Asukaskin voi joutuakorvaamaan vesivahingon

Asuminen: Vanhoissa taloyhtiössä erilaiset kosteus- ja vesivahingot yleistyvät kovaa vauhtia,samoin kuin niihin liittyvät riidat. Osakkaan ja yhtiön yhteispelillä eripuralta voi kuitenkin välttyä.
Asunto-osakeyhtiölaissa huoneiston kunnossapitovastuu on jaettu yhtiön ja osakkaiden kesken. Lähtökohta on, että osakkaan on pidettävä kunnossa huoneiston sisäosat ja muut hallinnassaan olevat tilat.

Yhtiö vastaa rakenteiden korjauksista ja kunnossapidosta. Yhtiö on velvollinen korjaamaan myös rakenteista johtuvat sisäpuoliset viat sekä pitämään kunnossa johdot, ilmastointikanavat, viemärit sekä vesihanat, jotka on asennettu samantasoisina huoneistoihin. Myös parvekkeen kunnossapitovastuu kuuluu yhtiölle.

Yhtiöjärjestyksessä yhtiön ja osakkaan kunnossapitovastuusta voidaan määrätä laista poiketenkin. Usein tarkemmat määräykset puuttuvat.

– Yhtiöt ovat hyvin erilaisia. Nykyinen asunto-osakeyhtiölain kunnossapitosäännös soveltuu parhaiten isohkoihin kerrostaloihin, joissa huoneistot ovat suurin piirtein samanlaisia. Jos talossa on paljon eri tarkoitukseen tarkoitettuja tai erilaisia huoneistoja, saattaa olla syytä erityistä miettiä mitä kunnossapitovastuulle tehdään. Sama koskee rivitaloja, paritaloja ja erillistaloja, oikeusministeriön lainsäädäntöneuvos Jyrki Jauhiainen vertaa.

Vahinkojen korvaamisessa periaatteena on, että se maksaa, joka töppää. Ellei huolimattomuutta ole, vahingoista vastaa taloyhtiö. Tosin näinkin vain sillä edellytyksellä, että kyseessä on lain tai yhtiöjärjestyksen mukaan taloyhtiön kunnossapitovastuuseen kuuluva vahinko.

– Asunto-osakeyhtiölain mukainen kunnossapitovastuu syntyy vain silloin, kun ei voida osoittaa tuottamusta kenenkään osalta. Jos sen sijaan joku on esimerkiksi tehnyt huonosti vesieristyksen tai käsitellyt vettä huolimattomasti, vastuu perustuu yleiseen vahingonkorvausoikeuteen ja huolimaton osakas vastaa tällöin vahingoista, Jauhiainen kertoo.

Usein vesivahingot aiheutuvat vuotavasta pesukoneesta. Huolellinen asukas välttyy mitä todennäköisimmin vahingonkorvausvastuulta, mikäli hän avaa astian- ja pyykinpesukoneidensa sulkuventtiilit vain koneiden käytön ajaksi ja sulkee venttiilit viimeistään huoneistosta poistuessaan.

Remonttihommissa on oltava tarkka. Ammattitaidottoman ei pidä remontoida huoneistonsa märkätiloja itse, saati palkata toimeen työkaveri Ranea tai tuttavan tuttavaa Kakea. Hukkaan heitettyjen remonttirahojen lisäksi hutiloiva saattaa joutua maksamaan taloyhtiön kuivatuslaskun sekä alakerran kastuneen sohvakaluston.

– Alakerran pinnoitteille aiheutuneet vahingot korvataan yleensä ensivaiheessa taloyhtiön vakuutuksesta, mutta jos naapuri joutuu muuttamaan huoneistosta yläkerran vesivahingon takia ja tästä aiheutuu hänelle kuluja, vahingonaiheuttaja joutuu ne maksamaan.

Maalausta, tapetointia, kaappien vaihtoa tai kevyiden väliseinien muuttamista suurempaa nikkarointia ei yleensä pidä edes aloittaa ennen ilmoitusta hallitukselle tai isännöitsijälle.

Jos muutostyö voi vahingoittaa rakennusta tai tuottaa muuta haittaa yhtiölle tai toiselle osakkeenomistajalle, työhön on saatava yhtiön hallituksen tai osakkeenomistajan suostumus.

– Ilmoitus on tehtävä tai lupaa pyydettävä hyvissä ajoin. Rakennustyötä koskevan riittävän selvityksen toimittaminen yhtiölle voi nopeuttaa olennaisesti myönteisen vastauksen saamista taloyhtiöltä. Taloyhtiöllä ei ole velvollisuutta reagoida pyyntöön viikossa tai parissa päivässä, Jauhiainen tietää.

Hän muistuttaa lisäksi, että taloyhtiö saattaa joutua palkkamaan valvontaan rakennusalan ammattilaisen ja että suuremmat muutokset saattavat edellyttää toimenpide- tai rakennuslupaa.

Taloyhtiö voi aiheellisesti vaatia, että remontti teetetään ammattitaitoisella toteuttajalla. Taloyhtiöllä on myös oikeus valvoa, että muutostyö toteutetaan huoneistossa asianmukaisesti. Valvonnan suorittaminen parantaa myös osakkeenomistajan asemaa ja ehkäpä osoittaa hänen huolellisuutensa, mutta ei välttämättä siirrä vastuuta korjauksen lopputuloksesta taloyhtiölle.

– Valvontavastuun merkitys on pohdinnassa. Käsitykseni mukaan sellaisia näkemyksiä ei ole kuitenkaan esitetty, että valvonta siirtäisi vahingonkorvausvastuun kaavamaisesti taloyhtiölle, Jauhiainen kommentoi lausuntokierroksella olevaa asunto-osakeyhtiölain muutoshanketta.

Remontin ajoituksessa on otettava järki käteen. Jos taloyhtiön putkisto on tullut tiensä päähän, edessä ovat aina mittavat purku- ja saneeraustyöt.

– Jos talo on 60 vuotta vanha, eikä putkiremontteja ole tehty, putkiston uusiminen on lähellä. Silloin on turha asentaa huoneistoon marmorilattioita tai -seiniä, vaan pitää ymmärtää, että taloyhtiö joutuu ne joskus aukaisemaan.

Huoneistoa ehostaneen on myös syytä muistaa, että osakkeenomistaja vastaa itse lisäkustannuksista, joita erityisvarustellun huoneiston saattaminen entistä vastaavaan tilaan edellyttää. Tällöin osakkeenomistajan asentama lattialämmitys tai marmorilaatat jäävät korvaamatta.

Toimi näin, kun teet

huoneistossa remonttia:

Ilmoita tapetointia, maalausta, kaappien vaihtoa tai kevyiden väliseinien muuttamista mittavammista remonttitöistä hyvissä ajoin ennen töiden aloittamista isännöitsijälle tai hallitukselle ja pyydä tarvittaessa hallitukselta lupa töiden aloittamiseen.

Liitä ilmoitukseesi remonttisuunnitelma ja tieto siitä, kuka työn tekee. Menettele näin etenkin silloin, kun muutostyöt kohdistuvat rakenteisiin, vesi- ja sähköjohtoihin, märkätiloihin tai ilmastointiin.

Käytä remontin suunnittelussa ja toteutuksessa alan ammattilaisia.

Pyydä, että yhtiö valvoo muutostyöt ja antaa siitä sinulle kirjallisen todistuksen.

Varaudu taloyhtiön valvonnasta mahdollisesti perimiin kustannuksiin.

Harkitse huoneistosi remontin ajankohtaa vielä kertaalleen, jos taloyhtiössä on esimerkiksi putki- tai sähköremontti edessä.

Muista, ettei taloyhtiö välttämättä korvaa putki- tai muun remontin yhteydessä purettavia luksuskaakeleita tai lattialämmitystä.

Kirjoittaja on kodin lakiasioihin perehtynyt varatuomari ja Taloussanomien avustaja.

Kommentit

  Näytä lisää

  Näitä luetaan!

  1. 1

   Kauppojen aukiolot vapautettiin – näin kävi ABC-asemien markettimyynnin

  2. 2

   Lähteet: Trumpin päästrategi Bannon tapasi Saksan suurlähettilään – viesti EU:lle oli kylmäävä

  3. 3

   ”Ruoka mätänee pelloille” – vakava varoitus Brexitistä

  4. 4

   Nokia ja Intel avaavat 5G-testilaboratorion Espooseen

  5. 5

   Mitä ihmettä? Yritysten ei pitänyt haastatella työttömiä, mutta haastattelijoita palkataan jo

  6. 6

   Finlaysonin ja Musti & Mirrin johtajat aloittivat Trump-boikotin – ”Ei tätä menoa voi enää hyväksyä”

  7. 7

   Suomalaismies yritti saada 25 000 euron sairaalakuluja vakuutusyhtiöiltä – joutui mustalle listalle

  8. 8

   Kommentti: Perustuslaista viis – työnvälitystä yksityistetään nyt väkipakolla

  9. 9

   Näin sijoittaa kuopiolainen, helsinkiläinen ja oululainen – katso, onko salkkusi kuin naapurilla

  10. 10

   Bill Gates ehdottaa: Verotetaan robotteja – ”Mitä työtä robotti tuo?”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Uusi eläkemuoto houkuttelee työttömiä – hetken helpotus voi kostautua

  2. 2

   Suomalaismies yritti saada 25 000 euron sairaalakuluja vakuutusyhtiöiltä – joutui mustalle listalle

  3. 3

   Onko sinulla näitä ominaisuuksia? Tällaiset ihmiset saavat enemmän palkkaa

  4. 4

   Kelan käsittelyajat rikkovat lakia – ”Hyvin kriittisiä tilanteita näillä perheillä”

  5. 5

   Näin sijoittaa kuopiolainen, helsinkiläinen ja oululainen – katso, onko salkkusi kuin naapurilla

  6. 6

   Mitä ihmettä? Yritysten ei pitänyt haastatella työttömiä, mutta haastattelijoita palkataan jo

  7. 7

   Uusi ennätys: 37 936 lopettanutta yritystä

  8. 8

   Venäläismiljardöörin purjelaiva takavarikoitiin – jättimäinen merilelu maksoi 400 miljoonaa

  9. 9

   Näin suomalainen mies putoaa työelämästä – ”Ajatellaanko todella, että ihmiset haluavat elää tuilla?”

  10. 10

   Verottaja töppäsi – liikkeellä aiheettomia karhukirjeitä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sunnuntailisät pois, työpäivän pituus 12 tuntiin? ”Tehdään työtä silloin, kun sitä on”

  2. 2

   Yle: Kirjeessä koteihin jaettu oikea seteli hämmentää suomalaisia – osa palauttaa, vaikkei tarvitsisi

  3. 3

   ABC-asemien S-bonus muuttuu – ”Aion äänestää jaloillani”

  4. 4

   50 000 miestä parhaassa iässä ei tee töitä tai opiskele – ”Mitä heille tapahtui?”

  5. 5

   Näin suomalainen mies putoaa työelämästä – ”Ajatellaanko todella, että ihmiset haluavat elää tuilla?”

  6. 6

   Venäläismiljardöörin purjelaiva takavarikoitiin – jättimäinen merilelu maksoi 400 miljoonaa

  7. 7

   Metalliliitto: Työpaikalla pidettiin mustaa listaa työntekijöistä – levisi vahingossa kaikille

  8. 8

   Uusi eläkemuoto houkuttelee työttömiä – hetken helpotus voi kostautua

  9. 9

   Sunnuntailisistä nautittu 100 vuotta – joko riittää?

  10. 10

   Katsastuksiin ehdotetaan tiukennuksia – ”Turhia kustannuksia autoilijalle”

  11. Näytä lisää