Valikko

Dollari jatkaa horjumistaan

Dollari jatkaa hidasta mutta vakaata heikentymistään, ja odotukset Japanin viranomaisten vastatoimista voimistuvat. Eilen Venäjän keskuspankki vaikeutti dollarin asemaa entisestään kun korkea viranomainen totesi pankin harkitsevan muutosta valuuttavarantonsa kokoonpanoon: dollarin suuri osuus valuuttavarannossa heikentää varannon arvoa muissa valuutoissa ja vaarantaa ruplankin aseman. Keskuspankin varantohan on ainoa takuu maan oman valuutan arvolle, ilman riittävää varantoa ei valuutan vapaata vaihtoa voi sallia. Toistaiseksi ruplan kehitys on seurannut dollaria kohtalaisen vakaasti koska öljyn hinnan kehitys on vetänyt Venäjän taloutta. Lisääntyvä kaupankäynti EU:n kanssa ja orastava yhteistyö esimerkiksi juuri energian toimituksissa kesi-Eurooppaan nostavat muutenkin euron merkitystä.

Dollari on alamäessä myös kalenterin painamana. Vuoden loppu, ja sijoitusrahastojen bonussesonki lähestyvät mikä lisää sijoittajien intoa kotiuttaa voittonsa dollarimääräisistä kohteista, joiden arvon säilyminen on vaihtotaseen vajeen vuoksi epävarmaa. Tulosten kotiuttaminen ajoissa on erityisesti Lontoon finanssipiirien suosiossa, koska punta on vuoden mittaan seurannut euron kehitystä kohtalaisen kiinteästi mikä alentaa dollariarvopaperien laskennallista arvoa.

Lontoon suurimmat rahastot vetäytyvät perinteisesti kaupankäynnistä joulukuun alun aikana ja tulosbonuksia määritellään ennen joulun pyhiä. Tällä viikolla kalenteri tuo markkinoille myös Kiitospäivän tauon kaupankäyntiin, Yhdysvaltojen markkinat sulkeutuvat tänään aikaisin huomisen vapaapäivän vuoksi ja perjantaista odotetaan hyvin hiljaista välipäivää.

Ukrainan levottomuudet eivät ole vielä muodostuneet vakavaksi huolenaiheeksi, mikä kertoo jotain maan merkityksestä maailmantaloudelle. Tiedot Japanista kertovat puolestaan yritysten maksamien joulubonusten jatkavan kasvuaan mikä on jälleen uusi todiste tilanteen kohentumisesta.

Raakaöljy kallistui Yhdysvalloissa hieman, West Texas kipusi 48 dollarista 49.8 dollarin kautta 48,7 dollariin mutta Brent on aamusta laskenut 41,8 dollariin sahattuaan eilisen 42,5 ja 43,5 dollarin välillä.

Osakemarkkinoilla on ollut rauhallista. Yhdysvaltojen toellisuusosakkeet kävivät eilen 0,4 ja Nasdaq 0,8 prosentin laskussa ennen paluutaan lähtötason tuntumaan. Aasiassa Nikkei on vahvistunut 0,2 ja Topix 0,1 prosenttia. Hang Seng on ennallaan ja Kospi vahvistunut 1,4 prosenttia. Korean markkinoita nostaa maan suurin energialaitos, jonka tulosodotukset kohenevat vahvistuvan wonin syödessä sen öljylaskuja. Eurooppa etsii suuntaa Saksan inflaatiotiedoista ja vahvistuvasta eurosta.

Korkomarkkinoilla Yhdysvaltojen kaksivuotinen viitelainatuotto kävi 2,99 prosentissa ennen kuin palasi 2.96 prosenttiin. Kymmenvuotinen nousi ensin 4,18 prosentista 4,21 prosenttiin, mutta sukelsi sitten 4,14 prosenttiin ennen kuin palasi 4,18 prosentin tienoille. Jenin samanaikainen heikentyminen vihjaa japanilaisen rahan, joko keskuspankista tai yksityisesti, käväisseen markkinoilla. Saksan kaksivuotinen tuotto laski eilen 2,42 prosentista 2,39 ja kymmenvuotinen 3,76 prosentista 3,74 prosenttiin. Vuoden talletuskorko on painunut hieman alle 2,32 prosentin kun eilinen euribor oli 2,34 prosenttia.

Valuuttamarkkinoilla dollari kävi 102,9 jenissä ennen kuin ponkaisi 103,6 jeniin. Euro kävi eilen aamupäivällä 1,30 dollarin alapuolella ennen kuin Venäjän lausunto valuuttavarannostaan nosti sen 1,31 dollarin tuntumaan. Hetki sitten yhteisvaluuttakipusi yli 1,31 dollarin. Jeniä vastaan se on vahvistunut 134,5 jenistä 136 jenin tuntumaan. Markkinatietojen mukaan dollaria tukee ainoastaan odotus Japanin tukitoimista, Kiinan mahdollista revalvaatiota saataneen odottaa vielä kauan.

Päivän päätapahtuma on Yhdysvaltojen kestokulutushyödykkeiden tilauskanta lokakuulta, joka antaa suoraa tietoa maan investointien kehityksestä ja niiden kokoonpanosta. Pääosan tilauksista ennakoidaan tulleen kuljetusvälineistä, mihin sisältyy mm. autoteollisuuden voimakasta kausivaihtelua. Euroopassa on luvassa hajatietoja Saksan osavaltioiden kuluttajahintainflaatiosta. Katseet alkavat vähitellen suuntautua kohti ensi torstaita, jolloin EKP:n johtokunta kokoontuu päättämään alueen ohjauskoroista. Odotettavissa saattaa olla lausuntoja toimista, joilla euron nousua ehkä koetetaan jarruttaa, kuten esimerkiksi ohjauskorkojen laskun mahdollisuus. Öljyn hintapiikin laantuminen ja vahva euro ovat jo heikentäneet taloudeninflaatiopaineita selvästi.

Kommentit

  Näytä lisää

  Näitä luetaan!

  1. 1

   Nämä Siwat ja Valintatalot muuttuvat K-marketeiksi tammikuussa – katso koko lista

  2. 2

   Leikkaukset iskivät lapsilisään – mitä menetetyllä summalla saisi?

  3. 3

   Kemijärven sillan ja Turun sairaalan betoniongelman syy selvisi: liikaa ilmaa

  4. 4

   Raju luku lapsilisien leikkauksista – ”Lisäävät pienituloisuutta”

  5. 5

   Koeaika on pian yhä pidempi – ”Pitäisi sanoa selkeästi, mikä meni pieleen”

  6. 6

   Taliseteli aiheutti kohun Britanniassa – keskuspankki ”suhtautuu huoleen erittäin vakavasti”

  7. 7

   Suomi hävisi roaming-äänestyksessä

  8. 8

   Kodin1-tavaratalon sivuille ilmestyi viesti: ”Pian täällä taas...”

  9. 9

   AL: Tamperelaisen kerrostalon betoni liian haurasta – parissa viikossa tiedetään, miten käy

  10. 10

   ”Kahvin steve jobs” väistyy Starbucksin johdosta – huhuttu lähtevän politiikkaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nämä Siwat ja Valintatalot muuttuvat K-marketeiksi tammikuussa – katso koko lista

  2. 2

   Nordea selvitti, kuinka paljon joulu maksaa suomalaiselle – onko oma joulubudjettisi isompi vai pienempi?

  3. 3

   Kemijärven sillan ja Turun sairaalan betoniongelman syy selvisi: liikaa ilmaa

  4. 4

   Kodin1-tavaratalon sivuille ilmestyi viesti: ”Pian täällä taas...”

  5. 5

   Koeaika on pian yhä pidempi – ”Pitäisi sanoa selkeästi, mikä meni pieleen”

  6. 6

   Erikoinen tilanne autokaupassa: 1500 uutta Porschea myydään käytettyinä

  7. 7

   Suomen ilmasto on myrkkyä autoille – arvaatko, mikä lämpötila on pahin?

  8. 8

   Neljä suurkaupunkia aikoo kieltää dieselautot

  9. 9

   Sato myi lähes 300 vuokra-asuntoa

  10. 10

   Suomi hävisi roaming-äänestyksessä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kelan pääjohtaja SK:lle ”Miksi ylläpidämme järjestelmää, joka maksaa ihmiselle olemisesta?

  2. 2

   Vakava varoitus Suomelle: ”Nämä kotitaloudet erityisen haavoittuvia”

  3. 3

   Nyt se on lopullista: koeaika menee uusiksi

  4. 4

   Katso, kuulutko velkaisten riskiryhmään – tämä raja ei saisi ylittyä

  5. 5

   Ville, 33, kasvatti menestyvän bisneksen Kiinaan – kuukaudessa 8 000 pakettia elektroniikkaa Suomeen

  6. 6

   Suomalaiset saavat liikaa palkkaa? ”Perheen elo muuttuu selviytymistaisteluksi”

  7. 7

   Kevytmaito, kahvi, meetwursti, konetiskiaine... Näin paljon arkisten tuotteiden hinnat nousivat 10 vuodessa

  8. 8

   Nobel-voittaja Bengt Holmström: Suomalaiset saavat liikaa palkkaa

  9. 9

   Miten saa mukavan paikan lentokoneeseen? 7 keinoa

  10. 10

   Vastike vain 1 euron – tällaisessa taloyhtiössä se on mahdollista

  11. Näytä lisää