Itä-Aasian taloudetseuraavat Kiinaa

Kiinan voimakas talouskehitys on vetänyt myös muiden Itä-Aasian maiden kehitystä, ja vuoden 1998 talouskriisin jäljet alkavat vähitellen jäädä historiaan. Kiinan kasvanut kysyntä on vetänyt sen naapureiden vientiä, ja niiden uskotaan jatkossakin hyötyvän Kiinan talouden asteittaisesta avautumisesta.

Maailmanpankin tuore katsaus arvioi Japanin ulkopuolisen Itä-Aasian kokonaistuotannon kasvavan tänä vuonna seitsemän prosenttia. Kiinan kasvuksi pankki ennustaa tänä vuonna 7,7 ja ensi vuonna 7,2 prosenttia. Etelä-Korean kasvuksi se ennakoi molempina vuosina 5,3 prosenttia Thaimaan yltäessä tänä vuonna 7,2 prosentin kasvuun, joka hidastuu ensi vuonna 6,5 prosenttiin.

Kiinan vetoapu on kuitenkin heikentymässä: viime vuonna Kiinan kokonaistuotanto kasvoi peräti 9,1 prosenttia. Thaimaa ylsi 6,7 prosentin kasvuun, mutta etelä-Korean kasvu painui 3,1 prosenttiin, koska maan elektroniikkavienti kärsi Yhdysvaltojen markkinoiden epävarmuudesta.

Maailmanpankin viime viikolla julkistaman arvion mukaan epävarmuus maailmantalouden kehityksestä ja viennin kantokyvyn kestävyydestä on suurin uhka Itä-Aasian vahvalle talouskehitykselle. Kiinan ennakoidaan vetävän Itä-Aasian maiden viennin vahvimmilleen sitten vuoden 1988, ja talouksia vahvistaa myös investointien vauhdittuminen varsinkin Etelä-Korean ja Taiwanin elektroniikkateollisuuksissa.

Häiriöt erityisesti Yhdysvaltoihin suuntautuvassa viennissä voivat kuitenkin olla kohtalokkaita sekä teknologiaan perustuville vientialoille että raaka-aineiden korkeista hinnoista hyötyneille talouksille. Kiinan kasvu on nostanut sekä teollisuuden raaka-aineiden että maataloustuotteiden kuten puuvillan hintoja ja ruokkinut esimerkiksi Thaimaan ja Vietnamin talouksia.

Yhdysvaltojen jo hallitsemattoman korkeaksi kasvanut vaihtotaseen vaje uhkaa kuitenkin Aasian maiden talouskehitystä. Jos vaje alkaa tasapainottua dollarin hallitsemattoman heikentymisen kautta, ovat Aasian maiden vientiylijäämät vaarassa supistua. Kiinan kysyntä, joka kohdistuu pääasiassa raaka-aineisiin, ei riitä paikkaamaan häiriöitä kulutustavaroiden viennissä Yhdysvaltoihin. Pikemminkin päinvastoin, mikäli Yhdysvaltojen markkinoiden veto hiipuu, heikkenee Kiinankin vientiteollisuuden tarve tuoda raaka-aineita ja komponentteja naapurimaistaan.

Toinen, suoranaisempi uhka Itä-Aasian talouksille on öljyn hintakehitys. Mikäli raakaöljy jatkaa kallistumistaan, pääosin tuontienergian varassa elävien talouksien kehitys kärsii.

Maailmanpankki arvioi tämän vuoden hintakehityksen jo alentavan Itä-Aasian maiden kasvuvauhtia 0,5–1 prosenttiyksikön ensi vuonna. Pahiten kärsisivät sen arvion mukaan Filippiinit, Thaimaa ja Korea, joiden teollisuudet käyttävät runsaasti energiaa ja ovat käytännössä kokonaan tuontiöljyn varassa.

Maailmanpankin tilannearvion mukaan Itä-Aasian maiden talouskasvu jatkunee todennäköisesti vahvana, vaikka Yhdysvaltojen vajeongelmat ja kallis öljy aiheuttaisivatkin kehitykselle tilapäisiä vaikeuksia.

Maailmanpankin mukaan alueen maiden tulisikin pyrkiä mahdollisimman nopeasti irti vientiriippuvuudestaan ja kehittää kotimaisia palvelusektoreitaan, jotta niiden hyvinvointi kasvaisi ja talouden kehitys vakautuisi. Pankki arvioi Kiinan antavan jatkossakin vahvaa vetoapua naapureilleen, varsinkin mikäli maa jatkaa rajojensa avaamista ja kilpailun vapauttamista taloutensa eri sektoreilla.

Kiinan kotimarkkinoiden lopullinen avautuminen kansainväliselle kilpailulle vie kuitenkin vielä vuosikausia, ja sitä odoteltaessa muiden Aasian maiden talouskehitys voi vaihdella voimakkaastikin.

Talouksien vientivetoisuus ja jatkuvat vientiylijäämät tosin antavat niille pelivaraa suhdannevaihteluissa. Esimerkiksi sekä Etelä-Korea että ainakin Taiwan ovat Japanin ja Kiinan ohella tukeneet dollaria omien vientialojensa kilpailukyvyn tukemiseksi. Esimerkiksi Korean keskuspankki alensi juuri viime viikolla ohjauskorkoaan sekä maan talouskasvun että dollarin arvon tukemiseksi. Dollarin arvo painui kuitenkin alkuviikosta alle 1 100 wonin haamurajan ensi kertaa yli kahdeksaan vuoteen.

Dollari on heikentynyt woniin nähden tämän vuoden alusta noin kahdeksan prosenttia. Taiwanin dollaria vastaan dollari on heikentynyt reilut kolme prosenttia, mutta vahvistunut Thaimaan bahtiin nähden pari prosenttia. Vuoden 2002 lopusta dollari on kuitenkin heikentynyt kaikkia tärkeimpiä Aasian valuuttoja vastaan.

Kommentit

  Näytä lisää

  Näitä luetaan!

  1. 1

   Nämä kuitit kannattaa säästää – ”Silloin kuittien on löydyttävä”

  2. 2

   Kommentti: Toisille pian 200 e/kk enemmän – Lindströmin eläketuki on epäreilu

  3. 3

   Donald Trumpin ”talvipalatsi” on huikean kallis eliittiklubi – katso hulppeat kuvat kartanosta

  4. 4

   10 hankalaa kysymystä työhaastatteluista – ja mitä niillä haetaan

  5. 5

   Ruotsin valtio valittaa: Meille maksetaan liikaa veroja

  6. 6

   Pian voi alkaa hakea uutta eläketukea – 760 e/kk

  7. 7

   Karu arvio öljystä: Jos toukokuussa ei tapahdu, romahdus uhkaa

  8. 8

   Googlen autoprojekti kompastui erikoiseen ongelmaan

  9. 9

   ”Ei ole välttämättä varaa maksaa satojen eurojen lääkkeitä ensin itse” – Kela tarttui ongelmaan

  10. 10

   Haluaisitko asuntolainan jopa 45 vuodeksi? Viranomainen varoittaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nämä kuitit kannattaa säästää – ”Silloin kuittien on löydyttävä”

  2. 2

   ”Hienostunut rikollinen juoni” ABB:ssä: Talousvastaava vei 100 miljoonaa ja katosi

  3. 3

   Pian voi alkaa hakea uutta eläketukea – 760 e/kk

  4. 4

   Karu arvio öljystä: Jos toukokuussa ei tapahdu, romahdus uhkaa

  5. 5

   Näkökulma: Euron tuho voi alkaa – näin ajopuu-Suomen kohtalo ratkeaa

  6. 6

   Kommentti: Toisille pian 200 e/kk enemmän – Lindströmin eläketuki on epäreilu

  7. 7

   Kreikka tarvitsee taas rahaa – näin se vaikuttaa Suomeen

  8. 8

   10 hankalaa kysymystä työhaastatteluista – ja mitä niillä haetaan

  9. 9

   Kauppojen aukiolot vapautettiin – näin kävi ABC-asemien markettimyynnin

  10. 10

   Lähteet: Trumpin päästrategi Bannon tapasi Saksan suurlähettilään – viesti EU:lle oli kylmäävä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yle: Kirjeessä koteihin jaettu oikea seteli hämmentää suomalaisia – osa palauttaa, vaikkei tarvitsisi

  2. 2

   Nämä kuitit kannattaa säästää – ”Silloin kuittien on löydyttävä”

  3. 3

   ABC-asemien S-bonus muuttuu – ”Aion äänestää jaloillani”

  4. 4

   50 000 miestä parhaassa iässä ei tee töitä tai opiskele – ”Mitä heille tapahtui?”

  5. 5

   Näin suomalainen mies putoaa työelämästä – ”Ajatellaanko todella, että ihmiset haluavat elää tuilla?”

  6. 6

   Venäläismiljardöörin purjelaiva takavarikoitiin – jättimäinen merilelu maksoi 400 miljoonaa

  7. 7

   Metalliliitto: Työpaikalla pidettiin mustaa listaa työntekijöistä – levisi vahingossa kaikille

  8. 8

   Uusi eläkemuoto houkuttelee työttömiä – hetken helpotus voi kostautua

  9. 9

   Suomalaismies yritti saada 25 000 euron sairaalakuluja vakuutusyhtiöiltä – joutui mustalle listalle

  10. 10

   Sunnuntailisistä nautittu 100 vuotta – joko riittää?

  11. Näytä lisää