Valikko

Suomen mobiiliklusteri ulosliputetaan maailmalle

Mobiilisähköpostia tekevä Smartner myytiin viime viikolla amerikkalaiselle Sevenille. Pääomasijoittajan mukaan yritysvirta ulkomaille vain kiihtyy. Keskeinen osa yrittämistä on myös yrityksen myyminen, Sumean ulkomaille myynyt Ilkka Paananen sanoo.
Suomalaisia mobiiliyrityksiä menee jatkossa yhä enemmän kaupaksi ulkomaille. Näin uskoo pääomasijoitusyhtiö 3i Finlandin teknologiainvestoinneista vastaava johtaja Vesa Sadeharju.

– Trendi on nouseva, Sadeharju sanoo. Myös Euroopan markkinoilla teknologiayritysten järjestelyt ovat lisääntyneet vuoden 2003 lopulta lähtien.

Sadeharjun mukaan mobiiliverkot ja -päätelaitteet ovat nyt tasolla, joka mahdollistaa sovellusmarkkinoiden ja yrityskauppojen kovan kasvun. Järjestelyjä nähdään etenkin yrityksissä, jotka tekevät laajaan käyttöön tulevia mobiilisovelluksia kuluttajille.

– Tällaisia ovat viihteeseen liittyvät palvelut, perustoimistosovellukset kuten sähköposti sekä henkilökohtaiseen tiedonhallintaan liittyvät ratkaisut.

Suomalaiset ostajat uupuvat

Ostaja tulee useimmiten ulkomailta, mutta Sadeharju soisi myös suomalaisia ostajia löytyvän.

– Teknologiayritykset pyrkivät liittoutumaan alan vahvan globaalin tekijän kanssa. On totta, että voimakkaimmat kumppanit löytyvät vahvimmilta markkinoilta, mutta voisi toivoa, että myös suomalaisia ostajia löytyisi.

- Ulkomaille myytyjä yrityksiä on usein tuettu julkisin varoin. Tekes on rahoittanut muun muassa Smartnerin tutkimus- ja kehitysprojekteja sekä myöntänyt lainoja yhteensä 1,63 miljoonan euroa vuosina 2000-2004. Tekesillä on esimerkiksi tietoliikenteen NETS-tutkimusohjelma, johon Smartner ja moni muu mobiilifirma on ottanut osaa.

Rahat takaisin

– Meidän tavoitteemme on, että taloudellinen hyöty jää Suomeen, Tekesin teknologiajohtaja Kari Tilli sanoo.

Jos tukea saanut yritys myydään ulkomaille, Tekes voi periä rahoitusta takaisin viiden vuoden ajan projektin päättymisestä.

– Olemme käyneet keskusteluja takaisinperinnästä sellaisten yritysten kanssa, joissa on tapahtunut olennaisia muutoksia projektin kohteena olevassa liiketoiminnassa, Tilli sanoo.

Etlan tutkimuspäällikkö Jyrki Ali-Yrkön mielestä yrityksen saama julkinen tuki pitäisi voida maksattaa takaisin siinä tapauksessa, että yrityksen toiminta siirretään ulkomaille.

– Kansantaloudellisten vaikutusten kannalta keskeistä on se, pysyykö yrityksen toiminta Suomessa. Jos pysyy, niin ainoa kansantaloudellinen muutos ulkomaille myynnistä on se, että yrityksen verojen jälkeiset voitot menevät ulkomaisiin taskuihin, Ali-Yrkkö sanoo.

Kaikki eivät halua myydä

Kaikkia it-yrittäjiä ei kiinnosta yrityksensä myyminen. Max Payne -pelillään menestystä niittänyt ja vahvasti voitollinen Remedy Entertainment ei ole edes hankkinut riskirahaa.

Liiketoiminnan johtaja Matias Myllyrinnettä ei motivoi ajatus ulkopuoliselle omistajalle työskentelystä. Lisäksi pelien pitkä tuotekehitys voisi olla ongelmallinen riskisijoittajalle.

– Teemme yhden tuotteen kerrallaan, ja sen pitää menestyä. Riskisijoittajan olisi hankala määrittää objektiivisesti, milloin peli on valmis ja tarpeeksi hauska, Myllyrinne sanoo.

Sumea perustettiin myytäväksi

– Yrittämiseen kuuluu se, että yrityksiä perustetaan myöhemmin myytäviksi. Yrittäjälle isoin upside tulee myymisestä.

Näin sanoo Ilkka Paananen, joka oli mobiilipeliyritys Sumean toimitusjohtaja, kunnes kesäkuussa 2004 Sumean osti amerikkalainen mobiilisovellusten kehittäjä Digital Chocolate. Nyt Paananen on Digital Chocolaten Euroopan-toimitusjohtaja.

– Siitä päivästä lähtien kun aloimme yrittää, otimme tavoitteeksi yrityksen myymisen viiden vuoden aikajänteellä. Minulle se on ilman muuta oleellinen osa yrittäjyyttä, Paananen sanoo.

Vuonna 1999 perustetun Sumean Suomen liiketoiminta on kasvanut kaupan jälkeen. Digital Chocolatella on nyt Suomessa 75 työntekijää, kun entisellä Sumealla henkilöstöä oli 45.

Small Planet kasvaa Amerikassa

Mobiiliviihteen tuottaja Small Planetin osake-enemmistö myytiin tammikuussa 2004 amerikkalaiselle Access Propellerille, joka on keskittynyt pohjoismaissa kehitettyjen mobiilisovellusten myymiseen Amerikan markkinoille.

– Access Propeller on avannut meille hyvin lähtöjä Amerikasta, Small Planetin toimitusjohtaja Rami Korhonen sanoo. Yrityksen henkilöstö on kivunnut kaupan jälkeen vuodessa 11:stä 14:ään.

Saunalahti Group myi puolestaan elokuussa 2004 kansainvälisen mobiiliviihteen liiketoimintansa eli Jippii Mobile Entertainmentin brittiläiselle iTouchille. Kauppahinta riippuu Jippiin ensi syksyn kannattavuudesta, ja se on arviolta 12-30 miljoonaa euroa. Suomen 40 työntekijästä suurin osa on nykyisin koko konsernia palvelevia teknisiä ja hallintoresursseja.

– Saamme nyt paljon tukea ja resursseja, kun emoyhtiö tekee samoja asioita kuin mekin, yhtiön toimitusjohtaja Rami Ryhänen linjaa uuden omistajan etuja.

Sonera kauppasi tyttärensä

Sonera myi enemmistöosuuden mobiilitietoturvayhtiö SmartTrustista marraskuussa 2002. Ostaja oli pääomasijoittajien ryväs. Kauppahinta 61 prosentin osuudesta oli 35 miljoonaa euroa. Yhtiöllä on nyt noin 200 työntekijää.

Viime lokakuussa TeliaSonera myi jälleen suomalaislähtöisen tyttärensä, kun Zed kaupattiin 30 miljoonalla eurolla espanjalaiselle Wisdom Entertainmentille. Zedin pääkonttori on nyt Madridissa.

Wisdom piti heti aluksi Zedissä yt-neuvottelut, jossa irtisanottiin 80 työntekijää. Jäljelle jäi viisitoista ihmistä lähinnä kaupallisiin toimintoihin.

Kommentit

  Näytä lisää

  Näitä luetaan!

  1. 1

   Kaksi yllättäjää – mitä tapahtui kananmunille ja jauhelihalle?

  2. 2

   Varo perintöloukkua – ”Voi olla järkevää jopa kieltäytyä perinnöstä”

  3. 3

   Saadaanko Teslan jättitehdas Vaasaan? ”Puhumme tuhansista työpaikoista”

  4. 4

   ”Vei mahdollisuuden huippu-uraan” – entinen opiskelija vaatii Oxfordin yliopistolta miljoonakorvauksia

  5. 5

   Yhä useampi on tänään töissä ”Linnan juhlien alkaessa kauppa saattaa hiljetä”

  6. 6

   EU-komissio: Facebook, Twitter ja Google karsivat vihapuhetta liian hitaasti

  7. 7

   Yle: Ruotsalainen kauppa on rekisteröinyt Kodin1.com-osoitteen

  8. 8

   Barnier: Brexit-neuvotteluille aikaa vain 18 kuukautta

  9. 9

   Wahlroos: Tässä on Suomen työttömyysongelman perimmäinen syy – ”Ihan käsittämätöntä”

  10. 10

   5 vinkkiä – näin siirrät omaisuutta lapsille pienellä verolla

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Varo perintöloukkua – ”Voi olla järkevää jopa kieltäytyä perinnöstä”

  2. 2

   Kaksi yllättäjää – mitä tapahtui kananmunille ja jauhelihalle?

  3. 3

   Saadaanko Teslan jättitehdas Vaasaan? ”Puhumme tuhansista työpaikoista”

  4. 4

   ”Vei mahdollisuuden huippu-uraan” – entinen opiskelija vaatii Oxfordin yliopistolta miljoonakorvauksia

  5. 5

   Suomalaiset myivät tätä juuri joukolla – nyt suositellaan ostamaan

  6. 6

   Saitko postia Sammolta? Aikaa ensi keskiviikkoon

  7. 7

   Suomalainen elää luotolla ”luonnollisena asiana”

  8. 8

   Helsingin työmaita tarkastettiin – työntekijöiden tietoja puuttui yli puolelta

  9. 9

   Yle: Ruotsalainen kauppa on rekisteröinyt Kodin1.com-osoitteen

  10. 10

   Nordnet: Nokia oli marraskuussa suositumpi kuin koskaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   WhatsApp katoaa miljoonista puhelimista – katso, onko omasi listalla

  2. 2

   Varo perintöloukkua – ”Voi olla järkevää jopa kieltäytyä perinnöstä”

  3. 3

   Nyt se on lopullista: koeaika menee uusiksi

  4. 4

   Katso, kuulutko velkaisten riskiryhmään – tämä raja ei saisi ylittyä

  5. 5

   Keskiansio 160 000 euroa vuodessa – tämä ammattiryhmä vaatii lakoilla lisää

  6. 6

   Vakava varoitus Suomelle: ”Nämä kotitaloudet erityisen haavoittuvia”

  7. 7

   Alkon kilpailutus hämmentää: 100-vuotiaan Suomen juhlalikööriksi virolainen Vana Tallinn

  8. 8

   Suomalaiset saavat liikaa palkkaa? ”Perheen elo muuttuu selviytymistaisteluksi”

  9. 9

   Kevytmaito, kahvi, meetwursti, konetiskiaine... Näin paljon arkisten tuotteiden hinnat nousivat 10 vuodessa

  10. 10

   Nobel-voittaja Bengt Holmström: Suomalaiset saavat liikaa palkkaa

  11. Näytä lisää