Öljyn nousupaineet laantuvat, amerikkalaistilasto entistä sekaisempi

Raakaöljyn hinta on laskenut yön aikana nopeasti koska Yhdysvaltojen heinäkuun öljyvarastot osoittautuivat ennakoitua selvästi suuremmiksi. Tämä vähentää talven aikana voimistuvan kysynnän aiheuttamia hinnankorotuspaineita. Toisaalla Yhdysvaltojen kestokulutushyödykkeiden, eli karkeasti kärjistettynä teollisuustuotannon laitteiden, tilauskanta antoi erittäin sekavia tietoja teollisuuden laitetilausten eli niiden investointien kehityksestä. Koko tilauskanta kasvoi ennakoitua vähemmän, 0,2 prosenttia odotetun 0,5 sijasta, mutta voimakkaasti vaihtelevista kuljetusvälinetilauksista puhdistettu kanta kohosi 1,7 prosenttia ennakoidun 0,3 sijasta. Tietojenkäsittelylaitteistoista puhdistettu tilauskanta sen sijaan laski 1,6, ja puolustuslaitoksen tilauksista puhdistettu tilauskanta 0,9 prosenttia, minkä voi tulkita merkitsevän että tilauskanta kasvoi pääosin armeijan tilausten ja jonkin verran elektroniikan siviilitilausten varassa. Puolustuslaitoksen laitetilakuset kasvoivatkin 216,5 prosenttia. Elektroniikka-alan tilaukset kasvoivat 9,3 prosenttia, mihin sisältyi viestintävälineiden 35,6 prosentin kasvu.

West Texas-raakaöljy halpeni yön mittaan 55 dollarista 52,5 dollariin tynnyriltä ja Brent 52 dollarista 49,5 dollariin, josta se on tänä aamuna Aasiassa laskenut 48,7 dollariin. Öljyn hinta on siivittänyt osakemarkkinoita kaikkialla. Federal Reserven Beige Book-talouskatsaus oli tavallisen mitäänsanomaton, vaikka keskuspankki myönsikin öljyn hinnan heikentäneen muuten orastanutta talouskehitystä. Erityisen positiivisena Fed piti sitä, että yritykset ovat alkaneet varovasti palkata uutta työvoimaa.

Palestiinalaisjohtaja Jasser Arafatin terveydentilan nopea heikentyminen saattaa jäähdyttää lähi-Idän tilannetta: Israelin vetäytyessä Gazan kaistalta avaa mahdollisuuden molemminpuoliseen liennytykseen, mikäli Arafat poistuu näyttämöltä lopullisesti. Lähes ikonin asemaan nousseen johtajan poismeno saattaa mahdollistaa sen, että palestiinalaisetkin alkavat sopeutua Israelin olemassaoloon ja avata tien myös palestiinalaisten äärijärjestöjen toiminnan rajoittamiselle. Tämä vähentäisi jännitettä lähi-idässä ja todennäköisesti myös vähentäisi ääri-islamilaisen terrorin riskiä, mikä puolestaan vakauttaisi öljymarkkinoita. Yhdysvaltojen presidentinvaalien jälkeen lähi-idän neuvottelupöydät ja tilanne saattavat näyttää aivan toisilta kuin nyt.

Osakemarkkinoilla öljyn hinnan lasku on nostanut kursseja. Dow Jones on vahvistunut 1,1 ja S&P 500 1,3 prosenttia. Nasdaq on noussut 2,1 prosenttia elektroniikan vahvistuneiden tilausten varassa. Aasiassa Nikkei on noussut 1,9 ja Topix 1,7 prosenttia, Hang Seng kivunnut kaksi ja Kospi 2,5 prosenttia. Noususuunta jatkunee Euroopassakin, euron nousu on tauonnut ainakin hetkeksi mikä vahvistaa vientialoja.

Korkomarkkinoilla öljyn lasku on nostanut tuottoja. Yhdysvaltojen kaksivuotinen lainatuotto on kivunnut 2,54 prosentista 2,62 ja kymmenvuotinen 3,98 prosentista 4,08 prosenttiin. Saksan kaksivuotinen sahasi eilen 2,4 ja 2,38 prosentin välillä ja kymmenvuotinen käväisi 3,82 prosentissa ennen kuin palasi 3,84 prosenttiin. Molemmissa on aamulla hienoista nousupainetta Yhdysvaltojen lainatuottojen perässä. Euroalueen rahamarkkinakorkojen lasku on tauonnut, ja 12 kuukauden talletuskorko on eilisen euribor-noteerauksen tasalla 2,28 prosentissa.

Valuuttamarkkinoilla dollari on pudonnut eilisaamupäivän 107 jenistä 106 jenin tuntumaan Tokion osakemarkkinoiden nousun ja laskevan öljyn painamana. Japanin vientiteollisuuden kannattavuusraja alkaa olla lähellä, mikä lisää mahdollisuutta, että keskuspankki tukee dollaria jollakin tasolla. Euron nousu on jäähtynyt ja yhteisvaluutta painui eilen 1,275 dollarista 1,28 dollarin kautta 1,272 dollariin. Samalla se laski 136 jenistä 135 jeniin. Valuuttamarkkinat ovat kuitenkin varpaillaan, ja huomisilta saattaa tuoda taas mukanaan vilkasta liikettä päävaluutoissa: Yhdysvaltojen kokonaistuotantotilasto voi kätkeä yllätyksiä, ja tiistain vallit ovat edelleen hämärän peitossa.

Päivän tilastoanti on laihanlainen, euroalueelta saadaan tieto alueenrahamäärän muutoksesta ja hajalukuja eri maiden inflaatiosta. Yhdysvalloista on luvassa vain uusien työttömien määrä, joten päähuomio on jo huomisessa, jolloin julkistetaan ensi arvio kokonaistuotannon kasvuvauhdista heinä-syyskuussa.

Kommentit

  Näytä lisää

  Näitä luetaan!

  1. 1

   Marimekon luova johtaja lopettaa

  2. 2

   Asuntojen hinnoissa saattaa piillä yllätyksiä – meri voi laskea arvoa jopa -20 %

  3. 3

   Walking Dead -pelin tehnyt suomalaisyhtiö aikoo listautua pörssiin

  4. 4

   Yle: Jättiliitto vaatii naisvaltaisten alojen palkkoihin kuoppakorotusta

  5. 5

   Nokia yllätti: 5g-verkkojen rakennus alkaa jo tänä vuonna

  6. 6

   Ex-kokki Tuomaksesta tuli autojen huippumyyjä – näin hän myy auton ja vähän muutakin

  7. 7

   Suomen Hoivatilat jätti hakemuksen pörssin päälistalle

  8. 8

   Velkaneuvoja LM:lle: Tästä syystä asuntovelalliset joutuvat maksuvaikeuksiin

  9. 9

   Kuluttajien luottamus pysyi vahvana

  10. 10

   Lääkäri näpäyttää työnantajia Fennia-lehdessä: Työkyky ei ole pajatso

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Asuntojen hinnoissa saattaa piillä yllätyksiä – meri voi laskea arvoa jopa -20 %

  2. 2

   Lääkäri näpäyttää työnantajia Fennia-lehdessä: Työkyky ei ole pajatso

  3. 3

   Nokia yllätti: 5g-verkkojen rakennus alkaa jo tänä vuonna

  4. 4

   Näkökulma: Viis sijoittajavastuusta, pian Suomi pelastaa taas finanssipelureita

  5. 5

   Velkaneuvoja LM:lle: Tästä syystä asuntovelalliset joutuvat maksuvaikeuksiin

  6. 6

   Ex-kokki Tuomaksesta tuli autojen huippumyyjä – näin hän myy auton ja vähän muutakin

  7. 7

   WSJ: Norwegian aloittaa suorat lennot Euroopasta Yhdysvaltoihin - Liput halvimmillaan noin 60 euroa

  8. 8

   Asuntovelallinen, korkosi laskutapa on muuttumassa – varaudu nousuun

  9. 9

   Marimekon luova johtaja lopettaa

  10. 10

   Suomen Yrittäjien tutkimus: Enemmistö kannattaa paikallista sopimista - ja vastustaa työtä alle minimipalkan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nämä kuitit kannattaa säästää – ”Silloin kuittien on löydyttävä”

  2. 2

   Joukko tv-kanavia uhkaa pian pimentyä yli 1,5 miljoonassa kodissa

  3. 3

   Suomalaismies aikoo miljonääriksi 500 päivässä – näin hän sen tekee

  4. 4

   51 Siwaa ja Valintataloa suljetaan – tässä koko lista

  5. 5

   Näin suomalainen mies putoaa työelämästä – ”Ajatellaanko todella, että ihmiset haluavat elää tuilla?”

  6. 6

   Venäläismiljardöörin purjelaiva takavarikoitiin – jättimäinen merilelu maksoi 400 miljoonaa

  7. 7

   Metalliliitto: Työpaikalla pidettiin mustaa listaa työntekijöistä – levisi vahingossa kaikille

  8. 8

   Asuntovelallinen, korkosi laskutapa on muuttumassa – varaudu nousuun

  9. 9

   Suomalaismies yritti saada 25 000 euron sairaalakuluja vakuutusyhtiöiltä – joutui mustalle listalle

  10. 10

   Yhä useampi menettää kotinsa – ”Ostetaan liian iso talo tai kallis asunto”

  11. Näytä lisää