Valikko

Ei yllätyksiä Federal Reserveltä, pohjois-Amerikassa vapaapäivä

Federal Reserve nosti odotetusti ohjauskorkonsa 2 prosenttiin ja pidättäytyi varoittamasta esimerkiksi inflaatiopaineiden kohoamisesta Yhdysvaltojen taloudessa. Korko on enää puoli prosenttiyksikköä kuluttajahintainflaation alapuolella. Fedin rauhallisuus merkitsee kasvavaa epävarmuutta talouden nousun kestävyydestä. Jos keskuspankki haluaa jatkaa elvyttävää rahapolitiikkaa riski inflaatiovauhdin karkaamisesta käsistä voimistuu, mikäli talous on jotakuinkin normaalin kasvun uralla.

Osake- ja korkomarkkinoiden reaktio keskuspankin lausuntoon olikin kohtuullisen hermostunut. Varsinaiset reaktiot nähdään kuitenkin vasta huomenna. Yhdysvaltojen ja Kanadan markkinat ovat tänään suljettuna I maailmansodan aselevon muistopäivän kunniaksi. Euroopassa markkinat sen sijaan toimivat, vain Puola pitää vapaata.

Yhdysvaltojen eilen julkistettu syyskuun kauppavaje osoittautui ennakoitua pienemmäksi, mikä sinänsä omituisesti innosti euron rikkomaan 1,30 dollarin rajan hetkeksi. G7-maiden viranomaiset alkoivat varoitella dollarille suunnattavasta tuesta, mikä käänsi valuuttamarkkinoiden suunnan ainakin hetkeksi.

Japanissa on esitetty arvioita talouden kasvuvauhdin heikentymisestä vahvan jenin jarruttaessa vientiä. Talouden ennakoidaan kuitenkin yltävän edelleen yli kolmen prosentin kasvuun maaliskuussa päättyvän tilivuoden aikana. Tuore tieto tosin kertoi teollisuuden laitetilausten vähentyneen syyskuussa, mikä saattaa olla ensimmäinen merkki kasvua vauhdittaneiden investointien hiipumisesta.

Palestiinalaisten presidentti Jasser Arafatin edesmeno ei ole yllätys eikä siksi ole juuri vaikuttanut esimerkiksi öljymarkkinoihin. Yhdysvaltojen eilinen tieto polttoöljyvarastojen supistumisesta on kallistanut West Texasin 47,2 dollarista 48,9 dollariin ja Brentin 41,5 dollarista 43 dollariin tynnyriltä. Arafatin poismeno saattaa avata tien neuvotteluratkaisulle lähi-idässä, mutta seuraajaehdokkaiden keskinäinen valtataistelu pitää tilanteen sekavana vielä pitkään varsinkin jos Jihad- ja Hamas- terrorijärjestöjä ei saada vieläkään noudattamaan palestiinalaishallinnon määräyksiä.

Osakemarkkinoilla Dow Jones polki paikallaan, S&P 500 laski 0,1 ja Nasdaq 0,4 prosenttia. Aasiassa Nikkei on laskenut 1,4 ja Topix 0,8 prosenttia kalliimman öljyn ja heikentyneiden laitetilausten painamina. Hang Seng on jotakuinkin ennallaan ja Kospi vahvistunut 0,2 prosenttia Korean keskuspankin ohjauskoron alennuksen tukemana. Eurooppa hakee suuntaa eritäin hermostuneilta valuutta- ja korkomarkkinoilta.

Korkomarkkinoilla Yhdysvaltojen kaksivuotinen lainatuotto nousi 2,8 prosentista 2,85 prosenttiin ja kymmenvuotinen pysyi 4,25 prosentin tienoilla. 10 vuoden lainaa huutokaupattiin eilen 14 miljardia dollaria 4,28 prosentin tuotolla. Saksan kaksivuotinen pysyi 2,45 ja kymmenvuotinen 3,86 prosentin tuntumassa, ja euroalueen rahamarkkinoilla on edelleen rauhallista. Vuoden talletuskorko on 2,32 prosentissa kun eilinen euribor jäi 2,37 prosenttiin.

Valuuttamarkkinoilla euro teki pikavisiitin yli 1,30 dollarin ennen kuin odotukset ja huhut keskuspankkien tuesta dollarille käänsivät markkinoiden suunnan. Yhdysvaltojen kauppavaje jäi vähälle huomiolle, kun dollari pinkaisi 106 jenin alapuolelta 107 jenin tuntumaan samalla kun euro valui takaisin 1,29 dollarin paikkeille. Samalla euro vahvistui 136,5 jenistä 138 jenin tienoille.

Yhdysvaltojen vapaapäivä pitänee valuuttamarkkinoita rauhallisina, mutta huomenna liikkeet voivat olla sitäkin voimakkaampia: luvassa on Yhdysvaltojen talouden kasvuvoimasta suoraan kertova lokakuun vähittäiskaupan tilasto, jonka ennakoidaan osoittavan myynnin kasvuvauhdin hidastumista. Tämä yhdessä viikonlopun alla lisääntyvän eurotalletusten houkutuksen kanssa saattaa aiheuttaa uusia ennätysyrityksiä euron kurssiin ja niitä rajoittavia viranomaislausuntoja. Japanille dollarin nykyinen jeniarvo sopii kohtalaisen hyvin, joten jenin arvoon vaikuttavia tukitoimia ei liene luvassa ainakaan vielä.

Yhdysvaltojen ja Kanadan vapaapäivä kohdistaa päähuomion Euroopan tilastoantiin. Luvassa on tietoa joidenkin euromaiden heinä-syyskuun kokonaistuotannosta jonka kasvun ennakoidaan hidastuneen. Niukanlainen tilastoanti jättää enemmän huomiota palestiinalaisten johtajuuskiistoille ja öljymarkkinoiden mahdollisiin reaktioihin, mutta muuten päivästä näyttää tulevan suhteellisen rauhallinen.

Kommentit

  Näytä lisää

  Näitä luetaan!

  1. 1

   Nämä Siwat ja Valintatalot muuttuvat K-marketeiksi tammikuussa – katso koko lista

  2. 2

   Kemijärven sillan ja Turun sairaalan betoniongelman syy selvisi: liikaa ilmaa

  3. 3

   Kodin1-tavaratalon sivuille ilmestyi viesti: ”Pian täällä taas...”

  4. 4

   Taliseteli aiheutti kohun Britanniassa – keskuspankki ”suhtautuu huoleen erittäin vakavasti”

  5. 5

   Koeaika on pian yhä pidempi – ”Pitäisi sanoa selkeästi, mikä meni pieleen”

  6. 6

   Suomi hävisi roaming-äänestyksessä

  7. 7

   Kiinassa rakennetaan aidon kokoinen Titanic-kopio

  8. 8

   ”Kahvin steve jobs” väistyy Starbucksin johdosta – huhuttu lähtevän politiikkaan

  9. 9

   Nordea selvitti, kuinka paljon joulu maksaa suomalaiselle – onko oma joulubudjettisi isompi vai pienempi?

  10. 10

   Neljä suurkaupunkia aikoo kieltää dieselautot

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nämä Siwat ja Valintatalot muuttuvat K-marketeiksi tammikuussa – katso koko lista

  2. 2

   Nordea selvitti, kuinka paljon joulu maksaa suomalaiselle – onko oma joulubudjettisi isompi vai pienempi?

  3. 3

   Kemijärven sillan ja Turun sairaalan betoniongelman syy selvisi: liikaa ilmaa

  4. 4

   Erikoinen tilanne autokaupassa: 1500 uutta Porschea myydään käytettyinä

  5. 5

   Suomen ilmasto on myrkkyä autoille – arvaatko, mikä lämpötila on pahin?

  6. 6

   Koeaika on pian yhä pidempi – ”Pitäisi sanoa selkeästi, mikä meni pieleen”

  7. 7

   Kodin1-tavaratalon sivuille ilmestyi viesti: ”Pian täällä taas...”

  8. 8

   Suomalaiset saavat liikaa palkkaa? ”Perheen elo muuttuu selviytymistaisteluksi”

  9. 9

   Neljä suurkaupunkia aikoo kieltää dieselautot

  10. 10

   Sato myi lähes 300 vuokra-asuntoa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kelan pääjohtaja SK:lle ”Miksi ylläpidämme järjestelmää, joka maksaa ihmiselle olemisesta?

  2. 2

   Vakava varoitus Suomelle: ”Nämä kotitaloudet erityisen haavoittuvia”

  3. 3

   Nyt se on lopullista: koeaika menee uusiksi

  4. 4

   Katso, kuulutko velkaisten riskiryhmään – tämä raja ei saisi ylittyä

  5. 5

   Ville, 33, kasvatti menestyvän bisneksen Kiinaan – kuukaudessa 8 000 pakettia elektroniikkaa Suomeen

  6. 6

   Pankkitili suljettiin yllättäen – yrittäjän bisnes loppui kuin seinään

  7. 7

   Suomalaiset saavat liikaa palkkaa? ”Perheen elo muuttuu selviytymistaisteluksi”

  8. 8

   Miten saa mukavan paikan lentokoneeseen? 7 keinoa

  9. 9

   Satolla rutkasti asuntoja tyhjillään – vuokrasta voi saada alennusta: ”Ei tarvinnut edes neuvotella”

  10. 10

   Kommentti: Mikä asuntopula? Asuntoja makuutetaan tyhjillään – ja siihen on syynsä

  11. Näytä lisää