Valikko

Mitä useampi kokki,sitä parempi soppa

Ravintolatjalkautuvat vieraisille, kunRocca vieraileeNokassa jaNokka Roccassa

Rocca Delin alakerrasta kuuluu remakka nauru. Keittiömestarit Antti Vahtera ja Markus Maulavirta ovat päättäneet todistaa oikeaksi kansanviisauden, jonka mukaan mitä useampi kokki, sitä parempi soppa.

Höyryävien patojen ja kattiloiden keskellä viuhtoo puolentusinaa kokkia turkulaisesta Ravintola Roccasta ja helsinkiläisestä Ravintola Nokasta. Kattiloiden välisessä vipinässä syntyy yhteinen menukokonaisuus, joka on tarjolla Roccassa 21.10.–10.11. ja Nokassa 27.10.–17.11.

– Kielimuuri on ainoa vaikeus, naureskelevat kokit.

Kärpäsenä keittiön katossa

Kahden kotimaisen keittiömestarin yhteisponnistus ei ole alalla aivan tavallista. Tähän asti vierailevat tähdet ovat tulleet yleensä ulkomailta. Tapahtuman avajaispäivinä Vahtera tapaa Nokan helsinkiläisasiakkaita ja Maulavirta jututtaa turkulaisia Roccassa.

– Tämä on tosi mielenkiintoista. Monasti ainoa tapa nähdä toisen ravintolan tapaa tehdä töitä on vaihtaa työpaikkaa. Nyt pääsee kuin kärpäseksi kattoon, sanoo Maulavirta.

Menukokonaisuuden teemana on katalonialainen keittiö. Keittiömestarit virittäytyivät tunnelmaan syyskuussa Barcelonassa.

– Se ei ollut vaikeaa. Käytiin hyvissä paikoissa syömässä, sanoo Vahtera.

Herroja yhdistää paitsi jo historiaan vaipunut tv-taistelu Kokkisodassa, myös ikä ja käsiala.

– Meillä on molemmilla aika simppeli, pelkistetty tyyli, Maulavirta kiteyttää.

Kapakalaasuomalaisille

Alkuruokana kokit aikovat tarjoilla tapaksia talojen tapaan. Sitä varten vesiastiassa lepäilee kohtuullisen jäykän oloinen turska. Maulavirta nappaa kalaa pyrstöstä ja esittelee ennen Suomessakin hyvin tunnettua kapakalaa.

Vaikka laivat eivät enää viekään entiseen tahtiin viiniä ja muita etelän ihmeitä Norjaan ja tule turkis- ja kapakalalastissa takaisin, katalonialaiset vaativat edelleen kuivaa norjalaiskalaa ruokapöytään.

Vahtera leikkaa karitsan kylkeä ja fileetä levyksi. Se ei ole tyypillinen tapa, mutta levystä tulee siten tavallista suurempi. Maulavirta latoo sille sipulista, tomaatista, valkosipulista ja oliiviöljystä kuivaksi haudutettua täytettä, ja rullaa paistin kääretortun tapaan.

– Ensin se ruskistetaan pannulla ja laitetaan sitten uuniin. Laitetaanko kuivana? hän ehdottaa.

– Jos laitetaankin suolakuoressa, pohtii keittiömestari Marko Rauhala Roccasta.

Lopulta rulla päätyy uuniin hautumaan yrttisuolan kera puoleksitoista kiduttavan hyväntuoksuiseksi tunniksi.

Kommentit

    Näytä lisää

    Näitä luetaan!

    1. 1

      Varo perintöloukkua – ”Voi olla järkevää jopa kieltäytyä perinnöstä”

    2. 2

      Saadaanko Teslan jättitehdas Vaasaan? ”Puhumme tuhansista työpaikoista”

    3. 3

      ”Vei mahdollisuuden huippu-uraan” – entinen opiskelija vaatii Oxfordin yliopistolta miljoonakorvauksia

    4. 4

      Yhä useampi on tänään töissä ”Linnan juhlien alkaessa kauppa saattaa hiljetä”

    5. 5

      Kaksi yllättäjää – mitä tapahtui kananmunille ja jauhelihalle?

    6. 6

      EU-komissio: Facebook, Twitter ja Google karsivat vihapuhetta liian hitaasti

    7. 7

      Yle: Ruotsalainen kauppa on rekisteröinyt Kodin1.com-osoitteen

    8. 8

      WSJ: IBM:n Romettystä tulee Trumpin neuvonantaja

    9. 9

      Barnier: Brexit-neuvotteluille aikaa vain 18 kuukautta

    10. 10

      Suomalainen elää luotolla ”luonnollisena asiana”

    11. Näytä lisää
    1. 1

      Varo perintöloukkua – ”Voi olla järkevää jopa kieltäytyä perinnöstä”

    2. 2

      Kaksi yllättäjää – mitä tapahtui kananmunille ja jauhelihalle?

    3. 3

      Saadaanko Teslan jättitehdas Vaasaan? ”Puhumme tuhansista työpaikoista”

    4. 4

      ”Vei mahdollisuuden huippu-uraan” – entinen opiskelija vaatii Oxfordin yliopistolta miljoonakorvauksia

    5. 5

      Suomalaiset myivät tätä juuri joukolla – nyt suositellaan ostamaan

    6. 6

      Saitko postia Sammolta? Aikaa ensi keskiviikkoon

    7. 7

      Suomalainen elää luotolla ”luonnollisena asiana”

    8. 8

      Yle: Ruotsalainen kauppa on rekisteröinyt Kodin1.com-osoitteen

    9. 9

      Nordnet: Nokia oli marraskuussa suositumpi kuin koskaan

    10. 10

      Helsingin työmaita tarkastettiin – työntekijöiden tietoja puuttui yli puolelta

    11. Näytä lisää
    1. 1

      WhatsApp katoaa miljoonista puhelimista – katso, onko omasi listalla

    2. 2

      Varo perintöloukkua – ”Voi olla järkevää jopa kieltäytyä perinnöstä”

    3. 3

      Nyt se on lopullista: koeaika menee uusiksi

    4. 4

      Katso, kuulutko velkaisten riskiryhmään – tämä raja ei saisi ylittyä

    5. 5

      Keskiansio 160 000 euroa vuodessa – tämä ammattiryhmä vaatii lakoilla lisää

    6. 6

      Vakava varoitus Suomelle: ”Nämä kotitaloudet erityisen haavoittuvia”

    7. 7

      Alkon kilpailutus hämmentää: 100-vuotiaan Suomen juhlalikööriksi virolainen Vana Tallinn

    8. 8

      Suomalaiset saavat liikaa palkkaa? ”Perheen elo muuttuu selviytymistaisteluksi”

    9. 9

      Kevytmaito, kahvi, meetwursti, konetiskiaine... Näin paljon arkisten tuotteiden hinnat nousivat 10 vuodessa

    10. 10

      Nobel-voittaja Bengt Holmström: Suomalaiset saavat liikaa palkkaa

    11. Näytä lisää