Irlanti on hyötynyt Euroopan integraatiosta

Euroopan maiden integraatio yhtenäiseksi talousalueeksi on hyödyntänyt useimpien alueen maiden talouksia ja vähentänyt esimerkiksi valuuttakurssien ja korkojen vaihtelun niille aiheuttamia hankaluuksia. Selvimmin rajojen purkamisesta on hyötynyt Irlanti, joka vielä 1990-luvun alussa oli huonokuntoinen talous kaukana Euroopan nurkassa. Nykyisin Irlantiin virtaa Itä-Euroopan maista valtuuskuntia ottamaan oppia Irlannin menestyksestä integraation hyödyntämisessä. Turhaan Irlantia ei kutsuta Smaragditiikeriksi, ja sitä pidetään ansaitusti myös malliesimerkkinä Euroopan unionin tuomista hyödyistä.

Irlannin kasvuvauhti on ollut huikea. Sen kokonaistuotanto asukasta kohti, joka vielä 90-luvun puolivälissä oli noin 80 prosenttia EU:n keskiarvosta hipoi 140:tä prosenttia vuonna 2003. Samassa ajassa Espanja on kivunnut hieman yli 60 prosentista 80 tuntumaan, ja Kreikka ja Portugali nousseet hieman yli 40 prosentista 60 prosentin paikkeille. Euron käyttöönoton jälkeen Irlannin kokonaistuotannon inflaatiokorjattu arvo on kasvanut 47 prosenttia, kun koko euroalue on yltänyt vajaaseen 13 prosenttiin. Euroalueen kasvua tosin jarrutta Saksan kasvun jääminen noin 7 prosenttiin. Irlannin tärkein kauppakumppani Iso-Britannia on puolestaan yltänyt vajaan 16 prosentin kasvuun vuoden 1999 alusta lukien.

Kasvun myötä myös Irlantia vielä parikymmentä vuotta sitten painanut työttömyys on painunut pohjalukemiin. Vuoden 1993 alussa Irlannin työttömyysaste oli eurostatin tilastointitavalla 16 prosenttia, kun se Britanniassa oli noin 10 ja Saksassa vajaat kahdeksan prosenttia. Euroalueen 12 maan keskimääräinen työttömyys oli tuolloin hieman Britannian tason alapuolella. Euron tullessa käyttöön sekä Irlannin että Britannian työttömyys oli painunut kuuteen prosenttiin Saksan ollessa noin yhdeksässä ja euroalueen kahdeksassa prosentissa. Tuoreimpien tietojen mukaan Irlannin työttömyys oli elokuussa 4,4, Britannian 4,7 ja Saksan 9,9 prosentissa. Koko euroalueen lukema oli tasan yhdeksän prosenttia.

Talouden kasvu on myös nostanut Irlannin kuluttajahintojen tason lähemmäs Euroopan suurtalouksien tasoa. Irlannin kuluttajahintainflaatio on ollut vuosikausia euroalueen korkeimpien joukossa ja ylsi vuoden 2000 lopulla kuuteen prosenttiin, kun euroalueen keskimääräinen taso oli noin kaksi prosenttia ja Saksan ja Britannian lähenteli yhtä.

Korkea inflaatio on kuitenkin osaltaan aiheutunut elintason nousun mukanaan tuomasta kustannustason noususta. Eurostatin tilastojen mukaan Dublinin elinkustannusten taso joka vuonna 1995 oli 97 prosenttia Brysselin tasosta oli viime vuonna kohonnut 112 prosenttiin. Ateenan hintataso on kohonnut 83 prosentista lähes Brysselin tasalle, ja Lontoon 80 prosentista 95 prosenttiin samaan aikaan kun Berliinin elinkustannukset ovat laskeneet 106 prosentista 97 prosenttiin Brysselin tasosta.

Ateenan hintataso on noussut epäilemättä olympiakisojen vaikutuksesta, vuonna 1998 sen hintataso oli 92 prosenttia Brysselin tasosta. Samaan aikaan heikko euro nosti Lontoon kustannustason peräti 124 prosenttiin Brysselin tasosta Berliinin yltäessä Brysselin tasolle. Dublinin kustannustaso oli tuolloin jo 108 prosenttia Brysselin tasosta.

Kustannustason nousu onkin ehkä vakavin uhka smaragditiikerin vahvan talouskehityksen jatkumiselle. The Economist -talousviikkolehden tuoreen katsauksen mukaan Euroopan Keskuspankin Irlannin oloihin nähden huomattavan alhainen korkopolitiikka on nostanut erityisesti kiinteistöjen hintoja, ja Irlannin pankkilaitoksella onkin huomattavia asuntorahoituksesta syntyneitä riskipositioita. Yllättävät häiriöt kiinteistöjen arvokehityksessä saattaisivat merkitä pankeille vaikeuksia. Myös rakentamisen nopea kasvu viime vuosina altistaa talouden häiriöille.

Kustannustason nousu myös syö Irlannin suhteellista kilpailuetua erityisesti EU:n uusiin jäsenmaihin verrattuna, mikä saattaa vähentää maan saamia ulkomaisia investointeja ajan mittaan. Itä-Eurooppaan verrattuna Irlanti on kuitenkin edelleen sekä maantieteellisistä, kielellisistä että historiallisista syistä amerikkalaisyrityksille luonteva ensi askelma matkalla Euroopan markkinoille. Irlanti kerääkin noin neljänneksen amerikkalaisyritysten Eurooppaan tekemistä suorista sijoituksista. The Economist päätteleekin Irlannin tilanteen todennäköisesti säilyvän hyvänä, vaikka takavuosien huima kasvuvauhti jonkin verran laantuneekin.

Kommentit

  Näytä lisää

  Näitä luetaan!

  1. 1

   Suomalaismies aikoo miljonääriksi 500 päivässä – näin hän sen tekee

  2. 2

   Nämä kuitit kannattaa säästää – ”Silloin kuittien on löydyttävä”

  3. 3

   Yhä useampi menettää kotinsa – ”Ostetaan liian iso talo tai kallis asunto”

  4. 4

   ”Suomessa eletään nyt kovinta nousukautta” – palvelualat kasvoivat reippaasti

  5. 5

   Asumisunelmat karkaavat: ”Monet yksinäiset vanhukset ovat loukussa”

  6. 6

   Miljoonahankkeen neuvonantaja paljastaa 5 vinkkiä menestykseen

  7. 7

   Kelan omat työntekijät huolestuivat ruuhkista: ”Jälleen yksi varoittava esimerkki”

  8. 8

   Karu arvio öljystä: Jos toukokuussa ei tapahdu, romahdus uhkaa

  9. 9

   Ruotsin valtio valittaa: Meille maksetaan liikaa veroja

  10. 10

   Haluaisitko asuntolainan jopa 45 vuodeksi? Viranomainen varoittaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nämä kuitit kannattaa säästää – ”Silloin kuittien on löydyttävä”

  2. 2

   Suomalaismies aikoo miljonääriksi 500 päivässä – näin hän sen tekee

  3. 3

   Pian voi alkaa hakea uutta eläketukea – 760 e/kk

  4. 4

   Karu arvio öljystä: Jos toukokuussa ei tapahdu, romahdus uhkaa

  5. 5

   Kommentti: Toisille pian 200 e/kk enemmän – Lindströmin eläketuki on epäreilu

  6. 6

   10 hankalaa kysymystä työhaastatteluista – ja mitä niillä haetaan

  7. 7

   Kreikka tarvitsee taas rahaa – näin se vaikuttaa Suomeen

  8. 8

   Donald Trumpin ”talvipalatsi” on huikean kallis eliittiklubi – katso hulppeat kuvat kartanosta

  9. 9

   Yhä useampi menettää kotinsa – ”Ostetaan liian iso talo tai kallis asunto”

  10. 10

   Ruotsin valtio valittaa: Meille maksetaan liikaa veroja

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nämä kuitit kannattaa säästää – ”Silloin kuittien on löydyttävä”

  2. 2

   Suomalaismies aikoo miljonääriksi 500 päivässä – näin hän sen tekee

  3. 3

   50 000 miestä parhaassa iässä ei tee töitä tai opiskele – ”Mitä heille tapahtui?”

  4. 4

   Näin suomalainen mies putoaa työelämästä – ”Ajatellaanko todella, että ihmiset haluavat elää tuilla?”

  5. 5

   Venäläismiljardöörin purjelaiva takavarikoitiin – jättimäinen merilelu maksoi 400 miljoonaa

  6. 6

   Metalliliitto: Työpaikalla pidettiin mustaa listaa työntekijöistä – levisi vahingossa kaikille

  7. 7

   Uusi eläkemuoto houkuttelee työttömiä – hetken helpotus voi kostautua

  8. 8

   Suomalaismies yritti saada 25 000 euron sairaalakuluja vakuutusyhtiöiltä – joutui mustalle listalle

  9. 9

   Pian voi alkaa hakea uutta eläketukea – 760 e/kk

  10. 10

   Sunnuntailisistä nautittu 100 vuotta – joko riittää?

  11. Näytä lisää