Valikko

Portugali toipuu, kasvu ei tehoa Espanjassa

Espanjan talous jatkaa vahvaa kasvuaan ja on osaltaan ylläpitänyt koko euroalueen kasvulukuja Saksan ja Ranskan kasvuvauhtien heikentyessä. Espanjan reaalinen talouskasvu on jatkuvasti ylittänyt kaksi prosenttia, kun Saksan kasvu painui nollalukemiin vuonna 2002 ja 2003 ja painoi koko euroalueen kasvun alle prosenttiin.

Voimakas talouskasvu on nostanut Espanjan osuutta euroalueen kokonaistuotannosta ja kasvattaa jatkossakin maan suhteellista painoarvoa. Espanjan osuus 12 euromaan yhteenlasketusta kokonaistuotannosta oli vuonna 1998 8,5 prosenttia ja noussuti tämän vuoden tammi-maaliskuussa jo 9,2 prosenttiin.

Espanja on euroalueen talouksista neljänneksi suurin, sitä lähinnä suurimman Italian osuus oli tämän vuoden alussa 14,9 ja suuruusjärjestyksessä Espanjan jälkeen seuraavan Hollannin tasan kuusi prosenttia. Portugalin osuus on pysynyt ennallaan 1,6 prosentissa, ja Irlanti on kirinyt yhden prosentin osuudesta sen rinnalle.

Portugalin talous on toipumassa rajusta supistusliikkeestä. Krooniseksi yltynyt kauppavaje heikensi kotimaista tuotantoa ja Portugalin kokonaistuotanto kääntyi vuositasolla laskuun vuoden 2002 puolivälissä.

Viime vuoden aikana Portugalin kokonaistuotanto supistui brittiläisen Economist Intelligence Unitin arvion mukaan 1,1 prosenttia. Maan hallituksen läpiviemät uudistukset ja tiukka menopolitiikka ovat kuitenkin kääntäneet kehityksen suunnan ja Portugalin ennakoidaan yltävän tänä vuonna 1,3 ja ensi vuonna 2,3 prosentin kasvuun.

Vientiteollisuus on vetänyt toipumista ja Portugali tekee paluuta normaalimman kehityksen uralle. Kuluttajahintojen kehitys saattaa kuitenkin merkitä vaikeuksia: kasvu on nostanut Portugalin inflaation vuodessa alle kahdesta prosentista kolmen tuntumaan.

Espanjan vakaasti jatkunut kasvu ei ole tuonut helpotusta maan työttömyysongelmaan. Työttömyysaste on säilynyt nopeasta talouskasvusta huolimatta kaksinumeroisissa luvuissa, mikä yhdessä korkeana pysyneen inflaation kanssa vihjaa työmarkkinoiden toiminnan kaipaavan tehostamista. Viime keväänä hieman yllättäen valtaan noussut sosialistipuolue ei kuitenkaan ole vielä esittänyt merkittäviä talouspoliittisia linjauksia. Puolueesta kyllä löytyy valmiutta uudistuksiin, mutta muutosten valmistelu vaatii aikaa.

Portugali toteutti laajakantoisia uudistuksia jo viime vuosikymmenellä, ja sen työttömyysaste on pysynyt selvästi naapurimaata matalampana. Vaikka talouden supistuminen on nostanut Portugalin työttömyyttä selvästi, se on silti vain hieman yli kuudessa prosentissa. Työttömyyden myös uskotaan alenevan Portugalin talouden odotetun vahvistumisen päästyä kunnolla käyntiin.

Portugalin tavoin myös Espanjan inflaatiovauhti ylittää Euroopan keskuspankin pitkän aikavälin kahden prosentin tavoitetason eikä ole laskenut sille kertaakaan yhteisvaluutan käyttöön oton jälkeen.

Korkeimmillaan Espanjan inflaatio ylitti viisi prosenttia. Osan inflaatiosta aiheuttaa Espanjan hinta- ja elintason nousu kohti yleiseurooppalaista tasoa, mikä on kiihdyttänyt hintojen nousua myös Irlannissa, Kreikassa ja Portugalissa. Espanjan suuri ja kasvava paino euroalueen taloudessa nostaa sen inflaation koko yhteisvaluutta-aluetta koskevaksi kysymykseksi, kun Saksan talous on vihdoin pääsemässä vauhtiin.

Saksan selvästi muuta euroaluetta matalampana pysynyt inflaatio on kauan pitänyt alueen inflaatiovauhdin jotakuinkin siedettävissä luvuissa ja sallinut Euroopan keskuspankin pitää korkotasoaan talouskasvua vauhdittavalla tasolla.

Saksan inflaatio on kuitenkin tänä vuonna jo kiihtynyt prosentista kahteen, mikä nostaa koko euroalueen yhteistä inflaatiovauhtia noin 0,3 prosenttiyksikköä. Kun Saksan ulkopuolisen euroalueen inflaatiovauhti on jatkuvasti ylittänyt kaksi ja välistä kolmekin prosenttia, aiheuttaa Saksan paluu normaalimpaan kasvuvauhtiin todennäköisesti Espanjalle kohoavia paineita hillitä inflaatiotaan.

Inflaatiota lukuun ottamatta Espanja on kuitenkin huomattavasti Portugalia paremmassa asemassa Euroopan kasvu- ja vakaussopimuksen määräysten kanssa. Espanjan julkinen kokonaisvelka oli viime vuoden lopussa hieman yli 50 prosenttia sen kokonaistuotannosta ja budjetti ylijäämäinen. Portugalin julkinen velka oli 59,4 prosenttia ja budjettialijäämä 2,8 prosenttia sen kokonaistuotannon arvosta eli juuri ja juuri kasvu-ja vakaussopimuksen sallimilla tasoilla, vaikka sopimuksen tulkintaan valmistellaankin muutoksia.

Kommentit

  Näytä lisää

  Näitä luetaan!

  1. 1

   Keskiansio 160 000 euroa vuodessa – tämä ammattiryhmä vaatii lakoilla lisää

  2. 2

   Leikkaukset iskivät lapsilisään – mitä menetetyllä summalla saisi?

  3. 3

   Raju luku lapsilisien leikkauksista – ”Lisäävät pienituloisuutta”

  4. 4

   Kemijärven sillan ja Turun sairaalan betoniongelman syy selvisi: liikaa ilmaa

  5. 5

   Kodin1-tavaratalon sivuille ilmestyi viesti: ”Pian täällä taas...”

  6. 6

   Suomi hävisi roaming-äänestyksessä

  7. 7

   Koeaika on pian yhä pidempi – ”Pitäisi sanoa selkeästi, mikä meni pieleen”

  8. 8

   Taliseteli aiheutti kohun Britanniassa – keskuspankki ”suhtautuu huoleen erittäin vakavasti”

  9. 9

   Kiinassa rakennetaan aidon kokoinen Titanic-kopio

  10. 10

   Neljä suurkaupunkia aikoo kieltää dieselautot

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nämä Siwat ja Valintatalot muuttuvat K-marketeiksi tammikuussa – katso koko lista

  2. 2

   Kemijärven sillan ja Turun sairaalan betoniongelman syy selvisi: liikaa ilmaa

  3. 3

   Nordea selvitti, kuinka paljon joulu maksaa suomalaiselle – onko oma joulubudjettisi isompi vai pienempi?

  4. 4

   Kodin1-tavaratalon sivuille ilmestyi viesti: ”Pian täällä taas...”

  5. 5

   Keskiansio 160 000 euroa vuodessa – tämä ammattiryhmä vaatii lakoilla lisää

  6. 6

   Koeaika on pian yhä pidempi – ”Pitäisi sanoa selkeästi, mikä meni pieleen”

  7. 7

   Neljä suurkaupunkia aikoo kieltää dieselautot

  8. 8

   Sato myi lähes 300 vuokra-asuntoa

  9. 9

   Suomi hävisi roaming-äänestyksessä

  10. 10

   Suomen ilmasto on myrkkyä autoille – arvaatko, mikä lämpötila on pahin?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kelan pääjohtaja SK:lle ”Miksi ylläpidämme järjestelmää, joka maksaa ihmiselle olemisesta?

  2. 2

   Vakava varoitus Suomelle: ”Nämä kotitaloudet erityisen haavoittuvia”

  3. 3

   Nyt se on lopullista: koeaika menee uusiksi

  4. 4

   Katso, kuulutko velkaisten riskiryhmään – tämä raja ei saisi ylittyä

  5. 5

   Ville, 33, kasvatti menestyvän bisneksen Kiinaan – kuukaudessa 8 000 pakettia elektroniikkaa Suomeen

  6. 6

   Suomalaiset saavat liikaa palkkaa? ”Perheen elo muuttuu selviytymistaisteluksi”

  7. 7

   Kevytmaito, kahvi, meetwursti, konetiskiaine... Näin paljon arkisten tuotteiden hinnat nousivat 10 vuodessa

  8. 8

   Nobel-voittaja Bengt Holmström: Suomalaiset saavat liikaa palkkaa

  9. 9

   Miten saa mukavan paikan lentokoneeseen? 7 keinoa

  10. 10

   Vastike vain 1 euron – tällaisessa taloyhtiössä se on mahdollista

  11. Näytä lisää