Valikko

Piensijoittajat kovistelivat Elisaa heikosta asiakaspalvelusta

Pasilan Messuhallin sisääntuloaulassa alkaa tungos tiivistyä, kun kello lähenee kahta maanantai-iltapäivällä ja Elisan yhtiökokouksen alkuun on enää hetki aikaa. Elisalla on 270 000 osakkeenomistajaa ja sen kyllä huomaa. Ilmassa on suuren urheilujuhlan tuntua.
Yhtiökokoukseen oli etukäteen tänä vuonna ilmoittautunut ennätysmäärä osakkeenomistajia eli peräti 1 600 sijoittajaa, kun normaalivuonna paikalle vaivautuu nelisensataa osakkeenomistajaa.

Jonot narikkaan ja ilmoittautumistiskille venyvät jatkuvasti pidemmiksi.

Ajoissa paikalle

Helsinkiläinen osakkeenomistaja Eero Vesterinen on kuitenkin saapunut ajoissa paikalle ja hypistelee jo käsissään yhtiökokouksen esityslistaa ja äänestyslippujaan muiden vielä jonottaessa.

Vesterisen kuten monen muunkin paikalla olevan osakkaan Elisa-omistus on alkanut puhelinosakkeesta, ja sen jälkeen hän on ostanut yhtiötä lisää.

- Halusin tulla kuulemaan, missä mennään, Vesterinen perustelee osanottoaan.

Erityisesti häntä kiinnostavat Elisan lähivuosien suuntaviivat ja mitä johto niistä sanoo. Omiakin kysymyksiä on mielessä kokouksessa esitettäväksi, jollei joku muu sitten ehdi ensin.

Elisan yhtiökokouksesta Vesterisellä on kokemusta jo viideltä vuodelta ja hänen mukaansa piensijoittajat saavat niissä yleensä äänensä varsin hyvin kuuluville.

Elisan lisäksi Vesterisen tämän kevään ohjelmaan kuuluu myös ainakin muutama muukin yhtiökokous - salkussa on tyypillisiä kansanosakkeita Fortumia, Nordeaa, Sampoa ja TeliaSoneraa.

Ensi kertaa tungoksen keskellä menoa sen sijaan katselee helsinkiläinen Seppo Walta.

- Uteliaisuuttani tulin paikalle, Walta hymähtää.

On hänellä vakavampikin syy. Hän sanoo pohtivansa Elisan osakkeen arvon kehitystä ja sitä kautta koko sijoituksensa järkevyyttä.

- Pitää miettiä, onko omistus tuottava vai tuleeko siitä pelkkiä kuluja säilytysmaksujen takia, Walta toteaa.

"Piensijoittajien tuettava toisiaan"

Uteliaisuuttaan paikalla sanoo olevansa myös helsinkiläinen Kauko Leväaho. Hän edustaa kokouksessa taloyhtiötään, joka omistaa Elisan osakkeita.

Samanlainen uteliaisuus ja kiinnostus sijoitusasioihin on ajanut paikalle useimmat muutkin osakkeenomistajat kuten ensi kertaa saapuvan helsinkiläisen Marja Rostin. Hän haluaa nähdä miten suuria päätöksiä tehdään.

Väki alkaa vähitellen kerääntyä jonottamaan saliin sisälle pääsyä, kun paikalle rientää vauhdikkaasti harppoen vantaalainen Marko Ruotsalainen. Hän edustaa selvästi paikalle saapuneiden osakkeenomistajien vähemmistöä eli nuorempaa joukkoa.

Hän sanoo tulleensa paikalle Elisan hyvän tuloksen innostamana.

Ruotsalainen pyörittelee käsissään joidenkin piensijoittajien messuhallin edustamalla jakamaa lentolehtistä, jonka otsikkona on "Suuri puhallus". Kyse on parhaillaan oikeuskäsittelyssä olevasta Radiolinjan osakkeiden lunastusriidasta.

- Varmaan piensijoittajien pitää hakea tukea toisistaan juuri tällä tavalla liittoutumalla saadakseen äänensä kuuluviin, Ruotsalainen puntaroi lehtistä.

Häntä itseään kiinnostavat Elisan asiat myös ihan ammattisyistä.

- Työskentelen itsekin telealalla ja olen huolissani peruspuhelinpalvelujen tulevaisuudesta, toivottavasti johto esittää näkemyksiään siitä, Ruotsalainen sanoo.

Kutsut toivat ennätysyleisön

Elisan jättimäinen yhtiökokous ei ole ihan tavallinen, yhtä suuri massatapahtuma on lähinnä vain Nokian Hartwall Areenalla järjestettävä yhtiökokous.

Elisan ennätysosanoton syynä on se, että tänä vuonna osakkeenomistajille on lähetetty poikkeuksellisesti henkilökohtainen kokouskutsu. Niin pitää tehdä silloin, kun yhtiökokoukselta pyydetään valtuutusta omien osakkeiden ostoon. Se on saanut väen liikkeelle.

Elisan viestintäjohtaja Veli-Pekka Nummikoski silmäilee kokousaulan kasvavaa väkijoukkoa. Hän kertoo, että ennätysosanottoa varten on pitänyt varata isompi sali ja kokouksen budjettikin on tänä vuonna moninkertainen.

Kaikkiaan yhtiökokouksen järjestäminen maksaa Elisalle noin 300 000 euroa. Valtaosa kuluista kertyy kokouskutsun postituksesta.

Asiakaspalvelun hitaus puhututtaa

Kokoussalin videoscreenillä pyörivät jo Elisan televisiomainokset, kun väkijoukko kiipeää jättisalin lehtereille. Kaikkiaan ilmoittautuneista on saapunut paikalle 1 109 osakkeenomistajaa.

Puhujapönttöön kiipeää ensimmäiseksi Elisan hallituksen puheenjohtaja Keijo Suila, joka muistuttaa heti alkajaisiksi puheessaan, kuinka vuodentakainen optimismi on kantanut hedelmää ja osakkeenomistajille on nyt luvassa vuosien tauon jälkeen osinkoja 57 miljoonan euron verran.

Haasteet eivät kuitenkaan lopu tähän, muistuttaa toimitusjohtaja Veli-Matti Mattila omassa katsauksessaan, vaikka Elisa tuleekin ylittämään kahdelle vuodelle asetetut säästötavoitteet ja vaikka Elisa onnistuikin hyvin matkapuhelinpuolella halpaoperaattorien paineessa.

- Hintakilpailu jatkuu edelleen kovana, hän ennustaa.

Mattila pahoittelee myös sitä, että Elisan asiakaspalvelu on vieläkin ollut ruuhkainen, vaikka väkeä onkin palkattu lisää. Asiakkaita on kuitenkin laajakaistamyynnissä tullut niin paljon lisää, ettei palvelu sittenkään riitä.

Pienosakkaille vastaus ei riitä, vaan puheenjohtajana toimiva laamanni Pekka Merilampi saa jakaa urakalla puheenvuoroja, joista monet haluavat moittia Elisan asiakaspalvelun laatua.

Piensijoittajat vaativat kaksi äänestystä

Pienosakkaat ovat tällä kertaa sen verran ärhäköitä, että kokouksessa ajaudutaan äänestämään peräti kaksi kertaa, vaikka puheenjohtaja yrittääkin maanitella sopua. Ensimmäinen äänestys koskee esitystä hallituksen jäsenten palkkioiden korotuksista.

Piensijoittaja Leevi Piela vaatii palkkioiden pitämistä ennallaan.

Osakkaat raapustavat äänestyslappuja ja käyvät tiputtamassa lappunsa uurniin.

Vaikka äänestystulos kertookin, että yli 800 osakasta eli valtaosa paikalla olijoista vastustaa palkkioiden korotuksia, niin Merilampi nuijii pöytään tuloksen, jonka mukaan 98 prosenttia äänistä kuitenkin kannattaa palkkioiden korottamista.

Toiseen äänestykseen ajaudutaan hallituksen jäsenistä. Ehdolla olevat kuusi entistä jäsentä eivät kelpaa kaikille, vaan hallitukseen halutaan myös henkilöstön edustaja nykyisen jäsenen Matti Auran tilalle.

Puheenjohtaja Merilampi patistaa kokousväen kahvitauolle toisen ääntenlaskun ajaksi.

Sijoittaja-konsultti Kim Lindströmille kevät on kiireistä yhtiökokoussesonkia ja hän hörppii tauolla kokouskahvia ja mutustelee suolaisia ja makeita tarjottavia.

- Yllättävän säyseää on ollut vaikka kysymyksiä onkin tullut paljon, Lindström kummastelee.

Joskus sijoittajat onnistuvat hänen mukaansa pistämään johdon todella helisemään. Hän oli odottanut Radiolinjan lunastuskiistan nousevan esiin, mutta lentolehtisiä asiasta jakaneet osakkaatkin ovat pysyneet nyt hiljaa.

Puolen tunnin tauon jälkeen äänestystulos valmistuu ja 99 prosenttia äänistä kannattaa entisen hallituksen valitsemista uudestaan. Yli puolet paikallaolijoista on kuitenkin eri mieltä.

- Tällaista se on, isot päättävät, huokaa kaksi osakasta toisilleen.

Kaksi ja puoli tuntia kokouksen alkamisen jälkeen puheenjohtaja Merilampi nuijii kokouksen päättyneeksi ja väellä on kiire jonottamaan narikkaan.


Kommentit

  Näytä lisää

  Näitä luetaan!

  1. 1

   Nämä Siwat ja Valintatalot muuttuvat K-marketeiksi tammikuussa – katso koko lista

  2. 2

   Kodin1-tavaratalon sivuille ilmestyi viesti: ”Pian täällä taas...”

  3. 3

   Kemijärven sillan ja Turun sairaalan betoniongelman syy selvisi: liikaa ilmaa

  4. 4

   Suomi hävisi roaming-äänestyksessä

  5. 5

   Taliseteli aiheutti kohun Britanniassa – keskuspankki ”suhtautuu huoleen erittäin vakavasti”

  6. 6

   Koeaika on pian yhä pidempi – ”Pitäisi sanoa selkeästi, mikä meni pieleen”

  7. 7

   Lukoil-johtaja: Venäjä päättää öljyleikkauksista ensi viikolla

  8. 8

   Hurja osakeralli sulki trollien suut

  9. 9

   Nordea: Vienti ei riitä nostamaan työllisyyttä hallituksen tavoitteisiin

  10. 10

   Kiinassa rakennetaan aidon kokoinen Titanic-kopio

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nämä Siwat ja Valintatalot muuttuvat K-marketeiksi tammikuussa – katso koko lista

  2. 2

   Nordea selvitti, kuinka paljon joulu maksaa suomalaiselle – onko oma joulubudjettisi isompi vai pienempi?

  3. 3

   Kemijärven sillan ja Turun sairaalan betoniongelman syy selvisi: liikaa ilmaa

  4. 4

   Kodin1-tavaratalon sivuille ilmestyi viesti: ”Pian täällä taas...”

  5. 5

   Koeaika on pian yhä pidempi – ”Pitäisi sanoa selkeästi, mikä meni pieleen”

  6. 6

   Erikoinen tilanne autokaupassa: 1500 uutta Porschea myydään käytettyinä

  7. 7

   Suomen ilmasto on myrkkyä autoille – arvaatko, mikä lämpötila on pahin?

  8. 8

   Neljä suurkaupunkia aikoo kieltää dieselautot

  9. 9

   Suomalaiset saavat liikaa palkkaa? ”Perheen elo muuttuu selviytymistaisteluksi”

  10. 10

   Sato myi lähes 300 vuokra-asuntoa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kelan pääjohtaja SK:lle ”Miksi ylläpidämme järjestelmää, joka maksaa ihmiselle olemisesta?

  2. 2

   Vakava varoitus Suomelle: ”Nämä kotitaloudet erityisen haavoittuvia”

  3. 3

   Nyt se on lopullista: koeaika menee uusiksi

  4. 4

   Katso, kuulutko velkaisten riskiryhmään – tämä raja ei saisi ylittyä

  5. 5

   Ville, 33, kasvatti menestyvän bisneksen Kiinaan – kuukaudessa 8 000 pakettia elektroniikkaa Suomeen

  6. 6

   Suomalaiset saavat liikaa palkkaa? ”Perheen elo muuttuu selviytymistaisteluksi”

  7. 7

   Kevytmaito, kahvi, meetwursti, konetiskiaine... Näin paljon arkisten tuotteiden hinnat nousivat 10 vuodessa

  8. 8

   Nobel-voittaja Bengt Holmström: Suomalaiset saavat liikaa palkkaa

  9. 9

   Miten saa mukavan paikan lentokoneeseen? 7 keinoa

  10. 10

   Vastike vain 1 euron – tällaisessa taloyhtiössä se on mahdollista

  11. Näytä lisää