Valikko

Amerikkalaistilastot entistä epäselvempiä, eurolta taas ennätys

Euro kävi viime yönä taas uudessa ennätyslukemassa ja on aamusta asettunut jälleen 1,33 dollarin yläpuolelle. Yhdysvaltojen eiliset taloustilastot antoivat jälleen runsaasti ristiriitaisia signaaleja, ja valuuttamarkkinat reagoivat odotetulla tavalla: euro on päävaluutoista paras turvasatama, koska eurotalletusten korkotaso ylittää sekä dollari- että jenitalletusten tason, eikä euron arvo ole pääoman tuonnin varassa kuten dollarin.

Yhdysvaltojen kokonaistuotantolukuja tarkistettiin jonkin verran ylöspäin, pääosin ennakkotietoja voimakkaammin kasvaneen kulutuksen ja hidastuneen inflaation varassa, mutta toinen tilasto kertoi kuluttajien selvästi heikentyneistä kulutushaluista työmarkkinoiden uudelleen voimistuneen epävarmuuden vuoksi. Myös Chicagon alueen teollisuuden toimintaa mittaava Chicago PMI-indikaattori heikentyi vaikkakin odotettua vähemmän, mikä lisäsi kokonaistilanteen sekavuutta.

Varsinkin valuuttakurssit heittelehtivät yöllä voimakkaasti, ja nähtävissä on jälleen merkkejä jonkin taon tuesta dollarille jeniä vastaan. Japanin keskuspankki ei ole vielä ilmoittanut toimista, joten on mahdollista että keskuspankin pelko on riittänyt vaikuttamaan kursseihin. Ukrainan keskuspankki on puolestaan alkanut säännöstellä hryvnan vaihdettavuutta dollariin. Sen lisäksi pankki on tukiostanut hryvnaa noin 400 miljoonan dollarin arvosta. Keskuspankin koko valuuttavaranto on noin 10 miljardia dollaria.

Muualla maailmassa Japanin hallitus aikoo vähentää velanottoaan ensi huhtikuussa alkavan tilivuoden aikana. OECD ennusti eilen julkaisemassaan talouskatsauksessa Japanin deflaation loppuvan ensi vuonna, mikä on uusi merkki talouskehityksen paluusta normaalimpaan tilaan.

Raakaöljyn hinta on laskenut hieman, West Texas painui yöllä 50,2 dollarista 49,1 dollariin ja Brent kävi eilen 45,4 dollarissa ennen kuin palasi 44 dollarin tuntumaan. Kuun loppu on saattanut aiheuttaa hintavaihtelua voimistaneita liikkeitä öljyn johdannaismarkkinoilla.

Osakemarkkinoilla Yhdysvaltojen kolme pääindeksiä ovat heikentyneet noin puoli prosenttia kukin. Heikkenevän luottamuksen lisäksi osakekursseja painaa kokonaistuotantotilastoon sisältynyt vihje inflaation hidastumisesta, mikä vähentää osakkeiden houkuttelevuutta koska se merkitsee osakkeiden arvonkehityksen kannalta tärkeän reaalisen korkotason nousua varsinkin kun obligaatiotuotot ovat jatkaneet noususuunnassa. Dollarin epävarmuus on painanut puolestaan Aasian osakkeita, Nikkei ja Topix ovat heikentyneet reilun prosentin, Hang Seng 0,4 ja Kospi 0,3 prosenttia vientiyritysten painamina. Heikko kuluttajaluottamus todennäköisesti vähentää tuontitavaran kysyntää Yhdysvaltojen joulumarkkinoilla. Eurooppa etsii suuntaa laskevien korkojen ja vahvemman euron lomassa, joskin päivän tilastotiedoista saatetaan saada uusia suuntaviittoja.

Korkomarkkinoilla Yhdysvaltojen kaksivuotinen lainatuotto painui 3,06 prosentista hieman alle kolmeen ja kymmenvuotinen kipusi 4,30 prosentista 4,34 prosenttiin käytyään korkeimmillaan 4,38 prosentissa. Saksassa kaksivuotinen lainatuotto laski 2,38 prosentista 2,35 prosenttiin ja kymmenvuotinen 3,83 prosentista 3,79 prosenttiin. Vuoden talletuksen korko on painunut hivenen alle 2,25 prosenttiin eilisen euriborin jäätyä 2,30 prosentin tuntumaan. EKP:n huominen julkilausuma on korkomarkkinoiden suurimman kiinnostuksen kohde tänään ja huomenna.

Valuuttamarkkinoilla dollari laski eilisiltana 103,4 jenistä 102,4 jeniin mutta ponkaisi sitten 103,2 jeniin ennen kuin asettui 102,8 jenin tuntumaan. Nousu 102,4 jenistä osui kohtalaisen lähelle Yhdysvaltojen 10 vuoden lainatuoton pudotusta 4,38 prosentista 4,34 prosenttiin ja saattaa siksi merkitä suurehkoa japanilaista sijoitusta amerikkalaislainaan. Euro tosin kävi samoihin aikoihin ennätyskorkeudessa, joka samalla oli teknisesti yliostettu taso joten kyseessä saattoi olla normaali rekyylireaktio ja voittojen kotiuttaminen. Euron arvo nousi eilen 1,325 dollarin paikkeilta yli 1,33 dollarin ja käväisi huipun jälkeen uudelleen 1,325 dollarissa ennen kuin asettui 1,332 dollarin tuntumaan Aasian markkinoilla. Jeniä vastaan dollari on vahvistunut vakaasti 136,5 jenistä 137 jeniin.

Päivän tilastoanti on runsas. Useista Euroopan maista saadaan teollisuuden toimintaa mittaavan PMI-tutkimuksen tuloksia joiden lisäksi luvassa on tieto euroalueen heinä-syyskuun kokonaistuotannosta ja komission ennuste kahdelle seuraavalle vuosineljännekselle. Lisäksi saadaan euroalueen lokakuun työttömyysluku.

Yhdysvalloista on luvassa tiedot kotitalouksien lokakuun ansioista ja kulutuksesta sekä teollisuuden tuotantoa mittaava ISM-indeksi marraskuulta. Loppuillasta Federal Reserve julkistaa vielä Beige Book-katsauksensa josta toivotaan viitteitä pankin rahapolitiikan tulevasta linjasta. Maltillisten koronnostojen ennakoidaan jatkuvan johtokunnan joulukuun 14. päivän kokouksessa.

Kommentit

  Näytä lisää

  Näitä luetaan!

  1. 1

   Nämä Siwat ja Valintatalot muuttuvat K-marketeiksi tammikuussa – katso koko lista

  2. 2

   Leikkaukset iskivät lapsilisään – mitä menetetyllä summalla saisi?

  3. 3

   Kemijärven sillan ja Turun sairaalan betoniongelman syy selvisi: liikaa ilmaa

  4. 4

   Raju luku lapsilisien leikkauksista – ”Lisäävät pienituloisuutta”

  5. 5

   Taliseteli aiheutti kohun Britanniassa – keskuspankki ”suhtautuu huoleen erittäin vakavasti”

  6. 6

   Suomi hävisi roaming-äänestyksessä

  7. 7

   Koeaika on pian yhä pidempi – ”Pitäisi sanoa selkeästi, mikä meni pieleen”

  8. 8

   Kodin1-tavaratalon sivuille ilmestyi viesti: ”Pian täällä taas...”

  9. 9

   Sato myi lähes 300 vuokra-asuntoa

  10. 10

   Neljä suurkaupunkia aikoo kieltää dieselautot

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nämä Siwat ja Valintatalot muuttuvat K-marketeiksi tammikuussa – katso koko lista

  2. 2

   Nordea selvitti, kuinka paljon joulu maksaa suomalaiselle – onko oma joulubudjettisi isompi vai pienempi?

  3. 3

   Kemijärven sillan ja Turun sairaalan betoniongelman syy selvisi: liikaa ilmaa

  4. 4

   Kodin1-tavaratalon sivuille ilmestyi viesti: ”Pian täällä taas...”

  5. 5

   Koeaika on pian yhä pidempi – ”Pitäisi sanoa selkeästi, mikä meni pieleen”

  6. 6

   Erikoinen tilanne autokaupassa: 1500 uutta Porschea myydään käytettyinä

  7. 7

   Suomen ilmasto on myrkkyä autoille – arvaatko, mikä lämpötila on pahin?

  8. 8

   Neljä suurkaupunkia aikoo kieltää dieselautot

  9. 9

   Sato myi lähes 300 vuokra-asuntoa

  10. 10

   Suomi hävisi roaming-äänestyksessä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kelan pääjohtaja SK:lle ”Miksi ylläpidämme järjestelmää, joka maksaa ihmiselle olemisesta?

  2. 2

   Vakava varoitus Suomelle: ”Nämä kotitaloudet erityisen haavoittuvia”

  3. 3

   Nyt se on lopullista: koeaika menee uusiksi

  4. 4

   Katso, kuulutko velkaisten riskiryhmään – tämä raja ei saisi ylittyä

  5. 5

   Ville, 33, kasvatti menestyvän bisneksen Kiinaan – kuukaudessa 8 000 pakettia elektroniikkaa Suomeen

  6. 6

   Suomalaiset saavat liikaa palkkaa? ”Perheen elo muuttuu selviytymistaisteluksi”

  7. 7

   Kevytmaito, kahvi, meetwursti, konetiskiaine... Näin paljon arkisten tuotteiden hinnat nousivat 10 vuodessa

  8. 8

   Nobel-voittaja Bengt Holmström: Suomalaiset saavat liikaa palkkaa

  9. 9

   Miten saa mukavan paikan lentokoneeseen? 7 keinoa

  10. 10

   Vastike vain 1 euron – tällaisessa taloyhtiössä se on mahdollista

  11. Näytä lisää