Valikko

Kallis öljy jarruttaataloutta epäsuorasti

Energia: Öljyn lyhytaikaiseen hinnannousuun voi suhtautua kevyesti.Pitkäaikainen hinnannousu käy kaikkien kukkarolle.
Öljyn hinnannousu kirpaisee nyt kipeimmin niitä kotitalouksia, jotka ovat tilaamassa omakotitalon lämmitysöljyä ensi talveksi. Kevyt polttoöljy on noin neljänneksen kalliimpaa kuin viime vuonna samaan aikaan. Jos hinnannousu jää pysyväksi, vaikutukset tuntuvat taloudessa huomattavasti laajemmin.

Kotitalouksien kulutusmenoista vain noin neljä prosenttia uppoaa suoraan polttonesteisiin. Osuus sisältää kotitalouksien liikenne- ja lämmityskäyttöön hankitut polttonesteet sekä vuokriin sisältyvinä maksetut nestemäiset polttoaineet. Pieni osuus voi houkutella vähättelemään öljyn merkitystä.

Esimerkiksi bensan hinnasta on tullut jokamiehen maailmantalousmittari, mutta bensan hintaa heiluttaa voimakkaasti myös huoltoasemien hermostunut kilpailu. Vaikka bensiinin hinta on jopa ennätyksellisen kallista, lähes vastaavia hintapiikkejä on nähty usein ennenkin.

Öljyn hinnannousu on kuitenkin jo saanut energiayhtiöt nostamaan myös kaukolämmön hintaa. Myös vaikutus matkustamiseen on selvä. Esimerkiksi Finnair on jo ilmoittanut nostavansa lentohintoja noin seitsemän prosenttia lentopetrolin kallistumisen vuoksi.

Öljyn pysyvä tai pitkäaikainen hinnannousu nostaa kustannuksia kaikkialla ja häiritsee siten talouden tasapainoista kehitystä.

Käytännössä öljyn hinnannousu on ollut tärkeä vaikuttava tekijä kaikissa maailmantalouden taantumissa ensimmäisestä vuoden 1973 öljykriisistä lähtien. Länsimainen elämänmeno on voimakkaasti riippuvainen energiasta, ja epävarmoissa suhdannetilanteissa öljyn hinnannousu voi olla juuri se tekijä, joka kääntää suhdanteen.

Lyhyellä aikavälillä öljyn hinnannousu voi olla monille kotitalouksille jopa hyödyksi, sillä viime aikoina se on hidastanut korkojen nousua.

Lämmitysöljyn neljänneksen hinnannousukin tuntuu melko pieneltä verrattuna talousuutisissa kuvattuihin öljyn markkinahinnan muutoksiin. Seuratuimman Brent-laadun hinta on maailmanmarkkinoilla ollut viime viikkoina kaksin-, jopa kolminkertaisesti korkeampi kuin esimerkiksi halvimpina kuukausina vuonna 2002.

Polttoaineiden kuluttajahinnoissa oleva vero pehmentää muutoksia, eivätkä kuluttajahinnat välttämättä muutenkaan seuraa maailmanmarkkinahinnan korkeimpia piikkejä. Kuluttajahinnat nousevat merkittävästi vasta, jos markkinahinta nousee pysyvämmin. Lämmitysöljyn veroton hinta on nyt noin 50 prosenttia vuodentakaista korkeampi.

Toinen kuluttajahintoja nyt tasaava ja toisinaan heilauttava tekijä on valuuttakurssi. Maailmanmarkkinoilla öljykauppaa käydään pääosin dollareilla, ja Yhdysvallat on suuri ostaja. Lisäksi viime aikoina markkinoilla ovat näkyneet dollarisidonnaisen Kiinan lisääntyneet ostot.

Öljyn hinnannousu ei euromaissa tunnu niin voimakkaalta, koska euro on pari vuotta voimakkaasti vahvistunut suhteessa dollariin. Toisaalta eurooppalaiset eivät välttämättä edes huomanneet öljyn reilun parin vuoden takaisia lyhytaikaisia alehintoja, koska euron arvo oli samaan aikaan pohjalukemissa.

Öljyn perusongelma maailmantaloudelle on, että se on uusiutumaton ja vaikeasti korvattava luonnonvara. Öljyn hinta on herkkä kysynnän ja tarjonnan muutosten lisäksi poliittisille kriiseille ja terrorismiuhalle.

Vaikka öljyn osuus maailmantalouden tuotannosta on melko pieni, se on avainhyödyke. Amerikkalaisen ekonomistin Nouriel Roubinin tuoreen katsauksen mukaan öljyn hinta vaikuttaa tuotannon kasvuun nimellistä osuuttansa enemmän.

Suuri osa asiantuntijoista arvioi, että pysyvä kymmenen prosentin nousu öljyn hinnoissa alentaa teollisuusmaiden kasvuvauhtia noin 0,3–0,4 prosenttiyksikköä vuodessa. Pessimistisempien arvioiden mukaan viimeaikainen hintojen nousu hidastaisi kasvua jo noin yhden prosenttiyksikön.

Talouden kasvunopeus vaikuttaa esimerkiksi siihen, helpottaako vai paheneeko työttömyys. Pienikin muutos kasvunopeudessa voi kääntää talouden hyvästä työllisyyttä parantavasta kierteestä pahaan työllisyyttä heikentävään kierteeseen.

Öljyn hinta vaikuttaa sekä kuluttajien, teollisuuden että sijoittajien mielialoihin, ja öljyn korkea hinta vähentää riskinottohalua ja hidastaa siten kasvua. Tämä on yksi syy siihen, että öljyn hinta vaikuttaa kansantuoteosuuttaan enemmän.

Pahimmillaan öljyn hinnannousu voi aiheuttaa talouteen stagflaatio-nimisen ongelman, näin kävi 1970-luvulla. Stagflaatiossa hinnat nousevat voimakkaasti samalla, kun taloudellinen toimeliaisuus vähenee ja työttömyys nousee. Raha- ja finanssipolitiikka on varsin voimatonta stagflaation oloissa.

Pahat maailmantaloudelliset ongelmat syntyvät, jos hinnannousu on hyvin pysyvää. Jos taloudellinen toimeliaisuus vähenee, sen pitäisi myös vähentää öljyn kysyntää ja alentaa hintaa. Pitkäaikaisena riskinä on kuitenkin, että öljyn tuotantoa ei voida enää lisätä, vaan se vähenee. Syynä tähän voisi olla öljyvarojen ehtymisen lisäksi myös kriisit ja terrori öljyntuotantoalueilla.

Kommentit

  Näytä lisää

  Näitä luetaan!

  1. 1

   Kyösti Kakkonen Karjalaisessa: Työntekijät nousevat pian kapinaan ay-liikettä vastaan

  2. 2

   Autojen ominaisuudesta tuli ongelma – piti säästää energiaa, voikin aiheuttaa kolareita

  3. 3

   Näkökulma: Liian pieni osa kasvusta valuu palkkoihin – toteutuuko Marxin ennustus?

  4. 4

   Stark sulkee kuusi myymälää – irtisanoo jopa 160

  5. 5

   Tuloerojen kuilu: Rikkaimmat +70 % – köyhimmät +30 %

  6. 6

   Sähköinen postilaatikko kerää kritiikkiä: ”Pitää olla mahdollisuus asioida miten parhaiten sopii”

  7. 7

   Paperiosakkeet hukassa? Sampo antoi lisäaikaa

  8. 8

   Alkon kilpailutus hämmentää: 100-vuotiaan Suomen juhlalikööriksi virolainen Vana Tallinn

  9. 9

   Nobel-voittaja Holmström: Luulen, että jatkossa olen varovaisempi lausunnoissani

  10. 10

   Venäjä yksityistää liki viidenneksen Rosneftista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Näkökulma: Liian pieni osa kasvusta valuu palkkoihin – toteutuuko Marxin ennustus?

  2. 2

   Kyösti Kakkonen Karjalaisessa: Työntekijät nousevat pian kapinaan ay-liikettä vastaan

  3. 3

   Stark sulkee kuusi myymälää – irtisanoo jopa 160

  4. 4

   Yle: Kodin1-nimen ostaja selvisi – aikoo kilpailla hinnoilla

  5. 5

   Autojen ominaisuudesta tuli ongelma – piti säästää energiaa, voikin aiheuttaa kolareita

  6. 6

   Tärkeän lääkkeen hinta 23-kertaistui – yhtiölle sakot nimikikkailusta

  7. 7

   Jättikauppa: Konecranes myy nosturiyhtiön

  8. 8

   Tuloerojen kuilu: Rikkaimmat +70 % – köyhimmät +30 %

  9. 9

   Varo perintöloukkua – ”Voi olla järkevää jopa kieltäytyä perinnöstä”

  10. 10

   ”Vei mahdollisuuden huippu-uraan” – entinen opiskelija vaatii Oxfordin yliopistolta miljoonakorvauksia

  11. Näytä lisää
  1. 1

   WhatsApp katoaa miljoonista puhelimista – katso, onko omasi listalla

  2. 2

   Varo perintöloukkua – ”Voi olla järkevää jopa kieltäytyä perinnöstä”

  3. 3

   Keskiansio 160 000 euroa vuodessa – tämä ammattiryhmä vaatii lakoilla lisää

  4. 4

   Alkon kilpailutus hämmentää: 100-vuotiaan Suomen juhlalikööriksi virolainen Vana Tallinn

  5. 5

   Suomalaiset saavat liikaa palkkaa? ”Perheen elo muuttuu selviytymistaisteluksi”

  6. 6

   20-vuotiaita autoja huristelee Suomen teillä paljon – tiedätkö, onko yleisin malli Golf, Astra vai Corolla?

  7. 7

   Suomen ilmasto on myrkkyä autoille – arvaatko, mikä lämpötila on pahin?

  8. 8

   Näkökulma: Liian pieni osa kasvusta valuu palkkoihin – toteutuuko Marxin ennustus?

  9. 9

   Suomalaiset myivät tätä juuri joukolla – nyt suositellaan ostamaan

  10. 10

   Terrafame-johtaja Ratia toimii myös yhtiön konsulttina – satojen tuhansien palkkiot

  11. Näytä lisää