Valikko

Pienetkin yhtiöt mahtuvat pörssiin

Pörssin pieniä ja osaa suuristakin yhtiöistä moititaan heikosta osakevaihdosta ja välillä myös liian matalasta kurssitasosta. Pörssin kaihdetuimpia neuvotaan usein jopa poistumaan turhaan pörssilistoja venyttämästä.

Pienten yhtiöiden pörssistä häätäjät ovat kuitenkin yleensä sivullisia, jotka eivät esimerkiksi omista arvostelemiensa yhtiöiden osakkeita.

Usein pörssistä poistumista ehdottavat samat investointipankkiirit, jotka yhtä innokkaasti neuvoivat samoja yhtiöitä listautumaan. Pankkiireillehan on samantekevää, pyrkivätkö yhtiöt pörssiin vai pois pörssistä, kunhan vain kauppa käy ja palkkiot kilisevät kassaan.

Osa pienten yhtiöiden arvostelijoista myös uskoo, että pörssi on jonkinlainen näyteikkuna, johon kuuluvat vain suurimmat ja kauneimmat yhtiöt, kansalliset ylpeydenaiheet.

Pörssillä ja pörssiyhtiöillä on osakesäästäjälle täysin toinen merkitys kuin sivullisille. Siksi osakesäästäjä näkee pienetkin pörssiyhtiöt eri tavalla kuin moni muu.

Sijoittajalle kaikki listayhtiöt ovat kokoon katsomatta mahdollisia sijoituskohteita. Listayhtiön koko ja osakkeen vaihtomäärä tai kurssitaso ovat toki tärkeitä seikkoja, mutta sijoituspäätökseen vaikuttaa moni muukin asia.

Pienet yhtiöt kuuluvat pörssiin siinä kuin suuretkin, kunhan yhtiöt ovat listautuneet pörssiin listautumisehtojen mukaan, ja kunhan niiden tiedotustoiminta ja osakkeenomistajien muu kohtelu on asiallista. Eikä voittokaan olisi pahitteeksi.

Osakesäästäjien keskusliiton toiminnanjohtaja ja yksityissijoittaja Jorma Kokko luonnehtii pörssilistautumista pysyväksi olotilaksi. Hänen kantansa poistumisiin on päinvastainen kuin sivullisilla patistelijoilla.

– Pörssiin hakeutuminen on tarkoitettu pysyväksi, joten kovin kevyin perustein ei poistuminen yhtiöiltä onnistu. Listayhtiön osakkeita ostaneella sijoittajalla pitää olla varmuus, että hän voi halutessaan myös myydä nämä osakkeet pörssin kautta.

Kokko suhtautuu listalta poistumisen ajatukseen varsin kielteisesti – varsinkin, jos se yritetään toteuttaa ilman huomattavaa preemiota eli hintahyvitystä.

Kokko tähdentää, että viitseliäs ja pitkämielinen sijoittaja voi löytää pienistäkin yhtiöistä hyviä sijoituskohteita, kunhan vain muistaa ottaa huomioon vähäisen vaihdon vaikutukset.

– Niukka vaihto merkitsee, että markkinat eivät toimi tehokkaasti, ja että osakkeen hinta saattaa vääristyä. Tällöin sijoittajan on hyvä olla tarkkana, sillä yleensä vilkkaassa kaupankäynnissä syntyvät hinnat ovat luotettavimpia.

Heikkoon vaihtoon liittyy Kokon mukaan myös riskejä, joista merkittävimpänä hän pitää niin sanottua likviditeettiriskiä.

– Jos tällaisia osakkeita joutuu myymään pakolla, voi myyntihinta jäädä varsin huonoksi. Yksi epäedullisen hinnoittelun merkki on osto- ja myyntihinnan välillä ammottava tavallista suurempi kurssiero eli spredi.

Likviditeettiriskiä voi Kokon mielestä hallita parhaiten panemalla vähän vaihdettuihin osakkeisiin pelkästään sellaista pitkäaikaista rahaa, jota ei tarvitsekaan irrottaa kiireellä.

– Ostoihin ja myynteihin pitää varata runsaasti aikaa.

Pitkäjänteinen sijoittaja näkee pörssin pienissä yhtiöissä myös houkuttelevia mahdollisuuksia. Useiden tutkimusten mukaan juuri pörssien pienyhtiöt ovat usein tarjonneet sijoittajille parempia tuottoja kuin pörssien tunnetummat ja suositummat suuryhtiöt.

Hyvää sijoitustuottoa selittää useimmiten sijoituksen aikana kertyvien osinkojen ja arvonnousun lisäksi ainakin yhtä tärkeänä ominaisuutena alhainen hankintahinta.

– Sellaiselle pitkäaikaiselle sijoittajalle, joka pääasiassa pitää ostamansa osakkeet, sijoituksen tuottoon vaikuttavat myös muut tekijät kuin myyntihinta. Osinkotuottohan voi nousta sen seurauksena, että osakkeen hankintahinta jää alhaiseksi. Edellytyksenä toki on, että yhtiö kykenee maksamaan hyvää osinkoa, valaisee Kokko.

Kaikki pörssin suuretkin yhtiöt ovat aikoinaan olleet pieniä, ja kasvu onkin yksi pienistä pörssiyhtiöistä usein etsitty ominaisuus. Yhtiön kasvaessa sijoittajat odottavat myös voiton ja osingon aikanaan kasvavan. Jossakin vaiheessa voi edessä olla listan vaihto pörssin päälistalle.

– Potentiaalisia listan vaihtajia kannattaa hakea pienistä yhtiöistä, sillä päälistalle siirtyminen usein nostaa osakkeen arvoa.

Pohjoismaisten pörssien yhdistyminen voi Kokon mukaan osaltaan vähentää yksittäisiin pieniin yhtiöihin kohdistuvaa mielenkiintoa. Jos samalla kaupankäynti hiljenee entisestään, voi myös osakekurssiin liittyvä epävarmuus kasvaa.

Kommentit

  Näytä lisää

  Näitä luetaan!

  1. 1

   Väitöskirja: Intialaisten työntekijöiden perään pitää katsoa

  2. 2

   Kommentti: ”Työstä kieltäytyminen” ei tarkoita työstä kieltäytymistä

  3. 3

   Köyhimmille eläkeläisille 760 e/kk – Kela: Ei riitä

  4. 4

   10 yleisintä syytä: näiden vuoksi työtön menettää tuet

  5. 5

   Luulitko Helsinkiä kalliiksi? Tämä vertailu todistaa toisin

  6. 6

   AKT:n Piirainen vastaa ahtaajakommentteihin: ”Liikemies Kakkonen heittää mielipiteitään faktoina”

  7. 7

   Kommentti: Kansanedustajat, kauppa päättää valikoimansa itse

  8. 8

   Länsimetro valmis liikenteelle aikaisintaan huhtikuussa – Matinkylään yhteys kesäkuussa

  9. 9

   S-ryhmä joutui myrskynsilmään – turkiskohussa kyse on neljästä tuotteesta

  10. 10

   EKP torjui Monte dei Paschin pyynnön – pelastusoperaatio askeleen lähempänä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   10 yleisintä syytä: näiden vuoksi työtön menettää tuet

  2. 2

   XXL:n mainonta voi edetä korkeimpaan oikeuteen

  3. 3

   AKT:n Piirainen vastaa ahtaajakommentteihin: ”Liikemies Kakkonen heittää mielipiteitään faktoina”

  4. 4

   Länsimetro valmis liikenteelle aikaisintaan huhtikuussa – Matinkylään yhteys kesäkuussa

  5. 5

   Kyösti Kakkonen Karjalaisessa: Työntekijät nousevat pian kapinaan ay-liikettä vastaan

  6. 6

   Köyhimmille eläkeläisille 760 e/kk – Kela: Ei riitä

  7. 7

   Konsultit alkavat valmentaa työttömiä ennen te-keskusten haastatteluja – palkkio riippuu tuloksesta

  8. 8

   ”Ikänsä kunniallisesti työtä tehneet kokevat tämän nöyryyttävänä” – kiistelty eläkealoite eduskuntaan

  9. 9

   Yhä useammalta työttömältä evätään tuet – ”Seuranta on tehostunut”

  10. 10

   Katso, mitä tapahtui asuntolainan hinnalle – ”Pankin vaihtajia on liikkeellä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   WhatsApp katoaa miljoonista puhelimista – katso, onko omasi listalla

  2. 2

   Varo perintöloukkua – ”Voi olla järkevää jopa kieltäytyä perinnöstä”

  3. 3

   Katso, mitä tapahtui asuntolainan hinnalle – ”Pankin vaihtajia on liikkeellä”

  4. 4

   Kyösti Kakkonen Karjalaisessa: Työntekijät nousevat pian kapinaan ay-liikettä vastaan

  5. 5

   Keskiansio 160 000 euroa vuodessa – tämä ammattiryhmä vaatii lakoilla lisää

  6. 6

   Alkon kilpailutus hämmentää: 100-vuotiaan Suomen juhlalikööriksi virolainen Vana Tallinn

  7. 7

   Näkökulma: Liian pieni osa kasvusta valuu palkkoihin – toteutuuko Marxin ennustus?

  8. 8

   20-vuotiaita autoja huristelee Suomen teillä paljon – tiedätkö, onko yleisin malli Golf, Astra vai Corolla?

  9. 9

   Suomalaiset myivät tätä juuri joukolla – nyt suositellaan ostamaan

  10. 10

   Terrafame-johtaja Ratia toimii myös yhtiön konsulttina – satojen tuhansien palkkiot

  11. Näytä lisää