EU:n kilpailupolitiikan politisoiminen

Euroopan yhteisön uusi komissio on nyt nimitetty. Mitä tulisi asettaa sen tärkeimmiksi tavoitteiksi?

Komissio luotiin alun perin teknokraattiseksi elimeksi, joka oli suhteellisen riippumaton niin kansallisesta kuin kansainvälisestäkin valvonnasta – sen tehtävät huomioon ottaen ratkaisu oli oikea. Komissio toimii parhaiten silloin, kun se pysyy roolissaan. Esimerkkinä mainittakoon sen erinomainen työ kilpailupolitiikan alueella: kartellien murskaaminen ja valtion tukien tyrehdyttäminen myös silloin, kun on ollut kyse piilotuista, kuten esimerkiksi valtiontakuista yritysten lainoille.

Opetuksena on, että komissaarien tulisi keskittyä omiin erityistehtäviinsä ja valvoa ennen kaikkea Euroopan yhteisön, ei niinkään oman emämaansa etuja. Menestyksekkäästi kilpailukomissaarin virkaansa hoitanut Mario Monti sattui olemaan italialainen, mutta kukaan ei koskaan syyttänyt häntä ”italialaisen asialistan” ajamisesta. Itse asiassa hänen taistelunsa valtion tukia vastaan oli ristiriidassa normaalin italialaisen käytännön kanssa.

Komission työtä helpotti puheenjohtaja Romano Prodin keksintö. Prodin komissio päätti lähettää komissaarit ”kentälle”: heidän toimistonsa siirrettiin puheenjohtajan toimiston vierestä niille osastoille, joista kukin oli vastuussa. Tämä pakotti komissaarit keskittymään tehtäviinsä ja pitämään silmällä osastojen kaikkivoipia pääjohtajia ja heidän byrokratiaansa – ”suurten linjojen” politiikalle ei juuri jäänyt aikaa.

Portugalin entisen pääministerin Durao Barroson nimittämä uusi komissio on kuitenkin vaarassa joutua jälleen byrokratian vangiksi. Ensinnäkin Barroso on päättänyt tuoda komissaarinsa takaisin puheenjohtajan toimistoon.

Tämä merkitsee, etteivät he kykene enää entisellä tavalla tarkkailemaan ja valvomaan byrokraattien toimia, ja että he tuntevat suurempaa kiusausta käyttää aikansa suurten suunnitelmien tehtailuun kuin keskittyä täsmällisesti kohdennettuihin parannuksiin.

Ongelmaa pahentaa uuden komission kokoonpano. Komissaareja on nyt 25, yksi jokaista jäsenmaata kohden, kun taas aiemmin suurilla jäsenmailla oli kaksi komissaaria ja pienillä yksi. Lisäksi uusien komissaarien joukossa on kolme entistä pääministeriä, viisi entistä ulkoministeriä ja kolme entistä valtiovarainministeriä – toisin sanoen koko joukko raskaan sarjan vaikuttajia, joilla on mittavat poliittiset ohjelmat kotimaassaan.

Esimerkiksi voidaan ottaa Italia, jossa pääministeri Silvio Berlusconi korvasi Mario Montin, komission kaikkein menestyksekkäimmän ja tehokkaimman jäsenen, Italian puoluepolitiikan hämäriin peleihin sotkeutuneella poliitikolla. Berlusconin intressit ovat selvät: hän tahtoo paikalle jonkun, jota voi patistella huolehtimaan Italian eduista, olkoon kyse sitten kielletystä lainasta Aliatalia-lentoyhtiölle tai jostakin muusta palveluksesta.

Montin vaihtamiselle on olemassa myös machiavellilaisempi selitys. Ei ole mikään salaisuus, että Monti ärsytti Ranskaa ja Saksaa. Hänen viimeisin päätöksensä oli velvoittaa France Telecom maksamaan korkojen kera takaisin laina, jonka Ranskan hallitus oli vuosia sitten myöntänyt yritykselle, koska hallituksen toiminta rikkoi EU:n valtionapusäädöksiä.

Saksa ei puolestaan koskaan täysin hyväksynyt Montin päätöstä estää Saksan valtiota takaamasta vaikutusvaltaisten aluepankkiensa (Landesbanken) tilinpäätöksiä. Saksan hallitusta huolestuttaa myös komission päätös asettaa kyseenalaiseksi niin sanottu Volkswagen-laki.

Tämä laki estää kaikkia niitä, jotka pitävät hallussaan yli 20 prosenttia Volkswagen GmbH -yhtiön äänivaltaisista osakkeista, käyttämästä enempää kuin 20 prosenttia äänistä osakkeenomistajien kokouksessa. Samoin se määrää, että kaikkien yhtiötä koskevien tärkeiden päätösten tekemiseen vaaditaan yli 80 prosentin suuruinen äänivaltaisten osakkeenomistajien enemmistö. Volkswagen-laki myös estää yksityisiä sijoittajia hankkimasta yrityksen osakkeita siitä huolimatta, että EU:ssa on hyväksytty pääomien vapaan liikkuvuuden periaate.

Me emme tiedä, ottiko liittokansleri Gerhard Schröder ja/tai presidentti Jacques Chirac yhteyttä pääministeri Berlusconiin kehottaakseen häntä etsimään uuden italialaisen komissaarin. Ehkä näin tapahtui, ehkä ei: asiasta ei voida saada tietoa etenkään hetkenä, jolloin Italia tarvitsee Chiracin ja Schröderin täyden tuen Alitalian takausten järjestämiseksi.

Kun uudet komissaarit keskittyvät kotimaidensa poliittisiin asialistoihin, Durao Barroson ryhmä hoitaa tehottomammin ne asiat, joista komissio ennen suoriutui hyvin. Sikäli kuin komissiosta samanaikaisesti tulee pikemminkin poliittinen kuin teknokraattinen elin, niin sanottu ”demokratiavaje” muodostuu yhä suuremmaksi ongelmaksi.

Ongelman pohjimmainen syy on Euroopan uusi perustuslaki. Koska siinä ei ole onnistuttu rajoittamaan komission kokoa eikä hyväksymään yksi maa/yksi komissaari -sääntöä, perustuslaki on muuttanut komission kansalliseksi edustuselimeksi.

Kun lisäksi otetaan huomioon sääntö, jonka mukaan kaikkien, jopa valtion tukia koskevien päätösten on saatava komissaarien enemmistön hyväksyntä, voidaan tästä päätellä, että komissio tulee todennäköisesti muuttumaan huomattavasti myöntyväisemmäksi valtion tukia ja kilpailupolitiikkaa koskevissa asioissa.

Alberto Alesina on kansantaloustieteen professori Harvardin yliopistossa; Francesco Giavazzi on kansantaloustieteen professori Bocconin yliopistossa Milanossa.

Kommentit

  Näytä lisää

  Näitä luetaan!

  1. 1

   Kalevala Koru irtisanoi noin 100 jälleenmyyntisopimusta - ”Jakelua järjestellään uudelleen”

  2. 2

   Ex-kokki Tuomaksesta tuli autojen huippumyyjä – näin hän myy auton ja vähän muutakin

  3. 3

   Asuntopula kärjistyy Uudessakaupungissa – ”Tuolla rahalla pitäisi saada enemmän”

  4. 4

   Suuri murros edessä – pankkien alettava antaa asiakastietoja ulkopuolisille

  5. 5

   Uusi velkaennätys on ovella – maailman yhteenlaskettu velka on käsittämätön summa

  6. 6

   Lounaan hinta muuttuu 10 minuutin välein – helsinkiläisravintola kokeilee ensimmäisenä maailmassa

  7. 7

   Ruotsissa ollaan lähellä asuntokuplan puhkeamista – ”pitäisi olla jo huolissaan”

  8. 8

   Asuntovelallinen, korkosi laskutapa on muuttumassa – varaudu nousuun

  9. 9

   Osa uhatuista tv-kanavista ei pimenekään 1,5 miljoonassa kodissa – ainakaan vielä

  10. 10

   Uutuuskirja: Neuvostoliittolaiset halusivat ranskalaiset kankaat vaatteisiin – Koivisto esti

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Asuntovelallinen, korkosi laskutapa on muuttumassa – varaudu nousuun

  2. 2

   Suomen sähköverkkoon hyökätään jatkuvasti – myös suurvallat aktiivisia

  3. 3

   Uutuuskirja: Neuvostoliittolaiset halusivat ranskalaiset kankaat vaatteisiin – Koivisto esti

  4. 4

   Lounaan hinta muuttuu 10 minuutin välein – helsinkiläisravintola kokeilee ensimmäisenä maailmassa

  5. 5

   Ex-kokki Tuomaksesta tuli autojen huippumyyjä – näin hän myy auton ja vähän muutakin

  6. 6

   Osa uhatuista tv-kanavista ei pimenekään 1,5 miljoonassa kodissa – ainakaan vielä

  7. 7

   Ruotsissa ollaan lähellä asuntokuplan puhkeamista – ”pitäisi olla jo huolissaan”

  8. 8

   Eduskunta antoi Bernerille luottamuksensa

  9. 9

   Suuri murros edessä – pankkien alettava antaa asiakastietoja ulkopuolisille

  10. 10

   Uusi velkaennätys on ovella – maailman yhteenlaskettu velka on käsittämätön summa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nämä kuitit kannattaa säästää – ”Silloin kuittien on löydyttävä”

  2. 2

   Joukko tv-kanavia uhkaa pian pimentyä yli 1,5 miljoonassa kodissa

  3. 3

   Suomalaismies aikoo miljonääriksi 500 päivässä – näin hän sen tekee

  4. 4

   51 Siwaa ja Valintataloa suljetaan – tässä koko lista

  5. 5

   Näin suomalainen mies putoaa työelämästä – ”Ajatellaanko todella, että ihmiset haluavat elää tuilla?”

  6. 6

   Venäläismiljardöörin purjelaiva takavarikoitiin – jättimäinen merilelu maksoi 400 miljoonaa

  7. 7

   Metalliliitto: Työpaikalla pidettiin mustaa listaa työntekijöistä – levisi vahingossa kaikille

  8. 8

   Suomalaismies yritti saada 25 000 euron sairaalakuluja vakuutusyhtiöiltä – joutui mustalle listalle

  9. 9

   Uusi eläkemuoto houkuttelee työttömiä – hetken helpotus voi kostautua

  10. 10

   Pian voi alkaa hakea uutta eläketukea – 760 e/kk

  11. Näytä lisää