Valikko

Presidenttien makkaramestari

Gero Geick valmistaa käsintehtyjä makkaroitayli 6 000reseptillä

Kyröläisen maatalon piharakennuksessa on Suomen kulinaarisen kentän ehkä parhaiten varjelluimpia salaisuuksia. Yksikään kyltti ei paljasta, että keskellä aavaa varsinaissuomalaista peltomaisemaa toimii Suomen pienin makkaratehdas. Sama tehdas tuottaa kuitenkin yli 6 000 reseptillä käsintehtyjä makkaroita maan huippuravintoloille sekä muun muassa lähetystöihin ja presidenttien ruokapöytään.

– Presidenteistä Ahtisaari söi enemmän makkaraa kuin Halonen. Kun Ahtisaaren poika meni naimisiin, ainoa tarjolla ollut liharuoka oli minun makkaraani. Tarja Haloselle olen tehnyt kalamakkaraa hauesta, katkaravuista ja lohesta, Gero Geick kertoo.

Gero Geick on nimeään kantavan yrityksen markkinointiosasto, tuotanto ja logistiikka. Hän on aitogermaani fleischermeister eli lihamestari, joka on opetellut ammattinsa Saksassa oppipojasta kisällin kautta mestariksi. Hän on ainoa lajiaan Suomessa, mutta toisaalta lenkki pitkässä ketjussa. Geick kertoo hymyillen, että saksalaisia lihamestareita on ollut Turun seudulla keskiajasta lähtien.

Joulumakkaraapiparimausteilla

Geick ei pysähdy hetkeksikään. Hän kertoo ammatistaan, mutta samalla hän jauhaa lihaa ja työntää täytettä siansuoleen. Parhaillaan valmistuu mausteista joulumakkaraa.

– Makkarasta tekee joulumakkaran mausteet, ja tietysti joulumieli, Geick kertoo ja taittelee pitkää makkarapötköä lenkeiksi.

– Ennen vanhaan joulumakkaraa tehtiin, kun sika oli teurastettu. Suomessa sitä ei ole maustettu kovin ihmeellisesti: maustepippuria, pippuria, suolaa, sipulia ja valkosipulia. Minun joulumakkarani on enemmän saksalaistyyppinen. Kuulostaa hassulta, että makkaraan laitetaan piparkakkumausteita, mutta sianlihalle se sopii, kuten tiedetään esimerkiksi kiinalaisesta keittiöstä. Ja maustetaanhan joulukinkkukin neilikoilla, hän juttelee ja työntää makkaraerän uuniin.

Geick on tehnyt aivan kaikkea, mitä makkaranystävät ovat osanneet toivoa: strutsimakkaraa, alligaattori- tai etanamakkaraa.

– Minä teen juuri sen makuista makkaraa kuin halutaan.

Perusraaka-aine on lähialueella tuotettu liha. Hän ei käytä kamaraa eikä lisäaineita. Kalamakkara syntyy fileestä.

Enemmän kysyntääkuin tuotantoa

Geickin makkaroille on jatkuvasti enemmän kysyntää kuin hän pystyy valmistamaan. Geick tekee päivässä enimmillään 200 kiloa. Minimitilaus on kymmenen kiloa makkaraa.

– Etsin juuri uutta tilaa, sillä toiveena olisi aloittaa myös riistan välitys ravintoloille. Lisäksi samassa yhteydessä voisi olla pieni tilateurastamo. Parasta olisi jos löytyisi asiasta kiinnostuneita yhteistyökumppaneita.

Tuotannon kasvatus ei ole Geickille kuitenkaan tavoite sinänsä. Ammattiylpeälle käsityöläiselle määrä tulee pitkällä laatuvaatimusten jälkeen.

Kommentit

    Näytä lisää

    Näitä luetaan!

    1. 1

      Betoniala: Hauraaksi jäänyt betoni jakautuu kahteen ryhmään

    2. 2

      Kyösti Kakkonen Karjalaisessa: Työntekijät nousevat pian kapinaan ay-liikettä vastaan

    3. 3

      Konsultit alkavat valmentaa työttömiä ennen te-keskusten haastatteluja – palkkio riippuu tuloksesta

    4. 4

      Piilotteli miljoonia ja vaati rangaistuksia veronkierrosta – Ranskan entinen budjettiministeri vankilaan

    5. 5

      3 956 €/kk, 3 826 €/kk... – näissä ammateissa on lyhyt koulutus ja töitä tarjolla

    6. 6

      ”Ikänsä kunniallisesti työtä tehneet kokevat tämän nöyryyttävänä” – kiistelty eläkealoite eduskuntaan

    7. 7

      Katso, mitä tapahtui asuntolainan hinnalle – ”Pankin vaihtajia on liikkeellä”

    8. 8

      Bengt Holmström puhui Nobel-tilaisuudessa

    9. 9

      Näkökulma: Liian pieni osa kasvusta valuu palkkoihin – toteutuuko Marxin ennustus?

    10. 10

      Lista julki: Näissä ammateissa on lyhyt koulutus ja hyvä palkka

    11. Näytä lisää
    1. 1

      Katso, mitä tapahtui asuntolainan hinnalle – ”Pankin vaihtajia on liikkeellä”

    2. 2

      Kyösti Kakkonen Karjalaisessa: Työntekijät nousevat pian kapinaan ay-liikettä vastaan

    3. 3

      Apple osti kaikessa hiljaisuudessa suomalaisyrityksen

    4. 4

      Stark sulkee kuusi myymälää – irtisanoo jopa 160

    5. 5

      Näkökulma: Liian pieni osa kasvusta valuu palkkoihin – toteutuuko Marxin ennustus?

    6. 6

      Autojen ominaisuudesta tuli ongelma – piti säästää energiaa, voikin aiheuttaa kolareita

    7. 7

      ”Ikänsä kunniallisesti työtä tehneet kokevat tämän nöyryyttävänä” – kiistelty eläkealoite eduskuntaan

    8. 8

      Asuntolainoihin ajetaan uutta rajoitusta – tienaisitko tarpeeksi?

    9. 9

      Yle: Kodin1-nimen ostaja selvisi – aikoo kilpailla hinnoilla

    10. 10

      Sähköinen postilaatikko kerää kritiikkiä: ”Pitää olla mahdollisuus asioida miten parhaiten sopii”

    11. Näytä lisää
    1. 1

      WhatsApp katoaa miljoonista puhelimista – katso, onko omasi listalla

    2. 2

      Varo perintöloukkua – ”Voi olla järkevää jopa kieltäytyä perinnöstä”

    3. 3

      Katso, mitä tapahtui asuntolainan hinnalle – ”Pankin vaihtajia on liikkeellä”

    4. 4

      Keskiansio 160 000 euroa vuodessa – tämä ammattiryhmä vaatii lakoilla lisää

    5. 5

      Alkon kilpailutus hämmentää: 100-vuotiaan Suomen juhlalikööriksi virolainen Vana Tallinn

    6. 6

      Suomalaiset saavat liikaa palkkaa? ”Perheen elo muuttuu selviytymistaisteluksi”

    7. 7

      Kyösti Kakkonen Karjalaisessa: Työntekijät nousevat pian kapinaan ay-liikettä vastaan

    8. 8

      Näkökulma: Liian pieni osa kasvusta valuu palkkoihin – toteutuuko Marxin ennustus?

    9. 9

      20-vuotiaita autoja huristelee Suomen teillä paljon – tiedätkö, onko yleisin malli Golf, Astra vai Corolla?

    10. 10

      Suomen ilmasto on myrkkyä autoille – arvaatko, mikä lämpötila on pahin?

    11. Näytä lisää