Harrastuksena ravintola

Mitä tapahtuu, kun suomalainen harrastajakokki ja italialainen ravintoloitsija ystävystyvät belgialaisella tenniskentällä? Syntyy cross kitchen -ravintola.
TEKSTI JA Kuvat

Moni meistä Belgian suomalaisista on narissut vuosikausia, että miksi tässä maailman ruokakulttuurin mekassa ei tarjoilla suomalaista ruokaa.

Ydinenergian lobbausjärjestön Foratomin johtaja Sami Tulonen lopetti viime keväänä narinat ostamalla italialaisen ystävänsä Pino Mastro Giovannin kanssa Brysselistä Avenue de Louisen päästä vanhan panimoravintola La Brasserie Louisen, joka on ruokkinut belgialaisia jo viime vuosisadan alkupuolelta.

Ruoanlaittoa harrastava Tulonen kertoo unelmoineensa amerikkalaisen vaimonsa kanssa jo vuosia omasta ravintolasta, vaikka hänellä ei ole itsellään ravintola-alan koulutusta tai kokemusta.

– En ole ravintola-alan ammattilainen kuten Pino, vaan pelkkä turisti. En ole täällä töissä, vaan tämä on minulle mieluisa harrastus, kuvaa Tulonen.

Etelä-Italiassa syntynyt Giovanni on toiminut Brysselissä ravintoloitsijana jo 20 vuotta. Tätä ennen hän työskenteli pariisilaisravintoloissa.

Tulonen tutustui Giovanniin tennisklubilla viisi vuotta sitten.

– Kun kerroin Pinolle harrastavani ruoanlaittoa ja viinejä, hän sanoi minulle pilke silmäkulmassa, että te suomalaiset ette tiedä hyvästä ruoasta mitään, muistelee Tulonen.

Giovannin asenne muuttui täysin, kun Tulonen oli kutsunut hänet perheineen päivälliselle kotiinsa. Hän tarjosi italialaisvieraille muun muassa kylmäsavulohta, muikun mätiä ja mustikkapiirakkaa.

– Pino oli aivan myyty. Hän sanoi, että suomalainen ruokahan on loistavaa. Meidän täytyy tehdä yhteistyötä, muistelee Tulonen.

Yhteistyö näyttää sujuvan. Giovanni johtaa ravintolaa ja Tulonen hoitaa oman työnsä ohella markkinointia ja raaka-ainehankintoja Suomesta. Hänen tavarantoimittajiinsa kuuluu muun muassa keminmaalainen Lapin Palvi, joka toimittaa poronlihaa.

Giovannilla ja Tulosella on ollut alusta saakka yhteinen näkemys ravintolan liikeideasta.

Ravintolassa on aito cross kitchen eli sekakeittiö, joka tarjoaa huolella valmistettua ranskalais-belgialaista ja suomalaista ruokaa italialaisittain höystettynä.

– En ole yrittänyt selittää belgialaiselle keittiöpäällikölle, kuinka suomalaista ruokaa pitäisi laittaa. Hän on kehittänyt raaka-aineista ruokaa oman makunsa mukaan, kertoo Tulonen.

Tarjolla on runsas valikoima suomalaisia herkkuja, kuten poron fileetä puolukkakastikkeella, kylmäsavulohta siian mädillä, poron kylmäsavupaistista tehtyä garpaccioa tryffeliöljyllä maustetulla salaatilla.

Tulonen kehuu keittiömestarinsa kehitelmistä erityisesti lakkahillolla maustettua paahtovanukasta, joka on vienyt monelta kielen mennessään. Samoin poron garpaccio on ollut menestys. Listalla on myös suomalaisia klassikoita, kuten lohisoppaa ja ruisleipää.

Tuloselle ja Giovannille on ollut jo ennen ravintolan perustamista selvää, että pelkkä suomalaiseen ruokaan erikoistunut ravintola ei pärjää Brysselissä.

– Suomalainen ruoka on sen verran erikoista, että sen varaan ei kannata kokonaan laskea. Isomman kokonaisuuden osana suomalainen ruoka sen sijaan kannattaa, sanoo Tulonen.

Kommentit

    Näytä lisää

    Näitä luetaan!

    1. 1

      Kauppojen aukiolot vapautettiin – näin kävi ABC-asemien markettimyynnin

    2. 2

      Finlaysonin ja Musti & Mirrin johtajat aloittivat Trump-boikotin – ”Ei tätä menoa voi enää hyväksyä”

    3. 3

      Kommentti: Perustuslaista viis – työnvälitystä yksityistetään nyt väkipakolla

    4. 4

      Mitä ihmettä? Yritysten ei pitänyt haastatella työttömiä, mutta haastattelijoita palkataan jo

    5. 5

      Suomalaismies yritti saada 25 000 euron sairaalakuluja vakuutusyhtiöiltä – joutui mustalle listalle

    6. 6

      Uusi ennätys: 37 936 lopettanutta yritystä

    7. 7

      Näin sijoittaa kuopiolainen, helsinkiläinen ja oululainen – katso, onko salkkusi kuin naapurilla

    8. 8

      Uusi eläkemuoto houkuttelee työttömiä – hetken helpotus voi kostautua

    9. 9

      Bill Gates ehdottaa: Verotetaan robotteja – ”Mitä työtä robotti tuo?”

    10. 10

      Kelan käsittelyajat rikkovat lakia – ”Hyvin kriittisiä tilanteita näillä perheillä”

    11. Näytä lisää
    1. 1

      Uusi eläkemuoto houkuttelee työttömiä – hetken helpotus voi kostautua

    2. 2

      Suomalaismies yritti saada 25 000 euron sairaalakuluja vakuutusyhtiöiltä – joutui mustalle listalle

    3. 3

      Onko sinulla näitä ominaisuuksia? Tällaiset ihmiset saavat enemmän palkkaa

    4. 4

      Venäläismiljardöörin purjelaiva takavarikoitiin – jättimäinen merilelu maksoi 400 miljoonaa

    5. 5

      Kelan käsittelyajat rikkovat lakia – ”Hyvin kriittisiä tilanteita näillä perheillä”

    6. 6

      Näin sijoittaa kuopiolainen, helsinkiläinen ja oululainen – katso, onko salkkusi kuin naapurilla

    7. 7

      Uusi ennätys: 37 936 lopettanutta yritystä

    8. 8

      Näin suomalainen mies putoaa työelämästä – ”Ajatellaanko todella, että ihmiset haluavat elää tuilla?”

    9. 9

      Mitä ihmettä? Yritysten ei pitänyt haastatella työttömiä, mutta haastattelijoita palkataan jo

    10. 10

      Verottaja töppäsi – liikkeellä aiheettomia karhukirjeitä

    11. Näytä lisää
    1. 1

      Sunnuntailisät pois, työpäivän pituus 12 tuntiin? ”Tehdään työtä silloin, kun sitä on”

    2. 2

      Yle: Kirjeessä koteihin jaettu oikea seteli hämmentää suomalaisia – osa palauttaa, vaikkei tarvitsisi

    3. 3

      ABC-asemien S-bonus muuttuu – ”Aion äänestää jaloillani”

    4. 4

      50 000 miestä parhaassa iässä ei tee töitä tai opiskele – ”Mitä heille tapahtui?”

    5. 5

      Näin suomalainen mies putoaa työelämästä – ”Ajatellaanko todella, että ihmiset haluavat elää tuilla?”

    6. 6

      Venäläismiljardöörin purjelaiva takavarikoitiin – jättimäinen merilelu maksoi 400 miljoonaa

    7. 7

      Metalliliitto: Työpaikalla pidettiin mustaa listaa työntekijöistä – levisi vahingossa kaikille

    8. 8

      Uusi eläkemuoto houkuttelee työttömiä – hetken helpotus voi kostautua

    9. 9

      Sunnuntailisistä nautittu 100 vuotta – joko riittää?

    10. 10

      Katsastuksiin ehdotetaan tiukennuksia – ”Turhia kustannuksia autoilijalle”

    11. Näytä lisää