Valikko

Irlanti on hyötynyt Euroopan integraatiosta

Euroopan maiden integraatio yhtenäiseksi talousalueeksi on hyödyntänyt useimpien alueen maiden talouksia ja vähentänyt esimerkiksi valuuttakurssien ja korkojen vaihtelun niille aiheuttamia hankaluuksia. Selvimmin rajojen purkamisesta on hyötynyt Irlanti, joka vielä 1990-luvun alussa oli huonokuntoinen talous kaukana Euroopan nurkassa. Nykyisin Irlantiin virtaa Itä-Euroopan maista valtuuskuntia ottamaan oppia Irlannin menestyksestä integraation hyödyntämisessä. Turhaan Irlantia ei kutsuta Smaragditiikeriksi, ja sitä pidetään ansaitusti myös malliesimerkkinä Euroopan unionin tuomista hyödyistä.

Irlannin kasvuvauhti on ollut huikea. Sen kokonaistuotanto asukasta kohti, joka vielä 90-luvun puolivälissä oli noin 80 prosenttia EU:n keskiarvosta hipoi 140:tä prosenttia vuonna 2003. Samassa ajassa Espanja on kivunnut hieman yli 60 prosentista 80 tuntumaan, ja Kreikka ja Portugali nousseet hieman yli 40 prosentista 60 prosentin paikkeille. Euron käyttöönoton jälkeen Irlannin kokonaistuotannon inflaatiokorjattu arvo on kasvanut 47 prosenttia, kun koko euroalue on yltänyt vajaaseen 13 prosenttiin. Euroalueen kasvua tosin jarrutta Saksan kasvun jääminen noin 7 prosenttiin. Irlannin tärkein kauppakumppani Iso-Britannia on puolestaan yltänyt vajaan 16 prosentin kasvuun vuoden 1999 alusta lukien.

Kasvun myötä myös Irlantia vielä parikymmentä vuotta sitten painanut työttömyys on painunut pohjalukemiin. Vuoden 1993 alussa Irlannin työttömyysaste oli eurostatin tilastointitavalla 16 prosenttia, kun se Britanniassa oli noin 10 ja Saksassa vajaat kahdeksan prosenttia. Euroalueen 12 maan keskimääräinen työttömyys oli tuolloin hieman Britannian tason alapuolella. Euron tullessa käyttöön sekä Irlannin että Britannian työttömyys oli painunut kuuteen prosenttiin Saksan ollessa noin yhdeksässä ja euroalueen kahdeksassa prosentissa. Tuoreimpien tietojen mukaan Irlannin työttömyys oli elokuussa 4,4, Britannian 4,7 ja Saksan 9,9 prosentissa. Koko euroalueen lukema oli tasan yhdeksän prosenttia.

Talouden kasvu on myös nostanut Irlannin kuluttajahintojen tason lähemmäs Euroopan suurtalouksien tasoa. Irlannin kuluttajahintainflaatio on ollut vuosikausia euroalueen korkeimpien joukossa ja ylsi vuoden 2000 lopulla kuuteen prosenttiin, kun euroalueen keskimääräinen taso oli noin kaksi prosenttia ja Saksan ja Britannian lähenteli yhtä.

Korkea inflaatio on kuitenkin osaltaan aiheutunut elintason nousun mukanaan tuomasta kustannustason noususta. Eurostatin tilastojen mukaan Dublinin elinkustannusten taso joka vuonna 1995 oli 97 prosenttia Brysselin tasosta oli viime vuonna kohonnut 112 prosenttiin. Ateenan hintataso on kohonnut 83 prosentista lähes Brysselin tasalle, ja Lontoon 80 prosentista 95 prosenttiin samaan aikaan kun Berliinin elinkustannukset ovat laskeneet 106 prosentista 97 prosenttiin Brysselin tasosta.

Ateenan hintataso on noussut epäilemättä olympiakisojen vaikutuksesta, vuonna 1998 sen hintataso oli 92 prosenttia Brysselin tasosta. Samaan aikaan heikko euro nosti Lontoon kustannustason peräti 124 prosenttiin Brysselin tasosta Berliinin yltäessä Brysselin tasolle. Dublinin kustannustaso oli tuolloin jo 108 prosenttia Brysselin tasosta.

Kustannustason nousu onkin ehkä vakavin uhka smaragditiikerin vahvan talouskehityksen jatkumiselle. The Economist -talousviikkolehden tuoreen katsauksen mukaan Euroopan Keskuspankin Irlannin oloihin nähden huomattavan alhainen korkopolitiikka on nostanut erityisesti kiinteistöjen hintoja, ja Irlannin pankkilaitoksella onkin huomattavia asuntorahoituksesta syntyneitä riskipositioita. Yllättävät häiriöt kiinteistöjen arvokehityksessä saattaisivat merkitä pankeille vaikeuksia. Myös rakentamisen nopea kasvu viime vuosina altistaa talouden häiriöille.

Kustannustason nousu myös syö Irlannin suhteellista kilpailuetua erityisesti EU:n uusiin jäsenmaihin verrattuna, mikä saattaa vähentää maan saamia ulkomaisia investointeja ajan mittaan. Itä-Eurooppaan verrattuna Irlanti on kuitenkin edelleen sekä maantieteellisistä, kielellisistä että historiallisista syistä amerikkalaisyrityksille luonteva ensi askelma matkalla Euroopan markkinoille. Irlanti kerääkin noin neljänneksen amerikkalaisyritysten Eurooppaan tekemistä suorista sijoituksista. The Economist päätteleekin Irlannin tilanteen todennäköisesti säilyvän hyvänä, vaikka takavuosien huima kasvuvauhti jonkin verran laantuneekin.

Kommentit

  Näytä lisää

  Näitä luetaan!

  1. 1

   Väitöskirja: Intialaisten työntekijöiden perään pitää katsoa

  2. 2

   Köyhimmille eläkeläisille 760 e/kk – Kela: Ei riitä

  3. 3

   10 yleisintä syytä: näiden vuoksi työtön menettää tuet

  4. 4

   Coca-Cola saa uuden toimitusjohtajan – tehtävä selvä

  5. 5

   Kommentti: ”Työstä kieltäytyminen” ei tarkoita työstä kieltäytymistä

  6. 6

   Koulupakko 17- tai 18-vuotiaaksi? ”Meillä on kasvava joukko nuoria, joilla on heikot taidot lukutaidossa, matematiikassa ja luonnontieteissä”

  7. 7

   AKT:n Piirainen vastaa ahtaajakommentteihin: ”Liikemies Kakkonen heittää mielipiteitään faktoina”

  8. 8

   Luulitko Helsinkiä kalliiksi? Tämä vertailu todistaa toisin

  9. 9

   Konkurssin riskistä varoittanut Takoma romahti pörssissä

  10. 10

   Venäjän-viennin pudotus tasaantumassa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   10 yleisintä syytä: näiden vuoksi työtön menettää tuet

  2. 2

   AKT:n Piirainen vastaa ahtaajakommentteihin: ”Liikemies Kakkonen heittää mielipiteitään faktoina”

  3. 3

   Köyhimmille eläkeläisille 760 e/kk – Kela: Ei riitä

  4. 4

   Länsimetro valmis liikenteelle aikaisintaan huhtikuussa – Matinkylään yhteys kesäkuussa

  5. 5

   Kommentti: ”Työstä kieltäytyminen” ei tarkoita työstä kieltäytymistä

  6. 6

   Yhä useammalta työttömältä evätään tuet – ”Seuranta on tehostunut”

  7. 7

   XXL:n mainonta voi edetä korkeimpaan oikeuteen

  8. 8

   Väitöskirja: Intialaisten työntekijöiden perään pitää katsoa

  9. 9

   S-ryhmä joutui myrskynsilmään – turkiskohussa kyse on neljästä tuotteesta

  10. 10

   Kyösti Kakkonen Karjalaisessa: Työntekijät nousevat pian kapinaan ay-liikettä vastaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   WhatsApp katoaa miljoonista puhelimista – katso, onko omasi listalla

  2. 2

   Varo perintöloukkua – ”Voi olla järkevää jopa kieltäytyä perinnöstä”

  3. 3

   Katso, mitä tapahtui asuntolainan hinnalle – ”Pankin vaihtajia on liikkeellä”

  4. 4

   Kyösti Kakkonen Karjalaisessa: Työntekijät nousevat pian kapinaan ay-liikettä vastaan

  5. 5

   Keskiansio 160 000 euroa vuodessa – tämä ammattiryhmä vaatii lakoilla lisää

  6. 6

   Alkon kilpailutus hämmentää: 100-vuotiaan Suomen juhlalikööriksi virolainen Vana Tallinn

  7. 7

   Näkökulma: Liian pieni osa kasvusta valuu palkkoihin – toteutuuko Marxin ennustus?

  8. 8

   20-vuotiaita autoja huristelee Suomen teillä paljon – tiedätkö, onko yleisin malli Golf, Astra vai Corolla?

  9. 9

   10 yleisintä syytä: näiden vuoksi työtön menettää tuet

  10. 10

   Suomalaiset myivät tätä juuri joukolla – nyt suositellaan ostamaan

  11. Näytä lisää