Valikko

Luomua ketjussa

Puhtaan ruuan aate muuttuu franchising-bisnekseksi. Luomuravintolaketjut etenevät Euroopassa samalla tavalla kuin hampurilaisimperiumit aikoinaan.

Yritän sahata suupaloja artisokalla ja ilmakuivatulla kinkulla täytetystä valtaisasta voileivästä, josta puolet valuu reunattomalta lautaselta pöydän kautta syliin.

Olen lounaalla orgaanisen ruoan ravintolana itseään mainostavassa Le Pain Quotidienessä Brysselin keskustan tuntumassa. Niin on moni muukin kaltaiseni keski-ikäinen terveelliseltä kuulostavaan ruokaan hurahtanut kuluttaja.

Vinosti vastapäätä istuu suomalainen pariskunta, joka on tullut kahville ja leivokselle. Euroopan komissiossa työskentelevät Anu ja Jukka Savo kertovat käyvänsä joka toinen viikonloppu Le Pain Quotidienessä.

– Orgaaninen ruoka ei ole meille itseisarvo. Ruoan pitää maistua hyvältä, sanoo Anu Savo.

Le Pain Quotidien eli suomeksi jokapäiväinen leipämme on Euroopan ensimmäisiä luomuruokaan erikoistuneita ravintolaketjuja, joka on levittäytynyt Belgiasta Ranskaan, Sveitsiin, Italiaan, Britanniaan, Yhdysvaltoihin ja Lähi-itään.

Franchising-ketjun vuonna 1999 perustanut Alain Coumont johtaa edelleen yritystä, jonka pääpaikka on pysynyt Belgiassa. Coumont ehti asua välillä Yhdysvalloissa, jonne hän on perustanut useita ravintoloita aina New Yorkiin ja Los Angelesiin asti.

Le Pain Quotidienillä on verkostojohtaja Sophie Slabbinckin mukaan koko ajan uusia laajentumissuunnitelmia.

– Haluamme vahvistaa toimintojamme markkinoilla, joissa olemme jo läsnä. Avaamme uusia ravintoloita esimerkiksi Britanniassa.

– Pohjoismaat ovat myös kartallamme, mutta meillä ei ole vielä konkreettisia suunnitelmia tulla esimerkiksi Suomeen, Slabbinck sa-noo.

Ravintolakulttuurin luvattuun maahan Belgiaan on noussut Le Pain Quotidienen jälkeen orgaanisen ruoan ravintoloita kuin hukkakauraa luomupellolle. On Exkiä, Tout Bonia ja Pulpia, jotka toimivat Le Pain Quotidienen tavoin franchising-periaatteella.

Exki on belgialainen pikaruokaketju, joka aikoo laajentua ensi vuoden aikana kaikkiin suuriin eurooppalaisiin kaupunkeihin. Exki toimii tällä hetkellä Brysselin ja Antwerpenin lisäksi Torinossa Italiassa.

Exkin ovat perustaneet suurten vähittäiskauppaketjujen holding-yhtiöt Ackermans&van Haren ja Compagnie Nationale a Portefeuille, mutta nämä myivät yrityksen elokuussa 2003 yhtiön toimivalle johdolle.

Ketjujen toimintatavat poikkeavat toisistaan. Exki ja ranskalainen Pulp tarjoavat etukäteen valmistettuja annoksia, jotka asiakas valitsee noutotiskiltä. Bonissa ja Le Pain Quotidienessä ruoka valmistetaan tilauksesta.

Pikaruokalat haluavat McDonald’sin liikeideaa mukaillen, että asiakkaat vaihtuvat nopeasti. Ne antavat lisäksi alennuksia asiakkaalle, joka vie ruoan mukanaan.

Le Pain Quotidienen toimintatapa on erilainen.

– Meillä on rauhallinen ja kodikas ympäristö, jossa toivomme ihmisten viihtyvän pitkään, tulivatpa he sitten yksin tai perheidensä kanssa, sanoo Slabbinck.

Ravintolan keskeinen elementti on suuri mäntypöytä, jonka ääressä täysin tuntemattomat ihmiset joutuvat vaihtamaan ainakin pakolliset säätiedot keskenään.

– Haluamme, että ihmiset eivät ole yksin ruokaillessaan, Slabbinck kertoo.

Vaikka luomuruokaketjujen hinnat vaihtelevat, kaikissa hintataso on kuitenkin selkeästi korkeampi kuin tavallisissa ruokapaikoissa.

Esimerkiksi Le Pain Quotidienessä salaatti maksaa 8,80 eurosta 12,40 euroon ja voileivät 4,50 eurosta 8,10 euroon. Laskun hinta nousee reippaasti, kun siihen lisätään juomat. Puristettu tuoremehu maksaa kolme euroa ja pieni vesipullo 1,80 euroa.

Yritysten kohderyhmänä ovatkin hyvin toimeentulevat ja korkeasti koulutetut kuluttajat, jotka ovat valmiita uhrauksiin terveytensä puolesta.

Korkeat hinnat eivät kuitenkaan takaa, että kaikki luomuravintoloiden raaka-aineet olisivat lähtöisin torjunta-aineettomilta pelloilta tai ilman apulantaa viljellyillä rehuilla eläimiään ruokkivilta tiloilta.

– Pyrimme Belgiassa ja Ranskassa siihen, että pääosa tuotteistamme olisi orgaanisia tai luonnollisia. Etsimme pieniä tuottajia, jotka valmistavat raaka-aineet perinteisillä tavoilla. Yhdysvalloissa kaikki on jo pääosin luomua, vakuuttelee Slabbinck.

Kommentit

    Näytä lisää

    Näitä luetaan!

    1. 1

      WhatsApp katoaa miljoonista puhelimista – katso, onko omasi listalla

    2. 2

      Keskiansio 160 000 euroa vuodessa – tämä ammattiryhmä vaatii lakoilla lisää

    3. 3

      Alkon kilpailutus hämmentää: 100-vuotiaan Suomen juhlalikööriksi virolainen Vana Tallinn

    4. 4

      Kodin1-tavaratalon sivuille ilmestyi viesti: ”Pian täällä taas...”

    5. 5

      Leikkaukset iskivät lapsilisään – mitä menetetyllä summalla saisi?

    6. 6

      Raju luku lapsilisien leikkauksista – ”Lisäävät pienituloisuutta”

    7. 7

      Koeaika on pian yhä pidempi – ”Pitäisi sanoa selkeästi, mikä meni pieleen”

    8. 8

      Taliseteli aiheutti kohun Britanniassa – keskuspankki ”suhtautuu huoleen erittäin vakavasti”

    9. 9

      Konecranes ja Kito purkavat allianssinssa

    10. 10

      Sato myi lähes 300 vuokra-asuntoa

    11. Näytä lisää
    1. 1

      WhatsApp katoaa miljoonista puhelimista – katso, onko omasi listalla

    2. 2

      Keskiansio 160 000 euroa vuodessa – tämä ammattiryhmä vaatii lakoilla lisää

    3. 3

      Alkon kilpailutus hämmentää: 100-vuotiaan Suomen juhlalikööriksi virolainen Vana Tallinn

    4. 4

      Leikkaukset iskivät lapsilisään – mitä menetetyllä summalla saisi?

    5. 5

      Raju luku lapsilisien leikkauksista – ”Lisäävät pienituloisuutta”

    6. 6

      Kodin1-tavaratalon sivuille ilmestyi viesti: ”Pian täällä taas...”

    7. 7

      Koeaika on pian yhä pidempi – ”Pitäisi sanoa selkeästi, mikä meni pieleen”

    8. 8

      Kemijärven sillan ja Turun sairaalan betoniongelman syy selvisi: liikaa ilmaa

    9. 9

      Nämä Siwat ja Valintatalot muuttuvat K-marketeiksi tammikuussa – katso koko lista

    10. 10

      Taliseteli aiheutti kohun Britanniassa – keskuspankki ”suhtautuu huoleen erittäin vakavasti”

    11. Näytä lisää
    1. 1

      WhatsApp katoaa miljoonista puhelimista – katso, onko omasi listalla

    2. 2

      Kelan pääjohtaja SK:lle ”Miksi ylläpidämme järjestelmää, joka maksaa ihmiselle olemisesta?

    3. 3

      Vakava varoitus Suomelle: ”Nämä kotitaloudet erityisen haavoittuvia”

    4. 4

      Nyt se on lopullista: koeaika menee uusiksi

    5. 5

      Katso, kuulutko velkaisten riskiryhmään – tämä raja ei saisi ylittyä

    6. 6

      Ville, 33, kasvatti menestyvän bisneksen Kiinaan – kuukaudessa 8 000 pakettia elektroniikkaa Suomeen

    7. 7

      Keskiansio 160 000 euroa vuodessa – tämä ammattiryhmä vaatii lakoilla lisää

    8. 8

      Suomalaiset saavat liikaa palkkaa? ”Perheen elo muuttuu selviytymistaisteluksi”

    9. 9

      Alkon kilpailutus hämmentää: 100-vuotiaan Suomen juhlalikööriksi virolainen Vana Tallinn

    10. 10

      Kevytmaito, kahvi, meetwursti, konetiskiaine... Näin paljon arkisten tuotteiden hinnat nousivat 10 vuodessa

    11. Näytä lisää