Valikko

Entisen Neuvostoliiton velalla turvaa Itämerelle

Nykyään toteutetaan menestyksellisesti Venäjän ja Suomen hallitustenvälistä sopimusta entisen SNTL:n velkojen osittaisesta selvittämisestä Venäjän huipputeknisen laitteiston, kojeiden ja palvelujen toimituksilla yhteiseltä summaltaan yli 50 miljoonaa US-dollaria.

Sopimusten suurimman osan on solminut Valtion ulkotaloudellinen Machinoexport-yhtymä, joka vuoden 2004 keskivaiheille mennessä on saneerattu sen liittymisen kautta Valtion ulkotaloudelliseen Machinoimport-yhtymään. Siten Machinoexport-yhtymän kaikki oikeudet, velvollisuudet ja vastuu ovat siirtyneet FGUP VO Machinoimportille.

Venäjän huipputeknistä laitteistoa ja palveluja ostavat muun muassa Geologian tutkimuskeskus, Helsingin, Joensuun, Oulun, Turun ja Jyväskylän yliopistot, VTT Industrial Systems -yritys, Helsingin yliopiston kirjasto ja Säteilyturvakeskus.

Vuonna 2002 Espoossa oli Meriturvan merenkulun turvallisuuskeskuksen avajaiset. Turvallisuuskeskus sai monikäyttöisen simulaattorikokonaisuuden, jonka toimitti FGUP VO Machinoexport. Kansainvälisillä simulaattorimarkkinoilla tunnettu yritys ZAO Transas Pietarista toimitti keskukselle tarvittavan laitteiston ja laati ajanmukaisen koulutusohjelman. Meriturvan pyynnöstä laadittiin uudet koulutusohjelmat Suomen vesistöjä varten ottamalla huomioon kaikki kulkuväylät ja luotsikäytävät.

Meriturvan simulaattorikeskus on tarkoitettu Suomen ja muiden maiden luotsien ja kansipäällystön koulutukseen.

Simulaattoreiden ja erikoisohjelmien avulla on mahdollista ratkaista erilaisia koulutustehtäviä turvallisen merenkulun alalla aina laivan pelastamiseen, etsintä- ja pelastusoperaatioiden toteuttamiseen, jääpurjehduskokemuksien hankkimiseen ja aluksien miehistöjen yhteistoimintaan asti erilaisissa purjehdusoloissa. Simulaattorikeskuksessa on tietokonekirjasto, jossa on tietoja maailman kaikista tärkeimmistä purjehdusalueista sekä teknillisiä tietoja yli 60 alusmallista ja niiden valtiollisesta omistuksesta.

Meriturvan Simulaattorikeskuksen johtaja Jorma Korhonen kertoi Kaupalliselle edustustolle, että tänä syksynä on aloitettu keskuksen kokonaisvaltainen hyödyntäminen.

Kesällä FGUP VO Machinoexportin aktiivisella osanotolla ZAO Transas ja Kymenlaakson ammattikorkeakoulu sopivat teknillisistä ehdoista Meriturvallisuuden ja ympäristönsuojelun tieteellisen koulutussimulaattorikokonaisuuden toimittamisesta. Kokonaisuus auttaa ammattikorkeakoulun opiskelijoita - alusten miehistöjen tulevia jäseniä hankkimaan tietoja, taitoja ja kokemuksia öljynkuljetusaluksista, turvallisesta purjehtimisesta, toiminnasta kriisitilanteissa öljyn ja muiden vaarallisten rahtien vuorojen tapauksissa. Kuitenkin tämän projektin toteuttamiseen tarvitaan merkittäviä investointeja.

Mistä saadaan varoja Venäjän ja Suomen mittavan projektin toteuttamiseen?

Yhtenä rahoituslähteenä voisi olla entisen SNTL:n velan osittaisen tavaranmaksukaavan mukainen rahoitus, jota on hyödynnetty maittemme välisessä toiminnassa vuodesta 1995 lähtien.

Tämän kaavan tuloksena voidaan lieventää Suomen budjettipaineita ja Suomella on mahdollisuus saada velkansa takaisin maittemme välillä sovitun aikataulun edellä. Mutta tärkeintä on, että siten otetaan vielä yksi askel Suomenlahden ekologisen turvallisuuden varmistamisessa.

Venäjän Suomen Kaupallinen Edustusto

Entisen SNTL:n velan kokonaissumma Suomelle on noin 550 miljoonaa dollaria. Nykyään Suomen kanssa toteutetaan velan osittaista konversiota tiedevaltaisten tavaroiden ja palvelujen toimittamiseksi kokonaissummaltaan 57,4 miljoonaa dollaria. FGUP VO Machinoexport on saanut suomalaisjärjestöiltä ylimääräisiä kyselyjä huipputeknisen laitteiston ja palvelujen toimittamisesta tämän kaavan mukaan kokonaissummaltaan noin 150 miljoonaa dollaria.

Huhtikuussa 2004 Suomen osapuoli ilmoitti, että pitää epätarkoituksenmukaisena jatkaa neuvotteluja entisen SNTL:n Suomen velkojen maksamisesta investoinneilla luonnonsuojeluprojekteihin Venäjän alueella. Noin 30 miljoonan US-dollarin arvoisen velan ekologisen konversion mahdollisuus sovittiin Pariisin klubin kanssa v. 2001, mutta kahden maan asianomaisten ministeriöiden ei ole onnistunut laatia sen käytännön toteuttamisen yhteisesti sopiva mekanismi.

31. elokuuta 2004 Suomen hallitus teki päätöksen kyseisen summan käytöstä velan maksamisen tavaratoimituskaavan muodossa.

Lokakuussa 2004 osapuolet vaihtoivat kirjeitä, joissa vahvistettiin valmius aloittaa neuvottelut Venäjän ja Suomen hallitustenvälisen uuden sopimuksen valmistelemiseksi entisen SNTL:n velan osittaisesta uudelleenjärjestelystä tavaratoimitusten kautta.

Lähtien liikkeelle suomalaisten kumppaneiden ylimääräisten kyselyjen merkittävästä määrästä tavaratoimituksista velan osittaisen maksamisen laskuun voitaisiin yrittää sopia Pariisin klubin kanssa näiden toimitusten summan korottamisesta 150-200 miljoonan US-dollarin tasolle. Sellainen askel vastaisi meidän yhteisiä etujamme.

Kommentit

  Näytä lisää

  Näitä luetaan!

  1. 1

   Yle: Kodin1-nimen ostaja selvisi – aikoo kilpailla hinnoilla

  2. 2

   Stark sulkee kuusi myymälää – irtisanoo jopa 160

  3. 3

   Paperiosakkeet hukassa? Sampo antoi lisäaikaa

  4. 4

   Autojen ominaisuudesta tuli ongelma – piti säästää energiaa, voikin aiheuttaa kolareita

  5. 5

   Näkökulma: Liian pieni osa kasvusta valuu palkkoihin – toteutuuko Marxin ennustus?

  6. 6

   Nobel-voittaja Holmström: Luulen, että jatkossa olen varovaisempi lausunnoissani

  7. 7

   Tärkeän lääkkeen hinta 23-kertaistui – yhtiölle sakot nimikikkailusta

  8. 8

   Tuloerojen kuilu: Rikkaimmat +70 % – köyhimmät +30 %

  9. 9

   IMF huolissaan: Velkaantuminen lisännyt kotitalouksien haavoittuvuutta

  10. 10

   Nobel-voittaja Hart: Trumpin talouspolitiikka uhka USA:n ja maailman taloudelle

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Näkökulma: Liian pieni osa kasvusta valuu palkkoihin – toteutuuko Marxin ennustus?

  2. 2

   Yle: Kodin1-nimen ostaja selvisi – aikoo kilpailla hinnoilla

  3. 3

   Stark sulkee kuusi myymälää – irtisanoo jopa 160

  4. 4

   Tärkeän lääkkeen hinta 23-kertaistui – yhtiölle sakot nimikikkailusta

  5. 5

   Varo perintöloukkua – ”Voi olla järkevää jopa kieltäytyä perinnöstä”

  6. 6

   Autojen ominaisuudesta tuli ongelma – piti säästää energiaa, voikin aiheuttaa kolareita

  7. 7

   Jättikauppa: Konecranes myy nosturiyhtiön

  8. 8

   ”Vei mahdollisuuden huippu-uraan” – entinen opiskelija vaatii Oxfordin yliopistolta miljoonakorvauksia

  9. 9

   Tuloerojen kuilu: Rikkaimmat +70 % – köyhimmät +30 %

  10. 10

   Saadaanko Teslan jättitehdas Vaasaan? ”Puhumme tuhansista työpaikoista”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   WhatsApp katoaa miljoonista puhelimista – katso, onko omasi listalla

  2. 2

   Varo perintöloukkua – ”Voi olla järkevää jopa kieltäytyä perinnöstä”

  3. 3

   Nyt se on lopullista: koeaika menee uusiksi

  4. 4

   Keskiansio 160 000 euroa vuodessa – tämä ammattiryhmä vaatii lakoilla lisää

  5. 5

   Alkon kilpailutus hämmentää: 100-vuotiaan Suomen juhlalikööriksi virolainen Vana Tallinn

  6. 6

   Suomalaiset saavat liikaa palkkaa? ”Perheen elo muuttuu selviytymistaisteluksi”

  7. 7

   Kevytmaito, kahvi, meetwursti, konetiskiaine... Näin paljon arkisten tuotteiden hinnat nousivat 10 vuodessa

  8. 8

   Nobel-voittaja Bengt Holmström: Suomalaiset saavat liikaa palkkaa

  9. 9

   20-vuotiaita autoja huristelee Suomen teillä paljon – tiedätkö, onko yleisin malli Golf, Astra vai Corolla?

  10. 10

   Suomen ilmasto on myrkkyä autoille – arvaatko, mikä lämpötila on pahin?

  11. Näytä lisää