Kiinasta lisäpainetta dollariin, eurossa ylikiehumisen oireita

Dollari palaa Yhdysvaltojen vapaapäivältä entistä heikompana. Kiinan keskuspankin edustajan aasialaiselle sanomalehdelle antaman lausunnon mukaan maan keskuspankki on myynyt omistamiaan liittovaltion velkasitoumuksia koska ei luottanut niiden arvon säilymiseen. Tieto on painanut dollarin tänä aamuna lähelle 102 jeniä ja nostanut euron 1,33 dollariin, ja amerikkalaisobligaatioiden tuotot ovat nousseet jyrkästi. Liittovaltion lainatuotot ovatkin olleet mystisen matalalla siihen nähden, että Yhdysvaltojen taloudesta saadaan voimistuvan kasvun merkkejä, liittovaltion lainanottotarve kasvaa ja öljyn hinta nostaisi talouden inflaatiopaineita ilman Irakin sodankin vaikutusta.

Kun talous vielä elää tuontipääoman varassa, vaihtotaseen vajeen tasoittaminen vaatii yli miljardin dollarin pääomantuontia päivittäin, on varsinkin inflaatioherkän 10 vuoden viitelainan tuotto pitkään näyttänyt olevan selvästi liian matalalla esimerkiksi suhteessa hidastuvan kasvun, vaihtotaseylijäämän ja vahvistuvan valuutan euroalueen viitelainaan verrattuna.

Kiinan keskuspankin obligaatiomyynti lieneekin ollut enemmän suojautumista korkojen nousupaineilta kuin dollarin tukemisesta luopumista: Kiinan oman valuutan kiinteä dollarikytkös merkitsee myös sitä, että heikkenevä dollari ei syö Kiinan vienninhintakilpailukykyä suhteessa Japaniin ja etelä-Koreaan. On hyvinkin mahdollista, että Kiinan keskuspankki ostaa lainoja takaisin niiden tuoton noustua sopivalle tasolle.

Yhdysvaltojen vapaapäivä on jättänyt talousuutisten määrän viime yönä niukaksi. Pohjanmeren Brent-raakaöljy kallistui eilen 42,5 dollarista 43,5 dollarin kautta 43 dollariin tynnyriltä. Kullan dollarihinta on kiivennyt keskiviikon 449 dollarista 454 dollariin, mutta laskenut 341,4 eurosta 340,7 euroon unssilta.

Osakemarkkinoilla dollarin alamäki on painanut Aasian markkinoita. Nikkei on 0,6 ja Topix 0,3 prosenttia miinuksella ja Kospi heikentynyt peräti 1,7 prosenttia. Hang Seng sitävastoin vahvistui 0,3 prosenttia Kiinan mantereelta kantautuneiden, kasvavista eläkesijoituksista kertoneiden uutisten lisätty osakekursseihin kohdistuvia odotuksia. Eurooppa yrittää edelleen sopeutua vahvistuvaan euroon, ja saa todennäköisesti tukea myös korkojen laskusuunnalta.

Korkomarkkinoilla amerikkalaislainojen tuotot ampaisivat tänä aamuna nousuun Kiinan uutisten jälkeen. Kaksivuotinen lainatuotto kipusi noin kolmesta 3,1 prosentin kautta 3,07 prosenttiin ja kymmenvuotinen 4,16 prosentista 4,26 prosentin kautta 4,24 prosenttiin. Saksan kaksivuotinen tuotto painui eilen heikon IFO-indeksin painamana 2,36 prosentista 2,32 ja kymmenvuotinen 3,8 prosentista 3,77 prosenttiin. Vuoden talletus on 2,26 prosentissa, kun eilinen euribor-noteeraus oli hieman yli 2,30. Vahvistuva euro ja sen myötä laantuvat inflaatiopaineet saattavat houkutella EKP:ltä ensi torstaina vihjeitä mahdollisista ohjauskorkojen alentamisista mikäli euron nousu jatkuu vielä pitkään.

Valuuttamarkkinoilla dollari painui eilisen aikana 103 jenistä 102,6 jeniin ja sukelsi tänä aamuna jo 102 jenin tuntumaan. Euro kipusi eilen 1,317 dollarista 1,325 dollariin, ja ponkaisi aamulla 1,332 dollariin samalla kun sen arvo nousi 135,5 jenin tienoilta 136,3 jeniin. Dollarin luisun pituus on täysin avoin kysymys, keskuspankit ovat toistuvasti ilmaisseet haluttomuuttaan edes yrittää tukea dollaria, ja Yhdysvaltojen talouden ulkomainen kilpailukyky tarvitseekin selvästi vielä nykyistäkin heikompaa dollaria. Maan kuukausittainen kauppavaje on edelleen kymmeniä miljardeja dollareita.

Euron viime päivien nousu alkaa kuitenkin jo osoittaa teknisiä merkkejä ylikiehumisesta, jotka aikaisemmin syksyllä ovat edeltäneet ainakin tilapäisiä hengähdystaukoja. Venäjän ja Kiinan keskuspankkien tällä viikolla antamat tiedot siitä, että ne aikovat mahdollisesti vaihtaa varantojensa dollareita euroiksi tosin vähentävät teknisten mallien kertoman historian todistusvoimaa. Lähestyvä viikonloppu voi pikemminkin taas kiihdyttää eurotalletusten suosiota pääoman tuottoisahkona turvasatamana.

Valuuttamarkkinoiden hermoilua lisää osaltaan Yhdysvaltojen ensi tiistaina julkistama tarkistettu kokonaistuotantotilasto heinä-syyskuulta. Alustava luku osoitti kohtalaista ja voimistuvaa inflaatiokorjattua kasvua vaikka talouden nimellinen kasvuvauhti laskikin, mikä johtui inflaatiokorjaukseen käytetyn mittarin kasvun voimakkaasta hidastumisesta vaikka ainakin kuluttaja- ja pohjahintainflaatiot osoittivat inflaation kiihtyneen. Mikäli inflaatiomittaria tarkistetaan ylöspäin, voi reaalikasvun vauhti supistua voimakkaastikin mikä pahentaa epäluottamusta sekä Yhdysvaltojen liittovaltion maksukykyyn että dollariin ja merkitsee lainakorkojen nousua ja dollarin alamäen vauhdittumista.

Tilastopäivä jää hiljaiseksi. Saksasta saatetaan saada kuluttajaluottamusta mittaava tutkimustulos, ja EKP julkistaa euroalueen rahamäärän kehityksen tilastotietoja. Mikäli rahamäärä ei ole kasvanut kovinkaan voimakkaasti, sillä saattaa olla vaikutusta EKP:n johtokunnan ensi torstaina antamaan tilannearvioon. Rahamäärään vaikuttaa paitsi talouden toiminta, myös rahamarkkinoiden turvasatamiin virtaavat ulkomaiset sijoitukset.

Kommentit

  Näytä lisää

  Näitä luetaan!

  1. 1

   Näin suomalaiset lorvailevat töissä: olemattomia palavereja ja harhauttavia ruutukaappauksia

  2. 2

   Autokonserni Laakkosen yt:t päätökseen – 77 irtisanotaan

  3. 3

   Töistä jäädään pois yhä useammin mielenterveyden pettäessä – ”Erityisen huolestuttavaa”

  4. 4

   Asuntokaupan kahtiajako repesi entisestään

  5. 5

   Lapsi hoitoon viimeistään 1,5-vuotiaana, isälle 6 kk vapaa – näin EK uudistaisi perhevapaita

  6. 6

   Masentuneen eläkehakemus hylätään yhä useammin – ”Syy ei ole tiedossa”

  7. 7

   Viljelijät uivat syvissä vesissä: ”Tilanne pahempi kuin 90-luvun lamassa”

  8. 8

   Berner: Seuraavan sukupolven 5G-verkot voivat tuoda Suomeen uusia operaattoreita

  9. 9

   Kiirettä pitää, koska kiire on statusta

  10. 10

   Tutkija: Joka neljäs työtön tosiasiassa työkyvytön tai tuen tarpeessa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ammattilainen heivasi Stockmannin – "Kuihtuva, syvästi tappiollinen tavaratalo"

  2. 2

   Näin suomalaiset lorvailevat töissä: olemattomia palavereja ja harhauttavia ruutukaappauksia

  3. 3

   Miljardöörisijoittaja: Pankit lypsävät sinulta rahaa turhaan – sijoita sen sijaan näin

  4. 4

   HS: Useat kaapelikanavat saattavat sittenkin pimetä tiistaiyönä

  5. 5

   Viljelijät uivat syvissä vesissä: ”Tilanne pahempi kuin 90-luvun lamassa”

  6. 6

   Suomeen vuokrakatto 20 euroa neliöltä? Näin se vaikuttaisi tuensaajiin

  7. 7

   Toisissa paikoissa kikytetään, toisissa ei – näin kävi Metalliliiton työpaikoilla

  8. 8

   Asuntojen hinnoissa saattaa piillä yllätyksiä – meri voi laskea arvoa jopa -20 %

  9. 9

   Asuntokaupan kahtiajako repesi entisestään

  10. 10

   Autokonserni Laakkosen yt:t päätökseen – 77 irtisanotaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nämä kuitit kannattaa säästää – ”Silloin kuittien on löydyttävä”

  2. 2

   Joukko tv-kanavia uhkaa pian pimentyä yli 1,5 miljoonassa kodissa

  3. 3

   Suomalaismies aikoo miljonääriksi 500 päivässä – näin hän sen tekee

  4. 4

   51 Siwaa ja Valintataloa suljetaan – tässä koko lista

  5. 5

   Asuntovelallinen, korkosi laskutapa on muuttumassa – varaudu nousuun

  6. 6

   Asuntojen hinnoissa saattaa piillä yllätyksiä – meri voi laskea arvoa jopa -20 %

  7. 7

   Yhä useampi menettää kotinsa – ”Ostetaan liian iso talo tai kallis asunto”

  8. 8

   Ammattilainen heivasi Stockmannin – "Kuihtuva, syvästi tappiollinen tavaratalo"

  9. 9

   Suomalaismies yritti saada 25 000 euron sairaalakuluja vakuutusyhtiöiltä – joutui mustalle listalle

  10. 10

   Uusi eläkemuoto houkuttelee työttömiä – hetken helpotus voi kostautua

  11. Näytä lisää