Valikko

Lätkälakko - who cares?

Urheilu: Uhkaava työnseisaus ei ole läheskään NHL:n suurin ongelma. Kiekkoliigan peruspulmana on, että amerikkalaiset seuraavat televisiosta mieluummin jopa keilailua ja pokeria kuin jääkiekkoa. Hannu Sokala hannu.sokala@verkkotie.fi
NHL-kiekkoliigan seurat julistivat viime viikolla työsulun, ja lokakuussa alkavaksi suunniteltu kausi saattaa jäädä kokonaan pelaamatta. Seurojen mukaan työtaisteluun ajauduttiin, koska pelaajat vaativat liikaa palkkaa. Yhtä hyvin syypääksi voi nostaa yhdysvaltalaisen tv-yleisön, joka ei ole jaksanut kiinnostua jääkiekosta.

Yhdysvaltain urheilumarkkinoilla on kolme suurta palloilusarjaa, jotka voivat paksusti nimenomaan isojen tv-yleisöjen ja muhkeiden televisiointisopimusten ansiosta.

Amerikkalaisen jalkapallon, baseballin ja koripallon innoittamana NHL-seurat palkkasivat kymmenen vuotta sitten liigan toimitusjohtajaksi NBA-koripalloliigan kolmosmiehen Gary Bettmanin. Hänen tehtävänään oli nostaa jääkiekko neljänneksi suureksi tv-lajiksi.

Suunnitelmaan kuului NHL:n laajentuminen Yhdysvaltain eteläosiin, ja NHL-kiekon pelaaminen loppuikin muun muassa Kanadan Winnipegissä ja Quebecissa. Perinteisten kanadalaisten kaupunkien sijaan kiekkoa alettiin nyt lyödä päätyyn sellaisissa kaupungeissa kuin Phoenixissa, Dallasissa ja Atlantassa.

Seurat laskivat, että NHL:n levittäytyminen yhä etelämmäs kasvattaisi väistämättä liigan tv-yleisöä. Laskelma meni pieleen. Jopa keilailu ja pokeri kiinnostavat yhdysvaltalaisia tv-katsojia enemmän kuin jääkiekko.

Äskettäin pelatun jääkiekon maailmancupin välieräottelu USA:n ja Venäjän välillä houkutteli ruudun ääreen hieman päälle kolmesataa tuhatta yhdysvaltalaista kotitaloutta. Samaan aikaan läiskitty World Series of Poker kiinnosti lähes kahta miljoonaa perhettä.

NHL:n Amerikan-valloituksen loppu alkoi häämöttää toukokuussa, kun liiga julkisti uuden tv-sopimuksensa General Electricin omistaman NBC:n kanssa. NHL joutui nielemään kaksivuotisen sopimuksen, jonka ehdot olivat aiempaa huonommat.

Tavallisesti tv-yhtiöt maksavat palloiluliigoille etukäteen sievoisen osan sopimuksen koko arvosta. Tällä kertaa NBC ei maksanut NHL:lle mitään. Sen sijaan NHL ja NBC jakavat mainosmyynnistä tulevat tulot; ensin tv-yhtiö tosin vähentää mainospotista tuotanto- ja jakelukustannuksensa.

Vuodesta 1999 lähtien NHL on saanut keskimäärin 120 miljoonaa dollaria vuosittain Walt Disneyltä pelien näyttämisestä ABC-kanavalla ja ESPN-kaapeliverkossa. ESPN:n osuus on ollut noin puolet, ja vaikka ABC päätti luopua jääkiekosta, kaapelikanava päätti jatkaa sopimusta entisentasoisena.

NBC-sopimus oli paha pettymys niille, jotka odottivat uuden tv-sopimuksen ratkaisevan NHL-seurojen talousongelmat. Jo vanhan sopimuksen aikana tv-oikeudet muodostivat NHL:ssä pienemmän osan tuloista kuin missään muussa suuressa yhdysvaltalaisessa palloilusarjassa.

Amerikkalaisen jalkapallon NFL-liigassa tv-oikeudet tuottavat vuosittain noin 2,2 miljardia dollaria. NBA tienaa tv-oikeuksien myynnistä vuosittain noin 750 miljoonaa ja baseball-liiga reilut viisisataa miljoonaa dollaria.

NFL-jalkapalloa esittävät tällä hetkellä niin CBS, Fox ja ABC kuin ESPN:kin. Liigalla on myös oma tv-asema, NFL Network, joka ohjelmat näkyvät maksutelevisiossa. NFL:n ohjelmien piti alun perin vain täydentää varsinaisten tv-asemien tarjontaa. Viime viikolla NFL:n toimitusjohtaja Paul Tagliabue kuitenkin sanoi liigan suunnittelevan myös lähetyksiä itse otteluista.

Vaikka oma tuotanto merkitsisikin aluksi tv-tulojen putoamista, vastedes liigalla olisi hallussaan koko arvokas jakeluketju stadioneilta kotisohville.

Kun NHL on jakanut vuosittain nelisen miljoonaa dollaria tv-rahoja per seura, NFL:ssä kukin seurapomo on voinut merkitä budjetin tulopuolelle automaattisesti yli seitsemänkymmentä miljoonaa tv-dollaria.

NFL-seurat pystyvät maksamaan kaikki pelaajapalkkansa pelkillä tv-tuloilla, kun taas NHL:ssä yhden seuran tv-tuloilla ei palkata edes yhtä tähtipelaajaa. Pelaajien palkkojen räjähdysmäinen nousu on pakottanut seurat nostamaan pääsylippujen hintoja, mutta katsojat eivät ole asiasta riemastuneet.

NHL-liput maksoivat viime kaudella keskimäärin 44 dollaria eli 36 euroa. NHL:n yleisömäärät ovat junnanneet vuosikausia paikoillaan, ja monissa kaupungeissa yleisökeskiarvo on pudonnut tuhansia parin viime vuoden aikana. Viime kaudella esimerkiksi Pittsburgh Penguinsin yleisökeskiarvo putosi 11 900:een, kun se kolme vuotta aiemmin oli 16 400.

Kommentit

  Näytä lisää

  Näitä luetaan!

  1. 1

   Varo perintöloukkua – ”Voi olla järkevää jopa kieltäytyä perinnöstä”

  2. 2

   Saadaanko Teslan jättitehdas Vaasaan? ”Puhumme tuhansista työpaikoista”

  3. 3

   ”Vei mahdollisuuden huippu-uraan” – entinen opiskelija vaatii Oxfordin yliopistolta miljoonakorvauksia

  4. 4

   Yhä useampi on tänään töissä ”Linnan juhlien alkaessa kauppa saattaa hiljetä”

  5. 5

   Kaksi yllättäjää – mitä tapahtui kananmunille ja jauhelihalle?

  6. 6

   EU-komissio: Facebook, Twitter ja Google karsivat vihapuhetta liian hitaasti

  7. 7

   Yle: Ruotsalainen kauppa on rekisteröinyt Kodin1.com-osoitteen

  8. 8

   Wahlroos: Tässä on Suomen työttömyysongelman perimmäinen syy – ”Ihan käsittämätöntä”

  9. 9

   Barnier: Brexit-neuvotteluille aikaa vain 18 kuukautta

  10. 10

   WSJ: IBM:n Romettystä tulee Trumpin neuvonantaja

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Varo perintöloukkua – ”Voi olla järkevää jopa kieltäytyä perinnöstä”

  2. 2

   Kaksi yllättäjää – mitä tapahtui kananmunille ja jauhelihalle?

  3. 3

   Saadaanko Teslan jättitehdas Vaasaan? ”Puhumme tuhansista työpaikoista”

  4. 4

   ”Vei mahdollisuuden huippu-uraan” – entinen opiskelija vaatii Oxfordin yliopistolta miljoonakorvauksia

  5. 5

   Suomalaiset myivät tätä juuri joukolla – nyt suositellaan ostamaan

  6. 6

   Saitko postia Sammolta? Aikaa ensi keskiviikkoon

  7. 7

   Yle: Ruotsalainen kauppa on rekisteröinyt Kodin1.com-osoitteen

  8. 8

   Nordnet: Nokia oli marraskuussa suositumpi kuin koskaan

  9. 9

   Suomalainen elää luotolla ”luonnollisena asiana”

  10. 10

   Yhä useampi on tänään töissä ”Linnan juhlien alkaessa kauppa saattaa hiljetä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   WhatsApp katoaa miljoonista puhelimista – katso, onko omasi listalla

  2. 2

   Varo perintöloukkua – ”Voi olla järkevää jopa kieltäytyä perinnöstä”

  3. 3

   Nyt se on lopullista: koeaika menee uusiksi

  4. 4

   Katso, kuulutko velkaisten riskiryhmään – tämä raja ei saisi ylittyä

  5. 5

   Keskiansio 160 000 euroa vuodessa – tämä ammattiryhmä vaatii lakoilla lisää

  6. 6

   Vakava varoitus Suomelle: ”Nämä kotitaloudet erityisen haavoittuvia”

  7. 7

   Alkon kilpailutus hämmentää: 100-vuotiaan Suomen juhlalikööriksi virolainen Vana Tallinn

  8. 8

   Suomalaiset saavat liikaa palkkaa? ”Perheen elo muuttuu selviytymistaisteluksi”

  9. 9

   Kevytmaito, kahvi, meetwursti, konetiskiaine... Näin paljon arkisten tuotteiden hinnat nousivat 10 vuodessa

  10. 10

   Nobel-voittaja Bengt Holmström: Suomalaiset saavat liikaa palkkaa

  11. Näytä lisää