissaarit keskittymään tehtäviinsä ja pitämään silmällä osastojen kaikkivoipia pääjohtajia ja heidän byrokratiaansa – ”suurten linjojen” politiikalle ei juuri jäänyt aikaa.

Portugalin entisen pääministerin Durao Barroson nimittämä uusi komissio on kuitenkin vaarassa joutua jälleen byrokratian vangiksi. Ensinnäkin Barroso on päättänyt tuoda komissaarinsa takaisin puheenjohtajan toimistoon.

Tämä merkitsee, etteivät he kykene enää entisellä tavalla tarkkailemaan ja valvomaan byrokraattien toimia, ja että he tuntevat suurempaa kiusausta käyttää aikansa suurten suunnitelmien tehtailuun kuin keskittyä täsmällisesti kohdennettuihin parannuksiin.

Ongelmaa pahentaa uuden komission kokoonpano. Komissaareja on nyt 25, yksi jokaista jäsenmaata kohden, kun taas aiemmin suurilla jäsenmailla oli kaksi komissaaria ja pienillä yksi. Lisäksi uusien komissaarien joukossa on kolme entistä pääministeriä, viisi entistä ulkoministeriä ja kolme entistä valtiovarainministeriä – toisin sanoen koko joukko raskaan sarjan vaikuttajia, joilla on mittavat poliittiset ohjelmat kotimaassaan.

Esimerkiksi voidaan ottaa Italia, jossa pääministeri Silvio Berlusconi korvasi Mario Montin, komission kaikkein menestyksekkäimmän ja tehokkaimman jäsenen, Italian puoluepolitiikan hämäriin peleihin sotkeutuneella poliitikolla. Berlusconin intressit ovat selvät: hän tahtoo paikalle jonkun, jota voi patistella huolehtimaan Italian eduista, olkoon kyse sitten kielletystä lainasta Aliatalia-lentoyhtiölle tai jostakin muusta palveluksesta.

Montin vaihtamiselle on olemassa myös machiavellilaisempi selitys. Ei ole mikään salaisuus, että Monti ärsytti Ranskaa ja Saksaa. Hänen viimeisin päätöksensä oli velvoittaa France Telecom maksamaan korkojen kera takaisin laina, jonka Ranskan hallitus oli vuosia sitten myöntänyt yritykselle, koska hallituksen toiminta rikkoi EU:n valtionapusäädöksiä.

Saksa ei puolestaan koskaan täysin hyväksynyt Montin päätöstä estää Saksan valtiota takaamasta vaikutusvaltaisten aluepankkiensa (Landesbanken) tilinpäätöksiä. Saksan hallitusta huolestuttaa myös komission päätös asettaa kyseenalaiseksi niin sanottu Volkswagen-laki.

Tämä laki estää kaikkia niitä, jotka pitävät hallussaan yli 20 prosenttia Volkswagen GmbH -yhtiön äänivaltaisista osakkeista, käyttämästä enempää kuin 20 prosenttia äänistä osakkeenomistajien kokouksessa. Samoin se määrää, että kaikkien yhtiötä koskevien tärkeiden päätösten tekemiseen vaaditaan yli 80 prosentin suuruinen äänivaltaisten osakkeenomistajien enemmistö. Volkswagen-laki myös estää yksityisiä sijoittajia hankkimasta yrityksen osakkeita siitä huolimatta, että EU:ssa on hyväksytty pääomien vapaan liikkuvuuden periaate.

Me emme tiedä, ottiko liittokansleri Gerhard Schröder ja/tai presidentti Jacques Chirac yhteyttä pääministeri Berlusconiin kehottaakseen häntä etsimään uuden italialaisen komissaarin. Ehkä näin tapahtui, ehkä ei: asiasta ei voida saada tietoa etenkään hetkenä, jolloin Italia tarvitsee Chiracin ja Schröderin täyden tuen Alitalian takausten järjestämiseksi.

Kun uudet komissaarit keskittyvät kotimaidensa poliittisiin asialistoihin, Durao Barroson ryhmä hoitaa tehottomammin ne asiat, joista komissio ennen suoriutui hyvin. Sikäli kuin komissiosta samanaikaisesti tulee pikemminkin poliittinen kuin teknokraattinen elin, niin sanottu ”demokratiavaje” muodostuu yhä suuremmaksi ongelmaksi.

Ongelman pohjimmainen syy on Euroopan uusi perustuslaki. Koska siinä ei ole onnistuttu rajoittamaan komission kokoa eikä hyväksymään yksi maa/yksi komissaari -sääntöä, perustuslaki on muuttanut komission kansalliseksi edustuselimeksi.

Kun lisäksi otetaan huomioon sääntö, jonka mukaan kaikkien, jopa valtion tukia koskevien päätösten on saatava komissaarien enemmistön hyväksyntä, voidaan tästä päätellä, että komissio tulee todennäköisesti muuttumaan huomattavasti myöntyväisemmäksi valtion tukia ja kilpailupolitiikkaa koskevissa asioissa.

Alberto Alesina on kansantaloustieteen professori Harvardin yliopistossa; Francesco Giavazzi on kansantaloustieteen professori Bocconin yliopistossa Milanossa.

Kommentit

  Näytä lisää

  Näitä luetaan!

  1. 1

   Kommentti: ”Työstä kieltäytyminen” ei tarkoita työstä kieltäytymistä

  2. 2

   Köyhimmille eläkeläisille 760 e/kk – Kela: Ei riitä

  3. 3

   Väitöskirja: Intialaisten työntekijöiden perään pitää katsoa

  4. 4

   Coca-Cola saa uuden toimitusjohtajan – tehtävä selvä

  5. 5

   AKT:n Piirainen vastaa ahtaajakommentteihin: ”Liikemies Kakkonen heittää mielipiteitään faktoina”

  6. 6

   10 yleisintä syytä: näiden vuoksi työtön menettää tuet

  7. 7

   Koulupakko 17- tai 18-vuotiaaksi? ”Meillä on kasvava joukko nuoria, joilla on heikot taidot lukutaidossa, matematiikassa ja luonnontieteissä”

  8. 8

   Länsimetro valmis liikenteelle aikaisintaan huhtikuussa – Matinkylään yhteys kesäkuussa

  9. 9

   Luulitko Helsinkiä kalliiksi? Tämä vertailu todistaa toisin

  10. 10

   Konkurssin riskistä varoittanut Takoma romahti pörssissä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   10 yleisintä syytä: näiden vuoksi työtön menettää tuet

  2. 2

   AKT:n Piirainen vastaa ahtaajakommentteihin: ”Liikemies Kakkonen heittää mielipiteitään faktoina”

  3. 3

   Köyhimmille eläkeläisille 760 e/kk – Kela: Ei riitä

  4. 4

   Länsimetro valmis liikenteelle aikaisintaan huhtikuussa – Matinkylään yhteys kesäkuussa

  5. 5

   Kommentti: ”Työstä kieltäytyminen” ei tarkoita työstä kieltäytymistä

  6. 6

   XXL:n mainonta voi edetä korkeimpaan oikeuteen

  7. 7

   Yhä useammalta työttömältä evätään tuet – ”Seuranta on tehostunut”

  8. 8

   S-ryhmä joutui myrskynsilmään – turkiskohussa kyse on neljästä tuotteesta

  9. 9

   Väitöskirja: Intialaisten työntekijöiden perään pitää katsoa

  10. 10

   Kyösti Kakkonen Karjalaisessa: Työntekijät nousevat pian kapinaan ay-liikettä vastaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   WhatsApp katoaa miljoonista puhelimista – katso, onko omasi listalla

  2. 2

   Varo perintöloukkua – ”Voi olla järkevää jopa kieltäytyä perinnöstä”

  3. 3

   Katso, mitä tapahtui asuntolainan hinnalle – ”Pankin vaihtajia on liikkeellä”

  4. 4

   Kyösti Kakkonen Karjalaisessa: Työntekijät nousevat pian kapinaan ay-liikettä vastaan

  5. 5

   Keskiansio 160 000 euroa vuodessa – tämä ammattiryhmä vaatii lakoilla lisää

  6. 6

   Alkon kilpailutus hämmentää: 100-vuotiaan Suomen juhlalikööriksi virolainen Vana Tallinn

  7. 7

   Näkökulma: Liian pieni osa kasvusta valuu palkkoihin – toteutuuko Marxin ennustus?

  8. 8

   20-vuotiaita autoja huristelee Suomen teillä paljon – tiedätkö, onko yleisin malli Golf, Astra vai Corolla?

  9. 9

   10 yleisintä syytä: näiden vuoksi työtön menettää tuet

  10. 10

   Suomalaiset myivät tätä juuri joukolla – nyt suositellaan ostamaan

  11. Näytä lisää