Valikko

Asukaskin voi joutuakorvaamaan vesivahingon

Asuminen: Vanhoissa taloyhtiössä erilaiset kosteus- ja vesivahingot yleistyvät kovaa vauhtia,samoin kuin niihin liittyvät riidat. Osakkaan ja yhtiön yhteispelillä eripuralta voi kuitenkin välttyä.
Asunto-osakeyhtiölaissa huoneiston kunnossapitovastuu on jaettu yhtiön ja osakkaiden kesken. Lähtökohta on, että osakkaan on pidettävä kunnossa huoneiston sisäosat ja muut hallinnassaan olevat tilat.

Yhtiö vastaa rakenteiden korjauksista ja kunnossapidosta. Yhtiö on velvollinen korjaamaan myös rakenteista johtuvat sisäpuoliset viat sekä pitämään kunnossa johdot, ilmastointikanavat, viemärit sekä vesihanat, jotka on asennettu samantasoisina huoneistoihin. Myös parvekkeen kunnossapitovastuu kuuluu yhtiölle.

Yhtiöjärjestyksessä yhtiön ja osakkaan kunnossapitovastuusta voidaan määrätä laista poiketenkin. Usein tarkemmat määräykset puuttuvat.

– Yhtiöt ovat hyvin erilaisia. Nykyinen asunto-osakeyhtiölain kunnossapitosäännös soveltuu parhaiten isohkoihin kerrostaloihin, joissa huoneistot ovat suurin piirtein samanlaisia. Jos talossa on paljon eri tarkoitukseen tarkoitettuja tai erilaisia huoneistoja, saattaa olla syytä erityistä miettiä mitä kunnossapitovastuulle tehdään. Sama koskee rivitaloja, paritaloja ja erillistaloja, oikeusministeriön lainsäädäntöneuvos Jyrki Jauhiainen vertaa.

Vahinkojen korvaamisessa periaatteena on, että se maksaa, joka töppää. Ellei huolimattomuutta ole, vahingoista vastaa taloyhtiö. Tosin näinkin vain sillä edellytyksellä, että kyseessä on lain tai yhtiöjärjestyksen mukaan taloyhtiön kunnossapitovastuuseen kuuluva vahinko.

– Asunto-osakeyhtiölain mukainen kunnossapitovastuu syntyy vain silloin, kun ei voida osoittaa tuottamusta kenenkään osalta. Jos sen sijaan joku on esimerkiksi tehnyt huonosti vesieristyksen tai käsitellyt vettä huolimattomasti, vastuu perustuu yleiseen vahingonkorvausoikeuteen ja huolimaton osakas vastaa tällöin vahingoista, Jauhiainen kertoo.

Usein vesivahingot aiheutuvat vuotavasta pesukoneesta. Huolellinen asukas välttyy mitä todennäköisimmin vahingonkorvausvastuulta, mikäli hän avaa astian- ja pyykinpesukoneidensa sulkuventtiilit vain koneiden käytön ajaksi ja sulkee venttiilit viimeistään huoneistosta poistuessaan.

Remonttihommissa on oltava tarkka. Ammattitaidottoman ei pidä remontoida huoneistonsa märkätiloja itse, saati palkata toimeen työkaveri Ranea tai tuttavan tuttavaa Kakea. Hukkaan heitettyjen remonttirahojen lisäksi hutiloiva saattaa joutua maksamaan taloyhtiön kuivatuslaskun sekä alakerran kastuneen sohvakaluston.

– Alakerran pinnoitteille aiheutuneet vahingot korvataan yleensä ensivaiheessa taloyhtiön vakuutuksesta, mutta jos naapuri joutuu muuttamaan huoneistosta yläkerran vesivahingon takia ja tästä aiheutuu hänelle kuluja, vahingonaiheuttaja joutuu ne maksamaan.

Maalausta, tapetointia, kaappien vaihtoa tai kevyiden väliseinien muuttamista suurempaa nikkarointia ei yleensä pidä edes aloittaa ennen ilmoitusta hallitukselle tai isännöitsijälle.

Jos muutostyö voi vahingoittaa rakennusta tai tuottaa muuta haittaa yhtiölle tai toiselle osakkeenomistajalle, työhön on saatava yhtiön hallituksen tai osakkeenomistajan suostumus.

– Ilmoitus on tehtävä tai lupaa pyydettävä hyvissä ajoin. Rakennustyötä koskevan riittävän selvityksen toimittaminen yhtiölle voi nopeuttaa olennaisesti myönteisen vastauksen saamista taloyhtiöltä. Taloyhtiöllä ei ole velvollisuutta reagoida pyyntöön viikossa tai parissa päivässä, Jauhiainen tietää.

Hän muistuttaa lisäksi, että taloyhtiö saattaa joutua palkkamaan valvontaan rakennusalan ammattilaisen ja että suuremmat muutokset saattavat edellyttää toimenpide- tai rakennuslupaa.

Taloyhtiö voi aiheellisesti vaatia, että remontti teetetään ammattitaitoisella toteuttajalla. Taloyhtiöllä on myös oikeus valvoa, että muutostyö toteutetaan huoneistossa asianmukaisesti. Valvonnan suorittaminen parantaa myös osakkeenomistajan asemaa ja ehkäpä osoittaa hänen huolellisuutensa, mutta ei välttämättä siirrä vastuuta korjauksen lopputuloksesta taloyhtiölle.

– Valvontavastuun merkitys on pohdinnassa. Käsitykseni mukaan sellaisia näkemyksiä ei ole kuitenkaan esitetty, että valvonta siirtäisi vahingonkorvausvastuun kaavamaisesti taloyhtiölle, Jauhiainen kommentoi lausuntokierroksella olevaa asunto-osakeyhtiölain muutoshanketta.

Remontin ajoituksessa on otettava järki käteen. Jos taloyhtiön putkisto on tullut tiensä päähän, edessä ovat aina mittavat purku- ja saneeraustyöt.

– Jos talo on 60 vuotta vanha, eikä putkiremontteja ole tehty, putkiston uusiminen on lähellä. Silloin on turha asentaa huoneistoon marmorilattioita tai -seiniä, vaan pitää ymmärtää, että taloyhtiö joutuu ne joskus aukaisemaan.

Huoneistoa ehostaneen on myös syytä muistaa, että osakkeenomistaja vastaa itse lisäkustannuksista, joita erityisvarustellun huoneiston saattaminen entistä vastaavaan tilaan edellyttää. Tällöin osakkeenomistajan asentama lattialämmitys tai marmorilaatat jäävät korvaamatta.

Toimi näin, kun teet

huoneistossa remonttia:

Ilmoita tapetointia, maalausta, kaappien vaihtoa tai kevyiden väliseinien muuttamista mittavammista remonttitöistä hyvissä ajoin ennen töiden aloittamista isännöitsijälle tai hallitukselle ja pyydä tarvittaessa hallitukselta lupa töiden aloittamiseen.

Liitä ilmoitukseesi remonttisuunnitelma ja tieto siitä, kuka työn tekee. Menettele näin etenkin silloin, kun muutostyöt kohdistuvat rakenteisiin, vesi- ja sähköjohtoihin, märkätiloihin tai ilmastointiin.

Käytä remontin suunnittelussa ja toteutuksessa alan ammattilaisia.

Pyydä, että yhtiö valvoo muutostyöt ja antaa siitä sinulle kirjallisen todistuksen.

Varaudu taloyhtiön valvonnasta mahdollisesti perimiin kustannuksiin.

Harkitse huoneistosi remontin ajankohtaa vielä kertaalleen, jos taloyhtiössä on esimerkiksi putki- tai sähköremontti edessä.

Muista, ettei taloyhtiö välttämättä korvaa putki- tai muun remontin yhteydessä purettavia luksuskaakeleita tai lattialämmitystä.

Kirjoittaja on kodin lakiasioihin perehtynyt varatuomari ja Taloussanomien avustaja.

Kommentit

  Näytä lisää

  Näitä luetaan!

  1. 1

   Köyhimmille eläkeläisille 760 e/kk – Kela: Ei riitä

  2. 2

   10 yleisintä syytä: näiden vuoksi työtön menettää tuet

  3. 3

   Coca-Cola saa uuden toimitusjohtajan – tehtävä selvä

  4. 4

   Väitöskirja: Intialaisten työntekijöiden perään pitää katsoa

  5. 5

   Kommentti: ”Työstä kieltäytyminen” ei tarkoita työstä kieltäytymistä

  6. 6

   AKT:n Piirainen vastaa ahtaajakommentteihin: ”Liikemies Kakkonen heittää mielipiteitään faktoina”

  7. 7

   Koulupakko 17- tai 18-vuotiaaksi? ”Meillä on kasvava joukko nuoria, joilla on heikot taidot lukutaidossa, matematiikassa ja luonnontieteissä”

  8. 8

   ”Kreikka voi palata lainamarkkinoille vuonna 2018”

  9. 9

   Konkurssin riskistä varoittanut Takoma romahti pörssissä

  10. 10

   Luulitko Helsinkiä kalliiksi? Tämä vertailu todistaa toisin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   10 yleisintä syytä: näiden vuoksi työtön menettää tuet

  2. 2

   Köyhimmille eläkeläisille 760 e/kk – Kela: Ei riitä

  3. 3

   AKT:n Piirainen vastaa ahtaajakommentteihin: ”Liikemies Kakkonen heittää mielipiteitään faktoina”

  4. 4

   Länsimetro valmis liikenteelle aikaisintaan huhtikuussa – Matinkylään yhteys kesäkuussa

  5. 5

   Kommentti: ”Työstä kieltäytyminen” ei tarkoita työstä kieltäytymistä

  6. 6

   Yhä useammalta työttömältä evätään tuet – ”Seuranta on tehostunut”

  7. 7

   Väitöskirja: Intialaisten työntekijöiden perään pitää katsoa

  8. 8

   XXL:n mainonta voi edetä korkeimpaan oikeuteen

  9. 9

   S-ryhmä joutui myrskynsilmään – turkiskohussa kyse on neljästä tuotteesta

  10. 10

   Kyösti Kakkonen Karjalaisessa: Työntekijät nousevat pian kapinaan ay-liikettä vastaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   WhatsApp katoaa miljoonista puhelimista – katso, onko omasi listalla

  2. 2

   Varo perintöloukkua – ”Voi olla järkevää jopa kieltäytyä perinnöstä”

  3. 3

   Katso, mitä tapahtui asuntolainan hinnalle – ”Pankin vaihtajia on liikkeellä”

  4. 4

   Kyösti Kakkonen Karjalaisessa: Työntekijät nousevat pian kapinaan ay-liikettä vastaan

  5. 5

   Keskiansio 160 000 euroa vuodessa – tämä ammattiryhmä vaatii lakoilla lisää

  6. 6

   Alkon kilpailutus hämmentää: 100-vuotiaan Suomen juhlalikööriksi virolainen Vana Tallinn

  7. 7

   Näkökulma: Liian pieni osa kasvusta valuu palkkoihin – toteutuuko Marxin ennustus?

  8. 8

   10 yleisintä syytä: näiden vuoksi työtön menettää tuet

  9. 9

   20-vuotiaita autoja huristelee Suomen teillä paljon – tiedätkö, onko yleisin malli Golf, Astra vai Corolla?

  10. 10

   Suomalaiset myivät tätä juuri joukolla – nyt suositellaan ostamaan

  11. Näytä lisää