Oman keittiönsä kokki

Ravintola Demon Teemu Auran mukaan on vaikeaa olla yhtä aikaa hyvä yrittäjä ja hyvä kokki

Kokki on trendikäs ammatti, mutta sillä on vaikea rikastua. Alan tilastojen mukaan kokin keskiansio jää alle 1 700 euron. Menestyksekkäimmät keittiömestaritkin ansaitsevat lähelle 3 000 euroa kuussa. Asiantilaa voi yrittää parantaa ryhtymällä yrittäjäksi.

– Niin mekin luulimme, hehe, sanoo kokkikollegansa Tommi Tuomisen kanssa helsinkiläistä Ravintola Demoa pyörittävä Teemu Aura.

– Meilläkin oli jonkinlainen toive siitä, että oman yrityksen kautta pääsisi nauttimaan parempaa palkkatuloa. Niin ei tosin käynyt, mutta oma yritys toi paljon muuta: tietynlaista vapautta, ja sellaisen fiiliksen, että tekee mitä on aina halunnut tehdä, sanoo Aura.

Kokit koolla Turussa

Turun ammattikorkeakoulun järjestämä Kokkibuumi-tapahtuma keräsi maanantaina koolle tiheän esiintymän kokkeja. Kaksipäiväisessä seminaarissa kokit pohtivat ammattikuntansa uusia rooleja: muun muassa yrittäjyyttä, kirjailijanuraa ja mediaesiintymistä.

– Miten pystyä pitämään itsensä sekä hyvänä kokkina että hyvänä yrittäjänä, se on ehkä kaikista vaikein homma, miettii Aura.

Hänen mielestään suurin yllätys on ollut se, että kaikki on mennyt liiankin hyvin. Ennen Demon avajaisia tammikuussa 2003 nuorten kokkien usko oli kuitenkin loppua moneen kertaan.

– Kyllä sen verran lyhyt pinna on kuitenkin. Etsimme vuoden liiketilaa emmekä saaneet, vaikka tiloja oli silloinkin vapaana aika paljon. Ne menivät aina muihin käsiin.

Kahden parikymppisen kokin piti myös vääntää tosissaan, että saivat pankin vakuuttumaan.

– Eivät siinä cv:t kyllä paljon painaneet. Mutta me vain pommitimme ja riivasimme riittävän kauan.

Uskottavuus askarruttaa Auraa yhä. Missä vaiheessa pr-tehtävät alkavat painaa kokin ammattilaismainetta?

Täydellinen sorbetti tekee täydellisen päivän

Aura kokee työssään suurinta tyydytystä samoista asioista kuin ennenkin.

– Ne isoimmat kiksit saan edelleen silloin, kun onnistun saamaan aikaan täydellisen sorbetin tai lihassa tai kalassa täydellisen kypsyyden. Suunnatonta mielihyvää tuottaa myös se, että entiset esimiehet tulevat syömään ja tykkäävät ruuasta. Se on tavallaan vähän absurdi tilanne: me olemme kuitenkin aika nuoria ja vasta äskettäin siirtyneet yrittäjiksi.

Kokin ammatin trendikkyyden varjopuoli näkyy Auran mukaan salin puolella.

– Suurin asia, joka tällä hetkellä mättää lähestulkoon kaikissa ravintoloissa, on salityöskentely. Hyviä salipuolen työntekijöitä ei ole missään, ja sen kyllä huomaa. Vaikka olisit kuinka tyylikkäässä ja hienossa paikassa syömässä, mutta et saa rentoa, hyvää ja tilaan sopivaa palvelua, niin kallis sisustus menettää merkityksensä.

Kommentit

    Näytä lisää

    Näitä luetaan!

    1. 1

      Näkökulma: Viis sijoittajavastuusta, pian Suomi pelastaa taas finanssipelureita

    2. 2

      Asuntopula kärjistyy Uudessakaupungissa – ”Tuolla rahalla pitäisi saada enemmän”

    3. 3

      Asuntovelallinen, korkosi laskutapa on muuttumassa – varaudu nousuun

    4. 4

      Kalevala Koru irtisanoi noin 100 jälleenmyyntisopimusta - ”Jakelua järjestellään uudelleen”

    5. 5

      WSJ: Norwegian aloittaa suorat lennot Euroopasta Yhdysvaltoihin - Liput halvimmillaan noin 60 euroa

    6. 6

      Ex-kokki Tuomaksesta tuli autojen huippumyyjä – näin hän myy auton ja vähän muutakin

    7. 7

      Suuri murros edessä – pankkien alettava antaa asiakastietoja ulkopuolisille

    8. 8

      Lounaan hinta muuttuu 10 minuutin välein – helsinkiläisravintola kokeilee ensimmäisenä maailmassa

    9. 9

      Uusi velkaennätys on ovella – maailman yhteenlaskettu velka on käsittämätön summa

    10. 10

      Uutuuskirja: Neuvostoliittolaiset halusivat ranskalaiset kankaat vaatteisiin – Koivisto esti

    11. Näytä lisää
    1. 1

      Ex-kokki Tuomaksesta tuli autojen huippumyyjä – näin hän myy auton ja vähän muutakin

    2. 2

      WSJ: Norwegian aloittaa suorat lennot Euroopasta Yhdysvaltoihin - Liput halvimmillaan noin 60 euroa

    3. 3

      Suuri murros edessä – pankkien alettava antaa asiakastietoja ulkopuolisille

    4. 4

      Asuntovelallinen, korkosi laskutapa on muuttumassa – varaudu nousuun

    5. 5

      Asuntopula kärjistyy Uudessakaupungissa – ”Tuolla rahalla pitäisi saada enemmän”

    6. 6

      Kalevala Koru irtisanoi noin 100 jälleenmyyntisopimusta - ”Jakelua järjestellään uudelleen”

    7. 7

      Uusi velkaennätys on ovella – maailman yhteenlaskettu velka on käsittämätön summa

    8. 8

      Lounaan hinta muuttuu 10 minuutin välein – helsinkiläisravintola kokeilee ensimmäisenä maailmassa

    9. 9

      Uutuuskirja: Neuvostoliittolaiset halusivat ranskalaiset kankaat vaatteisiin – Koivisto esti

    10. 10

      Ruotsissa ollaan lähellä asuntokuplan puhkeamista – ”pitäisi olla jo huolissaan”

    11. Näytä lisää
    1. 1

      Nämä kuitit kannattaa säästää – ”Silloin kuittien on löydyttävä”

    2. 2

      Joukko tv-kanavia uhkaa pian pimentyä yli 1,5 miljoonassa kodissa

    3. 3

      Suomalaismies aikoo miljonääriksi 500 päivässä – näin hän sen tekee

    4. 4

      51 Siwaa ja Valintataloa suljetaan – tässä koko lista

    5. 5

      Näin suomalainen mies putoaa työelämästä – ”Ajatellaanko todella, että ihmiset haluavat elää tuilla?”

    6. 6

      Venäläismiljardöörin purjelaiva takavarikoitiin – jättimäinen merilelu maksoi 400 miljoonaa

    7. 7

      Metalliliitto: Työpaikalla pidettiin mustaa listaa työntekijöistä – levisi vahingossa kaikille

    8. 8

      Suomalaismies yritti saada 25 000 euron sairaalakuluja vakuutusyhtiöiltä – joutui mustalle listalle

    9. 9

      Uusi eläkemuoto houkuttelee työttömiä – hetken helpotus voi kostautua

    10. 10

      Pian voi alkaa hakea uutta eläketukea – 760 e/kk

    11. Näytä lisää