Valikko

Harrastuksena ravintola

Mitä tapahtuu, kun suomalainen harrastajakokki ja italialainen ravintoloitsija ystävystyvät belgialaisella tenniskentällä? Syntyy cross kitchen -ravintola.
TEKSTI JA Kuvat

Moni meistä Belgian suomalaisista on narissut vuosikausia, että miksi tässä maailman ruokakulttuurin mekassa ei tarjoilla suomalaista ruokaa.

Ydinenergian lobbausjärjestön Foratomin johtaja Sami Tulonen lopetti viime keväänä narinat ostamalla italialaisen ystävänsä Pino Mastro Giovannin kanssa Brysselistä Avenue de Louisen päästä vanhan panimoravintola La Brasserie Louisen, joka on ruokkinut belgialaisia jo viime vuosisadan alkupuolelta.

Ruoanlaittoa harrastava Tulonen kertoo unelmoineensa amerikkalaisen vaimonsa kanssa jo vuosia omasta ravintolasta, vaikka hänellä ei ole itsellään ravintola-alan koulutusta tai kokemusta.

– En ole ravintola-alan ammattilainen kuten Pino, vaan pelkkä turisti. En ole täällä töissä, vaan tämä on minulle mieluisa harrastus, kuvaa Tulonen.

Etelä-Italiassa syntynyt Giovanni on toiminut Brysselissä ravintoloitsijana jo 20 vuotta. Tätä ennen hän työskenteli pariisilaisravintoloissa.

Tulonen tutustui Giovanniin tennisklubilla viisi vuotta sitten.

– Kun kerroin Pinolle harrastavani ruoanlaittoa ja viinejä, hän sanoi minulle pilke silmäkulmassa, että te suomalaiset ette tiedä hyvästä ruoasta mitään, muistelee Tulonen.

Giovannin asenne muuttui täysin, kun Tulonen oli kutsunut hänet perheineen päivälliselle kotiinsa. Hän tarjosi italialaisvieraille muun muassa kylmäsavulohta, muikun mätiä ja mustikkapiirakkaa.

– Pino oli aivan myyty. Hän sanoi, että suomalainen ruokahan on loistavaa. Meidän täytyy tehdä yhteistyötä, muistelee Tulonen.

Yhteistyö näyttää sujuvan. Giovanni johtaa ravintolaa ja Tulonen hoitaa oman työnsä ohella markkinointia ja raaka-ainehankintoja Suomesta. Hänen tavarantoimittajiinsa kuuluu muun muassa keminmaalainen Lapin Palvi, joka toimittaa poronlihaa.

Giovannilla ja Tulosella on ollut alusta saakka yhteinen näkemys ravintolan liikeideasta.

Ravintolassa on aito cross kitchen eli sekakeittiö, joka tarjoaa huolella valmistettua ranskalais-belgialaista ja suomalaista ruokaa italialaisittain höystettynä.

– En ole yrittänyt selittää belgialaiselle keittiöpäällikölle, kuinka suomalaista ruokaa pitäisi laittaa. Hän on kehittänyt raaka-aineista ruokaa oman makunsa mukaan, kertoo Tulonen.

Tarjolla on runsas valikoima suomalaisia herkkuja, kuten poron fileetä puolukkakastikkeella, kylmäsavulohta siian mädillä, poron kylmäsavupaistista tehtyä garpaccioa tryffeliöljyllä maustetulla salaatilla.

Tulonen kehuu keittiömestarinsa kehitelmistä erityisesti lakkahillolla maustettua paahtovanukasta, joka on vienyt monelta kielen mennessään. Samoin poron garpaccio on ollut menestys. Listalla on myös suomalaisia klassikoita, kuten lohisoppaa ja ruisleipää.

Tuloselle ja Giovannille on ollut jo ennen ravintolan perustamista selvää, että pelkkä suomalaiseen ruokaan erikoistunut ravintola ei pärjää Brysselissä.

– Suomalainen ruoka on sen verran erikoista, että sen varaan ei kannata kokonaan laskea. Isomman kokonaisuuden osana suomalainen ruoka sen sijaan kannattaa, sanoo Tulonen.

Kommentit

    Näytä lisää

    Näitä luetaan!

    1. 1

      Näin 3 ammattilaista sijoittaa rahansa – jännitystä, fanitusta ja varmoja kohteita

    2. 2

      KL: Talvivaaran osake liikkuu taas

    3. 3

      Köyhimmille eläkeläisille 760 e/kk – Kela: Ei riitä

    4. 4

      1200 euroa, 170 euroa, 132 euroa – näin paljon 1000 euroa olisi poikinut muualla kuin tilillä

    5. 5

      Kaasuputki Venäjältä Saksaan kuumentaa tunteita – Merkelin hallituksen toimia ihmetellään

    6. 6

      Nolottaako tinkiminen? ”Syytä anoppia” ja 5 muuta vinkkiä alennuksen saamiseksi

    7. 7

      Koulupakko 17- tai 18-vuotiaaksi? ”Meillä on kasvava joukko nuoria, joilla on heikot taidot lukutaidossa, matematiikassa ja luonnontieteissä”

    8. 8

      Kommentti: ”Työstä kieltäytyminen” ei tarkoita työstä kieltäytymistä

    9. 9

      Konkurssin riskistä varoittanut Takoma romahti pörssissä

    10. 10

      Näin oululaisyrittäjä aikoo luovia Slushin kuhinassa – ”Tietynlaista kaaoksenhallintaa koko päivä”

    11. Näytä lisää
    1. 1

      Näin 3 ammattilaista sijoittaa rahansa – jännitystä, fanitusta ja varmoja kohteita

    2. 2

      Kommentti: ”Työstä kieltäytyminen” ei tarkoita työstä kieltäytymistä

    3. 3

      Köyhimmille eläkeläisille 760 e/kk – Kela: Ei riitä

    4. 4

      KL: Talvivaaran osake liikkuu taas

    5. 5

      Nolottaako tinkiminen? ”Syytä anoppia” ja 5 muuta vinkkiä alennuksen saamiseksi

    6. 6

      1200 euroa, 170 euroa, 132 euroa – näin paljon 1000 euroa olisi poikinut muualla kuin tilillä

    7. 7

      10 yleisintä syytä: näiden vuoksi työtön menettää tuet

    8. 8

      Kaasuputki Venäjältä Saksaan kuumentaa tunteita – Merkelin hallituksen toimia ihmetellään

    9. 9

      TS: Olkiluodon avaus saattaa taas viivästyä

    10. 10

      Koulupakko 17- tai 18-vuotiaaksi? ”Meillä on kasvava joukko nuoria, joilla on heikot taidot lukutaidossa, matematiikassa ja luonnontieteissä”

    11. Näytä lisää
    1. 1

      Varo perintöloukkua – ”Voi olla järkevää jopa kieltäytyä perinnöstä”

    2. 2

      Katso, mitä tapahtui asuntolainan hinnalle – ”Pankin vaihtajia on liikkeellä”

    3. 3

      WhatsApp katoaa miljoonista puhelimista – katso, onko omasi listalla

    4. 4

      Kyösti Kakkonen Karjalaisessa: Työntekijät nousevat pian kapinaan ay-liikettä vastaan

    5. 5

      Näkökulma: Liian pieni osa kasvusta valuu palkkoihin – toteutuuko Marxin ennustus?

    6. 6

      10 yleisintä syytä: näiden vuoksi työtön menettää tuet

    7. 7

      20-vuotiaita autoja huristelee Suomen teillä paljon – tiedätkö, onko yleisin malli Golf, Astra vai Corolla?

    8. 8

      Suomalaiset myivät tätä juuri joukolla – nyt suositellaan ostamaan

    9. 9

      Terrafame-johtaja Ratia toimii myös yhtiön konsulttina – satojen tuhansien palkkiot

    10. 10

      5 vinkkiä – näin siirrät omaisuutta lapsille pienellä verolla

    11. Näytä lisää