Chefernas löner

Chefernas höga löner är i någon mån ett mysterium. Varför har chefslönerna i de femhundra största börsbolagen i Förenta Staterna stigit från ungefär 40 till 400 gånger de anställdas medellön under de två senaste decennierna? Merparten förklaras av optionskontrakten, vars värden sköt i höjden i takt med börskurserna under bubblan, och motsvarande siffra ligger nog idag klart under 400. Men löneskillnaden och dess utveckling är ändå hisnande. Rimligtvis borde väl en multipel på mellan fem och tio duga mer än väl, kombinerat med ett hyggligt avgångsvederlag, utan att cheferna skulle vara sämre eller ha sämre "motivation".

Men innan vi förfaller till moraliserande lynchningsmentalitet skall vi minnas att marknaden för toppchefer är mycket väl genomlyst och öppen.

Jag kan inte komma på någon uppenbar brist i marknadens funktion, och då blir det svårt att kritisera lönenivån utan att förfalla till sentimentalitet eller populism.

Det är helt tänkbart att chefslönerna bara reflekterar obalansen mellan utbudet och efterfrågan. Då ett företag söker en ny ledare utanför företaget, gallrar de fram de bästa kandidaterna. Endast personer med ledarerfarenhet och gedigna meriter kommer på fråga. Dessa är aldrig många.

Mängden begränsas ytterligare av att merparten företagsledare är nöjda med sina nuvarande uppdrag, eller upplever att de inte vill lämna något på hälft.

Ofta hittar man en eller två kandidater, men inte sällan kammar man noll, och får börja om. I synnerhet i kritiska tider kännetecknade av ekonomiska problem eller väldigt snabb tillväxt, är företaget villigt att betala "vad som helst" för en bra ledare.

Chefernas löner är ofta mer eller mindre offentliga, så kollegerna i andra bolag är inte sena att vid tillfälle utmäta motsvarande förmåner. Lika lite som jag skulle sälja en bostad till underpris bara därför att jag uppfattar den allmänna prisnivån på tok för hög, kan jag kräva att cheferna avstår från överlöner.

Vill man däremot söka efter konspirationer är den trovärdigaste fortfarande "ömsesidighetsprincipen". Näringslivets tungviktare sitter i varandras styrelser, höjer varandras löner och skyddar varandra mot onödig kritik.

Eventuella "klubbexterna" medlemmar sitter med i styrelsen som kamouflage. De gör inte mycket, men lyfter (allt högre) arvoden. Det kan även tänkas att lönekonsulterna är i maskopi med dessa chefer, eftersom deras inkomster säkert i viss mån är beroende av lönekontraktens storlek. Tro på det den som vill.

Hur som helst är det nog helt säkert att chefernas morötter, incitamentlöner, bonus, eller vad vi vill kalla dem, har kommit för att stanna. Och väl så! Men de skall vara vettiga.

Flera viktiga förändringar till det bättre verkar vara på väg, och vi borde stöda dessa trender. Dels så börjar det vara klart att alla typer av aktiebaserade bonuskontrakt kommer att kostnadsföras, vilket ökar ägarnas möjlighet att konkret förstå deras inverkan på företagets värde.

Vid utnyttjandet av optioner, borde man införa regler om att dessa bör upptas som kostnad dels vid beviljandet, men dessutom bör värdeförändringar under optionernas giltighetstid resultatföras.

Lämpliga teoretiska optionsprissättningsmodeller finns och bör utnyttjas. Beskattningen av chefernas inkomster skall vara oberoende av om bonus betalas i pengar eller i form av aktier eller optioner, och vare sig de erhållits vedrlagsfritt eller utgjort en del av nettolönen. Incitamenten skall vara rättesnöret vid utformningen av kontrakten, inte bokföring eller beskattning.

En annan viktig förändring är att cheferna inte skall belönas eller bestraffas för sådant de inte kan påverka. Beträffande optionskontrakt är det ganska lätt att införa indexering. Optionernas lösenpriser kan kopplas till att väldefinierat marknads- eller industriindex. Bara med den lilla justeringen i de forna kontrakten skulle börsbubblans optionsvinster radikalt ha förminskats, och därmed hade frestelsen att manipulera bokslut och fabricera överoptimistiska framtidsutsikter varit mindre.

För att ytterligare minska frestelserna borde företagen införa regler om att bonuslöner, options- eller aktieförsäljningsvinster återkrävs retroaktivt ifall det inom loppet av en bestämd tid visar sig att chefen gjort sig skyldig till fusk.

Men det svåraste problemet återstår. Hur skall man garantera att de framtida belöningskontrakten faktiskt följer alla de förnyade principerna för god förvaltning? Det kommer an på styrelsen, och framförallt då styrelsernas belöningskommitté. Den skall ha en trovärdig och obunden ordförande, med renommé och expertis.

Hon skall ha erfarenhet och kunskap om belöningskontrakt så att styrelsen verkligen förstår konsekvenserna av de kontrakt som görs. Kompetenskraven skulle utöver kunskaper i redovisning även innefatta kunskaper i ekonomi, speciellt med inriktning på finansiell ekonomi. Sådana personer växer inte på träd, så vi kan förvänta oss att ordförandena för belöningskommittéerna kommer att betalas stora arvoden.

Henrik Palmén är lektor i finansiell ekonomi vid Hanken.

Kommentit

  Näytä lisää

  Näitä luetaan!

  1. 1

   Nokia yllätti: 5g-verkkojen rakennus alkaa jo tänä vuonna

  2. 2

   Velkaneuvoja LM:lle: Tästä syystä asuntovelalliset joutuvat maksuvaikeuksiin

  3. 3

   Lääkäri näpäyttää työnantajia Fennia-lehdessä: Työkyky ei ole pajatso

  4. 4

   Näkökulma: Viis sijoittajavastuusta, pian Suomi pelastaa taas finanssipelureita

  5. 5

   Asuntovelallinen, korkosi laskutapa on muuttumassa – varaudu nousuun

  6. 6

   WSJ: Norwegian aloittaa suorat lennot Euroopasta Yhdysvaltoihin - Liput halvimmillaan noin 60 euroa

  7. 7

   Suomen Yrittäjien tutkimus: Enemmistö kannattaa paikallista sopimista - ja vastustaa työtä alle minimipalkan

  8. 8

   Lounaan hinta muuttuu 10 minuutin välein – helsinkiläisravintola kokeilee ensimmäisenä maailmassa

  9. 9

   Ruotsissa ollaan lähellä asuntokuplan puhkeamista – ”pitäisi olla jo huolissaan”

  10. 10

   Suomalaismies aikoo miljonääriksi 500 päivässä – näin hän sen tekee

  11. Näytä lisää
  1. 1

   WSJ: Norwegian aloittaa suorat lennot Euroopasta Yhdysvaltoihin - Liput halvimmillaan noin 60 euroa

  2. 2

   Näkökulma: Viis sijoittajavastuusta, pian Suomi pelastaa taas finanssipelureita

  3. 3

   Asuntovelallinen, korkosi laskutapa on muuttumassa – varaudu nousuun

  4. 4

   Kalevala Koru irtisanoi noin 100 jälleenmyyntisopimusta - ”Jakelua järjestellään uudelleen”

  5. 5

   Asuntopula kärjistyy Uudessakaupungissa – ”Tuolla rahalla pitäisi saada enemmän”

  6. 6

   Lääkäri näpäyttää työnantajia Fennia-lehdessä: Työkyky ei ole pajatso

  7. 7

   Ex-kokki Tuomaksesta tuli autojen huippumyyjä – näin hän myy auton ja vähän muutakin

  8. 8

   Uusi velkaennätys on ovella – maailman yhteenlaskettu velka on käsittämätön summa

  9. 9

   Velkaneuvoja LM:lle: Tästä syystä asuntovelalliset joutuvat maksuvaikeuksiin

  10. 10

   Suuri murros edessä – pankkien alettava antaa asiakastietoja ulkopuolisille

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nämä kuitit kannattaa säästää – ”Silloin kuittien on löydyttävä”

  2. 2

   Joukko tv-kanavia uhkaa pian pimentyä yli 1,5 miljoonassa kodissa

  3. 3

   Suomalaismies aikoo miljonääriksi 500 päivässä – näin hän sen tekee

  4. 4

   51 Siwaa ja Valintataloa suljetaan – tässä koko lista

  5. 5

   Näin suomalainen mies putoaa työelämästä – ”Ajatellaanko todella, että ihmiset haluavat elää tuilla?”

  6. 6

   Venäläismiljardöörin purjelaiva takavarikoitiin – jättimäinen merilelu maksoi 400 miljoonaa

  7. 7

   Metalliliitto: Työpaikalla pidettiin mustaa listaa työntekijöistä – levisi vahingossa kaikille

  8. 8

   Asuntovelallinen, korkosi laskutapa on muuttumassa – varaudu nousuun

  9. 9

   Suomalaismies yritti saada 25 000 euron sairaalakuluja vakuutusyhtiöiltä – joutui mustalle listalle

  10. 10

   Uusi eläkemuoto houkuttelee työttömiä – hetken helpotus voi kostautua

  11. Näytä lisää