Valikko

Makujen maisterit

Työelämä: Italiaan perustettu uusi ruokakulttuurin yliopistoon vastareaktio teollisille valmisruoille.
Italiassa osataan tunnetusti tehdä herkullista ruokaa ja hyviä viinejä. Nyt maassa leivotaan myös akateemisen tason ruokakulttuurin tuntijoita, sillä maassa aloittaa maailman ensimmäinen gastronomisten tieteiden yliopisto.

Opinahjo avaa ovensa Parman kinkun kotiseudulla Pollenzossa 50 kilometriä Torinosta etelään. Gastronomiseen tiedekuntaan otetaan 60 kansainvälistä opiskelijaa.

Vuotta myöhemmin toimintansa käynnistää myös agroekologinen tiedekunta, jossa paneudutaan muun muassa biodiversiteettiin, eläinrotuihin ja viljelyskasveihin. Sen pääpaikkana on Emilia-Romagnan viininviljelyseudulla sijaitseva Colomon kaupunki.

Kolmivuotisen perustutkinnon tavoitteena on kouluttaa akateemikkoja, jotka tuntevat ravinnon koko elinkaaren pellolta pöytään myös humanistisesta eli historian ja kulttuurin näkökulmasta.

Kaksivuotisessa jatkokoulutuksessa voi erikoistua joko gastronomian alan viestintään tai johtamiseen.

Italian uusinta yliopistoa johtaa tunnettu viiniasiantuntija ja journalisti Vittorio Manganelli. Opettajiksi on lupautunut satakunta kansainvälistä huippunimeä, muun muassa viiniasiantuntija Hugh Johnson, olutekspertti Michael Jackson ja intialainen ekotiedenainen Vandana Shiva.

Tiivistahtista opiskelua elävöitetään vierailuilla maatiloilla, tehtaissa ja keittiöissä ympäri maailman.

Kulinaristeina tunnetut ranskalaiset eivät luonnollisestikaan halua jäädä jälkeen, vaan avaavat marraskuussa oman opinahjonsa Reimsissa samppanjan kotiseudulla.

Tähtikokki Alain Ducassen Ranskan hallituksen tuella perustama yliopisto aikoo keskittyä elintarvikkeiden fysiologiaan, ruokailun kulttuurihistoriaan, elintarvikealan talouteen sekä alan kieleen ja makuelämysten kritiikkiin.

Uudet korkeakoulut ovat vastareaktio sille, että ravinnosta on tullut yhä halvempaa, keinotekoisempaa ja tautien ja geeniteknologian myötä myös yhä riskialttiimpaa.

Vittorio Manganelli nimeää Italian yliopiston kotisivuilla yhdeksi perusteeksi hankkeelle slow food -liikkeen kasvavan suosion, joka osoittaa yhä useamman kuluttajan miettivän, mitä oikein suuhunsa pistää.

Lähellä ja luonnollisesti tuotettua, huolellisesti valmistettua ruokaa kannattava slow food -liike sai alkunsa parikymmentä vuotta sitten juuri Italiasta, jossa paikalliset protestoivat Rooman kuuluisien Espanjalaisten portaiden kulmalle avattua McDonald’sia vas-taan.

Nykyisin liikkeellä on 40 paikallisryhmää jopa halpakauppojen luvatussa maassa Saksassa, jossa ihmiset käyttävät ravintoonsa vähemmän rahaa kuin missään muualla Euroopassa.

Gastronomian yliopistoon opiskelemaan valittavilta vaaditaan ylioppilastutkinto sekä riittävä englannin ja italian kielen taito.

Hakijoille järjestetään pääsykokeet.

Yliopistolta on mahdollista saada stipendejä.

Lisätietoa osoitteesta www.unisg.it

Kommentit

    Näytä lisää

    Näitä luetaan!

    1. 1

      WhatsApp katoaa miljoonista puhelimista – katso, onko omasi listalla

    2. 2

      Alkon kilpailutus hämmentää: 100-vuotiaan Suomen juhlalikööriksi virolainen Vana Tallinn

    3. 3

      Keskiansio 160 000 euroa vuodessa – tämä ammattiryhmä vaatii lakoilla lisää

    4. 4

      Raju luku lapsilisien leikkauksista – ”Lisäävät pienituloisuutta”

    5. 5

      Kodin1-tavaratalon sivuille ilmestyi viesti: ”Pian täällä taas...”

    6. 6

      Leikkaukset iskivät lapsilisään – mitä menetetyllä summalla saisi?

    7. 7

      Kemijärven sillan ja Turun sairaalan betoniongelman syy selvisi: liikaa ilmaa

    8. 8

      Koeaika on pian yhä pidempi – ”Pitäisi sanoa selkeästi, mikä meni pieleen”

    9. 9

      Taliseteli aiheutti kohun Britanniassa – keskuspankki ”suhtautuu huoleen erittäin vakavasti”

    10. 10

      Kiinassa rakennetaan aidon kokoinen Titanic-kopio

    11. Näytä lisää
    1. 1

      WhatsApp katoaa miljoonista puhelimista – katso, onko omasi listalla

    2. 2

      Keskiansio 160 000 euroa vuodessa – tämä ammattiryhmä vaatii lakoilla lisää

    3. 3

      Alkon kilpailutus hämmentää: 100-vuotiaan Suomen juhlalikööriksi virolainen Vana Tallinn

    4. 4

      Kemijärven sillan ja Turun sairaalan betoniongelman syy selvisi: liikaa ilmaa

    5. 5

      Nämä Siwat ja Valintatalot muuttuvat K-marketeiksi tammikuussa – katso koko lista

    6. 6

      Kodin1-tavaratalon sivuille ilmestyi viesti: ”Pian täällä taas...”

    7. 7

      Leikkaukset iskivät lapsilisään – mitä menetetyllä summalla saisi?

    8. 8

      Raju luku lapsilisien leikkauksista – ”Lisäävät pienituloisuutta”

    9. 9

      Neljä suurkaupunkia aikoo kieltää dieselautot

    10. 10

      Koeaika on pian yhä pidempi – ”Pitäisi sanoa selkeästi, mikä meni pieleen”

    11. Näytä lisää
    1. 1

      Kelan pääjohtaja SK:lle ”Miksi ylläpidämme järjestelmää, joka maksaa ihmiselle olemisesta?

    2. 2

      Vakava varoitus Suomelle: ”Nämä kotitaloudet erityisen haavoittuvia”

    3. 3

      Nyt se on lopullista: koeaika menee uusiksi

    4. 4

      Katso, kuulutko velkaisten riskiryhmään – tämä raja ei saisi ylittyä

    5. 5

      Ville, 33, kasvatti menestyvän bisneksen Kiinaan – kuukaudessa 8 000 pakettia elektroniikkaa Suomeen

    6. 6

      WhatsApp katoaa miljoonista puhelimista – katso, onko omasi listalla

    7. 7

      Suomalaiset saavat liikaa palkkaa? ”Perheen elo muuttuu selviytymistaisteluksi”

    8. 8

      Kevytmaito, kahvi, meetwursti, konetiskiaine... Näin paljon arkisten tuotteiden hinnat nousivat 10 vuodessa

    9. 9

      Nobel-voittaja Bengt Holmström: Suomalaiset saavat liikaa palkkaa

    10. 10

      Miten saa mukavan paikan lentokoneeseen? 7 keinoa

    11. Näytä lisää