Presidenttien makkaramestari

Gero Geick valmistaa käsintehtyjä makkaroitayli 6 000reseptillä

Kyröläisen maatalon piharakennuksessa on Suomen kulinaarisen kentän ehkä parhaiten varjelluimpia salaisuuksia. Yksikään kyltti ei paljasta, että keskellä aavaa varsinaissuomalaista peltomaisemaa toimii Suomen pienin makkaratehdas. Sama tehdas tuottaa kuitenkin yli 6 000 reseptillä käsintehtyjä makkaroita maan huippuravintoloille sekä muun muassa lähetystöihin ja presidenttien ruokapöytään.

– Presidenteistä Ahtisaari söi enemmän makkaraa kuin Halonen. Kun Ahtisaaren poika meni naimisiin, ainoa tarjolla ollut liharuoka oli minun makkaraani. Tarja Haloselle olen tehnyt kalamakkaraa hauesta, katkaravuista ja lohesta, Gero Geick kertoo.

Gero Geick on nimeään kantavan yrityksen markkinointiosasto, tuotanto ja logistiikka. Hän on aitogermaani fleischermeister eli lihamestari, joka on opetellut ammattinsa Saksassa oppipojasta kisällin kautta mestariksi. Hän on ainoa lajiaan Suomessa, mutta toisaalta lenkki pitkässä ketjussa. Geick kertoo hymyillen, että saksalaisia lihamestareita on ollut Turun seudulla keskiajasta lähtien.

Joulumakkaraapiparimausteilla

Geick ei pysähdy hetkeksikään. Hän kertoo ammatistaan, mutta samalla hän jauhaa lihaa ja työntää täytettä siansuoleen. Parhaillaan valmistuu mausteista joulumakkaraa.

– Makkarasta tekee joulumakkaran mausteet, ja tietysti joulumieli, Geick kertoo ja taittelee pitkää makkarapötköä lenkeiksi.

– Ennen vanhaan joulumakkaraa tehtiin, kun sika oli teurastettu. Suomessa sitä ei ole maustettu kovin ihmeellisesti: maustepippuria, pippuria, suolaa, sipulia ja valkosipulia. Minun joulumakkarani on enemmän saksalaistyyppinen. Kuulostaa hassulta, että makkaraan laitetaan piparkakkumausteita, mutta sianlihalle se sopii, kuten tiedetään esimerkiksi kiinalaisesta keittiöstä. Ja maustetaanhan joulukinkkukin neilikoilla, hän juttelee ja työntää makkaraerän uuniin.

Geick on tehnyt aivan kaikkea, mitä makkaranystävät ovat osanneet toivoa: strutsimakkaraa, alligaattori- tai etanamakkaraa.

– Minä teen juuri sen makuista makkaraa kuin halutaan.

Perusraaka-aine on lähialueella tuotettu liha. Hän ei käytä kamaraa eikä lisäaineita. Kalamakkara syntyy fileestä.

Enemmän kysyntääkuin tuotantoa

Geickin makkaroille on jatkuvasti enemmän kysyntää kuin hän pystyy valmistamaan. Geick tekee päivässä enimmillään 200 kiloa. Minimitilaus on kymmenen kiloa makkaraa.

– Etsin juuri uutta tilaa, sillä toiveena olisi aloittaa myös riistan välitys ravintoloille. Lisäksi samassa yhteydessä voisi olla pieni tilateurastamo. Parasta olisi jos löytyisi asiasta kiinnostuneita yhteistyökumppaneita.

Tuotannon kasvatus ei ole Geickille kuitenkaan tavoite sinänsä. Ammattiylpeälle käsityöläiselle määrä tulee pitkällä laatuvaatimusten jälkeen.

Kommentit

    Näytä lisää

    Näitä luetaan!

    1. 1

      Kauppojen aukiolot vapautettiin – näin kävi ABC-asemien markettimyynnin

    2. 2

      Lähteet: Trumpin päästrategi Bannon tapasi Saksan suurlähettilään – viesti EU:lle oli kylmäävä

    3. 3

      Mitä ihmettä? Yritysten ei pitänyt haastatella työttömiä, mutta haastattelijoita palkataan jo

    4. 4

      Suomalaismies yritti saada 25 000 euron sairaalakuluja vakuutusyhtiöiltä – joutui mustalle listalle

    5. 5

      ”Ruoka mätänee pelloille” – vakava varoitus Brexitistä

    6. 6

      Finlaysonin ja Musti & Mirrin johtajat aloittivat Trump-boikotin – ”Ei tätä menoa voi enää hyväksyä”

    7. 7

      Kommentti: Perustuslaista viis – työnvälitystä yksityistetään nyt väkipakolla

    8. 8

      Näin sijoittaa kuopiolainen, helsinkiläinen ja oululainen – katso, onko salkkusi kuin naapurilla

    9. 9

      Bill Gates ehdottaa: Verotetaan robotteja – ”Mitä työtä robotti tuo?”

    10. 10

      Varoitus terveyssovelluksista – ”Osa kehittäjistä kuin käärmeöljykauppiaita”

    11. Näytä lisää
    1. 1

      Uusi eläkemuoto houkuttelee työttömiä – hetken helpotus voi kostautua

    2. 2

      Suomalaismies yritti saada 25 000 euron sairaalakuluja vakuutusyhtiöiltä – joutui mustalle listalle

    3. 3

      Mitä ihmettä? Yritysten ei pitänyt haastatella työttömiä, mutta haastattelijoita palkataan jo

    4. 4

      Kauppojen aukiolot vapautettiin – näin kävi ABC-asemien markettimyynnin

    5. 5

      Kelan käsittelyajat rikkovat lakia – ”Hyvin kriittisiä tilanteita näillä perheillä”

    6. 6

      Näin sijoittaa kuopiolainen, helsinkiläinen ja oululainen – katso, onko salkkusi kuin naapurilla

    7. 7

      Uusi ennätys: 37 936 lopettanutta yritystä

    8. 8

      Lähteet: Trumpin päästrategi Bannon tapasi Saksan suurlähettilään – viesti EU:lle oli kylmäävä

    9. 9

      Onko sinulla näitä ominaisuuksia? Tällaiset ihmiset saavat enemmän palkkaa

    10. 10

      Finlaysonin ja Musti & Mirrin johtajat aloittivat Trump-boikotin – ”Ei tätä menoa voi enää hyväksyä”

    11. Näytä lisää
    1. 1

      Yle: Kirjeessä koteihin jaettu oikea seteli hämmentää suomalaisia – osa palauttaa, vaikkei tarvitsisi

    2. 2

      ABC-asemien S-bonus muuttuu – ”Aion äänestää jaloillani”

    3. 3

      50 000 miestä parhaassa iässä ei tee töitä tai opiskele – ”Mitä heille tapahtui?”

    4. 4

      Näin suomalainen mies putoaa työelämästä – ”Ajatellaanko todella, että ihmiset haluavat elää tuilla?”

    5. 5

      Venäläismiljardöörin purjelaiva takavarikoitiin – jättimäinen merilelu maksoi 400 miljoonaa

    6. 6

      Metalliliitto: Työpaikalla pidettiin mustaa listaa työntekijöistä – levisi vahingossa kaikille

    7. 7

      Uusi eläkemuoto houkuttelee työttömiä – hetken helpotus voi kostautua

    8. 8

      Sunnuntailisistä nautittu 100 vuotta – joko riittää?

    9. 9

      Katsastuksiin ehdotetaan tiukennuksia – ”Turhia kustannuksia autoilijalle”

    10. 10

      Julkkisten rahoittaman lentoyhtiön kassasta katosi satoja tuhansia euroja – hakeutuu nyt konkurssiin

    11. Näytä lisää