Valikko

Netistä uskaltaa yhäostaa

Nettiostoksilla voi saada virustartunnan,mutta verkkokaupan kuluttajansuoja on kuitenkin vahva

Tietokonevirukset ja internetin tietoturvaongelmat ovat viime aikoina olleet uutisissa miltei päivittäin. Tietotekniikasta ja kuluttajansuojasta vain pintapuolisesti tietoinen kansalainen on helposti voinut menettää luottamuksensa nettiin, eikä luottokorttitietojen paljastaminen nettikaupan verkkosivulla houkuttele.

Suomen suurimman luottokorttiyhtiön, muun muassa kansainvälistä Visa-korttia edustavan Luottokunnan toimitusjohtaja Heikki Kapanen kuitenkin vakuuttaa, että normaalia huolellisuutta noudattamalla uskaltaa netissä edelleen käydä ostoksilla.

– Etämaksamisessa kuluttajansuoja on erittäin vahva, ja meidän lähtökohtamme on, että Visa on turvallinen maksuväline, tiivistää Kapanen.

Tavallisen surffaajan luottamus romahti viimeistään, kun maan ylin tietoliikenneviranomainen, Viestintävirasto varoitti kansalaisia markkinoiden yleisimmän selainohjelman, Microsoft Internet Explorerin tietoturvan puutteista.

Myös kuluttajavirasto on julkaissut useita kannanottoja, joissa se on muun muassa muistuttanut turvallisen nettiasioinnin edellyttävän tietokoneelta ja internet-yhteydeltä erillisten tietoturvaohjelmien kuten virustorjunta- ja palomuuriohjelmien käyttämistä.

Luottokunnan Kapanen suhtautuu asiaan toisin.

Hänen mukaansa ainakaan Luottokunta ei aseta korttiasiakkaidensa tietotekniselle osaamiselle tai heidän tietokoneidensa ohjelmistolle tai muille varusteille erityisvaatimuksia.

Kapanen jättää koneen virustorjunta- ja palomuurivarustelun lähinnä asiakkaan harkittavaksi. Luottokunta ei vaadi, että asiakkaiden pitäisi pystyä tunnistamaan saati torjumaan verkkorosvojen virushyökkäyksiä tai tietovarkauksia.

– Luottokortin käyttäminen verkossa on turvallista, kunhan asioinnissa noudatetaan samaa huolellisuutta ja varovaisuutta kuin muissakin maksutilanteissa.

Kapasen mukaan asiakkaan normaalia huolellisuutta on esimerkiksi vastapuolen tunnistaminen ja asioiminen pelkästään tunnettujen ja hyvämaineisten vastapuolten kuten nettikauppojen kanssa. Turvalliseen asiointiin kuuluu, ettei luottamuksellisia tietoja kuten luottokortin numeroa lähetetä mihinkään sähköpostilla. Kortin salaista tunnusnumeroa ei pitäisi milloinkaan paljastaa.

Nettiostosten keskeinen ja samalla monia pelottava vaihe on maksaminen. Kotimaisissa nettikaupoissa voi usein asioida omilla verkkopankkitunnuksilla, mutta ulkomaisissa nettikaupoissa yleensä ainoa mahdollinen maksuväline on luottokortti.

Luottokorttinumeron syöttäminen ulkomaisen verkkokaupan nettisivulle voi tuntua vaaralliselta, mutta Kapasen mukaan tunnetuissa verkkokaupoissa voi kyllä asioida huoleti.

Luottokunta luonnollisesti hyötyy, jos mahdollisimman moni suomalainen vinguttaa Visaa kassakoneiden lisäksi myös netissä. Mutta tuskin Kapanen ehdoin tahdoin haluaisi yhtiölleen ongelmia yllyttämällä ketään nettikauppoihin, ellei olisi asiastaan kohtalaisen varma.

Luottokunnan tietoturva-agentit eivät suinkaan partioi netissä suojelemassa Visa-asiakkaita tietovarkauksilta tai muulta kiusanteolta. Sen sijaan asiakkaan selustaa turvaa etämaksamisen erittäin vahva kuluttajansuoja.

Omalta varomattomuudelta ei suojaa edes kuluttajansuoja. Kapasen mukaan varsinkin internetin pornosivuilta kertyi vielä pari vuotta sitten runsaasti yllätyslaskuja. Varomattomat asiakkaat olivat syöttäneet epämääräisille sivuille korttinumeroitaan, joita kyseltiin muka sivujen ikärajan valvomiseksi.

Kotikoneen tietoturva-aukot merkitsevät luonnollisesti, että tietovarkaat voivat kyllä iskeä luottokorttisurffaajankin koneelle. Mutta vahva kuluttajansuoja tarjoaa tiukan paikan tullen suojaa asiattomia laskuja vastaan. Kenenkään ei tarvitse maksaa kuin omista, tilauksen mukaisista ostoksistaan.

– Jos joku kaappaa luottokortin tiedot netissä, kaappaaja voi tehdä tiedoilla kortin omistajalle suunnilleen yhtä paljon vahinkoa kuin puhelinluettelotiedoilla, vertaa Kapanen.

Hänen mukaansa asiakkaan ei tarvitse maksaa aiheettomia luottokorttilaskuja, olipa väärät ostokset sitten maksettu netistä kaapatulla korttinumerolla tai varastetulla kortilla. Vääriä laskuja ja virheellisiä toimituksia voi syntyä myös vahingossa, eikä asiakas silloinkaan joudu niitä maksamaan.

– Riittää, että väärän laskun saanut asiakas toimittaa meidän asiakaspalveluumme vapaamuotoisen kirjeen asiasta. Ellei tapahtuma vastaa asiakkaan omia tilauksia tai ostoksia, ei hänen tarvitse niitä maksaa, rauhoittaa Kapanen.

Varmuuden vuoksi Luottokunta neuvoo asiakkaitaan kopioimaan ja tulostamaan kaikki nettiostoksiinsa liittyvät verkkolomakkeet.

Lisätietoja: www.kuluttajavirasto.fi, www.visa.fi

Kommentit

  Näytä lisää

  Näitä luetaan!

  1. 1

   10 yleisintä syytä: näiden vuoksi työtön menettää tuet

  2. 2

   Köyhimmille eläkeläisille 760 e/kk – Kela: Ei riitä

  3. 3

   Väitöskirja: Intialaisten työntekijöiden perään pitää katsoa

  4. 4

   Coca-Cola saa uuden toimitusjohtajan – tehtävä selvä

  5. 5

   Koulupakko 17- tai 18-vuotiaaksi? ”Meillä on kasvava joukko nuoria, joilla on heikot taidot lukutaidossa, matematiikassa ja luonnontieteissä”

  6. 6

   Venäjän-viennin pudotus tasaantumassa

  7. 7

   AKT:n Piirainen vastaa ahtaajakommentteihin: ”Liikemies Kakkonen heittää mielipiteitään faktoina”

  8. 8

   Konkurssin riskistä varoittanut Takoma romahti pörssissä

  9. 9

   Yhä useammalta työttömältä evätään tuet – ”Seuranta on tehostunut”

  10. 10

   Kommentti: ”Työstä kieltäytyminen” ei tarkoita työstä kieltäytymistä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   10 yleisintä syytä: näiden vuoksi työtön menettää tuet

  2. 2

   AKT:n Piirainen vastaa ahtaajakommentteihin: ”Liikemies Kakkonen heittää mielipiteitään faktoina”

  3. 3

   Köyhimmille eläkeläisille 760 e/kk – Kela: Ei riitä

  4. 4

   Länsimetro valmis liikenteelle aikaisintaan huhtikuussa – Matinkylään yhteys kesäkuussa

  5. 5

   Kommentti: ”Työstä kieltäytyminen” ei tarkoita työstä kieltäytymistä

  6. 6

   Yhä useammalta työttömältä evätään tuet – ”Seuranta on tehostunut”

  7. 7

   Väitöskirja: Intialaisten työntekijöiden perään pitää katsoa

  8. 8

   XXL:n mainonta voi edetä korkeimpaan oikeuteen

  9. 9

   S-ryhmä joutui myrskynsilmään – turkiskohussa kyse on neljästä tuotteesta

  10. 10

   Kyösti Kakkonen Karjalaisessa: Työntekijät nousevat pian kapinaan ay-liikettä vastaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   WhatsApp katoaa miljoonista puhelimista – katso, onko omasi listalla

  2. 2

   Varo perintöloukkua – ”Voi olla järkevää jopa kieltäytyä perinnöstä”

  3. 3

   Katso, mitä tapahtui asuntolainan hinnalle – ”Pankin vaihtajia on liikkeellä”

  4. 4

   Kyösti Kakkonen Karjalaisessa: Työntekijät nousevat pian kapinaan ay-liikettä vastaan

  5. 5

   Keskiansio 160 000 euroa vuodessa – tämä ammattiryhmä vaatii lakoilla lisää

  6. 6

   Alkon kilpailutus hämmentää: 100-vuotiaan Suomen juhlalikööriksi virolainen Vana Tallinn

  7. 7

   Näkökulma: Liian pieni osa kasvusta valuu palkkoihin – toteutuuko Marxin ennustus?

  8. 8

   10 yleisintä syytä: näiden vuoksi työtön menettää tuet

  9. 9

   20-vuotiaita autoja huristelee Suomen teillä paljon – tiedätkö, onko yleisin malli Golf, Astra vai Corolla?

  10. 10

   Suomalaiset myivät tätä juuri joukolla – nyt suositellaan ostamaan

  11. Näytä lisää