Valikko

Äkillinen sairaus vie tulot ja syö säästöt

Pitkittynyt sairaus on myös taloudellinen riski ja rasite. Sairausaika pienentää tuloja ja lisää menoja.

Sairastuminen on elämän riskeistä arvaamattomimpia. Sairaus iskee yllättäen ja käyttäytyy ennakoimattomalla tavalla: nuha kääntyy keuhkokuumeeksi tai jäisellä kadulla vääntyneeseen nilkkaan kehittyy nivelrikko.

Yleisin turva sairauden sattuessa on Kansaneläkelaitoksen (Kelan) sairauspäiväraha. Senkään saaminen ei kuitenkaan ole automaattista. Tärkein ehto on, että asuu vakituisesti Suomessa.

Yli vuoden mittaiseksi venähtänyt työskentely tai muu oleskelu ulkomailla voi pudottaa pois Kelan sosiaaliturvan huomasta. Ainakin, jos ei ole huomannut selvittää asiaa Kelan kanssa etukäteen.

Sairauspäivärahan suuruuteen vaikuttaa moni seikka. Tärkein peruste on viimeksi valmistunut verotus, koska palkansaajan päiväraha määräytyy verotetun tulon mukaan. Jos tulot ovat nousseet viime verotuksesta vähintään viidenneksellä, voi palkkatodistuksen avulla hakea korkeampaa päivärahaa.

Päiväraha päätetään aina tapaus kerrallaan. Kelan arviolaskurilla voi kuitenkin selvittää, että 2 200 euron kuukausipalkasta päiväraha on vajaat 60 euroa ja 3 000 euron palkasta reilut 70 euroa. Päiväraha maksetaan kuudelta päivältä viikossa ja se on verotettavaa tuloa, joten käytännössä sairauspäivärahan varaan jääminen puolittaa tulot.

Ansiosidonnaista sairauspäivärahaa ei voi saada, jos ei ole ollut töissä kolmea kuukautta ennen sairastumista. Tuossa tapauksessa sairastumista seuraa 55 päivän karenssi ja sen jälkeen päiväraha on 11,45 euroa arkipäivältä.

Jos työkyvyttömyys kestää yli 300 arkipäivää, päiväraha muuttuu työkyvyttömyyseläkkeeksi. Eläkettä joutuu odottamaan nuo 300 päivää myös siinä tapauksessa, ettei ole oikeutettu sairauspäivärahaan.

Vapaaehtoinen sairauskuluvakuutus on yksi keino varmistaa omaa tai perheen toimeentuloa, mutta sekään ei aina auta. Vakuutus on otettava ennen kuin sairastuu. Vakuutusta otettaessa on annettava selvitys terveydentilasta, eikä se ole pelkkä muodollisuus – vaikka vakuutusmyyjä väittäisi toista.

Moni vakuutuksen ottaja on pettynyt jäätyään ilman korvauksia mielestään aiheetta. Kuluttajaviraston ja Vakuutusyhtiöiden Keskusliiton yhteinen sovitteluelin, Vakuutuslautakunta käsittelee tavan takaa asiakasvalituksia siitä, että korvausta ei makseta aiemman samantapaisen vaivan vuoksi.

Eräs tyypillinen valitus koski selkävaivojen hoitoa. Kuluja ei korvattu vakuutuksesta, koska vakuutettu oli aiemmin ollut sairaslomalla käden nivelten kiputilan vuoksi eikä ollut ilmoittanut asiaa vakuutusta hakiessaan. Maallikon ei ehkä ole helppo nähdä vaivojen yhteyttä, mutta lautakunnan mielestä vakuutusyhtiö sai evätä korvauksen ja rajata nivelsairaudet muutenkin vakuutuksen ulkopuolelle.

Lautakuntaan valitetaan vuosittain satoja kertoja myös tapaturmavakuutuksista. Jos tapaturman hoito paljastaa sairauksia, kulumia tai rappeutumia, niitä ei korvata tapaturmavakuutuksesta. Tämä sotii monen oikeustajua vastaan, mutta on vakuutusehtojen mukaista.

Sairauskulut syövät säästöjä tulojen ja säästöjen määrään katsomatta. Sosiaali- ja terveysalan tutkimuskeskuksen Stakesin selvityksen mukaan lähes joka kymmenes kotitalous joutuu käyttämään säästöjään selvitäkseen sairauksien aiheuttamista menoista.

Perinteisesti sairauskulut ovat rasittaneet suhteellisesti eniten alimpia tuloluokkia, mutta yhä useampi keskituloinen on joutunut turvautumaan tuttavien tai sukulaisten apuun sairauskulujen vuoksi. Jopa kaikkein parhaiten ansaitseva viidennes ei selviä sairauskuluista ongelmitta: tässä ryhmässä viisi prosenttia oli joutunut tinkimään säännöllisistä menoista sairauskulujen vuoksi.

Vakavien sairauksien aiheuttamat kulut ovat nekin vakavia. Jopa viisi prosenttia syöpäpotilaista tarvitsee jossain hoidon vaiheessa voimakkaita, niin sanotulla kipupumpulla annosteltavia lääkkeitä. Sairaalassa lääke on ilmainen, mutta avohoidossa oleva joutuu yleensä maksamaan sen itse. Kuukauden annos kaikkein halvimpiakin valmisteita maksaa 400 euroa.

Tiettävästi myös jotkut MS-tautia sairastavat ovat maksaneet itse kalliita interferoni-hoitoja, jos heidät on rajattu yhteiskunnan maksaman hoidon ulkopuolelle.

Satoja euroja kuukaudessa maksavaa hoitoa voi perustella paitsi elämänlaadulla myös taloudellisesti: hoito voi säilyttää työkyvyn ja sen myötä paremman ansiotason.

Kommentit

  Näytä lisää

  Näitä luetaan!

  1. 1

   Kaksi yllättäjää – mitä tapahtui kananmunille ja jauhelihalle?

  2. 2

   Varo perintöloukkua – ”Voi olla järkevää jopa kieltäytyä perinnöstä”

  3. 3

   Saadaanko Teslan jättitehdas Vaasaan? ”Puhumme tuhansista työpaikoista”

  4. 4

   Yhä useampi on tänään töissä ”Linnan juhlien alkaessa kauppa saattaa hiljetä”

  5. 5

   Barnier: Brexit-neuvotteluille aikaa vain 18 kuukautta

  6. 6

   WSJ: IBM:n Romettystä tulee Trumpin neuvonantaja

  7. 7

   Yle: Ruotsalainen kauppa on rekisteröinyt Kodin1.com-osoitteen

  8. 8

   ”Vei mahdollisuuden huippu-uraan” – entinen opiskelija vaatii Oxfordin yliopistolta miljoonakorvauksia

  9. 9

   Wahlroos: Tässä on Suomen työttömyysongelman perimmäinen syy – ”Ihan käsittämätöntä”

  10. 10

   Saitko postia Sammolta? Aikaa ensi keskiviikkoon

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Varo perintöloukkua – ”Voi olla järkevää jopa kieltäytyä perinnöstä”

  2. 2

   Suomalaiset myivät tätä juuri joukolla – nyt suositellaan ostamaan

  3. 3

   Kaksi yllättäjää – mitä tapahtui kananmunille ja jauhelihalle?

  4. 4

   ”Vei mahdollisuuden huippu-uraan” – entinen opiskelija vaatii Oxfordin yliopistolta miljoonakorvauksia

  5. 5

   Saadaanko Teslan jättitehdas Vaasaan? ”Puhumme tuhansista työpaikoista”

  6. 6

   Saitko postia Sammolta? Aikaa ensi keskiviikkoon

  7. 7

   5 vinkkiä – näin siirrät omaisuutta lapsille pienellä verolla

  8. 8

   Suomalainen elää luotolla ”luonnollisena asiana”

  9. 9

   Helsingin työmaita tarkastettiin – työntekijöiden tietoja puuttui yli puolelta

  10. 10

   Teslan valtava akkutehdas halutaan Vaasaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   WhatsApp katoaa miljoonista puhelimista – katso, onko omasi listalla

  2. 2

   Varo perintöloukkua – ”Voi olla järkevää jopa kieltäytyä perinnöstä”

  3. 3

   Nyt se on lopullista: koeaika menee uusiksi

  4. 4

   Katso, kuulutko velkaisten riskiryhmään – tämä raja ei saisi ylittyä

  5. 5

   Keskiansio 160 000 euroa vuodessa – tämä ammattiryhmä vaatii lakoilla lisää

  6. 6

   Vakava varoitus Suomelle: ”Nämä kotitaloudet erityisen haavoittuvia”

  7. 7

   Alkon kilpailutus hämmentää: 100-vuotiaan Suomen juhlalikööriksi virolainen Vana Tallinn

  8. 8

   Suomalaiset saavat liikaa palkkaa? ”Perheen elo muuttuu selviytymistaisteluksi”

  9. 9

   Kevytmaito, kahvi, meetwursti, konetiskiaine... Näin paljon arkisten tuotteiden hinnat nousivat 10 vuodessa

  10. 10

   Nobel-voittaja Bengt Holmström: Suomalaiset saavat liikaa palkkaa

  11. Näytä lisää