Valikko

Japani lomailee koronnostoviikolla

Viikon päätapahtuma on Yhdysvaltojen Federal Reserven johtokunnan huomisiltainen kokous, josta odotetaan 0,25 prosenttiyksikön korotusta maan ohjauskorkoon. Päähuomio kiinnittyykin päätöksen yhteydessä saatavaan lausuntoon, joka antaa osviittaa keskuspankin koronnostojen jatkumisesta, ja ohjauskoron tavoitetasosta. Viime viikkojen odotettua maltillisempaa kehitystä osoittaneet taloustilastot ovat jo saaneet hätäisimmät ennakoimaan koronnostojen päättymistä. Yhdysvaltojen tuoreimmat kuluttajahintatiedot kuitenkin kertoivat maan kuluttajahintojen nousseen 2,8 prosenttia vuoden takaisesta, ja energian ja elintarvikkeiden hinnoista puhdistetun pohjainflaation pysyneen jo pari kuuakutta 1,8 prosentissa. Ohjauskoron nosto 1,75 prosenttiin ei siis missään nimessä merkitse sitä, että rahapolitiikka alkaisi olla jo kasvua jarruttavan kireää, pikemminkin se on edelleen erittäin elvyttävää, ja talouden kannalta neutraalin tason arvioidaan olevan jossakin kolmen ja neljän prosentin välillä. Fedin korkopäätöksen yhteydessä satavasta lausunnosta toivotaankin lähinnä osviittaa siitä, paljonko korko ensi vuonna nousee, ja paljonko se nousee johtokunnan marras- ja joulukuisissa kokouksissa.

Fedin päätöstä odoteltaessa ja sitä sulateltaessa muut markkinoiden kannalta mielenkiintoiset tapahtumat ovat varsin vähissä. Japanissa on tällä viikolla kaksi vapaapäivää, tänään ja torstaina, mikä merkitsee sitä, että pitkiä viikonloppuja tai vapaita viikkoja pidetään paljon ja esimerkiksi Tokion pörssissä on hiljaista. Ensi viikolla on pankkien välitilinpäätöksen aika, ja ensi viikon alkupäivinä on odotettavissa vilkasta liikennettä varsinkin osakeomistusten järjestelyissä, ja valuuttakurssikin saattaa liikkua totuttua voimakkaammin. Euroopan markkinat sulattelevat poliittisia uutisia, Saksan hallituksen ja pääoppositiopuolueen tappiot osavaltioiden vaaleissa merkinnevät uusia avauksia esimerkiksi työelämää koskevan lainsäädännön uudistamiseksi. Ruotsissa taas neljän porvaripuolueen yhteenlaskettu kannatus on ohittanut haalituksen ja sen kahden vasemman laidan tukipuolueen kannatuksen, mikä saattaa merkitä muutosta Ruotsin talouspolitiikan linjauksiin ja vilkasta budjettikeskustelua. Hallituksen suosio on muutenkin alamaissa.

Öljymarkkinoilla Texasin hirmumyrskyt ovat häirinneet tuotantoa, ja venäläisen Jukosin ilmoitus kyvyttömyydestä toimittaa myymiään öljyeriä aiheuttaa lisää hintapaineita. West Texas nousi perjantaina 44 dollarista 45,6 dollariin ja Brent 41,5 dollarista 43,5 dollariin tynnyriltä. Brentin hinta on tänään jatkanut hivuttautumista ylöspäin, vaikka Japanin vapaapäivä onkin vähentänyt kaupankäyntiä Aasian öljymarkkinoilla.

Osakemarkkinoiden perjantai jäi mitäänsanomattomaksi. Yhdysvaltojen Dow Jones nousi 0,4, S&P 500 0,5 ja Nasdaq 0,3 prosenttia. Aasiassa Hang Seng on heikentynyt 0,3 ja Kospi vahvistunut 0,8 prosenttia. Eurooppa hakee suuntaa öljyn hinnan ja Yhdysvaltojen koronnoston lomasta.

Korkomarkkinoilla Yhdysvaltojen lainatuotot nousivat viikon päätteeksi. Kaksivuotinen tuotto kiipesi 2,40 prosentista 2,48 ja kymmenvuotinen 4,05 prosentista 4,12 prosentin kautta 4,1 prosenttiin. Saksan kaksivuotinen sahasi 2,53 ja 2,56 prosentin väliä, ja kymmenvuotinen painui 4,06 prosentista 4,02 prosenttiin. Euroalueen pisimmät rahamarkkinatuotot ovat olleet hienoisessa laskusuunnassa, mikä kertoo talletusten suosiosta.

Valuuttamarkkinoilla dollari on kivunnut 109,6 jenistä 110 jeniin ja euro vaihdellut 1,215 ja 1,22 dollarin välillä. Samalla euron arvo on noussut 135,5 jenistä 134 jeniin. Japanin lomaviikko pitänee valuutat vakaanpuoleisina vielä tämän viikon, ensi viikon torstain tilinpäätös saattaa vilkastuttaa jenin kurssin liikkeitä.

Paitsi Fedin korkopäätöstä viikon tapahtumakalenteri on laihanlainen. Yhdysvalloista saadaan torstaina ennakoiva suhdanneindikaattori elokuulta, ja perjantaina elokuun kestokulutushyödykkeiden tilauskanta joka kertoo talouden investointien kehityksestä. Euroalueelta luvassa on tietoja Saksan teollisuuden kehityksestä, euromaiden budjettivajeista ja ranskalaisten kulutusinnosta. Huomenna julkistettava euroalueen heinäkuun vaihtotase antaa tietoja sijoituspääoman virroista alueelle ja sieltä pois.

Kommentit

  Näytä lisää

  Näitä luetaan!

  1. 1

   Kyösti Kakkonen Karjalaisessa: Työntekijät nousevat pian kapinaan ay-liikettä vastaan

  2. 2

   Stark sulkee kuusi myymälää – irtisanoo jopa 160

  3. 3

   Näkökulma: Liian pieni osa kasvusta valuu palkkoihin – toteutuuko Marxin ennustus?

  4. 4

   WSJ: IBM:n Romettystä tulee Trumpin neuvonantaja

  5. 5

   Autojen ominaisuudesta tuli ongelma – piti säästää energiaa, voikin aiheuttaa kolareita

  6. 6

   Tuloerojen kuilu: Rikkaimmat +70 % – köyhimmät +30 %

  7. 7

   Paperiosakkeet hukassa? Sampo antoi lisäaikaa

  8. 8

   Sähköinen postilaatikko kerää kritiikkiä: ”Pitää olla mahdollisuus asioida miten parhaiten sopii”

  9. 9

   IMF huolissaan: Velkaantuminen lisännyt kotitalouksien haavoittuvuutta

  10. 10

   Trump repi merkittävän kauppasopimuksen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Näkökulma: Liian pieni osa kasvusta valuu palkkoihin – toteutuuko Marxin ennustus?

  2. 2

   Kyösti Kakkonen Karjalaisessa: Työntekijät nousevat pian kapinaan ay-liikettä vastaan

  3. 3

   Stark sulkee kuusi myymälää – irtisanoo jopa 160

  4. 4

   Yle: Kodin1-nimen ostaja selvisi – aikoo kilpailla hinnoilla

  5. 5

   Autojen ominaisuudesta tuli ongelma – piti säästää energiaa, voikin aiheuttaa kolareita

  6. 6

   Tärkeän lääkkeen hinta 23-kertaistui – yhtiölle sakot nimikikkailusta

  7. 7

   Jättikauppa: Konecranes myy nosturiyhtiön

  8. 8

   Tuloerojen kuilu: Rikkaimmat +70 % – köyhimmät +30 %

  9. 9

   Varo perintöloukkua – ”Voi olla järkevää jopa kieltäytyä perinnöstä”

  10. 10

   Nobel-voittaja Holmström: Luulen, että jatkossa olen varovaisempi lausunnoissani

  11. Näytä lisää
  1. 1

   WhatsApp katoaa miljoonista puhelimista – katso, onko omasi listalla

  2. 2

   Varo perintöloukkua – ”Voi olla järkevää jopa kieltäytyä perinnöstä”

  3. 3

   Keskiansio 160 000 euroa vuodessa – tämä ammattiryhmä vaatii lakoilla lisää

  4. 4

   Alkon kilpailutus hämmentää: 100-vuotiaan Suomen juhlalikööriksi virolainen Vana Tallinn

  5. 5

   Suomalaiset saavat liikaa palkkaa? ”Perheen elo muuttuu selviytymistaisteluksi”

  6. 6

   20-vuotiaita autoja huristelee Suomen teillä paljon – tiedätkö, onko yleisin malli Golf, Astra vai Corolla?

  7. 7

   Suomen ilmasto on myrkkyä autoille – arvaatko, mikä lämpötila on pahin?

  8. 8

   Näkökulma: Liian pieni osa kasvusta valuu palkkoihin – toteutuuko Marxin ennustus?

  9. 9

   Suomalaiset myivät tätä juuri joukolla – nyt suositellaan ostamaan

  10. 10

   Terrafame-johtaja Ratia toimii myös yhtiön konsulttina – satojen tuhansien palkkiot

  11. Näytä lisää