Yhdysvaltojen inflaatiotiedot hermostuttavat

Yhdysvaltojen eilinen tuottajahintatilasto kertoi taloudeninflaatiopaineiden nousseen öljyn hinnan mukana ennakoitua nopeammin. Tuottajahinnat nousivat lokakuussa 1,7 prosenttia odotetun 0,6 prosentin sijasta. Öljyn ja elintarvikkeiden hinnoista puhdistettu tuottajahintaindeksi kiipesi 0,3 prosenttia odotetun 0,1 sijasta. Energiahinnat olivat nousseet 6,8 ja elintarvikkeiden 1,6 prosenttia. Inflaatiopaineet ovat nousussa, eivätkä pelkästään ohimenevästi öljyn kallistumisen myötä. Deutsche Bankin arvion mukaan inflaation kiihtymisestä saatavat tilastot ovat viimeinen tekijä, mitä tarvitaan Yhdysvaltojen korkotason nopeaan nousuun: voimistuvasta talouskasvusta ja sen myötä kohenevasta työllisyydestä kertovat tiedot on jo saatu.

Raakaöljyn hintapaineet ovat vaihteeksi lievittyneet, West Texas halpeni yöllä 47,4 dollarista 46 dollariin tynnyriltä ja Brent on painunut eilisaamun 40,5 dollarista tasa 40 dollariin käytyään välillä 41,5 dollarissa. Keski-idän sekava poliittinen tilanne ja hajanaiset merkit Kiinan talouskasvun jäähtymisestä pitävät öljymarkkinoita varpaillaan. Yhdysvaltojen tämäniltainen tilasto öljyvarastoista heiluttelee ainakin West Texasin johdannaisia voimakkaasti.

Osakemarkkinoita Yhdysvaltojen tuottajahintatilasto heikensi jonkin verran. Dow Jones on laskenut 0,6 prosenttia ja S&P 500 ja Nasdaq noin 0,7 prosenttia kumpikin. Inflaatiopaineet nostavat korkoja, mikä syö osakkeiden nykyarvoa ja talouden kasvuodotuksia. Aasiassa Nikkei on laskenut 0,3 ja Topix 0,5 prosenttia Yhdysvaltojen koronnousupaineiden syötyä vientiyritysten odotuksia. Hang Seng on vahvistunut 0,4 ja Kospi yhden prosentin. Hongkongia vahvisti paikallisen puhelinoperaattorin menestyksekäs osakeanti, ja Soulia elektroniikkayritysten osakkeiden nousu. Aasian markkinoiden kysynnän arvioidaan olevan noususuunnassa. Eurooppa hakee suuntaa inflaatiotilastoista ja euron kehityksestä.

Korkomarkkinoilla Yhdysvaltojen kaksivuotinen lainatuotto nousi 2,86 prosentista 2,92 ja 2,88 prosentin kautta 2,90 prosenttiin. Kymmenvuotinen kipusi 4,18 prosentista 4,22 prosenttiin inflaatiopaineiden hermostuttamana. Nousupaineita vahvisti Yhdysvaltojen ulkoministerin vaihto: maltillisen Colin Powellin korjaaminen täysin presidentin tahtoa noudattavalla Condoleezza Ricella ei ainakaan lisää luottamusta Yhdysvaltojen ulkopolitiikan vakauteen.

Euroopassa Saksan kaksivuotinen lainatuotto kävi 2,38 prosentissa ennen kuin palasi 2,41 prosentin tienoille, ja kymmenvuotinen painui 3,78 prosentista 3,73 prosentin kautta 3,75 prosenttiin. Vuoden talletuskorko on noussut 2,30 prosenttiin eilisen euribor-noteerauksen oltua 2,33 prosenttia.

Valuuttamarkkinoilla dollari on pysynyt 105,4 jenin tuntumassa ja euro kivunnut 1,296 dollarista 1,298 dollariin käväistyään eilen aivan 1,30 dollarin tuntumassa. Haamuraja on uudella koetuksella tänään mikäli Yhdysvaltojen kuluttajahintatilasto osoittaa tuottajahintatilaston mukaista kehitystä. Ecofin-neuvoston eilinen päätös jättää euron kurssi EKP:n hoteisiin on vähentänyt odotuksia keskuspankin vastatoimista. Japanin keskuspankin tuskaraja on todennäköisesti jossain 104 jenin tuntumassa. Euron arvo on vaihdellut 136,5 jenin ympärillä.

Päivän päätapahtuma on Yhdysvaltojen kuluttajahintatilasto lokakuulta. Kuluttajahintojen nousuvauhdin ennakoidaan kiihtyneen syyskuun 2,5 prosentista 3 prosenttiin ja energian ja elintarvikkeiden hinnoista puhdistetun inflaation pysyneen kahdessa prosentissa. Myös euroalueelta on luvassa tieto lokakuun kuluttajahinnoista, vahvan euron ennakoidaan suojanneen aluetta kuluttajahintojen nousulta jonka arvioidaan painuvan alustavasta 2,5 prosentista 2,4 prosenttiin. Mikäli odotukset pitävät paikkansa, Yhdysvaltojen lainakorot jatkanevat nousuaan suhteessa eurolainoihin mikä lisää painetta dollariin.

Luvassa myös tietoja teollisuustuotannosta, euroalueelta syyskuun ja Yhdysvalloista lokakuun tiedot. Tärkeimmät osat näistä tilastoista kertovat kapasiteetin käyttöasteesta. Lisäksi tänään on luvassa Saksan hallituksen taloudellisten neuvonantajien vuotuinen tilannearvio.

Kommentit

  Näytä lisää

  Näitä luetaan!

  1. 1

   Ammattilainen heivasi Stockmannin – "Kuihtuva, syvästi tappiollinen tavaratalo"

  2. 2

   Miljardöörisijoittaja: Pankit lypsävät sinulta rahaa turhaan – sijoita sen sijaan näin

  3. 3

   HS: Useat kaapelikanavat saattavat sittenkin pimetä tiistaiyönä

  4. 4

   Viljelijät uivat syvissä vesissä: ”Tilanne pahempi kuin 90-luvun lamassa”

  5. 5

   Suomeen vuokrakatto 20 euroa neliöltä? Näin se vaikuttaisi tuensaajiin

  6. 6

   Kokoomus haluaa uudistaa perhevapaita – ja poistaa poliitikkoja koskevan epäkohdan

  7. 7

   Asuntojen hinnoissa saattaa piillä yllätyksiä – meri voi laskea arvoa jopa -20 %

  8. 8

   Miljardööri Warren Buffett tuplasi Apple-omistuksensa

  9. 9

   Ekonomisti: Suomen talouskasvu tarvitsee maahanmuuttajia

  10. 10

   Kolumbia tilasi kolikoita Suomesta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Asuntojen hinnoissa saattaa piillä yllätyksiä – meri voi laskea arvoa jopa -20 %

  2. 2

   Ammattilainen heivasi Stockmannin – "Kuihtuva, syvästi tappiollinen tavaratalo"

  3. 3

   Miljardöörisijoittaja: Pankit lypsävät sinulta rahaa turhaan – sijoita sen sijaan näin

  4. 4

   Marimekon luova johtaja lopettaa

  5. 5

   Suomeen vuokrakatto 20 euroa neliöltä? Näin se vaikuttaisi tuensaajiin

  6. 6

   Toisissa paikoissa kikytetään, toisissa ei – näin kävi Metalliliiton työpaikoilla

  7. 7

   HS: Useat kaapelikanavat saattavat sittenkin pimetä tiistaiyönä

  8. 8

   Ex-kokki Tuomaksesta tuli autojen huippumyyjä – näin hän myy auton ja vähän muutakin

  9. 9

   Neljäskin uhatuista kanavista näkyy vielä tiistaiyön jälkeen

  10. 10

   Yle: Jättiliitto vaatii naisvaltaisten alojen palkkoihin kuoppakorotusta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nämä kuitit kannattaa säästää – ”Silloin kuittien on löydyttävä”

  2. 2

   Joukko tv-kanavia uhkaa pian pimentyä yli 1,5 miljoonassa kodissa

  3. 3

   Suomalaismies aikoo miljonääriksi 500 päivässä – näin hän sen tekee

  4. 4

   51 Siwaa ja Valintataloa suljetaan – tässä koko lista

  5. 5

   Asuntovelallinen, korkosi laskutapa on muuttumassa – varaudu nousuun

  6. 6

   Yhä useampi menettää kotinsa – ”Ostetaan liian iso talo tai kallis asunto”

  7. 7

   Suomalaismies yritti saada 25 000 euron sairaalakuluja vakuutusyhtiöiltä – joutui mustalle listalle

  8. 8

   Uusi eläkemuoto houkuttelee työttömiä – hetken helpotus voi kostautua

  9. 9

   Pian voi alkaa hakea uutta eläketukea – 760 e/kk

  10. 10

   Asuntojen hinnoissa saattaa piillä yllätyksiä – meri voi laskea arvoa jopa -20 %

  11. Näytä lisää