Omistajaidästä

Urheilu: Chelsean ostanut Roman Abramovitsh on saanutmuutkin brittiläiset jalkapalloseurat haaveilemaan rikkaastavenäläisestä isännästä. Lähimpänä oman koti-oligarkinmetsästyksessä on Wayne Rooneyn tähdittämä Everton.
Perinteikkään Evertonin puheenjohtajalla Bill Kenwrightilla oli suunnitelma. Hän halusi löytää sijoittajan, joka auttaisi seuran selviämään veloistaan ja pitämään nousevan tähtensä, Wayne Rooneyn joukkueessa.

Kenwright halusi palauttaa 1878 perustetun Evertonin loiston ajat. Liverpoolilaisseura voitti mestaruuden viimeksi 1987, ja viime kaudet se on tahkonnut Englannin Valioliigan alemmassa keskikastissa.

Kenwright etsiskeli uutta sijoittajaa neljä vuotta ja oli palkannut agentin selvittämään, löytyisikö Venäjältä tai Yhdysvalloista Evertonista kiinnostuneita yrityspamppuja.

Tänä kesänä etsintä alkoi tuottaa tulosta. Britannian jalkapallopiireissä alettiin huhuta, että Evertonin pelastaja oli löytynyt. Viime viikonloppuna Kenwrightin suunnitelma mureni yhtäkkiä – ainakin toistaiseksi.

Brittilehdet paljastivat, että Kenwrightin löytämä sijoittaja oli pietarilainen metsäteollisuuspohatta Boris Zingarevitsh. Huhujen mukaan Zingarevitsh olisi valmis ostamaan 40 prosenttia Evertonista 20 miljoonalla punnalla. Oligarkilla olisi myöhemmin mahdollisuus kasvattaa osuutensa yli puoleen Evertonin osakkeista.

Maanantaina Moscow Times -lehti puolestaan kertoi, että Evertonia olisikin ostamassa Bruneihin rekisteröity Fortress Sports Fund, jonka kolmesta perustajasta yksi on Boris Zingarevitshin poika Anton.

Zingarevitsh ei mielellään elämöi julkisuudessa, ja uutisvuodot sekoittivat kauppasuunnitelman ainakin hetkeksi. Zingarevitshin omistama Venäjän suurin metsäyhtiö Ilim Pulp tiedotti maanantaina, että sen enempää isä kuin poikakaan eivät ole aikeissa sijoittaa rahojaan ulkomaisiin urheiluseuroihin.

Evertonin hallituksen piti puolestaan siunata kauppa maanantai-iltana, mutta kokous karahti kiville ennen kuin se ehti alkaakaan. Seuran pääomistajat ovat jo pitkään olleet avoimessa taistelussa keskenään.

Hallituksen puheenjohtaja Kenwright omistaa Jon Woodsin kanssa 64,3 prosenttia True Blue Holdingsista, joka omistaa 71,3 prosenttia Evertonista. Hallituksen kolmas jäsen Paul Gregg omistaa True Bluesta 31,5 prosenttia. Gregg on yrittänyt kampittaa Kenwrightia omilla rahoitussuunnitelmillaan, mutta ainakaan toistaiseksi hän ei ole onnistunut.

Gregg ilmoitti, että hallituksen maanantaista kokousta on lykättävä, kunnes hän ehtii tutustua venäläisten tarjoukseen. Mitä pidempään sopimuksen allekirjoittaminen venyy, sitä todennäköisemmäksi käynee Zingarevitshin vetäytyminen kaupasta.

Vaikka Zingarevitsh ei ole läheskään yhtä rikas kuin satoja miljoonia euroja Chelseaan tuhlannut Roman Abramovitsh, hänenkään varansa eivät ehdy hetkessä.

Zingarevitsh on yhdysvaltalaisen Forbes-lehden mukaan 330 miljoonan dollarin omaisuudellaan Venäjän 75. rikkain mies.

Venäläisen suuromistajan löytyminen olisi Evertonille onnenpotku, koska seura on joutunut hankalan pulman eteen: Wayne Rooney on yksi maailman lupaavimmista jalkapalloilijoista, mutta 40 miljoonan punnan velkataakan alla pyristelevällä Evertonilla ei ole varaa pitää häntä.

Everton maksaa nyt Rooneylle 19 000 euroa viikossa ja yrittää houkutella nuorukaisen jäämään nostamalla viikkopalkan 75 000 euroon. Kesän EM-kisoissa lopullisen läpimurtonsa tehneellä Rooneylla on kuitenkin muitakin ottajia.

Maailman rikkain jalkapalloseura Manchester United on jo pitkään ollut kiinnostunut Rooneysta, ja seura yritti tällä viikolla ostaa tämän 20 miljoonalla punnalla eli 30 miljoonalla eurolla. Everton hylkäsi tarjouksen, kuten se teki paria päivää aiemmin yhtä suurelle Newcastlen tarjoukselle.

Evertonin uskotaan haluavan Rooneysta vähintään 30 miljoonaa puntaa.

Newcastle sai hieman yllättäen 13,4 miljoonaa puntaa myydessään Jonathan Woodgaten Real Madridille, ja seuran sisäpiiriläiset ovat vakuuttaneet radioyhtiö BBC:lle, että Espanjasta saadut rahat käytetään näyttävään pelaajahankintaan.

Newcastlen ikoni Alan Shearer lopettaa tämän kauden jälkeen. Rooney pystyisi täyttämään maalipyssyn saappaat paremmin kuin hyvin – vaikka Newcastle ei uutta hyökkääjää tarvitsekaan. Joukkueella on jo heittää Shearerin lisäksi kärkeen sellaiset pelimiehet kuin Craig Bellamy, Shola Ameobi tai Patrick Kluivert.

Kaikilla pelaajakaupoilla ja seuranvaihdoilla alkaa olla kiire. Eurooppalaisten jalkapallosarjojen niin sanottu siirtoikkuna sulkeutuu koko syksyksi ensi tiistaipäivän päättyessä.

Rooney-myynnin tiellä on muitakin esteitä. Rooney loukkasi jalkansa EM-kisojen puolivälierässä Portugalia vastaan, eikä hän ehtine läpäistä pelaajasiirroissa edellytettävää lääkärintarkastusta ennen ensi keskiviikkoa.

Ilman lääkärintodistusta Rooneyn mahdollinen uusi seura ei taas pysty hankkimaan tälle vakuutusta, eikä yksikään seura uskaltane palkata Rooneyn kaltaista supertähteä ilman vakuutusta.

Kommentit

  Näytä lisää

  Näitä luetaan!

  1. 1

   Metalliliitto: Työpaikalla pidettiin mustaa listaa työntekijöistä – levisi vahingossa kaikille

  2. 2

   Työntekijä saa jännittää nyt 2 kuukautta pidempään – koeajat pitenivät vuoden alussa

  3. 3

   Konkarisijoittaja Tom Tukiainen, 59, pani 100 000 euroa riskillä turvapaikanhakijoihin

  4. 4

   USU: Kaavailtu muutos asuntolainakattoon herätti huolen – ”Ei nuorella ole kesämökkiä myytäväksi”

  5. 5

   Nyt puhuu Go! Aviationin ex-työntekijä: Syttyi käsittämätön ilmiriita

  6. 6

   Inflaatio hidastui tammikuussa – puhelimet ja kulutusluotot halpenivat

  7. 7

   ”Alkaako miesten katoaminen työvoimasta jo lapsuudessa?”

  8. 8

   Ford pelasi uhkapeliä Venäjän markkinalla, ja se alkoi kannattaa

  9. 9

   Euroministerit koolla – Kreikka vie jälleen päähuomion

  10. 10

   Suomalaisyritysten Venäjä-näkymät paranivat – ”Ei ole odotettavissa rakettimaista nousua”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Metalliliitto: Työpaikalla pidettiin mustaa listaa työntekijöistä – levisi vahingossa kaikille

  2. 2

   Konkarisijoittaja Tom Tukiainen, 59, pani 100 000 euroa riskillä turvapaikanhakijoihin

  3. 3

   USU: Kaavailtu muutos asuntolainakattoon herätti huolen – ”Ei nuorella ole kesämökkiä myytäväksi”

  4. 4

   ”Alkaako miesten katoaminen työvoimasta jo lapsuudessa?”

  5. 5

   Nyt puhuu Go! Aviationin ex-työntekijä: Syttyi käsittämätön ilmiriita

  6. 6

   Työntekijä saa jännittää nyt 2 kuukautta pidempään – koeajat pitenivät vuoden alussa

  7. 7

   Brittilehti hehkuttaa suomalaista perustulokokeilua – ongelmia kaksi

  8. 8

   Kerrostaloasuntojen rakentamisessa hurja tahti – kuin 1970-luvun maaltamuuton aikaan

  9. 9

   Ford pelasi uhkapeliä Venäjän markkinalla, ja se alkoi kannattaa

  10. 10

   Sunnuntaisuomalainen: Pimeä passikauppa näkyy Suomessa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sunnuntailisät pois, työpäivän pituus 12 tuntiin? ”Tehdään työtä silloin, kun sitä on”

  2. 2

   Yle: Kirjeessä koteihin jaettu oikea seteli hämmentää suomalaisia – osa palauttaa, vaikkei tarvitsisi

  3. 3

   ABC-asemien S-bonus muuttuu – ”Aion äänestää jaloillani”

  4. 4

   50 000 miestä parhaassa iässä ei tee töitä tai opiskele – ”Mitä heille tapahtui?”

  5. 5

   ”Kesämökkejä alkaa olla riesaksi asti” – FK ei halua, että omaisuutta pantataan perinnöksi

  6. 6

   Sunnuntailisistä nautittu 100 vuotta – joko riittää?

  7. 7

   Katsastuksiin ehdotetaan tiukennuksia – ”Turhia kustannuksia autoilijalle”

  8. 8

   Julkkisten rahoittaman lentoyhtiön kassasta katosi satoja tuhansia euroja – hakeutuu nyt konkurssiin

  9. 9

   Kuin bensaa ostaisi: Forssassa aloittaa myyjätön kauppa

  10. 10

   Sähköyhtiö kuivasi järven – jopa kaksi miljoonaa kalaa kuoli

  11. Näytä lisää