Lätkälakko - who cares?

Urheilu: Uhkaava työnseisaus ei ole läheskään NHL:n suurin ongelma. Kiekkoliigan peruspulmana on, että amerikkalaiset seuraavat televisiosta mieluummin jopa keilailua ja pokeria kuin jääkiekkoa. Hannu Sokala hannu.sokala@verkkotie.fi
NHL-kiekkoliigan seurat julistivat viime viikolla työsulun, ja lokakuussa alkavaksi suunniteltu kausi saattaa jäädä kokonaan pelaamatta. Seurojen mukaan työtaisteluun ajauduttiin, koska pelaajat vaativat liikaa palkkaa. Yhtä hyvin syypääksi voi nostaa yhdysvaltalaisen tv-yleisön, joka ei ole jaksanut kiinnostua jääkiekosta.

Yhdysvaltain urheilumarkkinoilla on kolme suurta palloilusarjaa, jotka voivat paksusti nimenomaan isojen tv-yleisöjen ja muhkeiden televisiointisopimusten ansiosta.

Amerikkalaisen jalkapallon, baseballin ja koripallon innoittamana NHL-seurat palkkasivat kymmenen vuotta sitten liigan toimitusjohtajaksi NBA-koripalloliigan kolmosmiehen Gary Bettmanin. Hänen tehtävänään oli nostaa jääkiekko neljänneksi suureksi tv-lajiksi.

Suunnitelmaan kuului NHL:n laajentuminen Yhdysvaltain eteläosiin, ja NHL-kiekon pelaaminen loppuikin muun muassa Kanadan Winnipegissä ja Quebecissa. Perinteisten kanadalaisten kaupunkien sijaan kiekkoa alettiin nyt lyödä päätyyn sellaisissa kaupungeissa kuin Phoenixissa, Dallasissa ja Atlantassa.

Seurat laskivat, että NHL:n levittäytyminen yhä etelämmäs kasvattaisi väistämättä liigan tv-yleisöä. Laskelma meni pieleen. Jopa keilailu ja pokeri kiinnostavat yhdysvaltalaisia tv-katsojia enemmän kuin jääkiekko.

Äskettäin pelatun jääkiekon maailmancupin välieräottelu USA:n ja Venäjän välillä houkutteli ruudun ääreen hieman päälle kolmesataa tuhatta yhdysvaltalaista kotitaloutta. Samaan aikaan läiskitty World Series of Poker kiinnosti lähes kahta miljoonaa perhettä.

NHL:n Amerikan-valloituksen loppu alkoi häämöttää toukokuussa, kun liiga julkisti uuden tv-sopimuksensa General Electricin omistaman NBC:n kanssa. NHL joutui nielemään kaksivuotisen sopimuksen, jonka ehdot olivat aiempaa huonommat.

Tavallisesti tv-yhtiöt maksavat palloiluliigoille etukäteen sievoisen osan sopimuksen koko arvosta. Tällä kertaa NBC ei maksanut NHL:lle mitään. Sen sijaan NHL ja NBC jakavat mainosmyynnistä tulevat tulot; ensin tv-yhtiö tosin vähentää mainospotista tuotanto- ja jakelukustannuksensa.

Vuodesta 1999 lähtien NHL on saanut keskimäärin 120 miljoonaa dollaria vuosittain Walt Disneyltä pelien näyttämisestä ABC-kanavalla ja ESPN-kaapeliverkossa. ESPN:n osuus on ollut noin puolet, ja vaikka ABC päätti luopua jääkiekosta, kaapelikanava päätti jatkaa sopimusta entisentasoisena.

NBC-sopimus oli paha pettymys niille, jotka odottivat uuden tv-sopimuksen ratkaisevan NHL-seurojen talousongelmat. Jo vanhan sopimuksen aikana tv-oikeudet muodostivat NHL:ssä pienemmän osan tuloista kuin missään muussa suuressa yhdysvaltalaisessa palloilusarjassa.

Amerikkalaisen jalkapallon NFL-liigassa tv-oikeudet tuottavat vuosittain noin 2,2 miljardia dollaria. NBA tienaa tv-oikeuksien myynnistä vuosittain noin 750 miljoonaa ja baseball-liiga reilut viisisataa miljoonaa dollaria.

NFL-jalkapalloa esittävät tällä hetkellä niin CBS, Fox ja ABC kuin ESPN:kin. Liigalla on myös oma tv-asema, NFL Network, joka ohjelmat näkyvät maksutelevisiossa. NFL:n ohjelmien piti alun perin vain täydentää varsinaisten tv-asemien tarjontaa. Viime viikolla NFL:n toimitusjohtaja Paul Tagliabue kuitenkin sanoi liigan suunnittelevan myös lähetyksiä itse otteluista.

Vaikka oma tuotanto merkitsisikin aluksi tv-tulojen putoamista, vastedes liigalla olisi hallussaan koko arvokas jakeluketju stadioneilta kotisohville.

Kun NHL on jakanut vuosittain nelisen miljoonaa dollaria tv-rahoja per seura, NFL:ssä kukin seurapomo on voinut merkitä budjetin tulopuolelle automaattisesti yli seitsemänkymmentä miljoonaa tv-dollaria.

NFL-seurat pystyvät maksamaan kaikki pelaajapalkkansa pelkillä tv-tuloilla, kun taas NHL:ssä yhden seuran tv-tuloilla ei palkata edes yhtä tähtipelaajaa. Pelaajien palkkojen räjähdysmäinen nousu on pakottanut seurat nostamaan pääsylippujen hintoja, mutta katsojat eivät ole asiasta riemastuneet.

NHL-liput maksoivat viime kaudella keskimäärin 44 dollaria eli 36 euroa. NHL:n yleisömäärät ovat junnanneet vuosikausia paikoillaan, ja monissa kaupungeissa yleisökeskiarvo on pudonnut tuhansia parin viime vuoden aikana. Viime kaudella esimerkiksi Pittsburgh Penguinsin yleisökeskiarvo putosi 11 900:een, kun se kolme vuotta aiemmin oli 16 400.

Kommentit

  Näytä lisää

  Näitä luetaan!

  1. 1

   Metalliliitto: Työpaikalla pidettiin mustaa listaa työntekijöistä – levisi vahingossa kaikille

  2. 2

   Wärtsilä haluaa ohjelmistotaloksi ja suunnittelee yritysostoja

  3. 3

   Työntekijä saa jännittää nyt 2 kuukautta pidempään – koeajat pitenivät vuoden alussa

  4. 4

   Konkarisijoittaja Tom Tukiainen, 59, pani 100 000 euroa riskillä turvapaikanhakijoihin

  5. 5

   USU: Kaavailtu muutos asuntolainakattoon herätti huolen – ”Ei nuorella ole kesämökkiä myytäväksi”

  6. 6

   Nyt puhuu Go! Aviationin ex-työntekijä: Syttyi käsittämätön ilmiriita

  7. 7

   Korkokatto isommillekin vipeille? Pikaluottoja halutaan suitsia tiukemmin

  8. 8

   Savo-Solar sai puolen miljoonan rahoituksen aurinkokeräimelleen

  9. 9

   ”Alkaako miesten katoaminen työvoimasta jo lapsuudessa?”

  10. 10

   Suomalaisyritysten Venäjä-näkymät paranivat – ”Ei ole odotettavissa rakettimaista nousua”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Metalliliitto: Työpaikalla pidettiin mustaa listaa työntekijöistä – levisi vahingossa kaikille

  2. 2

   Konkarisijoittaja Tom Tukiainen, 59, pani 100 000 euroa riskillä turvapaikanhakijoihin

  3. 3

   USU: Kaavailtu muutos asuntolainakattoon herätti huolen – ”Ei nuorella ole kesämökkiä myytäväksi”

  4. 4

   ”Alkaako miesten katoaminen työvoimasta jo lapsuudessa?”

  5. 5

   Työntekijä saa jännittää nyt 2 kuukautta pidempään – koeajat pitenivät vuoden alussa

  6. 6

   Nyt puhuu Go! Aviationin ex-työntekijä: Syttyi käsittämätön ilmiriita

  7. 7

   Brittilehti hehkuttaa suomalaista perustulokokeilua – ongelmia kaksi

  8. 8

   Ford pelasi uhkapeliä Venäjän markkinalla, ja se alkoi kannattaa

  9. 9

   Kerrostaloasuntojen rakentamisessa hurja tahti – kuin 1970-luvun maaltamuuton aikaan

  10. 10

   Näkökulma: Sijoittajalla huolestuttavan houkuttelevat tulevaisuuden näkymät

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sunnuntailisät pois, työpäivän pituus 12 tuntiin? ”Tehdään työtä silloin, kun sitä on”

  2. 2

   Yle: Kirjeessä koteihin jaettu oikea seteli hämmentää suomalaisia – osa palauttaa, vaikkei tarvitsisi

  3. 3

   ABC-asemien S-bonus muuttuu – ”Aion äänestää jaloillani”

  4. 4

   50 000 miestä parhaassa iässä ei tee töitä tai opiskele – ”Mitä heille tapahtui?”

  5. 5

   ”Kesämökkejä alkaa olla riesaksi asti” – FK ei halua, että omaisuutta pantataan perinnöksi

  6. 6

   Sunnuntailisistä nautittu 100 vuotta – joko riittää?

  7. 7

   Katsastuksiin ehdotetaan tiukennuksia – ”Turhia kustannuksia autoilijalle”

  8. 8

   Julkkisten rahoittaman lentoyhtiön kassasta katosi satoja tuhansia euroja – hakeutuu nyt konkurssiin

  9. 9

   Metalliliitto: Työpaikalla pidettiin mustaa listaa työntekijöistä – levisi vahingossa kaikille

  10. 10

   Kuin bensaa ostaisi: Forssassa aloittaa myyjätön kauppa

  11. Näytä lisää